Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromca naprawdę jestem pełen podziwu :). Szukałem właśnie czegoś taniego i przyzwoitego. Czekam na ostateczne "dzieło" :). Powodzonka.

Skomentuj

Male porównanie z firmowymi monitorami studyjnymi :) Zgadnijcie jakie wytłumienie jest w srodku tego monitora? No??? Welna szklana.

Swoja droga tutaj pytanko i apel z do forumowych elektronikow - może ktoś mialby ochote pogrzebac w drugiej sztuce, która wyzionela ducha? Nie chce tam grzebać, bo już ktoś tam zagladal i pewnie trzeba będzie cos poprawić po lapsach :| Prawdopodobnie cos z koncowka mocy wysokich tonow, bo jednocześnie wydymilo tweeter. Koncowki mocy na lm3886tf i lm2876tf.

Skomentuj

Trafko z bambino w zwrotnicy?:)

Skomentuj

Nie no, cos Ty :) Normalne cewki rdzeniowe, do dziś można kupic takie :)

Skomentuj

Pod czym grają Ci te monitorki?

Skomentuj

Akutalnie jako zrodlo używam Echo miamidi i m-audio transit, a wzmacniacz Dual CV1400 ( wcześniej Onkyo R1 ale nie pamiętam modelu )

---------- Post dodany o 16:10 ---------- Poprzedni post o 14:49 ----------

Wrzucam pomiar basu obu kolumn plus rezonanse mojego pomieszczenia w danym ustawieniu. Pomiar Arta Steps stepped sine 1/36 oct z uwagi na duza dokladnosc na basie.

Który to TL?

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post o 16:10 ----------

Dodam jeszcze jeden pomiar, jednak należy go traktować raczej jako ciekawostke i nie powinien być porównywany do innych, podobnych.
              Ponieważ przy okazji pomiaru Steps, można zerknąć na THD, to tak tez zrobile. Pomiar nie został wykonany z odpowiednio wysokim napięciem. Natezenie dzwieku podczas pomiaru przekraczalo typowa wartość przy odsłuchu codzienny. Porownanie ma na celu wyłącznie zobrazowanie roznicy w dwóch konstrukcjach lecz stanowi pewien dowod na poziom znieksztalcen obu konstrukcji.

Niestety roznice sa znaczne na niekorzyść obudowy basrefleks. Turbulencje powietrza jakie wprowadza typowy kanal sa tak duże, ze dopiero w pomiarze krokowym jest to mocno słyszalne, co z kolei wpływa na poziom znieksztalcen basu. W obu przypadkach widać nagly wzrost znieksztalcen, kiedy prace glosnika przejmuje port, jednak w przypadku TL sa one mniejsze.

Coz, pierdzifleks.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Niestety dalej nie wiem gdzie upchac zwrotnice... Szczegolnie, ze nie wiem jak duza ona wyjdzie, mimo ze elementow bedzie nieduzo.
                Zrób ałdiofilsko-zwrotki w osobnych ofornirowanych skrzyneczkach, na kolcach a w paczkach dwie pary terminali. Aaa i obowiązkowo na pudełkach-bo inaczej nie będzie ałdiofilsko-daj strzałki w którą stronę "płynie" dźwięk

Skomentuj

Już myslalem o takej opcji, ale chyba nie będzie takiej konieczności. Mysle, ze da się ja upchac na terminalu zamontowanym na samym dole tylnej scianki. W rogu tunelu zawsze jest trochę "niepotrzebnego" powietrza, które można wykorzystać w sensowny sposób.
                  Jak powstanie kolejny monitor z glosnikami w cenie sredniej krajowej, to i pudelka na zwrotke wyscielane materialem ze zlotej nici będą

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Niestety roznice sa znaczne na niekorzyść obudowy basrefleks. Turbulencje powietrza jakie wprowadza typowy kanal sa tak duże, ze dopiero w pomiarze krokowym jest to mocno słyszalne, co z kolei wpływa na poziom znieksztalcen basu. W obu przypadkach widać nagly wzrost znieksztalcen, kiedy prace glosnika przejmuje port, jednak w przypadku TL sa one mniejsze.
                    Niebardzo wiem jak interpretować ten pomiar bo dość podjeżanym wydaje mi się fakt, że w pomiarze dwóch róznych konstrukcji piki wzrostu THD wypadają dokładnie w tych samych częstotliwościach.

