Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak się tylko pytam bo ciekawi mnie ile można jeszcze elementów doczepić i dalej nazywać filtr filtrem 1 rzędu :)

Skomentuj

Tyle ile bedzie trzeba. Jesli kolumna w pomiarze ma pile na Step response, to znaczy ze nadal mamy filtry 6db.

Skomentuj

Fajna teoria ale moim zdaniem nieprawdziwa

Skomentuj

Nie na temat...
          Czy samo 6db nie określa rodzaju filtra?

Skomentuj

Dla Yoshiego filtry 6db do jedna cewka i jeden kondensator, a po dodaniu pulapki na rezonans midbasu zwrotnica nie jest juz filtrami 1 rzedu. Co ciekawe, chopaki z Harpii na tez sie tym nie polapali...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Co ciekawe, chopaki z Harpii na tez sie tym nie polapali...

Bardzo ciekawy wyznacznik prawdy absolutnej :lol:

Dlaczego takie filtry nie są fitlrami 1 rzedu ? Bo wystarczy rzut okiem na ch-kę filtru z pułapką który opada bardzo stromo. Taki fitlr może opadać z nachyleniem więszym niz 24dB/oct. Oczywiscie nadal jest to fitlr 1 rzędu?
              Wystarczy obliczyc transmitancję takiego filtru którego wielomian będzie 3 rzędu a nie pierwszego jak to ma miejsce przy filtrze 6dB. Każdy dodatkowy rząd wielomianu to wydłużenie czasu oscylacji takiego filtru przy badaniu odpowiedzi impulsowej.

Wystarczy zadać sobie pytanie czym jest fitlr 1 rzędu? Czy jest to filtr składajacy się z 1 elementu filtrujacego , czy fitlr składajacy się z masy elementów fitlrujących a nazwę filtru 1 rzedu nadajemu mu dlatego, ze ma jedną cewkę czy 1 kondensator w podłączonony szeregowo?

Dla mnie fitlr 1 rzędu to filtr który ma 1 element lub daje opadanie ch-ki z nachyleniem 6dB chociaż i w tym przypadku może dojść do sytuacji gdy mamy masę elementów a faktyczna ch-ka filtru (która pamiętajmy koryguje nieliniową ch-kę głośnika) może bardzo odbiegać od nachylenia 6dB. Mozna dla głośnika aluminiowego z silnym rezonansem zaprojektować filtr który da wynikową ch-kę opadającą z nachyleniem 6dB. Jednak ja wezmę ten filtr zamiast głośnika o rzeczywistej ch-ce podstawie taki o liniowej i wtedy zobaczycie jak wygląda rzeczywiste działanie fitlru na sygnał elektryczny i jak bardzo odbiega on od uzyskanych 6dB/oct. A pamiętajmy, że odpowiedź impulsowa filtru nie bierze się z ch-ki akustycznej ale elektrycznej ! Filtr nie wie jaką chkę ma podłacozny do niego głośnik! . W świetle tego filtr "1 rzędu" dla głosnika aluminiowego z układami korekcji jego rezonansu jest kpiną a nie filtrem 1 rzędu

Pytanie czy mówimy o prawdziwych 6dB/oct czy o takich marketignowych? Prawdziwe jest bardzo trudno zrealizować, marketingowe, żaden problem. Da się zrobić niemalże z każdym głośnikiem a, że filtr będzie się składał z masy elementów korygujących...

Czyli jak? Robimy filtr dla uzyskania bonusów plynących z odpowiedzi impulsowej tego fitlru czy robimy filtr tak żeby dało się go w naciągany sposób nazwać fitlrem 1 rzędu ? Bo ja widzę raczej tendencję do tego drugiego .

A co do teorii piłokształtnej odpowiedzi impulsowej no to jestem pewien, nawet bez sprawdzania tego, że taka odpowiedź będzie z każdym filtrem bo już to raz wałkowaliśmy. Tam każdy ogladał tą piłe na wykresie ze skalą kilku ms u podstawy tego trójkąta. W takiej skali rodzaj filtru i jego wpływ ma znikomy znaczenie na kształt tej odpowiedzi.

