git
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWyjscie tunelu bedzie maskowane siatka alu i moze bulpren.
Dobra robota PM :thumbup:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaFrezik (schodek) dałeś na ujściu tunelu ?
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaFajne a nie korci Cię żeby zrobić z tego aktywne ?
W przyszlosci mozna by bylo nawet dolozyc modul aktywny ze zwrotnica doczepiany do tylnej scianki, cos jak w PMC TB2SA http://extremeliquidator.com/images/PMC/TB2SA5.1.jpg
Skomentuj
-
Wyszło naprawdę dobrze. Gdzie widzisz to klawiszowanie? Jedna sprawa w MDFie jest paskudna bo to zresztą kiepski materiał. Jak krawędź się napije farby albo kleju to zmienia wymiar. W zasadzie mozna by po nasączeniu ją sfrezować do równości ale znowu to nie jest ciasto tortowe. Az tak bardzo nie chłonie i nie zmienia się winny rodzaj kompozytu więc przy kolejnym malowaniu będzie znowu "piło".
Dlatego ja robię z wiórówy... Litr wikolu kilo szpachli i rantów nie widać. A przy tym struktura chłonie więcej bo bardziej porowata wiec potem przy frezowaniu nie odsłaniamy kolejnej chłonnej warstwy.
Skomentuj
-
Nie widac tak klawiszowania, poniewaz na laczeniach formatek wykonywalem frezowanie frezem stozkowym. Pozniej to szpachlowalem. Taka glupiego robota ale cos daje. Gdybym zrobil od razu z formatek zacinanych na 45 stopni to nie dosc, ze sie szybciej sklada obudowe, to jeszcze nie ma mozliwosci klawiszowania.
Wiorowka nie jest zla, dobry material pod fornir. Ale tak jak mowisz, ona tez pije jak glupia i przy wiorowce musialbym sie dwa razy ( albo i trzy ) wiecej narobic niz przy mdf zeby gladko wyszlo.
Skomentuj
-
A myślisz że zacięcia nie zmienią kształtu od kleju? Bardzo wątpię. Należałoby je frezować na zamek albo na 45 stopni i łączyć lamelkami od razu po przycieciu w tym samym pomieszczeniu u jednakowej wilgotności. Do tego trzeba mieć narzędzia bo nie na każdej frezarce da się zrobić. mi kiedyś stolarz robił ze sklejki na 45 stopni na frezarce z odlewanym żeliwnym stołem. Wystarczyło lekkie bicie na frezie albo moment nieuwagi w prowadzeniu materiału i już precyzja była jak w ruskim traktorze.
Mnie najłatwiej ostatnio wychodzi składanie z wiórówy przyciętej w castoramie. Nie kazda castorama dobrze tnie. Ale kiedyś knocili znacznie bardziej. Teraz jednak jak nie chwycą kąta to najwyżej o pół milimetra, to się i tak po złożeniu wyrówna. Przeważnie udaje mi się tak skręcić płyty wiórowe że po zeszlifowaniu nie można wyczuć łączenia paznokciem.
Skomentuj
-
Mam pile stolowa, na ktore bez problemu tne pod katem 45 stopni. Frezarka tego nie zrobisz, chyba ze naprawde wielka i pro, a najlepiej CNC.
Lamelki sa potrzebne jak sklejasz cos naprawde duzego. Przy malych monitorach nie sa konieczne. Poza tym laczenie na 45 stopni daje najwieksza powiekszchnie styku kleju wiec jest lepsze od tradycyjnej metody czolowej.
Trzeba tylko bardzo uwazac na juz pociete plyty, bo krawedzie sa bardzo delikatne. Jedno niezdarne udezenie i potem trzeba poprawiac.
Skomentuj
-
ja najpierw skręcam wkrętami a potem w te miejsca nabijam kołeczki 6mm i zaszpachlowuje. Niestety czasem ciężko ukryć jest miejsce nabicia kołka. Ale po kilku malowaniach znika. No i niestety skręcanie na sucho idzie łatwiej bo płyta nie przesunie się na kleju. Więc do montażu najlepiej kupić specjalne uchwyty kątowe. zawsze można okleić HDFem - kosztuje niewiele.
Skomentuj
-
Jak sam widzisz, taka metoda jest pracochlonna, malo precyzyjna i efekty sa dosc mizerne. Jezeli nie chcesz miec sladow klawiszowania czy maskowania kolkow, to musi byc oklejanie hdf lub sklejanie paczki na 45 stopni.
Ja generalnie sklaniam sie bardziej w kierunku wypracowania sposobu szybkiego i precyzyjnego. Gdybys chcial robic zlecenia za kase taka robota, to bys nic nie zarobil, a napewno narobil sie po uszy :)
Skomentuj
-
Pewnie cos tam zmniejsza, ale nie na tyle zeby uslyszec jakakolwiek roznice.
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta:/ Ja bym dał jednak rzadszą - większe oczka i może jeszcze podkleił dzianiną od spodu.
http://www.musicalmy.com/assets/products/87178_l.jpg tym siatka ( i to bardziej gesta ) w niczym nie przeszkadza :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postahttp://www.musicalmy.com/assets/products/87178_l.jpg tym siatka ( i to bardziej gesta ) w niczym nie przeszkadza :)
Skomentuj
Skomentuj