Tak się tylko pytam bo ciekawi mnie ile można jeszcze elementów doczepić i dalej nazywać filtr filtrem 1 rzędu :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCo ciekawe, chopaki z Harpii na tez sie tym nie polapali...
Bardzo ciekawy wyznacznik prawdy absolutnej :lol:
Dlaczego takie filtry nie są fitlrami 1 rzedu ? Bo wystarczy rzut okiem na ch-kę filtru z pułapką który opada bardzo stromo. Taki fitlr może opadać z nachyleniem więszym niz 24dB/oct. Oczywiscie nadal jest to fitlr 1 rzędu?
Wystarczy obliczyc transmitancję takiego filtru którego wielomian będzie 3 rzędu a nie pierwszego jak to ma miejsce przy filtrze 6dB. Każdy dodatkowy rząd wielomianu to wydłużenie czasu oscylacji takiego filtru przy badaniu odpowiedzi impulsowej.
Wystarczy zadać sobie pytanie czym jest fitlr 1 rzędu? Czy jest to filtr składajacy się z 1 elementu filtrujacego , czy fitlr składajacy się z masy elementów fitlrujących a nazwę filtru 1 rzedu nadajemu mu dlatego, ze ma jedną cewkę czy 1 kondensator w podłączonony szeregowo?
Dla mnie fitlr 1 rzędu to filtr który ma 1 element lub daje opadanie ch-ki z nachyleniem 6dB chociaż i w tym przypadku może dojść do sytuacji gdy mamy masę elementów a faktyczna ch-ka filtru (która pamiętajmy koryguje nieliniową ch-kę głośnika) może bardzo odbiegać od nachylenia 6dB. Mozna dla głośnika aluminiowego z silnym rezonansem zaprojektować filtr który da wynikową ch-kę opadającą z nachyleniem 6dB. Jednak ja wezmę ten filtr zamiast głośnika o rzeczywistej ch-ce podstawie taki o liniowej i wtedy zobaczycie jak wygląda rzeczywiste działanie fitlru na sygnał elektryczny i jak bardzo odbiega on od uzyskanych 6dB/oct. A pamiętajmy, że odpowiedź impulsowa filtru nie bierze się z ch-ki akustycznej ale elektrycznej ! Filtr nie wie jaką chkę ma podłacozny do niego głośnik! . W świetle tego filtr "1 rzędu" dla głosnika aluminiowego z układami korekcji jego rezonansu jest kpiną a nie filtrem 1 rzędu
Pytanie czy mówimy o prawdziwych 6dB/oct czy o takich marketignowych? Prawdziwe jest bardzo trudno zrealizować, marketingowe, żaden problem. Da się zrobić niemalże z każdym głośnikiem a, że filtr będzie się składał z masy elementów korygujących...
Czyli jak? Robimy filtr dla uzyskania bonusów plynących z odpowiedzi impulsowej tego fitlru czy robimy filtr tak żeby dało się go w naciągany sposób nazwać fitlrem 1 rzędu ? Bo ja widzę raczej tendencję do tego drugiego.
A co do teorii piłokształtnej odpowiedzi impulsowej no to jestem pewien, nawet bez sprawdzania tego, że taka odpowiedź będzie z każdym filtrem bo już to raz wałkowaliśmy. Tam każdy ogladał tą piłe na wykresie ze skalą kilku ms u podstawy tego trójkąta. W takiej skali rodzaj filtru i jego wpływ ma znikomy znaczenie na kształt tej odpowiedzi.
Skomentuj
-
Fajno, tylko niczego nowego sie z tego nie dowiedzialem.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaA co do teorii piłokształtnej odpowiedzi impulsowej no to jestem pewien, nawet bez sprawdzania tego, że taka odpowiedź będzie z każdym filtrem bo już to raz wałkowaliśmy. Tam każdy ogladał tą piłe na wykresie ze skalą kilku ms u podstawy tego trójkąta. W takiej skali rodzaj filtru i jego wpływ ma znikomy znaczenie na kształt tej odpowiedzi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaFajno, tylko niczego nowego sie z tego nie dowiedzialem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaSzkoda, że nie widać tego u Ciebie w praktyce inaczej nie musiałbym tego pisać
no a te pomiary pily to gdzie znajde?
Skomentuj
-
A wracając do tematu...jak ta mniejsza obudowa? Wsadziłeś już tunel do środka? Pomierzyłeś coś? Bo właśnie kupiłem sobie podobnego GDN'a, 15/40/5 i zastanawiam się w co go wsadzić. Myślę o jakiejś małej obudowie - 12-13 litrów.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postawoja droga pogromco to ta okleina na wiorowie calkiem niezle sie komponuje z tym glosnikiem
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaJak Ty robisz zwrotnice szeregowa to sie nie dziwie, ze udalo Ci sie woofer odfiltrowac 1 rzedem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postano a te pomiary pily to gdzie znajde?
Kiepską waćpan masz pamięć, no ale to nie mój problem :P
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTak, tak szeregowa, tylko szeregowa. Rownolegla zupelnie mnie nie interesuje.
A co to za różnica? Jak dotąd nikt nie wykazał przewagi filtrów szeregowych nad równoległymi.
Skomentuj
Skomentuj