Skomentuj

Oba zestawy maja bardzo podobne strojenia, oba maja wyjścia tuneli bardzo blisko sciany i oba generują te same rezonanse w pomieszczeniu. Z tych powodow wygląda to bardzo podobnie. W momencie pomiaru oba stoja w takim samym miejscu i bez zmiany polozenia mikrofonu.

Skomentuj

Aha :) No to powiedz mi jeszcze czy dobrze przypuszczam iż zielony pomiar z 1 obrazka to pomiar tego samego głośnika co żółty na drugim i adekwatnie , żółty z 1go to czerwony na drugim ?

Skomentuj

Oba zolte pomiary z dwóch obrazkow to ten sam glosnik ( TL ) zielony na pierwszym to BR, czerwony na drugim to BR.

Wrzucam jeszcze jedna fotke, dla zobrazowania pomiaru. Miał na celu tylko i wyłącznie sprawdzenie basu do 200hz. Bez zmiany polozenia mikrofonu oraz bez zmiany polozenia kolumn. Po wyrównaniu sygnalow, zmierzyłem obie oddzielnie. Mysle, ze to "sprawiedliwe" porównanie.

Skomentuj

Może coś się ruszyło w ciągu ostatnich dwóch miesięcy?

Skomentuj

Zamieszczone przez metka Zobacz posta
                              Może coś się ruszyło w ciągu ostatnich dwóch miesięcy?
                              Niech mnie ktos mocno kopnie w dupsko, to ruszy :P

A tak powazniej, to zamowilem nowy mikrofon pomiarowy z kalibracja indywidualna. Pomiary beda wykonane ze znacznie wieksza precyzja i zwrotnice zaprojektuje ponownie. Aktualnie gra u mnie jedna kolumna ale zmiany w zwrotnicy napewno musza byc.

Skomentuj

Skąd brałeś mikrofon? :P

Mojego ECM999 zamówiłem kiedyś (kawał czasu temu) z audiodrivers.eu z indywidualną charakterystyką i kalibracją i widzę, że teraz już zdrożał.

Skomentuj

Szarpnelem sie na B5 z audiodrivers. Byli na tyle uprzejmi, ze troszke z ceny udalo sie urwac. Teoretycznie to jest duzo, bo sam mik kosztuje lekko ponad 300zl, ale niech tam. Kazdy musi zarobic, a ja nie zbiednieje. Poza tym tem mik przyda mi sie nagrywania instrumentow i wokalu w przyszlosci.

Skomentuj

To jest fakt akurat, nie jest jakoś super drogo a na pewno warto bo mierzenie mikrofonem o nieznanych parametrach to życie na granicy bo nigdy nie wiadomo jaka sztuka się trafi :)

Skomentuj

B5 z audiodrivers.

---------- Post dodany 20.04.2013 o 14:26 ---------- Poprzedni post 19.04.2013 o 21:35 ----------

Moge troche popsioczyc? Zamowilem w audiodrivers B5 z kalibracja rzecz jasna. Mikrofon dotarl, ale brak w zestawie plikow kalibracyjnych oraz protokolu z kalibracji. Z opisu na stronie wynika, ze powinien on byc dolaczony do mikrofonu. Byc moze dostane pliki droga mailowa czy cos, ale nie poinformowano mnie o tym wczesniej, poza tym czy nie prosciej bylo po prostu nagrac do na plytke cd za zlotowke i dolaczyc do zestawu? Nie podoba mi sie taka polityka :|

Skomentuj

Powinieneś dostać na mailu jeszcze przed wysyłką kilka formatów plików kalibracyjnych do tego mikrofonu.

Ja zostałem poinformowany o wszystkim przed wysyłką.

Skomentuj

Sprawdzalem 10 raz i sprawdze jeszcze 11 raz. Moze jestem slepy i guupi... ale nic nie widze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X