Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

git

Skomentuj

Wyszło naprawdę spoko:)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Wyjscie tunelu bedzie maskowane siatka alu i moze bulpren.
        Frezik (schodek) dałeś na ujściu tunelu ?

Dobra robota PM :thumbup:

Skomentuj

Fajne a nie korci Cię żeby zrobić z tego aktywne ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
            Frezik (schodek) dałeś na ujściu tunelu ?
            Jest zwykle zaokraglenie, bez schodka. W sumie to nie wiem jak to bedzie prezentowac sie na koncu. Mysle, ze ujdzie.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Fajne a nie korci Cię żeby zrobić z tego aktywne ?
            A myslisz, ze dlaczego nie ma w srodku miejsca na zwrotnice i jej tam nie bedzie? :P przewidzialem to i bede robil testy z aktywnym napedem :)

W przyszlosci mozna by bylo nawet dolozyc modul aktywny ze zwrotnica doczepiany do tylnej scianki, cos jak w PMC TB2SA http://extremeliquidator.com/images/PMC/TB2SA5.1.jpg
            Last edited by raven1985; 26.07.2013, 10:10. Powód: cytowanie, nia ja to napisałem :)

Skomentuj

Wyszło naprawdę dobrze. Gdzie widzisz to klawiszowanie? Jedna sprawa w MDFie jest paskudna bo to zresztą kiepski materiał. Jak krawędź się napije farby albo kleju to zmienia wymiar. W zasadzie mozna by po nasączeniu ją sfrezować do równości ale znowu to nie jest ciasto tortowe. Az tak bardzo nie chłonie i nie zmienia się winny rodzaj kompozytu więc przy kolejnym malowaniu będzie znowu "piło".

Dlatego ja robię z wiórówy... Litr wikolu kilo szpachli i rantów nie widać. A przy tym struktura chłonie więcej bo bardziej porowata wiec potem przy frezowaniu nie odsłaniamy kolejnej chłonnej warstwy.

Skomentuj

Nie widac tak klawiszowania, poniewaz na laczeniach formatek wykonywalem frezowanie frezem stozkowym. Pozniej to szpachlowalem. Taka glupiego robota ale cos daje. Gdybym zrobil od razu z formatek zacinanych na 45 stopni to nie dosc, ze sie szybciej sklada obudowe, to jeszcze nie ma mozliwosci klawiszowania.

Wiorowka nie jest zla, dobry material pod fornir. Ale tak jak mowisz, ona tez pije jak glupia i przy wiorowce musialbym sie dwa razy ( albo i trzy ) wiecej narobic niz przy mdf zeby gladko wyszlo.

Skomentuj

A myślisz że zacięcia nie zmienią kształtu od kleju? Bardzo wątpię. Należałoby je frezować na zamek albo na 45 stopni i łączyć lamelkami od razu po przycieciu w tym samym pomieszczeniu u jednakowej wilgotności. Do tego trzeba mieć narzędzia bo nie na każdej frezarce da się zrobić. mi kiedyś stolarz robił ze sklejki na 45 stopni na frezarce z odlewanym żeliwnym stołem. Wystarczyło lekkie bicie na frezie albo moment nieuwagi w prowadzeniu materiału i już precyzja była jak w ruskim traktorze.

Mnie najłatwiej ostatnio wychodzi składanie z wiórówy przyciętej w castoramie. Nie kazda castorama dobrze tnie. Ale kiedyś knocili znacznie bardziej. Teraz jednak jak nie chwycą kąta to najwyżej o pół milimetra, to się i tak po złożeniu wyrówna. Przeważnie udaje mi się tak skręcić płyty wiórowe że po zeszlifowaniu nie można wyczuć łączenia paznokciem.

Skomentuj

Mam pile stolowa, na ktore bez problemu tne pod katem 45 stopni. Frezarka tego nie zrobisz, chyba ze naprawde wielka i pro, a najlepiej CNC.

Lamelki sa potrzebne jak sklejasz cos naprawde duzego. Przy malych monitorach nie sa konieczne. Poza tym laczenie na 45 stopni daje najwieksza powiekszchnie styku kleju wiec jest lepsze od tradycyjnej metody czolowej.
                    Trzeba tylko bardzo uwazac na juz pociete plyty, bo krawedzie sa bardzo delikatne. Jedno niezdarne udezenie i potem trzeba poprawiac.

Skomentuj

ja najpierw skręcam wkrętami a potem w te miejsca nabijam kołeczki 6mm i zaszpachlowuje. Niestety czasem ciężko ukryć jest miejsce nabicia kołka. Ale po kilku malowaniach znika. No i niestety skręcanie na sucho idzie łatwiej bo płyta nie przesunie się na kleju. Więc do montażu najlepiej kupić specjalne uchwyty kątowe. zawsze można okleić HDFem - kosztuje niewiele.

Skomentuj

Jak sam widzisz, taka metoda jest pracochlonna, malo precyzyjna i efekty sa dosc mizerne. Jezeli nie chcesz miec sladow klawiszowania czy maskowania kolkow, to musi byc oklejanie hdf lub sklejanie paczki na 45 stopni.

Ja generalnie sklaniam sie bardziej w kierunku wypracowania sposobu szybkiego i precyzyjnego. Gdybys chcial robic zlecenia za kase taka robota, to bys nic nie zarobil, a napewno narobil sie po uszy :)

Skomentuj

Wyszło naprawde fajnie. Trochę dziwne te proporcje no ale linie jakoś trzeba było zmieścić.

Skomentuj

Na zywo proporcje nie sa najgorsze, wolalbym inne ale wyszlo jak wyszlo, i tak nie jest dokladnie jakbym chcial, poniewaz umieszczenie tweetera narzucilo niejako offset glosnika. Nie chcialem juz kombinowac.

Fota maskowania tunelu siatka alu.

Skomentuj

Swietnie to wyglada przy tym kolorze monitorkow.

Skomentuj

A czy ta kratka nie zmniejsza sd wylotu?

Skomentuj

Czy taka siatka nie ogranicza o jakieś 15-20% powierzchni wylotu tunelu i czy robiłeś pomiary z siatką i bez?

ubiegłeś mnie Marios :)

Skomentuj

:/ Ja bym dał jednak rzadszą - większe oczka i może jeszcze podkleił dzianiną od spodu.

Skomentuj

Pewnie cos tam zmniejsza, ale nie na tyle zeby uslyszec jakakolwiek roznice.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                      :/ Ja bym dał jednak rzadszą - większe oczka i może jeszcze podkleił dzianiną od spodu.
                                      Dalem to co mialem pod reka, jak dokupie przyzwoity, czarny bulpren, to wrzuce pod siatke.

http://www.musicalmy.com/assets/products/87178_l.jpg tym siatka ( i to bardziej gesta ) w niczym nie przeszkadza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        http://www.musicalmy.com/assets/products/87178_l.jpg tym siatka ( i to bardziej gesta ) w niczym nie przeszkadza :)
                                        Tylko zauważ, że ta siatka w PCM jest odsunięta od wylotu i zagięta na bokach, czyli po "rozwinięciu" siatki jej powierzchnia będzie większa od pow. wylotu tunelu.

Skomentuj

No ok, a co powiesz o TwoTwo http://medias.audiofanzine.com/image...o-5-573076.jpg ? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X