Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    LR3 dla gdw
    Nie ma takich :P

Skomentuj

No niby nie ma ale lspcad symuluje takie zbocza.

Skomentuj

No niby nie ma ale lspcad symuluje takie zbocza.
        Ja tam widzę dobrze - kondensator i cewkę dla GDWK? czy dwa kondensatory? Dla tych GDWK można próbować elektrycznie III rząd, jak w oryginałach tonsilu. Kładli tam różnie na przykład 6,8 - 6,8 uF i cewkę 0,27 do 0,33 mH U mnie raczej wychodziło 3,9 - 10 uf dla złagodzenia spadku. W TLC było 3,9 uF i 0,27 mH a dla wyrównania pasma układ rc 1om i 3,3uF (albo odwrotnie - nie pamiętam) i przed filtrem 2,2 oma co bardzo równomiernie obniżało całe pasmo. Z tym że to było łączone z popipropylenowym wooferem więc mogło być mniej ostro filtrowane.

---------- Post dodany o 10:39 ---------- Poprzedni post o 10:34 ----------

Wolalbym bardziej stromo na gdwk ale komplikowanie filtru wcale nie wpływa lepiej na zgranie fazowe.
        No niestety wymaga to znacznie większej "zabawy" ze strojeniem i pewnie także ingerencji w gałąź niskotonową. Ale dla tego GDWK ostry filtr jest pożądany.

Skomentuj

Elektrycznie jest 2 rzad dla tweetera. Dodanie korektora impedancji w tym glosniku nic nie daje. Dodajac drugi kondensator do filtru 3 rzedu psuje zgranie fazowe. Musialbym chyba popracowac nad 4 rzedem elektrycznie, a to juz mocno komplikuje sprawe.

Skomentuj

Zwiększenie rzędu filtru psuje zgranie fazowe bo trzeba wtedy popracować nad gałęzią niskotonową jednocześnie z wysoko-tonową.

Czy przypadkiem Siesta nie miała filtru 24db/okt na tym wysokotonowcu? Może byłoby się na czym wzorować.

Sprawdzałeś ten korektor impedancji? W GDWK10/80/19 z filtrem 3,9uf+0,27mH przebieg się wznosi ku wysokim. Dodanie korektora obniża go w najwyższej oktawie, a 2,2oma przed filtrem dodatkowo spłaszcza cały przebieg od 3 khz.
            Niestety nie jestem w stanie porównać działania z GDWK10/80/26, nie mam jego szczegółowych danych.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
              Zwiększenie rzędu filtru psuje zgranie fazowe bo trzeba wtedy popracować nad gałęzią niskotonową jednocześnie z wysoko-tonową.
              Oczywiscie, ale filtr dla gdn mam bardzo fajnie zrobiony i nie chce go dalej komplikowac.

Czy przypadkiem Siesta nie miała filtru 24db/okt na tym wysokotonowcu? Może byłoby się na czym wzorować.
              Ee chyba nie, ale trze poszukac, ewentualnie siesta sat, gdzies lata zwrotnica po sieci i jest mocno pokrecona ( do tego wypada kiepsko w pomiarach i brzmi do kitu )

Sprawdzałeś ten korektor impedancji? W GDWK10/80/19 z filtrem 3,9uf+0,27mH przebieg się wznosi ku wysokim. Dodanie korektora obniża go w najwyższej oktawie, a 2,2oma przed filtrem dodatkowo spłaszcza cały przebieg od 3 khz.
              Niestety nie jestem w stanie porównać działania z GDWK10/80/26, nie mam jego szczegółowych danych.
              Probowalem dawac korektor dla gdwk ale to nie dzialalo jak trzeba. Komplikacja filtru, wzrost ceny zwrotnicy, a korzysci watpliwe.

Skomentuj

PM podrzuć pliczek to się pobawię :)

Skomentuj

Chetnie, ale jestem za granica teraz. Jutro lub pojutrze wrzuce paczke z pomiarami i jak ktos bedzie mial ochote, to sie pobawi. Nie mam nic przeciwko wspolpracy nad zwrotka do tego zestawu :)

---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post o 22:53 ----------

Aha, tylko napiszcie co mam dodac do paczki. Pliki ZMA i FRD czy PIRy z Arty? Pomiar midwoofera z bliskiego pola i portu rowniez, czy tylko dalekie pole ?

Skomentuj

rowniez, czy tylko dalekie pole ?
                    Nie wiem w sumie jak z tą TL najlepiej wrzuć wszystko . ZMA i FRD proszę .

Skomentuj

No to jak FRD to po prostu polacze odpowiedz portu z glosnikiem w bliskim polu i z dalekiego, + korekcja dyfrakcji. Bedzie pelny FRD dla calego pasma midbasu.

