Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogowe d'Appolito na STX+Fountek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najpierw zrob poprawne pomiary a pozniej zacznij sie bawic zwrotnica.

Przyklad: http://zaphaudio.com/SR71-measured-raw-inbox.gif

Poki nie bedzie to wygladac mnie wiecej tak, nic nie kombinuj ze zwrotnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
      Najpierw zrob poprawne pomiary a pozniej zacznij sie bawic zwrotnica.
      dokładnie tak, w ogóle to napisz jak ty to mierzysz bo normalnie wykonywany pomiar on axis ma pasmo od ok 100Hz ze wzgledu na bramkowanie sygnału a ty masz od 0. No i ten wzrost 10dB wyglada zupełnie nieprawdopodobnie.

Skomentuj

pokaz jak ustawiles markery.
        oraz pokombinuj z sample size/rate w ustawieniach, bo trochę "słabe' pomiary

Skomentuj

Konstrukcja nie przemyślana. Nieciekawy dobór głośników.
          Nie mam pojęcia co warty jest ten STX ale połączenie tego z tą wstęgą mi się kompletnie nie widzi.
          Jak będziesz robił zworkę to miej 6 malunek przed oczami:
          https://www.intertechnik.de/Shop/Lau...e,6981,123573#

Zamieszczone przez coval_tk Zobacz posta
          Generalnie na chwile obecną priorytetem jest walka z niepożądanym rezonansem i o niski bas, dlatego myślę o zmianie układu na TW
          Uszczelnij najpierw obudowę :P

Chciałbym je mieć mechanicznie skończone najpierw
          Najpierw to robi się prototypy a końcową budkę to się robi na samym końcu jak się jest pewnym że zmian już nie będzie.
          Inaczej robi się 2 razy :)
          Trzeba się było na forum pochwalić swoimi zamiarami wpierw

Skomentuj

Oczywiście zgodzę się ze stwierdzeniem, że mogłem zapytać, tylko co by to dało? Rozpocząłbym jak na spotkaniu AA (Anonimowych Audioholikow ): "Czesc, jestem Coval, kolumn nie zmieniałem już od....., mam do wydania .... na kolumny, co mam robic?" Tu wylałaby się rzeka pomysłów i propozycji doświadczonych kolegów obarczona osobistymi preferencjami i traktująca o przetwornikach , z których większości i tak pewnie nie słyszałem. Żeby tego uniknąć zdecydowałem sam i z tego co jest chciałbym wyciągnąc max możliwości dobrze sie przy tym bawiąc i nabywając wiedze.
            Co do obudów to można je potraktować jak prototypowe, bo z jednej strony są solidnie skrecone (78 wkretów każda) i jak BR wystarczająco szczelne i wytłumione, a jednocześnie podatne na modyfikacje. Potem zawsze moge zrobić docelowe, bo akurat MDF na obudowy to marginalny koszt calości projektu. Jak uda mi sie to zestroić to je dodatkowo skleje. Jak nie to zrobie nowe , bo dla mnie to akurat najprzyjemniejsza cześć zabawy :)
            Z powyższych postów wynika, że robie jakieś błedy w pomiarach, na razie na tym sie skupie i właśnie takich informacji potrzebuje. Chce z jak najlepszym efektrm zakończyć ten zestaw i za jakiś czas zabrać sie za kolejny. Podejrzewam, że wiekszość tak właśnie zaczynała swoją przygode z kolumnami, wiec i ja nie bede szedł na łatwizne Aczkolwiek każda merytoryczna pomoc sie przyda :)

Skomentuj

czy ja dorze pamietam, ze akx18 kosztuje chyba 124zl/szt?

Sorry za takie pytanie ale strona stxa mi sie otwiera tu gdzie jestem :(
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

AKX dawno wyleciał z oferty, i 15-stka i 18-stka. Praktycznie zaraz po wprowadzeniu 18 AWX
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

bo w porownaniu do AWXa, 18 AKX to niewypal
                  nie jest taki zly, ale basu niewiele (bardzo szybki, ale niewiele), nie schodzi za nisko a srednica bardzo plastikowa
                  15 AKX podobno byl tu ciekawszy (podobno bo nie mialem)

Skomentuj

Jak kupowałem AKX'y to AWX'ów jeszcze nie było w ofercie. Jak wspominałem trochę poleżały w szafie zanim się za nie zabrałem, a skoro już są to chce je optymalnie wykorzystać.

Skomentuj

Jak kupowałem AKX'y to AWX'ów jeszcze nie było w ofercie.
                      domyslam sie - pisales przeciez ze to 2 lata lezalo

ja bym z tego zrobil 2,5 drogi (zeby bylo cos basu z tego, ale niewiele to ma snesu) albo jedna pare wooferow sprzedal

Skomentuj

Tak właśnie zrobię, ale najpierw spróbuje układu TW bo z dzisiejszego posiedzenia nad SW, LSPcad i WinISD wynika, że w tych pudłach to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Przednią ściankę mogę bez problemu wymienić a dzięki szablonom nie zajmie mi to dużo czasu. Tyle że wtedy oczywiście wstegi dam u góry i niesymetrycznie, ale w tej sprawie to pewnie chwile posiedzę nad Edge'em. A tak przy okazji czy ktoś z Was dane z Edge'a przetwarzał w SW we własnych projektach? Eksport i import to nie problem tylko przecinki trzeba zamienić na kropki i wywalić pierwszy wiersz z pliku Edge'a. Potem wystarczy zmienić rozszerzenie na FRD i zaimportować, tylko co dalej, jak to sensownie zsumować z danymi SW? I czy w ogóle to ma jakiś sens obliczeniowy?

