Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobilem na predko pomiar znieksztalcen tweetera 10 cm przy glosnosci typowej dla normalnego odsluchu ( nie za cicho ).

Nie wyglada to zle. Mysle, ze mozna by bylo sprobowac ponizej 3khz, tak gdzies 2.5khz, moze ciut mniej? Hmmmmmmm....

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
    Wrzód panience można przypudrować, brud uperfumować, jednak polecam czyste i zdrowe.
    Jak juz jest niezbyt wyjsciowa, to trzeba chociaz ja troche podrasowac :) wstrzyknac botoks i odchudzic tu i tam...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Zrobilem na predko pomiar znieksztalcen tweetera 10 cm przy glosnosci typowej dla normalnego odsluchu ( nie za cicho ).
      Albo cos zle wykonales pomiar, albo to sa pomiary najgorszej kopulki wyprodukowanej na swiecie
      Co to za glosnik jest?

Skomentuj

GDWK 10/80/26
        Niezbyt lubie pomiar ta metoda w ARTA, dlatego uzywam jeszcze STEPS.
        Tu masz z tego drugiego.

Skomentuj

Zmieniles tylko sposob prezentacji. Dalej jest to pomiar najgorszej kopulki na swiecie :p Jutro poszukam swoich pomiarow tego glosnika (o ile sie nie myle, on siedzi w siestach sat) i az tak zle to on nie wypadl.

Skomentuj

No to jest to samo co w Siestach.

Skomentuj

Druga harmoniczna startuje od 3 a kończy na 6% . To musi być dopiero ciepłe, lampowe brzmienie :).

Skomentuj

hehe :)
                Trzeba dołożyć jeszcze zniekształcenia systemu pomiarowego w tym mikrofonu . Może coś przesterowałeś. Zmierz na niżej mocy :)
                Ale gdyby to było przesterowanie to dominowała by 3 i nieparzyste. Więc albo mikrofon albo ta kopułka rzeczywiście jest taka "dobra" :)
                Nie zdziwiło by mnie to :)

Skomentuj

Oj panowie, patrzycie nie do konca na to, co mialem na mysli :) Z tego co widze, cos mi tu zafalszowalo pomiar troche, co skutkowalo wysoka D2. Niemniej wazniejsze sa kolejne harmoniczne i one w zakresie 2-4khz tak samo pokazuja dobre wlasciwosci tego glosnika. Zrobilem ten pomiar na innej karcie, podejzewam, ze zmiana sterownikow na nowsze cos pogielbasila ale to sprawdze pozniej. Nie mierzylem napiecia, ale wiecej podkrecic wzmaka juz niebardzo moge, bo przesteruje mi mikrofon. Powiedzmy, ze jest tu pewne optimum, choc do sztuki pomiarowej najwyzszych lotow to pewnie jeszcze troche...

Przyjalem troche inna taktyke dzialania i probuje zmniejszyc ilosc elementow. Teraz zrobilem zwrotnice LR4 akustycznie i ilosc elementow to tylko 7 sztuk. Mysle, ze warto to jeszcze dopracowac, bo jest pewien potencjal. Ciecie dosc niskie, ale na wyzej GDN nie chce zbytnio pozwolic.

Skomentuj

Tu jest moj pomiar thd gotowej siesty. Ta kopulka ma calkiem spory wzrost znieksztalcen na wyzszych czestotliwosciach, co powoduje wlasnie ten "piaskowy" dzwiek.

12,5 cm 2.83V pomiedzy glosnikami.

Last edited by pharoh; 27.11.2012, 15:22.

Skomentuj

Skad sie biora te zafalowani charki (f1)?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        Skad sie biora te zafalowani charki (f1)?
                        Niestety nie wiem i poki co nie mam czasu zeby sprawdzic dlaczego. Dla niektorych glosnikow tak mam i nic na to nie poradze. O ile w przypadku tego powyzszego pomiaru mozna wywnioskowac, ze ze wzgledu na pomiar w tym samym czasie obu glosnikow wystepuja przesuniecia fazowe ktore moga powodowac takie kwiatki, szczegolnie na srednicy, tak dla wyzszych czestotliwosci nie mam pojecia skad to sie bierze.

