przeskaluj wykresy po Y na 50-80dB i daj jeszcze raz zdjecia
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podłogowe d'Appolito na STX+Fountek
Collapse
X
-
W jednym z moich ostatnich postów jest plik swd. To chyba lepsze źródło niż plik jpg, ale jak trzeba to mogę wieczorem dodać. Bardziej zależałoby mi na ocenie pliku ze Speaker Workshopa, bo możliwe, że coś poszło nie tak na etapie pomiarów i symulacji.Last edited by coval_tk; 15.05.2013, 12:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postawrzuc to jeszcze raz jakos normalnie spakowane bo otworzyc nie moge (koncowki zmienialem)
Skomentuj
-
Myślałem o wrzuceniu na forum, żeby wszystko było w jednym miejscu. Mam Chomika wiec tam wstawiłem ten plik:
http://chomikuj.pl/coval_pl/Dokument...2732235761.swd
Skomentuj
-
Przepraszam. Zapomniałem, że bez zalogowania się płaci. Tutaj będzie za free:
https://docs.google.com/file/d/0B7_u...it?usp=sharing
wersja niespakowana. Wystarycz kliknąć "Pobierz"
A propos SFX'a to pliku exe nie można dodać do forum. Chyba, ze zmieni mu się rozszerzenie. Chciałem nawet tak dodać załączniki, ale stanęło na 7zip'ie bo miał najlepsza kompresję.
Proponuję, jeśli możesz to wywal posty od 123 do 127 włącznie, bo w sumie są nie na temat, a tylko przedłużają wątek.Last edited by coval_tk; 16.05.2013, 11:14.
Skomentuj
-
Tutaj opisałem mój zestaw pomiarowy.
http://diyaudio.pl/showthread.php/20...l=1#post321250
O bramkowaniu już coś było w tym temacie i pamiętam, ze to ustawiałem, ale to było dawno. Co do GDN-ów to o który pomiar chodzi? Robiłem zarówno nearfield z odległości 1cm sygnałem nie wzmocnionym (prosto z karty) jak i onaxis z odległości 1m z mocą 1W. Nearfield wygląda prawie tak jak ten z danych udostępnionych przez STX.
Z tymi pomiarami to jakoś od samego początku miałem pod górkę. Kiedyś nawet pytałem na forum czy jest ktoś z Trojmiasta. Chętnie bym się na żywo spotkał z kimś bardziej doświadczonym, zeby zbadał mój zestaw pomiarowy, ale nie było odzewu :(
Skomentuj
-
pomiar nearfield to jedyne czego sie nie czepie
Zamieszczone przez coval_tk Zobacz postasygnałem nie wzmocnionym (prosto z karty)
mecz dolphina o pomoc. pomiar GDNow do poprawy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaczy to nie za malo :/), ale bazowałem na tutorialach Yoshi'ego i jeszcze kogoś (nie pamiętam, ale był to zestaw plików mov). W kwestii mocy sygnału przy pomiarze NF i OA takie właśnie informacje znalazłem. Ustawiłem głośność miksera systemowego tak, aby amplituda sygnału pomiarowego byla na odpowiednim poziomie (z tego co pamiętam ta wartość była różnie podawana w różnych tutorialach miedzy 16 a 24K) i z taką mocą robiłem pomiar NF. Głośnik przez JIG'a by podłączony bezpośrednio do wyjścia karty (praktycznie sygnał idzie przez ten wzmacniacz, który mam zamontowany w JIG'u ale wzmocnienie ustawione na 1:1, więc nie ma to wpływu na amplitudę). Pomiar OA natomiast idzie przez wzmacniacz i w zależności od impedancji głośnika jest wzmocniony tak, alby moc na glosniku była 1W. Wzmacniaczyk ten ma kilka gotowych nastawów na PR-kach wieloobrotowch, które wyregulowałem u kumpla na oscyloskopie, wiec moc jest dokladnie 1W.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postamecz dolphina o pomoc.Last edited by coval_tk; 16.05.2013, 12:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez coval_tk Zobacz postaWzmacniaczyk ten ma kilka gotowych nastawów na PR-kach wieloobrotowch, które wyregulowałem u kumpla na oscyloskopie, wiec moc jest dokladnie 1W.
w wolnej chwili ustawiaj sprzet i baw sie z pomiarami GDNow
baw sie ze zmiana czasu bramkowania i ze zmiana mocy sygnalu
jak potrafisz wyciagac poprawne wnioski z danych to sam bedziesz wiedzial jaki pomiar sie nadaje
z racji MTM to pomiar oczywiscie w osi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postadla jakiej normy?
P=U*I oraz I=U/R
po przekształceniach U=pierwiastek(P*R)
dla P=1 , U=2,83V dla impedancji 8ohm
U mierzone na oscyloskopie (chyba Vpp, ale nie pamiętam, kumpel jest zawodowym elektronikiem) dla impedancji 2,4,6 i 8 ohm, botakie 4 nastawy sobie zrobiłem dla wygody.
Skomentuj
-
-zły pomiar impedancji, za mało punktów pomiarowych = zwiększ sample Rate i sample size np:40k/131k a najlepiej na maksa (pomiar troche potrwa)
-zwrotnica tragiczna - wniosek na podstawie piku impedancyjnego powyżej 1kHz.
