Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogowe d'Appolito na STX+Fountek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogowe d'Appolito na STX+Fountek

Witam wszystkich na forum. Jako pierwszy post chciałem się podzielić fotkami z konstrukcji moich kolumn.

https://picasaweb.google.com/strzeln...eat=directlink

Starałem się zdjęcia opisywać jak najbardziej dokładnie. Zachęcam jednak wszystkich do zadawania pytań pod zdjęciami, a opisy chętnie rozwinę o odpowiedzi na nie. Jeśli administratorzy forum uznają moje fotki za godne polecenia i umieszczenia jako tutoriala to bardzo proszę. Sporo cennej wiedzy zaczerpnąłem z tego forum, więc chętnie się odwdzięczę :) Galerie oczywiście będę uzupełniał, bo projekt jeszcze nie jest skończony, więc z tutorialem można się na razie wstrzymać.

Są to moje pierwsze kolumny zrobione od podstaw. Wcześniej eksperymentowałem z zestawem 3-drożnym w obudowach które kupiłem gotowe. Zasadniczo polegało to na jak najlepszym dostrojeniu zestawu od strony zwrotnicy, ale też wymieniałem membrany w głośnikach basowych i wysokotonowych dla uzyskania jak najlepszego brzmienia. Efekty były na tyle dobre, że kolumny znalazły nabywcę, a ja zabrałem się za kolejny zestaw. Postanowiłem zrobić eksperyment z Fountek z NeoCD3.0 i STX GDN 18-130-8-AKX w układzie d'Appoli. Z danych producentów wynikało, że taki zestaw ma szanse zaistnieć. Fountek deklarował 93dB, a STX 90dB, poza tym nie chciałem za dużo inwestować w eksperyment :) Na chwile obecną kolumny są właśnie na etapie wygrzewania, bo niestety z różnych przyczyn projekt 2 lata leżał w szafie czekając na realizację. W końcu jednak się doczekał i efekty są jak na razie bardzo rokujące. Na zrobionej na szybko dwudrożnej zwrotce grają bardzo przyzwoicie. Obudowa BR zestrojona na 35Hz przy tych głośnikach daje dość szybki i kontrolowany bas. Podział przy ok.2,5kH daje całkiem przyjemną średnicę, a wstęgi robią swoje na wysokościach. W efekcie dźwięk jest zrównoważony i bardzo przyjemny. Szczególnie w połączeniu z lampą, która na wstęgach gra o wiele lepiej niż tranzystor (moim zdaniem). Zwrotnice raczej jeszcze będę poprawiał, bo układ ma ostrego pika na impedancji przy 1,5kHz, chociaż jak wspominałem pomimo tego gra to przyjemnie, a skorygowanie może uwypuklić ten dość nieprzyjemny dla ucha zakres. To zostawiam sobie na koniec.
    Póki co muszę wykończyć obudowy. Wczoraj przyciąłem fornir (leży i schnie pod naciskiem), obudowy muszę jeszcze rozkręcić i skleić, potem poszpachlować, położyć fornir, polakierować. Potem wyfrezować otwory i zrobić maskownice. Na koniec jeszcze poprawię nóżki bo nie wyszły dokładnie tak jak chciałem.

To by było na razie na tyle. Wszelkie sugestie mile widziane. :)

A schemat zwrotnicy.? wykres jakiś.? W ilu litrach siedzą AKX.? Nie za blisko podłogi masz przypadkiem ten BR.?
    Last edited by smerfetek13; 31.07.2012, 10:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez coval_tk Zobacz posta
      Jeśli administratorzy forum uznają moje fotki za godne polecenia i umieszczenia jako tutoriala to bardzo proszę.
      od lat mam lepsze fotki do tutoriala... ale brak czasu na napisanie

strasznie dziwne proporcje :/
      ile one maja wzrostu? 70-80cm?

tez troche dziwny dobor glosnikow - AKX niczym szczegolnym sie nie wyroznial

---------- Post dodany o 09:54 ---------- Poprzedni post o 09:54 ----------

Obudowa BR zestrojona na 35Hz
      zdecydowanie za nisko :p

Skomentuj

Śmiało bym stroił na 40 a nawet 45Hz te AKXy. Znajomy je miał i ilością basu nie powalają jak na 18tkę, więc podbiłbym mu odczuwalny bas wyższym strojeniem.

