Przysłali Ci przed ostatnią wersję GDM SCX. Też taką mam w swoich FX-200. Wprowadzili ją po długiej niedostępności tych głośników ponad pół roku temu (jakoś tak)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaPrzysłali Ci przed ostatnią wersję GDM SCX. Też taką mam w swoich FX-200. Wprowadzili ją po długiej niedostępności tych głośników ponad pół roku temu (jakoś tak)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaPrzysłali Ci przed ostatnią wersję GDM SCX.
Skomentuj
-
Modyfikowałeś zwrotnicę? Jak oceniasz grę tego głośnika?
Mocne średnie tony, gitarę świetnie słychać, Mi sie podoba bardzo dźwięk tego głośnika.
czyli jest ryzyko ze jednak nowa ma gumowe zawieszenie? :/Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Poprawiłem projekt, w tej chwili wygląda tak:
Bez maskownicy:
Przekrój:
Z oryginalną maskownicą:
Głośniki rozmieszczone wg. pomysłu Pawła S. Dołożyłem jeszcze jedną przegrodę w środku i podstawę o gr. 30 mm żeby trochę podwyższyć kolumnę.
Objętość dla GDN'a wg. CAD po odliczeniu wzmocnień, głośnika i BR wynosi ok. 28,5 L.
Formatki na fronty mam już docięte, jutro biorę się za frezowanie otworów.
Czy głośnik wysokotonowy PJ powinien mieć jakąś uszczelkę? Bo nie wiem czy robić głębsze podebranie.Last edited by mobias; 06.02.2013, 22:14.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaCzy głośnik wysokotonowy PJ powinien mieć jakąś uszczelkę? Bo nie wiem czy robić głębsze podebranie.
jak wior to mozesz dac
a nie myslales zeby zaslepic otwor z tylu i dac b-r z przodu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaCzytałem że niby nie ma większej różnicy.
Zawsze trzeba mieć porównanie bezpośrednie,wtedy można oceniać. Różnica między umiejscowieniem BR jest słyszalna,gdziekolwiek byśmy tych kolumn nie postawili,czy postawimy kolumny w rogach czy na środku pomieszczenia (przetestowane osobiście). Jeśli kolumny będą stały blisko ściany lub w rogach pomieszczenia,a BR będzie z tyłu,będzie wtedy podbity bas (niestety nie spodziewaj się zejścia jak w subie,bo nie o taki bas chodzi,a bardziej o ten wyższy,ten bardziej denerwujący).
Z drugiej strony,jeśli w rogach pomieszczenia postawisz kolumny z BR z przodu,to też będziesz miał podbicie na basie,ale nie takie jak w przypadku umiejscowienia BR z tyłu.
Skomentuj
-
Głośniki będą stały odsunięte od ściany na środku pokoju. Zostawię na razie BR z tyłu, jak mi się dźwięk nie spodoba to wywiercę go z przodu kolumny.
Dzisiaj wyfrezowałem fronty, no i niestety stało się to czego się obawiałem czyli poszarpane pogłębienia :(
Próbowałem frezować różnymi parametrami frezem HSS i wychodziło słabo. Drugi front wyszedł lepiej bo robiony był frezem widiowym.
Teraz muszę jakoś zamaskować te krawędzie, może jakaś blacha maskująca z lasera albo jakaś uszczelka krawędziowa.
Po powrocie do domu oczywiście się okazało (Paweł S. znowu wykrakał :flapper: ) że GDM 14-140-8-SCX jest mniejszy niż podano na stronie (144 mm zamiast 148 mm). Głośniki leżały od tygodnia na półce a ja ich nie zmierzyłem - tak to jest jak inżynier suwmiarki w domu nie ma :glare:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaJak najprościej załatać otwór po BR?
Skomentuj
Skomentuj