Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Takim frezem
    Załączone pliki

Skomentuj

Nie na temat...

Pomarańczowy kątownik Bahco :thumbup: Mam taki sam

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
        Pomarańczowy kątownik Bahco Mam taki sam
        Szkoda, ze mejd in czajna :P

A tak przy okazji wierconko. Dobrze, ze wlazlo pod wiertarke i mozna elegancko i przede wszystkim rowno wywiercic otworki.
        Załączone pliki

Skomentuj

Kolejny update.
          Skrzynki sa juz oklejone matami bitumicznymi. Na dwie obudowy zuzylem niecale 6 mat standardowych wymiarow 50x25cm. Teraz male dopracowanie tlumienia, a pozniej mozna juz skleic na stale i przygotowac do malowania.
          Załączone pliki

Skomentuj

Czysto schludnie i elegancko - lubię takie prezentacje. Zawieszę oko na 5 min i od razu nachodzi ochota na dłubanie :)

Skomentuj

Dzieki za slowa zachecajace do dalszej pracy :)

Co do samych kolumn, to tak jak sadzilem jest pewna roznica pomiarow w stosunku do najlepszego prototypu. Przez to, ze zastosowalem znacznie grubsze scianki jak rowniez przegrode i dodatkowe maty, to suma sumarum wplynelo to na ogolny stroj tunelu. Przy tak malym litrarzu roznice beda zauwazalne. Przez to musze dokladniej popracowac nad tlumieniem. Ale nie ma tu jakiejs tragedi, trzyma sie w normie.

Jesli ktos ma chec, to moze zaproponowac litraz i strojenie obudowy BR dla tego Tonsila. Moge stara obudowe testowa moge przerobic dla porownania i cos tam napisac czy pomierzyc obie. Moglbym sam zaprojektowac obudowe BR ale moze ktos mnie jeszcze posadzic o naginanie w strone TL Tak wiec jak ktos ma propozycje, co do najlepszej obudowy BR dla GDN 15/40/3 to smialo pisac - moge wykonac szybko i sprawdzic.

Skomentuj

Nie ma chetnych na BR to jedziemy dalej...

Obudowy sa juz zaklejone. Jesli chodzi o wytlumienie, to bazowa wersja jest zwykla gabka ( z castoramy ) grubosci 2 cm. Wylozona jest kazda scianka. Dodatkowe tlumienie w postaci niewielkiej ilosci owaty bedzie wlozone na koncu, w miejscu offsetu i troszke za midwooferem. To jest takie optimum.

I jeszcze mala foteczka. Nie nie, papier to nie wytlumienie wypchalem tunel po to, aby gabka nie odklejala sie od obudowy zanim klej porzadnie nie zlapie. Kleilem na uniwersalny klej polimerowy, ale mozna uczyc innych.
                Załączone pliki

Skomentuj

Dzis pomalowalem jedna z kolumn. Uzylem typowych sprayow samochodowych. Podklad akrylowy Novola i czarny lakier strukturalny Novol. Musze napisac, ze to jednak upierdliwa robota ze sprayem, a do tego obudowa musi byc perfekcyjnie przygotowana. Prawde mowiac nie do konca mi sie chcialo az tak sie nad tym piescic. Niestety na jedna obudowe jedna puszka podkladu to za malo. Da sie pomalowac na raz, ale po oszlifowaniu przydaloby sie prysnac jeszcze jedna warstwe, a tu podkladu braklo. Na szczescie lakier strukturalny ladnie maskuje niedociagniecia i az tak ich nie widac. Puszka lakieru styka na jedna obudowe.

Jak wiadomo lakierowanie natryskowe, to meka jesli nie ma sie odpowiedniego pomieszczenia. Zrobilem cos na ksztalt pseudo komory. Z plastykowych rurek pcv ( elektro instalacyjnych ) poskladalem szkielet, na ktory pozniej nalozylem folie. Od wew strony spryskalem folie woda i malowanko. Niestety nie mialem pod reka tasmy zeby troche te folie przymocowac do miejsca. Do lakierowania drugiej obudowy zrobie to troche lepiej.

Generalnie wyszlo to niezle, zdjecia narazie byle jakie, ale jak wyschnie i wmontuje glosniki do pomiarow to zrobie lepsze. Mysle, ze jutro wezme sprzet pomiarowy do garazu i zmierze charki w gotowych paczkach.

Skomentuj

Wyszło całkiem dobrze. jednak w przypadku typowych pomieszczeń łatwiej jest malować wałkiem lub pędzlem a potem dobrze spolerować. oczywiście struktura tego nie wymaga. Ja kiedyś pomalowałem... farbą do tablic. Głęboki mat. Jest taka jeszcze w Leroy Merlin i całkiem tania. Znacznie tańsza od specjalnych farb strukturalnych na obudowy estradowe.

Skomentuj

A ten podkład novola to w sprayu, czy cały 1ltr zużyłeś pod pistoletem?