Skomentuj

a ja tam bardzo lubie akxy
          jego mniejszy brat (chyba) gra bardzo fajnie z tania wstega monacora

kolomny zdecydowanie za niskie i jak Pawel napisal strojenie za niskie ale to da rade poprawic
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Już pisze:
            -zwrotnica 2-go rzędu. Podział przy 2,5kHz jak wspominałem, ale to temat jeszcze nie skończony
            -obudowa zew. 82x21x25cm czyli objetosć wewnątrz 30l, po odjeciu objętości wzmocnień i maty bitumicznej będzie jakieś 27-28l (dokładne obliczenia mam w arkuszu którego nie mam pod ręką),
            -BR Monacor MBR-70 (wym wew. 66x118mm), we wcześniejszych kolumnach również miałem go w tym miejscu, ze względu na bliskość ściany i mebli nie chciałem go dawać z tyłu. Jest ok 4cm nad podłogą wystarczająco wysoko żeby poprawnie pracował i żeby przy większych mocach nie było słychać furczenia powietrza :)

Dodam jeszcze że poprzednie kolumny miałem większe, ale moja "Najwyżasza Izba Kontroli" kręciła nosem na taki wymiar, dlatego zrobiłem mniejsze tym razem

Co do strojenia BR to się da łatwo zrobić, bo kolumny jeszcze nie sklejone, a mam bardzo ładne kartonowe tuby o wymiarze 75x12 o grubości ok 5mm. Obliczę czy się nadają i chętnie to sprawdzę.

---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post o 08:29 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            od lat mam lepsze fotki do tutoriala... ale brak czasu na napisanie
            Jak to mówią "lepszy wróbel w garści...", dlatego podzieliłem się tym co mam

tez troche dziwny dobor glosnikow - AKX niczym szczegolnym sie nie wyroznial
            generalnie cena była dla mnie atrakcyjna, poza tym wcześniej eksperymentowałem z membranam iz włókna i ich brzmienie bardziej mi odpowiadało niż kartonu, poza tym miały całkiem porządne parametry zmierzone Clio w odpowiednich warunkach. Rozmawiałem kiedyś z jakimś sprzedawcą głośników i mówił że będąc z wizytą w STX był pod wrażeniem ich komory bezechowej i produkcji. Postanowiłem więc zaryzykować.

zdecydowanie za nisko :p
            Jak wspomniałem wyżej - spróbuję, ale trochę się tego obawiam, bo z symulacji wychodziło, że przy tej częstotliwości obudowa ma najbardziej płaską ch-kę w tych najbardziej nieprzyjemnych rejestrach czyli 80-150Hz. Ale policzę, sprawdzę, nie upieram sie Nie mniej w poprzednich kolumnach też miałem problemy z tym przedziałem, więc całkiem możliwe, że ma na to wpływ kształt i wielkość pokoju.
            Last edited by coval_tk; 31.07.2012, 10:36.

Skomentuj

Bardzo ciekawa, oryginalna konstrukcja. Świetny opis prac. O szablonach wcześniej nie pomyślałem, wykorzystam ten pomysł.
              Pewne minusy zostały wytknięte. Zastanawia mnie jak zrobiłeś tak łagodny filtr przy 2.5kHz? Dla CD3.0 próbowałem już podziały 3300, 3000, 2500Hz - tu musiałem dać 4rząd! Czekam na dalsze postępy.
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                Zastanawia mnie jak zrobiłeś tak łagodny filtr przy 2.5kHz? Dla CD3.0 próbowałem już podziały 3300, 3000, 2500Hz - tu musiałem dać 4rząd!
                Kto wie czy nie pójdę w Twoje ślady, chociaż chciałbym żeby zwrotnica była możliwie najmniej skomplikowana :) Zmontowałem ją na szybko zgodnie z zaleceniami Founteka (podział i rząd), bo już mnie ciekawość zżerała jak to gra Na razie muszę je trochę rozruszać, dać posłuchać paru osobom i jakąś średnią wyciągnąć :)

