Pogromca naprawdę jestem pełen podziwu :). Szukałem właśnie czegoś taniego i przyzwoitego. Czekam na ostateczne "dzieło" :). Powodzonka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15
Collapse
X
-
Male porównanie z firmowymi monitorami studyjnymi :) Zgadnijcie jakie wytłumienie jest w srodku tego monitora? No??? Welna szklana.
Swoja droga tutaj pytanko i apel z do forumowych elektronikow - może ktoś mialby ochote pogrzebac w drugiej sztuce, która wyzionela ducha? Nie chce tam grzebać, bo już ktoś tam zagladal i pewnie trzeba będzie cos poprawić po lapsach :| Prawdopodobnie cos z koncowka mocy wysokich tonow, bo jednocześnie wydymilo tweeter. Koncowki mocy na lm3886tf i lm2876tf.
Skomentuj
-
Akutalnie jako zrodlo używam Echo miamidi i m-audio transit, a wzmacniacz Dual CV1400 ( wcześniej Onkyo R1 ale nie pamiętam modelu )
---------- Post dodany o 16:10 ---------- Poprzedni post o 14:49 ----------
Wrzucam pomiar basu obu kolumn plus rezonanse mojego pomieszczenia w danym ustawieniu. Pomiar Arta Steps stepped sine 1/36 oct z uwagi na duza dokladnosc na basie.
Który to TL?
---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post o 16:10 ----------
Dodam jeszcze jeden pomiar, jednak należy go traktować raczej jako ciekawostke i nie powinien być porównywany do innych, podobnych.
Ponieważ przy okazji pomiaru Steps, można zerknąć na THD, to tak tez zrobile. Pomiar nie został wykonany z odpowiednio wysokim napięciem. Natezenie dzwieku podczas pomiaru przekraczalo typowa wartość przy odsłuchu codzienny. Porownanie ma na celu wyłącznie zobrazowanie roznicy w dwóch konstrukcjach lecz stanowi pewien dowod na poziom znieksztalcen obu konstrukcji.
Niestety roznice sa znaczne na niekorzyść obudowy basrefleks. Turbulencje powietrza jakie wprowadza typowy kanal sa tak duże, ze dopiero w pomiarze krokowym jest to mocno słyszalne, co z kolei wpływa na poziom znieksztalcen basu. W obu przypadkach widać nagly wzrost znieksztalcen, kiedy prace glosnika przejmuje port, jednak w przypadku TL sa one mniejsze.
Coz, pierdzifleks.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNiestety dalej nie wiem gdzie upchac zwrotnice... Szczegolnie, ze nie wiem jak duza ona wyjdzie, mimo ze elementow bedzie nieduzo.
Skomentuj
-
Już myslalem o takej opcji, ale chyba nie będzie takiej konieczności. Mysle, ze da się ja upchac na terminalu zamontowanym na samym dole tylnej scianki. W rogu tunelu zawsze jest trochę "niepotrzebnego" powietrza, które można wykorzystać w sensowny sposób.
Jak powstanie kolejny monitor z glosnikami w cenie sredniej krajowej, to i pudelka na zwrotke wyscielane materialem ze zlotej nici będą
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNiestety roznice sa znaczne na niekorzyść obudowy basrefleks. Turbulencje powietrza jakie wprowadza typowy kanal sa tak duże, ze dopiero w pomiarze krokowym jest to mocno słyszalne, co z kolei wpływa na poziom znieksztalcen basu. W obu przypadkach widać nagly wzrost znieksztalcen, kiedy prace glosnika przejmuje port, jednak w przypadku TL sa one mniejsze.
Skomentuj
-
Oba zolte pomiary z dwóch obrazkow to ten sam glosnik ( TL ) zielony na pierwszym to BR, czerwony na drugim to BR.
Wrzucam jeszcze jedna fotke, dla zobrazowania pomiaru. Miał na celu tylko i wyłącznie sprawdzenie basu do 200hz. Bez zmiany polozenia mikrofonu oraz bez zmiany polozenia kolumn. Po wyrównaniu sygnalow, zmierzyłem obie oddzielnie. Mysle, ze to "sprawiedliwe" porównanie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez metka Zobacz postaMoże coś się ruszyło w ciągu ostatnich dwóch miesięcy?
A tak powazniej, to zamowilem nowy mikrofon pomiarowy z kalibracja indywidualna. Pomiary beda wykonane ze znacznie wieksza precyzja i zwrotnice zaprojektuje ponownie. Aktualnie gra u mnie jedna kolumna ale zmiany w zwrotnicy napewno musza byc.
Skomentuj
-
Szarpnelem sie na B5 z audiodrivers. Byli na tyle uprzejmi, ze troszke z ceny udalo sie urwac. Teoretycznie to jest duzo, bo sam mik kosztuje lekko ponad 300zl, ale niech tam. Kazdy musi zarobic, a ja nie zbiednieje. Poza tym tem mik przyda mi sie nagrywania instrumentow i wokalu w przyszlosci.
Skomentuj
-
B5 z audiodrivers.
---------- Post dodany 20.04.2013 o 14:26 ---------- Poprzedni post 19.04.2013 o 21:35 ----------
Moge troche popsioczyc? Zamowilem w audiodrivers B5 z kalibracja rzecz jasna. Mikrofon dotarl, ale brak w zestawie plikow kalibracyjnych oraz protokolu z kalibracji. Z opisu na stronie wynika, ze powinien on byc dolaczony do mikrofonu. Byc moze dostane pliki droga mailowa czy cos, ale nie poinformowano mnie o tym wczesniej, poza tym czy nie prosciej bylo po prostu nagrac do na plytke cd za zlotowke i dolaczyc do zestawu? Nie podoba mi sie taka polityka :|
Skomentuj
Skomentuj