Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Miki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt Miki

Narazie jestem na takim etapie budowy jesli kogos bedzie interesowalo to dodam kilka wczesniejszych fotek.
    Załączone pliki

Witam dalszego sąsiada :)
    Jakie głośniki zastosujesz?

Skomentuj

mam nadzieje ze wzmocnisz ta obudwe HDFem lub laminatem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        mam nadzieje ze wzmocnisz ta obudwe HDFem lub laminatem?
        które miejsca masz na myśli Pawle? Według mnie do tego typu budowy/stolarki przy zastosowaniu kleju z min średniej półki, daje gwarancje.
        anonimus podobają ci się? Mnie nie :) Za wysokie do tej szerokości.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          które miejsca masz na myśli Pawle?
          calosc. laczenia beda sprawialy problemy. ktos juz to przerabial na forum

Skomentuj

Te łączenia mogą wyleźć pod fornirem lub lakierem.

Skomentuj

Ok to dodaję jeszcze kilka :) wysokosc obudowy wymuszona checią zastosowania bassreflexu na froncie i potrzebną pojemnoscią dla głośnika niskosredniotonowego. A czy mi sie podoba oczywiscie ze tak jakby mi sie niepodobala to bym takiej niezrobił. Wczesniej zrobilem kilka modeli z kartonu i ten najbardziej przypadł mi do gustu. Niesądze zeby byly jakies problemy z pękaniem na łączeniach każdy profil ma 25mm wysokosci i 32mm grubosci na kleju nieoszczędzalem a każdy do kolejnego przymocowalem 8 gwożdziami o dlugości 40mm z pistoletu . Dla świetego spokoju pomaluje od środka podkladem by mieć pewność że niedostanie się żadna wilgoć. Dzisiaj pracowalem nad frontem może jutro wytnę już na gotowo wtedy dorzucę kilka fotek.
              Załączone pliki

Skomentuj

sam wycinales te formatki??

Skomentuj

Zamieszczone przez anonimus Zobacz posta
                  a każdy do kolejnego przymocowalem 8 gwożdziami o dlugości 40mm z pistoletu . Dla świetego spokoju pomaluje od środka podkladem by mieć pewność że niedostanie się żadna wilgoć.
                  przesada, ale nie zaszkodzi.

---------- Post dodany o 21:10 ---------- Poprzedni post o 21:08 ----------

zimny Heineken? :)

Skomentuj

Wszystko od początku robilem sam i tak musi zostac do samego konca, przeciez to diy. Heineken 8 gora 9 stopni:). Dzisiaj pracowalem nad frontem zrobilem tylko prototyp z mdf-u a docelowo bedzie z corianu .
                    Załączone pliki

Skomentuj

wieeeeelki b-r :/

Skomentuj

No właśnie. A jak wielka średnica to musi być długi. Ciekawe jak autor tematu chce pogodzić te kwestie. Bo jak tunel ma z 10cm średnicy to długości dochodzą do metra zakładając strojenie układu rezonansowego w okolicach rezonansu głośnika. Anonimus - zasymulowałeś strojenie takim tunelem w winisd chociażby?

Skomentuj

przypadkiem nie przyklejaj tego frontu bo będziesz w ... z rurą BR. Tak jak piszą wyżej.

Skomentuj

no chyba ze to DIY z wielkim priofilem na froncie

Skomentuj

Średnica bassreflexu to 50mm. Oczywiscie ze liczylem w Winisd ,zmierzylem tez impedancje tylko ze to byla zwykla prostopadloscienna obudowa i bassreflex nie byl profilowany strojenie bylo na 45 hertzow i tu zakladam ze bedzie podobnie .
                              Załączone pliki

Skomentuj

Bardzo mi się podoba Twoje podejście do budowy. Formatki były wycinane ręcznie wg szablonu, czy na CNC?
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Trochę off-topic - ten front w załączniku to już Corian ? Jakimi frezami to wycinałeś, jakieś dedykowane do Corainu czy dobre do drewna też dadzą radę ? Myślę o blacie kuchennym z jakiegoś solidsurface w przyszłości, oczywiście DIY :-)
                                  Last edited by Pawel S.; 09.12.2012, 10:54.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                                    Trochę off-topic
                                    Wskazówka
                                    jezeli chcesz pisac off-topic to dodajesz tag [ offtopic ] txt [ /offtopic ] (oczywiscie bez spacji)

Skomentuj

Do obrobki corianu mialem specjany frez, jest to ten ktory lezy na mdf .W zasadzie to wszystkie ktore stosuje sie do obróbki aluminium będą dobre, ale używałem tez frez prosty walcowo-czołowy i sprawdzał się znakomicie. Nienadaje sie natomiast frez na drugim zdjęciu pierwszy po prawej.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

a bawiles sie tymi do MDFu?
                                        bo przeciez alu tez sie nimi da frezowac
                                        tylko oczywiscie obroty prawie na minimum

Skomentuj

Czaruję...
                                        X