Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wracając do mojego tematu, dzisiejsza wizyta w STX zaowocowała wysokotonówkami:

Niestety GDN 22-140-8-SCX w dalszym ciągu brak, usłyszałem kolejny już raz że powinny być "za tydzień"...

Skomentuj

Zamówiłem GDN-y w Zap-Audio, powinny być lada dzień. Zakupiłem również kapsułkę WM-61a:

Zmontuję mikrofon pomiarowy żeby sprawdzić czy wszytko w kolumnie będzie OK.

Skomentuj

To orginalna kapsułka?

Skomentuj

Mam nadzieję, jest z allegro, więc pewności nie ma, ale numer ma nabity.

Chyba wygląda jak oryginał:

Skomentuj

Swego czasu czytałem na jednym forum o tym, że oryginalność kapsułki można rozpoznać po tej zielonej kropie, której to podróby miały nie mieć... Wydaje mi się to marnym argumentem, bo akurat ta zielona kropa jest chyba najłatwiejsza do podrobienia :) Ale szczerze mówiąc nie ma się co przejmować oryginalnością, lub jej brakiem, mikrofonu. Prawda jest taka, że głośniki da się pomierzyć na jakiejkolwiek kapsułce, a chodzi głównie o to, aby porównywać ze sobą pomiary różnych głośników wykonane na tej samej kapsułce. To, że dany egzemplarz będzie miał spadek na wysokich tonach, lub nie będzie sięgał za nisko, nie ma znaczenia. W paśmie, które głównie nas interesuje - czyli w paśmie, w którym łączymy głośniki, te mikrofony mają przeważnie równe charki i do wykonania pomiarów pod zwrotkę w zupełności to wystarczy.

Wspomniałem o ewentualnym "niedomaganiu na dole" - pierwsze co się nasunie, to problem przy projektowaniu obudów dla głośników niskotonowych, bo przecież tam operujemy na pomiarach właśnie dolnego skraju pasma... Ale tak naprawdę to też nie jest żaden problem, bo to projektowanie i tak opiera się na porównywaniu poszczególnych pomiarów i obserwowaniu tego, co dzieje się przy zmianie parametrów obudowy, jej strojenia, wytłumienia. To, że na dziadowskiej kapsułce nie zmierzymy realnego pasma od dołu, nie ma znaczenia, bo i tak należy się raczej skupić na różnicach pomiędzy poszczególnymi pomiarami.

Owszem, im kapsułka lepsza - tym lepiej. Ale w warunkach domowych i tak lawirujemy na granicy wiarygodności pomiarów, więc nie ma się co spinać

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
              Swego czasu czytałem na jednym forum o tym, że oryginalność kapsułki można rozpoznać po tej zielonej kropie,
              O tym właśnie myślałem, ale tak jak mówisz to wydaje się być najłatwiejsze do podrobienia.

Skomentuj

No i głośniki dotarły :)

Na razie pierwsze odsłuchy i zabawa z wytłumianiem. Jak trochę pograją to je pomierzę w Holmimpulse. GDM podłączyłem w przeciw-fazie.
                Wrażenia jak najbardziej pozytywne, chociaż trochę jakby średnich brakowało. Góra wyraźna, nie natarczywa. Basy nie dudniące, ale potrafią przykopać. Amplituner też daje rade :) W międzyczasie trzeba dokończyć podstawy i zabrać się za maskownice.

Skomentuj

Zlutowałem kabelek do kalibracji We i Wy karty oraz zrobiłem mikrofon pomiarowy z Wm61a.
                  Zrobiłem na szybko pomiar kolumny programem Holmimpulse i takie coś wyszło:

Pomiar z odległości ok 60 cm. Mikrofonem celowałem w wysokotonowy. Nie wgrałem pliku kalibracyjnego do wkładki Wm61a.

Wygląda na to że jednak powinienem zrezygnować ze zamienionej fazy na średniotonowym. Martwi mnie również różnica poziomów głośników.

Co sądzicie o tych pomiarach? Gdzie powinienem celować mikrofonem i z jakiej odległości w trakcie pomiaru?

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                    Pomiar z odległości ok 60 cm.
                    To zrób z 1m. Druga sprawa w opcjach wykresu po lewej zaznacz raw response i pokaż. Teraz też możesz to zrobić i pokazać - pomiar się zapisał automatycznie.
                    Tak, powinieneś zrezygnować, bo masz dół przez to.

Gdzie celować - zależy co chcesz zmierzyć, jak całą kolumnę to na wysokości centrum średniaka bym mierzył, tylko z metra.

Skomentuj

Pomiar Raw response:

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                        Pomiar Raw response:
                        Robiony z ręki ten pomiar? to wychodzi na wykresie, zamocuj mikrofon na jakimś stojaku i zrób pomiar jak opisałem wyżej.

Skomentuj

Pomiar robiony na zamocowanym kiju od szczotki jako przedłużenie. Nie chcę już dziś popadać w konflikt z sąsiadami, jutro zamienię fazę, zrobię więcej miejsca w pokoju i pomiary wg. rady LightSound'a.

---------- Post dodany 26.03.2013 o 18:48 ---------- Poprzedni post 25.03.2013 o 22:42 ----------

Dzisiejsze pomiary. Pomieszczenie bardziej zaadoptowane akustycznie (koce i kołdry), mikrofon zamocowany celuje w środek GDM-a z odległości 1m. Zmieniona faza w GDM na poprawną (wg. schematu IRKA).

Impulse:

Raw response:

Co sądzicie o tym pomiarze? Czy powinienem przytłumić wysokotonówkę?

Skomentuj

Moim zdaniem nadal masz nieprawidłowo połączone głośniki. Przy zgodnej fazie GDMa masz dołek w zakresie niższej średnich tonów, a przy odwrotnej dołek w wyższych średnich tonach. Prawidłowe połączenie powinno być jak na schemacie poniżej. Wtedy po odwróceniu fazy GDMa (na dodatnią) powinny utworzyć się dwa dołki jednocześnie.
                            Załączone pliki

Skomentuj

Jutro podłącze tak jak w tym schemacie.

Zrobiłem pomiar impedancji w Arta:

Wygląda chyba OK? Chyba muszę trochę wyżej zestroić BR.

Skomentuj

Pierwszy pik jest większy od drugiego, więc ja bym raczej obniżył strojenie bo będziesz zbliżał się do buczącego brka.

Skomentuj

Zgadza się, trochę za wysoko strojone są.
                                  Tylko pytanie jak książkowo powinien wyglądać pierwszy pik w stosunku do drugiego aby zachować kick i przy tym optymalne zejście?

Ja zazwyczaj pierwszy mam w okolicach 3/4, 4/5 wysokości drugiego piku..

Skomentuj

Czy obniżyć pierwszy pik wydłużając BR, czy jest może jakaś inna metoda? BR mam już dosyć blisko ścianki.

Skomentuj

Dać kolanko i wydłużyć br.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Dać kolanko i wydłużyć br.
                                        i tolerowac swisty :/

---------- Post dodany o 09:28 ---------- Poprzedni post o 09:27 ----------

co do porownania wielkosci pikow impedancji - ta metode da sie stosowac tylko i wylacznie bez wygluszenia. po dolozeniu wygluszenia wszystko sie zmienia!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          co do porownania wielkosci pikow impedancji - ta metode da sie stosowac tylko i wylacznie bez wygluszenia. po dolozeniu wygluszenia wszystko sie zmienia!
                                          No ale to jest logiczne i nie trzeba wydaje mi się o tym wspominać...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X