Skomentuj

Fajno, tylko niczego nowego sie z tego nie dowiedzialem.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                A co do teorii piłokształtnej odpowiedzi impulsowej no to jestem pewien, nawet bez sprawdzania tego, że taka odpowiedź będzie z każdym filtrem bo już to raz wałkowaliśmy. Tam każdy ogladał tą piłe na wykresie ze skalą kilku ms u podstawy tego trójkąta. W takiej skali rodzaj filtru i jego wpływ ma znikomy znaczenie na kształt tej odpowiedzi.
                O to ciekawe, gdzie te pomiary step response gotowych kolumn? Bo chyba mnie cos ominelo...

Skomentuj

Fajno, tylko niczego nowego sie z tego nie dowiedzialem.
                  Szkoda, że nie widać tego u Ciebie w praktyce inaczej nie musiałbym tego pisać

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Szkoda, że nie widać tego u Ciebie w praktyce inaczej nie musiałbym tego pisać
                    Mmmmmmhhhmmmmmmm...

no a te pomiary pily to gdzie znajde?

Skomentuj

A wracając do tematu...jak ta mniejsza obudowa? Wsadziłeś już tunel do środka? Pomierzyłeś coś? Bo właśnie kupiłem sobie podobnego GDN'a, 15/40/5 i zastanawiam się w co go wsadzić. Myślę o jakiejś małej obudowie - 12-13 litrów.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie ma mnie w kraju teraz. W przyszlym tygodniu wstawie aktualizacje ale bede robil jeszcze inna wersje, im dluzej mysle nad tym projektem, tym wiecej detali przybywa do ogarniecia. Nie da sie zrobic dobrej kolumny od pierwszego strzalu...

Skomentuj

Nie na temat...
                          swoja droga pogromco to ta okleina na wiorowie calkiem niezle sie komponuje z tym glosnikiem

Skomentuj

Jak Ty robisz zwrotnice szeregowa to sie nie dziwie, ze udalo Ci sie woofer odfiltrowac 1 rzedem :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              woja droga pogromco to ta okleina na wiorowie calkiem niezle sie komponuje z tym glosnikiem
                              No nawet nawet, ale finalnie mam zupelnie inna opcje wykonczenia obudowy :)

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              Jak Ty robisz zwrotnice szeregowa to sie nie dziwie, ze udalo Ci sie woofer odfiltrowac 1 rzedem
                              Tak, tak szeregowa, tylko szeregowa. Rownolegla zupelnie mnie nie interesuje.

Skomentuj

no a te pomiary pily to gdzie znajde?

Kiepską waćpan masz pamięć, no ale to nie mój problem :P

Tak, tak szeregowa, tylko szeregowa. Rownolegla zupelnie mnie nie interesuje.

A co to za różnica? Jak dotąd nikt nie wykazał przewagi filtrów szeregowych nad równoległymi .

Skomentuj

A jak dla mnie jest roznica, to moge sobie zostac przy szeregowych? Plisss plisssss miszczuuuuu...

Skomentuj

jak dzieci

Skomentuj

Zostań przy czym chcesz, czy ja ci "miszczu" czegoś bronię? Tylko arbitralnymi stwierdzeniami "tylko szeregowe" nie próbuj kreować wrażenia, że to jest jakiś lepszy filtr bo nie jest.

Skomentuj

Wiesz dobrze, ze filtry szeregowe w pewnych kwestiach dzialaja inaczej niz rownolegle, przez co maja swoje unikalne cechy. Dla mnie te cechy sa istotne, dlatego filtry szeregowe sa dla mnie ciekawsze, lepsze od rownoleglych. No ale nie ma rozy bez kolcow.

Skomentuj

Dodatkowo przy tym samym rzedzie, zwrotnica szeregowa gra lepiej na gorze niz rownolegla. Osobiscie to sprawdzilem przez ostatnie kilka dni.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X