Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przysłali Ci przed ostatnią wersję GDM SCX. Też taką mam w swoich FX-200. Wprowadzili ją po długiej niedostępności tych głośników ponad pół roku temu (jakoś tak)
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
      Przysłali Ci przed ostatnią wersję GDM SCX. Też taką mam w swoich FX-200. Wprowadzili ją po długiej niedostępności tych głośników ponad pół roku temu (jakoś tak)
      Modyfikowałeś zwrotnicę? Jak oceniasz grę tego głośnika?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
        Przysłali Ci przed ostatnią wersję GDM SCX.
        czyli jest ryzyko ze jednak nowa ma gumowe zawieszenie? :/

Skomentuj

Modyfikowałeś zwrotnicę? Jak oceniasz grę tego głośnika?
          Nie oryginał jak w FX-200
          Mocne średnie tony, gitarę świetnie słychać, Mi sie podoba bardzo dźwięk tego głośnika.

czyli jest ryzyko ze jednak nowa ma gumowe zawieszenie? :/
          Zapewne ma gumowe nowa wersja
          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zastanawiam sie czy nie wyfrezować frontu z płyty meblowej, tylko obawiam się że może ospryskiwać przy robieniu pogłębień. Macie jakieś doświadczenia z frezowaniem płyt laminowanych?

Skomentuj

o frezowanie otworow bym sie nie bal. dajesz nowy frez + ostroznie frezujesz cienka warstwe...
              ale obawiam sie ze docinanie mocniej to poszarpie

Skomentuj

Poprawiłem projekt, w tej chwili wygląda tak:

Bez maskownicy:

Przekrój:

Z oryginalną maskownicą:

Głośniki rozmieszczone wg. pomysłu Pawła S. Dołożyłem jeszcze jedną przegrodę w środku i podstawę o gr. 30 mm żeby trochę podwyższyć kolumnę.
                Objętość dla GDN'a wg. CAD po odliczeniu wzmocnień, głośnika i BR wynosi ok. 28,5 L.

Formatki na fronty mam już docięte, jutro biorę się za frezowanie otworów.

Czy głośnik wysokotonowy PJ powinien mieć jakąś uszczelkę? Bo nie wiem czy robić głębsze podebranie.
                Last edited by mobias; 06.02.2013, 22:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                  Czy głośnik wysokotonowy PJ powinien mieć jakąś uszczelkę? Bo nie wiem czy robić głębsze podebranie.
                  jak msz MDF to obejdzie sie bez
                  jak wior to mozesz dac

a nie myslales zeby zaslepic otwor z tylu i dac b-r z przodu?

Skomentuj

A jakie znaczenie ma BR z przodu? Czytałem że niby nie ma większej różnicy.

Skomentuj

Czytałem że niby nie ma większej różnicy.
                      Zależy gdzie to wyczytałeś i kto to pisał (może głuchy). W bezpośrednim porównaniu sam byś zauważył że jest różnica i to duża... ale,jeśli się nie ma porównania bezpośredniego tych samych konstrukcji,różniącymi się jedynie umiejscowieniem BR,to wtedy takie głupoty człowiek wypisuje.

Zawsze trzeba mieć porównanie bezpośrednie,wtedy można oceniać. Różnica między umiejscowieniem BR jest słyszalna,gdziekolwiek byśmy tych kolumn nie postawili,czy postawimy kolumny w rogach czy na środku pomieszczenia (przetestowane osobiście). Jeśli kolumny będą stały blisko ściany lub w rogach pomieszczenia,a BR będzie z tyłu,będzie wtedy podbity bas (niestety nie spodziewaj się zejścia jak w subie,bo nie o taki bas chodzi,a bardziej o ten wyższy,ten bardziej denerwujący).

Z drugiej strony,jeśli w rogach pomieszczenia postawisz kolumny z BR z przodu,to też będziesz miał podbicie na basie,ale nie takie jak w przypadku umiejscowienia BR z tyłu.

Skomentuj

piszac jeszcze prosciej - majac b-r z tylu nie mozesz przysunac ich za blisko sciany

Skomentuj

Głośniki będą stały odsunięte od ściany na środku pokoju. Zostawię na razie BR z tyłu, jak mi się dźwięk nie spodoba to wywiercę go z przodu kolumny.

Dzisiaj wyfrezowałem fronty, no i niestety stało się to czego się obawiałem czyli poszarpane pogłębienia :(

Próbowałem frezować różnymi parametrami frezem HSS i wychodziło słabo. Drugi front wyszedł lepiej bo robiony był frezem widiowym.
                          Teraz muszę jakoś zamaskować te krawędzie, może jakaś blacha maskująca z lasera albo jakaś uszczelka krawędziowa.

Po powrocie do domu oczywiście się okazało (Paweł S. znowu wykrakał :flapper: ) że GDM 14-140-8-SCX jest mniejszy niż podano na stronie (144 mm zamiast 148 mm). Głośniki leżały od tygodnia na półce a ja ich nie zmierzyłem - tak to jest jak inżynier suwmiarki w domu nie ma :glare:

Skomentuj

aaa - to na cnc

wez nowe fronty (taniej niz nakladka maskujaca) i tym razem docisnij to jakims odpadem
                            HDF lub sklejka cienka, byle mocno docisniete, i dopiero wtedy frezuj
                            skoro w taki sposob przy wierceniu wszystko ladnie wychodzi to z frezowaniem tez powinno sie udac

Skomentuj

Nie jest znowu aż tak źle żeby od nowa robić. Człowiek uczy się na błędach i w następnej konstrukcji będę o tym pamiętał.

Skomentuj

4mm roznicy na srednicy to nie duzo?
                                rozumiem 0,4mm, ale nie 4!

Skomentuj

Spokojnie, na stronę to już tylko po 2 mm Coś wymyślę.

Po głowie chodzi mi za to kwestia wygłuszenia. Wiem że komora dla sekcji średnio-wysokiej wypełniona wełną/watą, a dla GDN mata filcowo-bitumiczna. Kwestia tylko gdzie?

Skomentuj

doswiadczalnie lub wzoruj sie na FX-200

Skomentuj

Kolejna wizualizacja:

Bass Reflex przeniesiony jednak na przód. Na górze ramka z lasera z kwasówki poler lub szlif, żeby zakryć uszczerbki i zły rozmiar pogłębienia i taka sama ramka wokół BR dla lepszego "Designu"

Jak najprościej załatać otwór po BR?

Skomentuj

Jak najprościej załatać otwór po BR?
                                        Drugim terminalem, tabliczką znamionową, tylko odpowiednio uszczelnić

Skomentuj

ja bym wkleil krazek dopasowany srednica

Skomentuj

Czaruję...