Skomentuj

Na pomiarach np Zapha również występują takie zafalowania - ale, co ciekawe, nie dla wszystkich głośników. Kiedyś, analizując jego pomiary kopułek, również zastanawiałem się czym jest to spowodowane i czy ma to jakiś wpływ na wykresy samych harmonicznych.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            czy ma to jakiś wpływ na wykresy samych harmonicznych.
                            Nie ma najmniejszego wplywu. Zafalowaniom ulega tylko pierwsza harmoniczna F1

Skomentuj

Najlepszy pomiar jaki dalo sie uzyskac. Napiecie 2.8v. Przy realnym odsluchu to juz jest strasznie glosno, az troche strach zeby nie uszkodzic tak w sumie lichej kopulki. W kazdym razie z tego co widac, to moze ona pracowac od 2.5khz, co mnie cieszy. Wrzucilbym jeszcze wodospad lub sonogram ale moze juz nie znecajmy sie nad biednym tonsilkiem... :)

Skomentuj

Zamontowalem w monitorze druga scianke z nieco wiekszym offsetem midbasu. Bylo to konieczne zeby zmiescic tweeter. W poprzedniej obudowie byl niemal rowny z gorna krawedzia przedniej scianki. Zmienilem rowniez przesuniecie wysokotonowki jeszcze bardziej w kierunku bocznej krawedzi. Analizowalem to w Edge ale w przypadku tych wysokotonowcow nie dziala to zbyt dobrze. Bede musial wykonac kolejna scianke z glosnikiem wysokotonowym bez offsetu.

Na fotce zamontowany GDWK 10 80 19 2, mierze go rownoregle z GDWK 10 80 26, ale tutaj ten pierwszy raczej sie nie sprawdzi. Wymysle dla niego inny projekt.

Skomentuj

Wg mnie powinienes bardziej przesunac ja do srodka. Masz teraz identyczna odleglosc do dwcoh scianek co bardziej niekorzystnie wplywa na charke.

Skomentuj

Sek w tym ze bylo juz tak jak piszesz na poprzedniej przedniej sciance ale mimo to nie bylo tak jak chcialem. Bede musial dac raczej na srodek, przez co uzyskam podbicie w miejscu, w ktorym potrzebuje troche efektywnosci dla wyciagniecia dobrej charki. W tym ustawieniu jest dobrze, ale dla wyzszego podzialu. Niestety nie da sie go zrealizowac z tym midwooferem.

Zalezalo mi na asymetrii, z uwagi na lepsza integracje przy odsluchu kolumn w poziomie. No ale trudno, kolejny kompromis.

Skomentuj

Chyba docelowa scianka przednia. W pomiarach wychodzi przyzwoicie. Zobaczymy jak wstepna symulacja zwrotnicy. Tutaj w trakcie pomiarow. Mysle ze tak juz zostanie.

Skomentuj

Bardzo ladne polozenie kopulki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          Bardzo ladne polozenie kopulki
                                          Staram sie jak moge hehe

Wczoraj polutowalem pierwsza zwrotnice z prawdziwego zdarzenia. Niestety nie znalazlem idealnych wartosci elementow w moich gratach, wiec ich wartosci nieco odbiegaja od tych z symulacji. W kazdym razie musze przyznac, ze dzwiek jest calkiem niezly. Bardzo dobrze znosza bliskie ustawienie przy scianie, powiedzialbym nawet, ze jest ono zalecane i paczki sa do takiego ustawienia zaprojektowane. Mysle, ze nie bedzie problemu z upchaniem ich w ciasnych pokoikach. Co do natezenia dzwieku, to narazie gra tylko jedna kolumna i uwazam, ze jest ono wystarczajace jak na moje 15m2. Trzeba jeszcze wykonac kilka pomiarow i dopracowac zwrotnice, poniewaz tak jak jest teraz wydaje mi sie troche za jasno.
                                          Glosniczki niespecjalnie lubia slabe nagrania, co mnie bardzo cieszy. Pozwala to na prace w przewidywanym srodowisku monitora studyjnego bliskiego pola. Bas jest calkiem niezly, przy dobrym ustawieniu zaskakujaco niski. Odsluch muzyki symfonicznej zrobil na mnie spore wrazenie. Momentami nawet "podskoczylem" na fotelu przy solidnym forte,"taki kurdupel, a tak potrafi przyloic" :) Biorac pod uwage fakt, ze cala obudowa jest skrecona wkretami, a nie klejona, pianki nie sa przyklejone, nie ma mat bitumicznych, to mimo to dynamika jest bardzo przyzwoita.

Teraz musze dopracowac detale obudowy, przeniesc to w formie modelu do Skeczupa i zamowic plyty mdf na docelowe paczki. Szerokosc obudowy ulegnie zmianie ze 170mm na 175mm. Scianki obudowy z typowej 18stki, przod z 22mm. W srodku wkleje jeszcze maty bitumiczne, szczegolnie na scianke przegrody tunelu.

Niestety dalej nie wiem gdzie upchac zwrotnice... Szczegolnie, ze nie wiem jak duza ona wyjdzie, mimo ze elementow bedzie nieduzo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X