Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Linki na rapidzie wygasły, ale dogrzebałem się do zdjęć na twojej stronie.

Skomentuj

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

tak, tutaj powinny byc zdjecia
      bez zadnego problemu ladnie sie docielo

Skomentuj

Przyszła wypłata i przydałoby się zakupić głośniki. Oczywiście GDN 22-140-8-SCX w dalszym ciągu w STX-ie brak, w NowymElektroniku została ostatnia sztuka i nawet Zap-audio właśnie sprzedał ostatnie sztuki :unsure: Jakieś pomysły gdzie można jeszcze spróbować zakupić? Znacie może jakiś stacjonarny sklep w Wawie który handluje STXem?

Skomentuj

Zastanawiam się czy w razie problemów z dostaniem tego GDN 22-140-8-SCX, nie zastosować Visatona W 200 S. Podobno to bardzo podobne głośniki.

Skomentuj

Podobna będzie potrzebna inna zwrotnica..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Podobna będzie potrzebna inna zwrotnica..
              Zdaje sobię z tego sprawę. To jest plan awaryjny. STX robi ostatnio duże roszady, wprowadzają nowe modele i rezygnują ze starych. Mam drobne obawy że z GDN 22-140-8-SCX też chcą zrezygnować... AWX-ów też od dawna brak.

Skomentuj

Nie zrezygnują. Tworzą nową serię na białych membranach i może to ich czasowo pochłonęło...

Skomentuj

W oczekiwaniu na głośniki zająłem się podstawkami pod kolumny:

Sklejka 30mm z odzysku, kolce z nierdzewki wytoczone "po znajomości" :)

Sklejkę oszlifuję na gładko i pomaluję na czarno. Podstawa będzie przyklejona i przykręcona na wkręty do drewna.

Skomentuj

musisz do nich dzwonić w sprawie tych głośników to jest szansa ze będą szybciej:) u mnie podziałało:)

---------- Post dodany o 10:08 ---------- Poprzedni post o 10:04 ----------

i mam pytanie trochę z innej beczki , ponieważ też buduje 3wey stx i kupiłem bassreflex o innych wymiarach niż orginalne, mój jest dłuższy i ma odrobine mniejszą sednice, czy wpłynie to znacząco na jakośc dzwieku?

Skomentuj

Zamieszczone przez trzesior86 Zobacz posta
                      mam pytanie trochę z innej beczki , ponieważ też buduje 3wey stx i kupiłem bassreflex o innych wymiarach niż orginalne, mój jest dłuższy i ma odrobine mniejszą sednice, czy wpłynie to znacząco na jakośc dzwieku?
                      Bass reflex musisz dobrać na słuch albo mierząc przebieg impedancji. Przy źle dobranym BR możesz mieć mało basu albo mieć go za dużo - nie da się dopasować gotowego BR ze sklepu.

Skomentuj

dzięki za odp, teraz jestem troche w kropce.. zaloze taki jaki mam zobaczymy co sie bedzie dzialo..

Skomentuj

Da się dopasować, da. Jeśli średnica portu jest mniejsza niż ta w projekcie, to port powinien być nieco krótszy dla uzyskania takiego samego strojenia. O ile krótszy? Prosta sprawa - wystarczy uruchomić symulator (np WinISD) i tam wykonać stosowne porównania, modelując odpowiednio objętość obudowy, średnicę i długość portu i analizując to, co przy tych modulacjach dzieje się ze strojeniem obudowy.

Skomentuj

i taka odpowiedz chciałem usłyszeć:) dzięki za poradę:) oryginał ma 65 x 111, rozumiem że 65 to średnica? mój ma 60 średnicy i 120 długości

Skomentuj

Sprawdź jeszcze o które średnice chodzi, bo tunele przeważnie mają zmienny przekrój (wlot mniejszy, wylot większy). Prawdę mówiąc nie musisz nawet specjalnie tego analizować, a chodzi tylko o to, abyś wziął pod uwagę średnicę w tych samych miejscach - sugeruję wlot. Zgaduję, że jeśli tunel, który zakupiłeś, dotniesz na około 9,2cm, to powinieneś mniej więcej wcelować się ze strojeniem swojej obudowy, w miejsce strojenia tej oryginalnej - choć prawda jest taka, że może to pływać kilka Hz w górę czy w dół (ale i tak tego nie usłyszysz, więc raczej się tym nie przejmuj ).

Skomentuj

Konstruktorze dabyl:) prosił bym o jeszcze jedną poradę.. O tuż przejrzałem jeszcze raz rysunek oryginalnej kolumny (oto link http://imageshack.us/photo/my-images...tideowyob.jpg/) i wynika z niego że 65 to średnica wlotu ponieważ wylot ma 84 gdzie mój br ma (wlot) 37. I tu moje pytanie, czy jeśli jest aż taka różnica wielkości to czy da się dopasować strojenie czy lepiej od razu kupić większy br? ( wolał bym nie kupować:))

Skomentuj

Wstawiaj z automatu minimum HP68x200 czy HP68x160 i reguluj strojenie. 37mm to zdecydowanie za mało na tunelu...

Skomentuj

gdzies blad musi byc - napewno stx tak malego tunelu by nie wstawil

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Wstawiaj z automatu minimum HP68x200 czy HP68x160 i reguluj strojenie.
                                    lub HD-18 od alpharda (70x155mm)

Skomentuj

Na próbę możesz wstawić tunel, który posiadasz - długość dopasujesz na podstawie symulacji w WinISD (podpowiem tylko, że jeśli przyjmiesz średnicę wlotu 37mm, a tę właśnie powinieneś przyjąć, to tunel będzie jeszcze krótszy niż te 9,2cm, które podałem wcześniej). Ale to tylko na próbę - prawda jest taka, że przy dużym głośniku taki mały tunel będzie wydawał z siebie nieprzyjemne "piardki" - tutaj bardzo pomocne są dwa powyższe wpisy kolegów dolphin123 i Paweł S. Generalnie im tunel większej średnicy, tym lepiej (choć do pewnych granic) - trzeba jednak wziąć pod uwagę, że wraz ze zwiększaniem tej średnicy będzie się również zwiększała jego długość.

Skomentuj

[QUOTE=Pawel S.;340845]gdzies blad musi byc - napewno stx tak malego tunelu by nie wstawil

http://imageshack.us/photo/my-images...ementw634.jpg/
                                        tutaj oryginalna rozpiska stx br 65x111 i to mnie zmylilo..

---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

a o chodzi z tym hd hp? w polinku mają br?

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 11:43 ----------

rozumiem ze tak jak podaje dolphin123 68x200 to 68 to srednica wlotu?

Skomentuj

a o chodzi z tym hd hp? w polinku mają br?
                                          ta

rozumiem ze tak jak podaje dolphin123 68x200 to 68 to srednica wlotu?
                                          ta

Masz konkretny model na tacy a nie potrafisz wejsc w specyfikacje polinka i zobaczyc jakie to ma wymiary... :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X