Linki na rapidzie wygasły, ale dogrzebałem się do zdjęć na twojej stronie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way
Collapse
X
-
http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow
tak, tutaj powinny byc zdjecia
bez zadnego problemu ladnie sie docielo
Skomentuj
-
Przyszła wypłata i przydałoby się zakupić głośniki. Oczywiście GDN 22-140-8-SCX w dalszym ciągu w STX-ie brak, w NowymElektroniku została ostatnia sztuka i nawet Zap-audio właśnie sprzedał ostatnie sztuki :unsure: Jakieś pomysły gdzie można jeszcze spróbować zakupić? Znacie może jakiś stacjonarny sklep w Wawie który handluje STXem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPodobna będzie potrzebna inna zwrotnica..
Skomentuj
-
musisz do nich dzwonić w sprawie tych głośników to jest szansa ze będą szybciej:) u mnie podziałało:)
---------- Post dodany o 10:08 ---------- Poprzedni post o 10:04 ----------
i mam pytanie trochę z innej beczki , ponieważ też buduje 3wey stx i kupiłem bassreflex o innych wymiarach niż orginalne, mój jest dłuższy i ma odrobine mniejszą sednice, czy wpłynie to znacząco na jakośc dzwieku?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trzesior86 Zobacz postamam pytanie trochę z innej beczki , ponieważ też buduje 3wey stx i kupiłem bassreflex o innych wymiarach niż orginalne, mój jest dłuższy i ma odrobine mniejszą sednice, czy wpłynie to znacząco na jakośc dzwieku?
Skomentuj
-
Da się dopasować, da. Jeśli średnica portu jest mniejsza niż ta w projekcie, to port powinien być nieco krótszy dla uzyskania takiego samego strojenia. O ile krótszy? Prosta sprawa - wystarczy uruchomić symulator (np WinISD) i tam wykonać stosowne porównania, modelując odpowiednio objętość obudowy, średnicę i długość portu i analizując to, co przy tych modulacjach dzieje się ze strojeniem obudowy.
Skomentuj
-
Sprawdź jeszcze o które średnice chodzi, bo tunele przeważnie mają zmienny przekrój (wlot mniejszy, wylot większy). Prawdę mówiąc nie musisz nawet specjalnie tego analizować, a chodzi tylko o to, abyś wziął pod uwagę średnicę w tych samych miejscach - sugeruję wlot. Zgaduję, że jeśli tunel, który zakupiłeś, dotniesz na około 9,2cm, to powinieneś mniej więcej wcelować się ze strojeniem swojej obudowy, w miejsce strojenia tej oryginalnej - choć prawda jest taka, że może to pływać kilka Hz w górę czy w dół (ale i tak tego nie usłyszysz, więc raczej się tym nie przejmuj).
Skomentuj
-
Konstruktorze dabyl:) prosił bym o jeszcze jedną poradę.. O tuż przejrzałem jeszcze raz rysunek oryginalnej kolumny (oto link http://imageshack.us/photo/my-images...tideowyob.jpg/) i wynika z niego że 65 to średnica wlotu ponieważ wylot ma 84 gdzie mój br ma (wlot) 37. I tu moje pytanie, czy jeśli jest aż taka różnica wielkości to czy da się dopasować strojenie czy lepiej od razu kupić większy br? ( wolał bym nie kupować:))
Skomentuj
-
gdzies blad musi byc - napewno stx tak malego tunelu by nie wstawil
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaWstawiaj z automatu minimum HP68x200 czy HP68x160 i reguluj strojenie.
Skomentuj
-
Na próbę możesz wstawić tunel, który posiadasz - długość dopasujesz na podstawie symulacji w WinISD (podpowiem tylko, że jeśli przyjmiesz średnicę wlotu 37mm, a tę właśnie powinieneś przyjąć, to tunel będzie jeszcze krótszy niż te 9,2cm, które podałem wcześniej). Ale to tylko na próbę - prawda jest taka, że przy dużym głośniku taki mały tunel będzie wydawał z siebie nieprzyjemne "piardki" - tutaj bardzo pomocne są dwa powyższe wpisy kolegów dolphin123 i Paweł S. Generalnie im tunel większej średnicy, tym lepiej (choć do pewnych granic) - trzeba jednak wziąć pod uwagę, że wraz ze zwiększaniem tej średnicy będzie się również zwiększała jego długość.
Skomentuj
-
[QUOTE=Pawel S.;340845]gdzies blad musi byc - napewno stx tak malego tunelu by nie wstawil
http://imageshack.us/photo/my-images...ementw634.jpg/
tutaj oryginalna rozpiska stx br 65x111 i to mnie zmylilo..
---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------
a o chodzi z tym hd hp? w polinku mają br?
---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 11:43 ----------
rozumiem ze tak jak podaje dolphin123 68x200 to 68 to srednica wlotu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez trzesior86 Zobacz postaa o chodzi z tym hd hp? w polinku mają br?
Zamieszczone przez trzesior86 Zobacz postarozumiem ze tak jak podaje dolphin123 68x200 to 68 to srednica wlotu?
Masz konkretny model na tacy a nie potrafisz wejsc w specyfikacje polinka i zobaczyc jakie to ma wymiary... :/
Skomentuj
Skomentuj