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                        Wyszło całkiem dobrze. jednak w przypadku typowych pomieszczeń łatwiej jest malować wałkiem lub pędzlem a potem dobrze spolerować. oczywiście struktura tego nie wymaga. Ja kiedyś pomalowałem... farbą do tablic. Głęboki mat. Jest taka jeszcze w Leroy Merlin i całkiem tania. Znacznie tańsza od specjalnych farb strukturalnych na obudowy estradowe.
                        Malowanie walkiem czy pedzlem tez ma swoje zalety, ale tak jak piszesz trzeba sie troche naszlifowac. To moze sie sprawdzic jak nie ma warunkow pogodowych do natrysku. Poki jest pogoda, to testuje sprajowanie :)

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        A ten podkład novola to w sprayu, czy cały 1ltr zużyłeś pod pistoletem?
                        Podklad akrylowy rowniez byl w sprayu, 500ml puszka http://professional.novol.pl/podklad...YL_PRIMER.html
                        Lakier strukturalny, tez 500ml puszka http://professional.novol.pl/lakier_...E_TOPCOAT.html

Teraz bylem sprawdzic jak to wyglada i podoba mi sie to :) Lakier ma ladne ziarno, estetycznie to wyglada, ale jest chropowaty. Zastanawiam sie czy nie przetrzec troche papierem. Sprawdze na jakiejs probce jak to by wygladalo. Prawde mowiac podoba mi sie tak jak jest.

Skomentuj

Podkłady w spray niestety mają małe wypełnienie i niestety są też nie ekonomiczne, większość to nośnik i gaz a samego sosu może 100-150ml, stąd tak szybko się poprzecinałeś.

Widziałem że miałeś biały mdf, właściwie po dobrym oszlifowaniu p400-500, możesz na niego nanosić taką strukturę, pozostaje ci więcej podkładu na ranty czyli otwarty mdf który wymaga dobrej izolacji.

Ważne że jest pan zadowołony :)

Skomentuj

W tych puszkach Novola jest sporo nawalone, sam ciezar jest spory, a porownywalem z innymi. MDF byl malowany, ale obudowy byly sporo szlifowane, poprawiane i w sumie z lakieru sporo zeszlo. Chcialem tez sprawdzic jak sie zachowa akryl samochodowy na mdf.
                            Druga obudowe zrobie jeszcze lepiej, bo wpadlem na pare patentow zeby sobie ulatwic zycie Jutro jak sie uda, to zrobie lepsze foty z zamontowanymi glosnikami.

Skomentuj

Daj znać na pw jakie to patenty może coś pomogę

Skomentuj

Eee to nic wielkiego. Musze udoskonalic moja "komore" :P zeby mi sie latwiej pracowalo.

Jedno wiem napewno. Dalem sie skusic na latwizne przy cieciu desek i nie zrobilem obudowy na 45 stopni. Pozniej sie to zemscilo. Nie da sie ominac klawiszowania bez klejenia dodatkowych plyt hdf. Nastepne monitory bede skladal na 45 stopni.

Do frezowania krawedzi moglem zamontowac frezarke do stolu, ale pozniej juz mi sie nie chcialo kombinowac. Frezujac z lapy stracilem tylko czas i precyzje.

Skomentuj

Najważniejsze to dobrze wyszlifować MDF na gładko i później to zagruntować. Ja kiedyś użyłem na grunt 3 warstw wypełniacza porów suntilor (wałkiem) + miedzyszlify drobnym papierkiem. Na to kładłem czarny mat ze spraya a na koniec bezbarwny akryl półmat z pistoletu i wyszło naprawde dobrze. Tą plyte trzeba wpierw dobrze zagruntowac żeby nie lać póżniej litrów farby/podkładu który będzie wpijać jak gąbka.

Skomentuj

Bo do mdfu używa się izolantu :) Jednak warstwa, jeden szlif i po temacie :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bez watpienia przydalby sie izolant, jesli mialoby to byc zrobione perfekt :) Nie znam sie specjalnie na lakiernictwie i calej chemii, ale zauwazylem, ze podklad akrylowy dziala tutaj bardzo ciekawie. Schnie tak szybko, ze niespecjalnie wchodzi w material, tylko bardzo czesciowo. Mysle, ze tworzy on bardziej twarda skorupe, niz penetruje w glab mdf.
                                      Druga sprawa to rozpylanie podkladu z puszki. Trzeba powiedziec jasno, ze wydajnosc sprayow jest mizerna i duzo leci w powietrze niz na material. To jednak nie jest pistolet, gdzie mozna idealnie dobrac strumien natrysku. Niby mam kompresor, ale nie wiem czy by sie nadawal do takich prac.

Skomentuj

Narobiłeś mi Pogromco ochoty na skończenie moich hobbitów. :) Miałem je fornirem wykończyć ale szczerze powiedziawszy nie znalazłem takiego który by mi odpowiadał. Trzeba będzie pomalować na czarno Bardzo fajny zgrabny projekcik. Żółwik dobrze napisał popatrzysz chwilę i od razu Cię łapie chęć na dłubanie.

Skomentuj

Moge zaryzykowac stwierdzenie, ze da sie ta metoda pomalowac tak, aby wygladalo jak ze sklepu. Warunek to doskonale przygotowanie obudowy, oraz ciecie desek na 45 stopni.
                                          Sam lakier wyglada ok, podatny na brudzenie ( szorstki ). Szkoda, ze moje glosniki po wielu eksperymentach sa juz porysowane i nie wygladaja idealnie, ale cos z tym zrobie. Wyjscie tunelu bedzie maskowane siatka alu i moze bulpren.

Zrobilem finalne pomiary obudowy i mozna zaczynac walke ze zwrotka. Nie bedzie latwo jesli ma byc rowno... :|

Skomentuj

Czaruję...
                                          X