Skomentuj

Zwrotnica do Siest Sat

Skomentuj

Akutalnie gram na tym :

brzmi niezle, ale troche chudo, bo tunel jest calkowicie wypelniony welna. Widac, ze gdwk moglby byc filtrowany bardziej stromo.

Skomentuj

Może należałoby postarać się o likwidacje tego dołka na GDN przy 1,5khz ? Oraz zbyt ostrego działania (pułapki RLC ??) na 5 khz ? Potem dopasować raz jeszcze przebieg GDWK. O ile oczywiście to się uda. Kopułka rzeczywiście nieco za nisko ciągnie. Ale filtr ze schematu toopcoola (siesta sat) jest zupełnie odjechany za to mnie wychodzi bardzo rozciągnięty i ostro odcinany.

A co masz teraz w filtrze GDWK ?

PS. pytałeś wcześniej o jakiś sensowny głośnik do 1 rzędu. Zwróć uwagę na SPH-5M Monacora. Może nie do I rzędu ale tak w ogóle jako alternatywę dla Beyma 5MP60NE

Skomentuj

Może należałoby postarać się o likwidacje tego dołka na GDN przy 1,5khz ?
                              To raczej niemozliwe, poniewaz ten dolek wynika z offsetow midbasu na przedniej sciance. Trzeba by bylo znowu przeprojektowac przednia scianke, a co za tym idzie cala linie transmisyjna.

Oraz zbyt ostrego działania (pułapki RLC ??) na 5 khz ?
                              Taka charakterystyka odpowiada dokladnie filtrowi LR4 akustycznie.

Potem dopasować raz jeszcze przebieg GDWK. O ile oczywiście to się uda.
                              Nie jest to proste bez komplikowania zwrotnicy.

A co masz teraz w filtrze GDWK ?
                              Teraz jest kondensator i cewka plus lpad. Elektrycznie klasyczny drugi rzad.

PS. pytałeś wcześniej o jakiś sensowny głośnik do 1 rzędu. Zwróć uwagę na SPH-5M Monacora. Może nie do I rzędu ale tak w ogóle jako alternatywę dla Beyma 5MP60NE
                              Dzieki. Rzucilem okiem, ale chyba ma zbyt duzy rezonans powyzej 5 khz.

Skomentuj

Ok troche mi sie te pomiary przeciagnely w czasie i zrobilem je dopiero dzis. Nie sumowalem odpowiedzi portu i glosnika, poniewaz uznalem, ze nie ma takiej potrzeby. Sam pomiar gdn z dalekiego pola wystarczy aby poprawnie skorygowac BS.

A wiec pomiar MLS na osi gdwk z odleglosci 95cm. Bramka jest bardzo mala ( 360 hz o ile pamietam ) poniewaz mam mocno ograniczone warunki pomiarowe. Dodalem rowniez pomiar referencyjny do ustawienia offsetow, glosniki polaczone rownolegle.

Mozna sie bawic :)
                                Załączone pliki

Skomentuj

Jezeli ktos chce rownie surowe PIR'y to rowniez dodaje.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Zazwrotkowałem :)

Wyszedł jakiś mastodont
                                    Bez odsłuchu nic więcej nie wymyśle :)
                                    Na górę dałem pełną kompensację fs (niby wystarczył lpad ale to słaba kopułka więc każdy dB od dołu na wagę złota )
                                    Wyciąłem też tam tą górkę może ją ucywilizuje trochę

PS
                                    Na przyszłość nie ustawiaj takiej rozdziałki bo symulator liczy po klika s
                                    Przy takiej małej bramce to i tak bez sensu .

Skomentuj

O jednak Ci sie chcialo :)

Jak sam widzisz zwrotnice dla tak tanich glosnikow wychodzi kosmiczna. Przeprojektowalem wiec przednia scianke tak aby pasmo tweetera bylo bardziej rowne i latwe do ogarniecia.
                                      Ostatnio rozgrzebalem na raz kilka projektow i ten troche podupadl, ale dokoncze go. Obudowa pomalowana na czarno jaka pokazalem wczesniej, nie bedzie obudowa finalna.

Co do symulacji, to dzialam tylko w lspcad, a tam wszystko pracuje w locie, wiec nie zracalem na to wiekszej uwagi :)

Niebawem zrobie update na nowej sciance i rowniez wrzuce pomiary jak ktos bedzie chcial sie pobawic.

Dzieki za checi Raven.

Skomentuj

O jednak Ci sie chcialo
                                        Miałem co robić a potem sobie zapomniałem

Skomentuj

Wrzucam pomiar z nowej scianki. Jak widac w koncu rowne pasmo, bedzie latwiej zgrac na prostej zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X