Skomentuj

bardzo ładna od strony stolarki robota,
                  jak robisz pomiary? Czy ty robisz pomiary? Pokaż na podstawie czego zaprojektowałeś daną zwrotnicę.
                  BR jest na pograniczu odległości od podłogi. I nie chodzi tutaj o świsty, bo w twoim przypadku nie będzie ich słychać. Powietrze wypromieniowane może mieć problem z rozprzestrzenianiem się zaraz za wylotem. Sytuacja analogiczna do zmniejszenia średnicy BR. Proponuję użyć jak najszerszej rury z przekalkulowaną jej długością. Zmniejszy to ciśnienie powietrza w i za BR. (wsadź rękę i oceń stopień "dmuchania" przy wysterowanym zestawie)

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

uuu wnioskuję, że żadnych pomiarów nie ma.

Skomentuj

Pomiary robię jak większość z nas za pomocą SW :) Zestaw pomiarowy kiedyś też mogę pokazać jak zrobię fotki. Jig w wersji rozbudowanej o wzmacniacz zasilany z akumulatora, z nastawami 1W dla zestawów 2,4,6 i 8ohm (mierzone 2,83V przy każdym nastawie, nastawy na potencjometrach wieloobrotowych). Mikrofon pomiarowy zasilany z tego samego źródła. Wykonanie mikrofonu trochę inne niż zazwyczaj ponieważ rurka aluminiowa jest wypełniona bardzo drobnym przesianym piaskiem ułożonym za pomocą wibracji. Dodatkowo pokryty izolacją termokurczliwą, żeby maksymalnie zabezpieczyć mikrofon prze rezonansami własnymi i otoczenia. Wkładka oczywiście WM-61A. SW skalibrowany pod cały zestaw. Do pomiarów używam SB Live na usb, bo ma płaską ch-kę 20-20k, poza tym zakresem ostry zjazd, ale to mały mankament. Jeśli chodzi o pomiary to z na razie nie ma się czym chwalić, jak będzie to oczywiście nie omieszkam :)

Skomentuj

Jak możesz to pokaz tego sound blastera na usb, który Ci chodzi z SW ba wszystkich opcjach bo tutaj to już wielu walczyło i zawsze było coś nie tak...

Skomentuj

To samo miałem napisać - jaki to SB Live na USB, że ma stałą, nie ujemną latencję?
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

jak na osobę co ma 4 posty, to dużo wiedzy posiadasz. hehe
                          pierdółki, detale pododawane.
                          z nastawami 1W dla zestawów 2,4,6 i 8ohm (mierzone 2,83V przy każdym nastawie, nastawy na potencjometrach wieloobrotowych).
                          ale tutaj albo machnąłeś się w pisowni albo prawo Ohma się kłania :)

No i wracając do pomiarów to przed tobą dużo zabawy. Pokazuj efekty jak coś ruszysz.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                            jak na osobę co ma 4 posty, to dużo wiedzy posiadasz. hehe
                            pierdółki, detale pododawane.

ale tutaj albo machnąłeś się w pisowni albo prawo Ohma się kłania :)

No i wracając do pomiarów to przed tobą dużo zabawy. Pokazuj efekty jak coś ruszysz.

Hehe, to pewnie trema oczywiście, że 2,83V to dla 8ohm , miało być "odpowiednie napięcie przy każdym nastawie" :) Z tym "Dużo wiedzy" to może lekka przesada, ale coś tam liznąłem w temacie i liżę dalej

---------- Post dodany o 10:48 ---------- Poprzedni post o 10:14 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            To samo miałem napisać - jaki to SB Live na USB, że ma stałą, nie ujemną latencję?
                            Zwykły biały zewnętrzny Live. Nic szczególnego. Powiem szczerze kupiłem go parę lat temu i decydujące były 2 kwestie. Po pierwsze dźwiękówka musiała mieć jak najlepsze pasmo dla obu przetworników (zwłaszcza A/C). Wcześniej miałem już Live'a w postaci karty i byłem bardzo zadowolony. Po drugie musiała być na usb, bo system pomiarowy komponowałem na bazie starego laptopa, żeby podczas pomiaru cały zestaw pracował na akumulatorach, a te wbudowane jak wiadomo parametry zazwyczaj mają mizerne. Ot i cała moja filozofia w kwestii SB :)

Aha, dodam jeszcze że na tym kompie nie robię nic poza pomiarami. Goły system, bez netu, min driverów (tylko systemowe + firmowy dla SB) i softu, żeby nie zajmować zasobów o przepustowości kompa które mogłyby mieć wpływ na pomiar.

