A jesteś pewien że wylot nie jest mniejszy niż widoczna kratka. Poza tym firma PCM już w fazie projektowania obudów mogła przyjąć poprawkę na pow. siatki "netto".
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaa co powiesz o TwoTwo http://medias.audiofanzine.com/image...o-5-573076.jpg ?a poza tym skoro oni stosują takie to chyba jest dobrze
niemniej jednak chciał bym zobaczyć jak wygląda to na spektrogramie 1. powietrze swobodnie wylatujące z tunelu vs 2. przeciskające się przez te dziurki.
Skomentuj
-
Taka siatka nie bedzie miala zadnego wplywu przy typowej glosnosci, a juz napewno nie na efektywnosc portu. Byc moze po doprowadzeniu glosnika do skrajnych wychylen, mogloby wprowadzic to jakies swisty. Generalnie czym by nie maskowal tunelu, to bedzie pogorszalo sytuacje. Chyba tylko ramka z ponczocha bylaby obojetna, choc jesli w obudowie bylby naprawde spory glosnik, to i ponczocha bedzie latac jak szalona.
Nie dajmy sie zwariowac Panowie :)
Skomentuj
-
Zawsze można na etapie projektowania zwiększyć o ok. 15% wielkość wylotu tunelu.
Jak już walczymy o jak najlepsze parametry i poświęcamy tyle czasu na pomiary, próby itd., to moim zdaniem warto przewidzieć na tym etapie, zastosowanie elementu maskującego i jego wpływu na całokształt brzmienia.
Skomentuj
-
Napiszę taką ciekawostkę:
W subiku którego niedawno zrobiłem http://diyaudio.pl/showthread.php/21...TL-AWX-8-Heban już na etapie projektowania założyłem większy wylot z racji bulprenu.
Po 4 miesiącach przyjechał do mnie z bąblem którego miałem usunąć. Oczywiście podłączyłem go aby porównać z moim nowym subem na samochodowym STX-sie 10".
Niestety, przy dużych wychyleniach bulpren lata jak membrana bierna i powietrze przechodzące przez niego świszczy. Nie pomagało nawet gdy próbowałem ten bulpren przytrzymać aby nie drgał (czyli tak jak by dać kratkę).
Takiej sytuacji nie zauważyłem w moich liniach na 8935a, tam bulpren tak nie lata, bo to mniejszy głośnik, no i wylot ma 1,3SD.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak sam widzisz, taka metoda jest pracochlonna, malo precyzyjna i efekty sa dosc mizerne. Jezeli nie chcesz miec sladow klawiszowania czy maskowania kolkow, to musi byc oklejanie hdf lub sklejanie paczki na 45 stopni.
Ja generalnie sklaniam sie bardziej w kierunku wypracowania sposobu szybkiego i precyzyjnego. Gdybys chcial robic zlecenia za kase taka robota, to bys nic nie zarobil, a napewno narobil sie po uszy :)
Ostatni mój pomysł to płyta wiórowa oklejana obustronnie HDF pod prasą a potem łączona na 45 stopni. Tylko, że nie mam prasy :-) i nie bardzo wiem gdzie taką usługę oklejania formatek HDF-em można zamówić.
poza tym przydałby się jakiś patent z przykładnicą do precyzyjnego zacinania na 45 stopni lub na zamek, przy użyciu ręcznej frezarki. Zaciąć trzeba wszystkie krawędzie, a przynajmniej wszystkie widoczne. Wada to również taka, że w zasadzie nadaje się do robienia kanciatych skrzynek.
Skomentuj
-
Temat tonsili przypomina troche wenezuelska telenowele, albo mode na sukces. Ciagnie sie jak smrod za... no dobra, moze nie idzmy w te strone. Mimo, ze moje skrzynki sa juz wlasciwie wykonane, to jeszcze sprobowalem cos poprawic i te zmiane uznalem za wlasciwa. Zblizylem glosniki na tyle, na ile bylo to mozliwe, aby poprawic zgranie fazowe glosnikow i przyblizyc je do punktowego zrodla dzwieku.
Te opcje przenioslem do skeczupa i zwymiarowalem. Ta tez bedzie do skopiowania ( jak ktos bedzie mial ochote ). Cala obudowa mozne wykonac z plyty 18mm, scianke przednia mozna dac grubsza. Wymiar frezowania pod glosnik trzeba samemu dobrac do grubosci frontu glosnika. Bedzie to okolo 4mm.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaPracujesz nad zwrotnicą do obydwu kolumn jednocześnie czy póki co tylko nad tą ze zbliżonymi głośnikami ? Cierpliwości i wytrwałości ode mnie, trwasz w tym już prawie dwa lata to Ci się przyda
Glosniki maja ogolnie niska sprawnosc i lubia mocne wzmacniacze.
Skomentuj
Skomentuj