Skomentuj

A po co we wlasnych projektach pomierzonych w docelowej obudowie jeszcze nakladac pomiary z edga? Skoro takie pomiary uwzgledniaja juz wplyw dzialania obudowy na glosnik to czemu ponownie chcesz je sumowac? To moze byc przydatne w sytuacji, gdy pomierzysz sobie glosnik w bliskim polu i pozniej bedziesz wykorzystywal dyfrakcje do latania dziur w charce, badz wybierania najmniejszego zla podczas doboru lokalizacji glosnikow w obudowie. Oczywiscie to dotyczy glownie kopulki, bo dla woofera w polu bliskim nie jestes w stanie pomierzyc wyzszych czestotliwosci.

Skomentuj

15akx byl montowany w monitorach ze stajni stxa tylko pod inna nazwa
                            zbieraly bardzo dobre opinie w prasie itd
                            sluchalem ich i podobaly mi sie

to wg mnie kolejny dobry produkt po awxach
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A po co we wlasnych projektach pomierzonych w docelowej obudowie jeszcze nakladac pomiary z edga?
                              Pytam tak z ciekawości, bo jeśli będę robił nowe fronty przy zmianie układu WTW na TW to wtedy mogę to uwzględnić. Mając pomiar głośnika w powietrzu i zniekształcenia obudowy wybrać optymalne miejsce dla wysokotonówki.
                              Chodziło mi o to ewentualnie jak to zrobić, czy ma to sens i czy ktoś to praktykuje, a zwłaszcza czy w moim konkretnym przypadku jest sobie czym głowę zawracać? Jeśli nie, to na razie sprawę zostawię i może wrócę do niej przy jakiś innych przetwornikach niż te moje Neo.
                              Last edited by coval_tk; 02.08.2012, 08:26.

Skomentuj

zniekształcenia obudowy
                                dyfrakcja fal od/na powierzchni frontu obudowy.
                                Może ma to sens, ale na twoim miejscu zająłbym się genezą projektu a potem detalami. Jak będziesz robił budę testową to zapewnisz sobie pole do manewru/testów.
                                Czy ktoś to praktykował ten import/export z Edga? Ja nie słyszałem na naszym forum.

Skomentuj

Mając pomiar głośnika w powietrzu i zniekształcenia obudowy wybrać optymalne miejsce dla wysokotonówki.
                                  Jaki pomiar w powietrzu? Chodzi Ci o nearfield, w nieskonczonej obudowie, czy we wlasnej testowej?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    15 AKX podobno byl tu ciekawszy (podobno bo nie mialem)
                                    15AKX z nextonów to na prawdę bardzo fajny głośniczek jako pierwszy lepszy sprzęt. Z DX25 grało to dosyć ciekawie, nie mniej jednak dzisiaj połączyłbym tego gdna z czymś innym.

Skomentuj

Jaki pomiar w powietrzu? Chodzi Ci o nearfield, w nieskonczonej obudowie, czy we wlasnej testowej?
                                      Nearfield i onaxis niezabudowanego głośnika.

Skomentuj

a do czego ci taki pomiar?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          a do czego ci taki pomiar?
                                          Przepraszam, ale nie rozumiem pytania :???: Sądziłęm, że od tego trzeba zacząć nie mając zrobionej obudowy...Teraz już mam więc będę robił też pomiary zabudowanych głośników. Najpierw jednak muszę się uporać z moim systemem pomiarowym. Wczoraj miałem trochę czasu wieczorem i skalibrowałem go jeszcze raz według tutoriala Yoshi'ego. Z zasadzie zmieniłem jedynie poziomy głośności i pomiary karty, a potem nearfield Founteka wyszły prawie identyczne z wcześniejszymi. Poprawił się za to wykres impedancji (jest mniej poszarpany). Dzisiaj mam plan, żeby wieczorem zmierzyć jeszcze STX'y i jak zbiorę wszystkie screeny to je wrzucę, ale nie chciałbym kontynuować tego wątku w kierunku kalibracji systemu. Dlatego mam prośbę jeśli któryś z kolegów mógł później ewentualne dalsze wskazówki na temat kalibracji mojego systemu pociągnąć na PW to byłbym bardzo wdzięczny. Tutaj chciałbym dorzucać "newsy" zgodnie z tematem ,a w planach mam przetestowanie układu 2,5-3W w ukladzie 2 komorowym więc będzie o czym pisać. Oczywiście o ile dobrze zrobione pomiary i wcześniejsze symulacje będą uzasadniały podjęcie takiej próby, bo z technicznego punktu widzenia, jest bardzo prosto przerobić moje budy do takiego wariantu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X