-nie podawaj i nie przejmuj się żadnym 1-edno W-atowym sygnałem = masz puścić sygnał przez wzmacniacz na głośnik o takiej amplitudzie aby szum otoczenia był zagłuszony
-w JIGu nie ma wzmacniacza zadnego (chyba, zę masz uni JIGa Irka)
-złe połączenia charakterystyk OnAxis i nerafield = nie zajmuj się teraz tą funkcją bo jest ona zbędna na etapie twojego projektowania zwrotnicy
-mało wiarygodne pomairy charakterystyk częstotliwościowych = podczas pomiarów OnAxis ustaw sample rate i bit rate na :44k/65k (minimum)
-nie znana mi metoda ustawiania markerów = powinno się przed KAZDYM (jeżeli słaba karta dźwiękowa i pływa w niej sygnał, tzn ma różne opóźnienia) pomiarem OnAxis dokonać pomiaru Pulse, zweryfikować pierwsze odbicie i ustawić markery:
#pierwszy marker około 0.5ms przed sygnałem
#drugi marker zaraz przed pierwszym odbiciem
#czas barmkowania - między markerami- dobrze mieć minimum 5ms. Im większy tym szersze dolne pasmo zmierzysz, a wiec dokładniej niskośredniotonowca.
-dziwne przebiegi fazowe a bez nich nie zasymulujesz prawidłowo zwrotnicy!!! = nigdy nie zmieniaj pozycji mikrofonu ani kolumny podczas pomiarów OnAxis, nie zmieniaj pozycji pierwszego markera, możesz ruszać tylko drugi, odcinający odbicia od pomieszczenia. Nigdy nie wygładzaj charakterystyk! Powoduje to spore zakłamanie i dalsze symulacje są bezsensowne. Wygładzanie można używać tylko do celów podglądowych.
-używaj wzmacniacza do pomiarów charakterystyk częstotliwościowych. Ale uwaga! Musisz być pewny, ze wzmacnia on liniowo w całym paśmie, czyli jak tylko ma gałki od basu i treble itp, to juz wstępnie bym go wywalił, bo gałki skręcone na "zero" nie gwarantują, tego że już podbicie jest zniwelowane. Ja tak miałem ze swoim wzmacniaczem.
-przed podejściem do pomiarów musisz prawidłowo skalibrować system = otwierasz nowy projekt, robisz około 3-4 testy kalibracyjne i zapisujesz go pod nazwą "skalibrowany system" i zchowaj sobie to głeboko w systemie bo z takiego początkowego skalibrowanego projektu, można dalej jechać z pomiarami.
tyle ode mnie.Last edited by El_liero; 16.05.2013, 16:04.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postano wlasnie chodzi o te moetody pomiaru
czy 1w dla konkretnej wartosci czy 2,83v
2,83v bedzie pewne za kazdym razem (o ile nie zmienisz nic w sygnale wejsciowym)
a wartosc dla 1w/np8r bedzie poprawna tylko dla rezystora!
Wewnątrz JIG'a wbudowany jest mały 2W wzmacniacz (któryś z kitów Jabela), oczywiście bez żadnych korekcji. Regulację wspomnianych ustawień mocy wyjściowej dla różnych impedancji robiliśmy za pomocą generatora i oscyloskopu. Z generatora szedł sinus prawdopodobnie 0Db, co w przypadku podłączenia JIG'a do reszty zestawu pomiarowego (karty dźwiękowej) jest błędem. Przecież sygnał z karty dźwiękowej jest mikserem systemowym zmniejszony tak, żeby nie było przesterowania przy pomiarach i dopiero względem tego sygnału powinienem wyskalować te ustawienia. Zanim zabiorę się za pomiary będę musiał to zrobić.
Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta-używaj wzmacniacza do pomiarów charakterystyk częstotliwościowych. Ale uwaga! Musisz być pewny, ze wzmacnia on liniowo w całym paśmie, czyli jak tylko ma gałki od basu i treble itp,
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postazchowaj sobie to głeboko w systemie bo z takiego początkowego skalibrowanego projektu, można dalej jechać z pomiarami.
Co do reszty uwag El_liero to wprowadzę je w życie, po czym umieszczę kolejny plik swd tak jak poprzedni. Niestety może to potrwać kilka dni, bo chwilowo mam parę spraw "na tapecie", a poza tym muszę wypatroszyć kolumny i wyciągnąć z nich zwrotnice.
Mam jeszcze pytanie odnośnie samego pomiaru nearfield. Jak mam go wykonać mając w obudowie układ WTW? Czy mam zmierzyć jeden głośnik (przy drugim odłączonym) i podnieść jego ch-kę o 3dB czy mierzyć jeden przy podłączonych obu? Bo onaxis to oczywiście obie basówki podpięte i mikrofon wycelowany w gwizdek.
Skomentuj
-
Wczoraj siadłem do sprzętu pomiarowego. Przeniosłem go na szybszy komputer i skalibrowałem. Stan kalibracji wygląda tak:
https://docs.google.com/file/d/0B7_u...it?usp=sharing
Skalibrowałem też impedancję JIG'a i wprowadziłem 15ms opóźnienia w ustawieniach, bo tak wynika z wykresów sygnału testowego. W załączonym pliku widać zarówno kalibrację samej karty jak i z wpiętym wzmacniaczem. Różnice są głównie poniżej 20Hz, ale i tak pomijalne. Postaram się dzisiaj pchnąć sprawę dalej. Nie rozumiem jedynie dlaczego jak robiłem test impedancji karty zgodnie z instrukcją, to potem kalibracja JIG'a wychodziła jakaś chora (rzędu 200-300Ohm). Zostawiłem więc ustawienia impedancji karty domyślnie i wtedy kalibracja JIG'a wychodzi prawie prawidłowo. Różnica pomiaru rezystora referencyjnego jest rzędu 0,2 Ohm. SW mierzy mniej niż multimetr (CHY-21).Last edited by coval_tk; 20.05.2013, 11:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez coval_tk Zobacz postaRóżnica pomiaru rezystora referencyjnego jest rzędu 0,2 Ohm. SW mierzy mniej niż multimetr (CHY-21).
Skomentuj
Skomentuj