Skomentuj

Mógłbyś zrobić zrzut ekranu z latencją w SW?

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                                Mógłbyś zrobić zrzut ekranu z latencją w SW?
                                Jak już się zabiorę za zwrotnice mogę spróbować to zrobić. Na razie mam stolarską robotę :) Dodam jeszcze że do tego kompa na usb w trakcie pomiaru jest podłączana wyłącznie karta (żadnych myszy, hub'ów i innych pendrive'ow). Z drugiej strony nie mam pewności czy taka "sterylizacja warunków" ma jakiś wpływ bo podejrzewam, że sam SB ma jakiś bufor na dane, a zważywszy czas pomiaru, to jeśli takowy bufor istnieje, to powinien w nim stosowną ilość danych zmieścić , żeby zapewnić ciągłość transmisji między przetwornikiem a programem. Ja w każdym razie wyszedłem z założenia, że zrobię wszystko co mogę żeby warunki pomiaru jak najlepsze i najbardziej powtarzalne. Mam nadzieję, że mi to wyszło :)
                                Last edited by coval_tk; 31.07.2012, 13:36.

Skomentuj

dym razie wyszedłem z założenia, że zrobię wszystko co mogę żeby warunki pomiaru jak najlepsze i najbardziej powtarzalne.
                                  tymi zabiegami z kompem, co opisujesz pomogłeś programowi SW działać szybciej , a nie dokładniej hehe

Skomentuj

No dobra, udało mi się na szybko skopiować wykresy, ale latency dopiero sprawdzę w domu przy okazji pomiarów, bo sprzęt chwilowo schowany.

Niebieski - GDN 18-130-8-AKX
                                    Czerwony - Fountek NeoCD3.0
                                    Zielony - wynik symulacji zwrotnicy
                                    Zółty - charakterystyka obudowy
                                    Granatowy - ch-ka docelowa LPF
                                    Bordowy - j.w. dla HPF

a to wspomniana, na szybko zmontowana zwrotka:

---------- Post dodany o 12:59 ---------- Poprzedni post o 12:59 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                    tymi zabiegami z kompem, co opisujesz pomogłeś programowi SW działać szybciej , a nie dokładniej hehe
                                    M.in. taki był zamysł bo komputer stary. Nawet ma jeszcze FDD!
                                    Last edited by coval_tk; 31.07.2012, 15:16.

Skomentuj

a to wspomniana, na szybko zmontowana zwrotka:
                                      Ladna cewka na Founteku :)

Skomentuj

Jest i dobrze i źle. Na plus wykonanie i pomiary. Na minus to ogólnie koncepcja jest do d . Przy tej wysokości kolumn, która nie jest moze aż tak zła, to układ WTW jest nietrafiony. Dla takiej wysokości o wiele lepiej spisałby się pochylony do tyłu układ TWW.
                                        Na pewno nie słuchasz ich z tweeterami na wysokości uszu, chyba że będą podstawki. Ale jezeli mają stać na podłodze to układ WTW jest niedopowiedni bo trzeba by robić odsłuch na osi akustycznej tych kolumn, czyli musiałbyś siedzieć na podłodze . Sytuację możnaby ewentualnie podratować przerobieniem tego na układ 2,5 drożny. Dolny głośnik dać w roli 0,5 drogi.

Zwrotnica którą masz też jest delikatnie mówiac kiepska , cewka filtru LP o wartości 3mH i to dla dwóch rónolegle łaczonych głośników to spora przesada. Z tweeterem tez nie lepiej bo ten filtr raczej nie wróży dobrej filtracji.

Reasumując sporo zostało zrobione, sporo do poprawek po których ma szansę zagrać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X