Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    No ale to jest logiczne i nie trzeba wydaje mi się o tym wspominać...
    Dla takiego świeżaka jak ja nie jest takie logiczne. Czyli jak wytłumiłem tylną i dolną ściankę filcem bitumicznym to BR stroić na słuch a nie z wykresu impedancji?

Skomentuj

Aby najbardziej efektywny był br, należałoby się wspomagać jednak pomiarami impedancji. Natomiast jeśli pasuje Ci wyższe strojenie, to po prostu na słuch możesz to zrobić..

Skomentuj

Porównanie poprzednich pomiarów z dzisiejszym, z odwróconą fazą GDM i GDWK wg. porady Patefila:

Charakterystyka najbardziej płaska. Wysokie tony straciły na mocy, za to średnie są takie jakie powinny być.

Pobawiłem się także strojeniem BR. Wydłużając kartonem BR o 15 mm. pierwszy pik na charakterystyce impedancji zmalał a dołek przesunął się na jakieś 35 Hz. Muszę dokupić w STX taki sam BR i pociąć go a potem dokleić do tych BR co mam.

Skomentuj

Co z tego że pokazujesz wszystkie w fazie, czy przeciwfazie, jak pomiar się zaczyna od 1kHz? a chyba niżej wypada podział GDM i GDN? Nie patrzę na schemat, ale zamieść te pomiary raw response, albo wygładzone 1/24.

Skomentuj

Muszę dokupić w STX taki sam BR i pociąć go a potem dokleić do tych BR co mam.
            A nie dobierze się rurki kanalizacyjnej o takiej średnicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
              lepiej polaczyc 2 tunele w lustrzanym odbiciu. jednoczesnie wydluzy tunel i bedzie mial profilowanie = cisza
              a przy domowym sprzecie lepiej o to zadbac

PCV idealnie pasuje do 70mm HD-18

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Co z tego że pokazujesz wszystkie w fazie, czy przeciwfazie, jak pomiar się zaczyna od 1kHz? a chyba niżej wypada podział GDM i GDN? Nie patrzę na schemat, ale zamieść te pomiary raw response, albo wygładzone 1/24.
                Proszę oto wygładzony 1/24:

Lamerskie pytanie czy raw response/frequency response to pomiar farfield?

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                Ten br w STX kosztuje 4 zeta, nie będę kombinował

Dobry pomysł Pawel z tym lustrzanym odbiciem BRa.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                  farfield?
                  Far - daleko
                  Near - blisko.

Już wiesz?

Hmm masz włączony jakiś gain na wzmacniaczu? TW za głośno i kiepsko się zgrywa mid>tw.

Skomentuj

Wzmak w DIRECT był, plik kalibracyjny do wkładki też wgrałem.

---------- Post dodany o 23:33 ---------- Poprzedni post o 23:25 ----------

Problemem może być ten nieszczęsny GDM. Stary model, który był używany w projekcie Irka miał wg. danych producenta 92 dB, ten nowy model ma 90 dB.

Skomentuj

Problemem może być ten nieszczęsny GDM. Stary model, który był używany w projekcie Irka miał wg. danych producenta 92 dB, ten nowy model ma 90 dB.
                      To by mogło być to, gdyż ani nie masz zgrania fazowego przy podziale tw>mid, oraz jego efektywność faktycznie jest mniejsza.

Skomentuj

wywal/zmien tlumik. to tylko jeden rezystor

Skomentuj

Ja bym wywalił z toru GDMa ten rezystor 2.2Ohma, lub wymienić na 1.1 powininna zniknąć ta nierówność między 4kHz na podziale - ale zmierz wtedy dołek reversenull i pokaż wykres impedancji. I Tw bym bardziej przytłumił - dal ok 3,3reza.

Skomentuj

Zamieram zrobić 3D STX na tych głośnikach i już zrobiłem obudowy, więc z niecierpliwościa czekam na postepy w pracach i pomiarach bo obawiam się że zwrotnica Irka której miałem użyć, może nie być już dobra przy aktualnych głośnikach

Skomentuj

Zamieszczone przez NooB852 Zobacz posta
                              Zamieram zrobić 3D STX na tych głośnikach i już zrobiłem obudowy, więc z niecierpliwościa czekam na postepy w pracach i pomiarach bo obawiam się że zwrotnica Irka której miałem użyć, może nie być już dobra przy aktualnych głośnikach
                              W poście wyżej, jeżeli mobias przedstawi pomiar - wyjdzie czy zwrotka jest ok, jeżeli tak, to można ją stosować jako "V2" do nowych głośników.

Skomentuj

W weekend zamierzam się pobawić ze zwrotnicami.

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 09:25 ----------

Dzisiejsze pomiary: bez rezystora na GDM, 4,4 Om na GDWK. Zielony wykres GDM w przeciwfazie. Wygładzony 1/24.

A to wykres impedancji:

Martwi mnie brak dołka "reverse null", czy zmiany tłumików wprowadziły jakieś przesunięcia fazowe?

Skomentuj

Czyli rezystor 2,2 na GDM musi zostać, bo impedancja się rozjeżdza i przez to nie masz zgrania fazowego przy podziale gdn/gdm. I z Rezem 4,4 na wysoki przesadziłeś - 3,3 będzie ok :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Czyli rezystor 2,2 na GDM musi zostać, bo impedancja się rozjeżdza i przez to nie masz zgrania fazowego przy podziale gdn/gdm. I z Rezem 4,4 na wysoki przesadziłeś - 3,3 będzie ok :)
                                    Na szybko przepiąłem ten z GDMa na GDWK i wyszło 2x2,2=4,4 Oma

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------

Czy L-pad na GDWK nie będzie lepszym rozwiązaniem ?

Skomentuj

Czy L-pad na GDWK nie będzie lepszym rozwiązaniem ?
                                      Nie, bo ma charkę wznoszącą, choć spróbować można, bo koszta praktycznie żadne - rezystor to 1zł w sklepie elektronicznym, a dla testów możesz użyć rezystorów 0,25W z demontażu i nie przesadzać z mocą.

Skomentuj

Narazie tak zostawię, moje ucho, spaczone wieloletnim słuchaniem z opcją LOUDNESS i tak wielkiej różnicy nie usłyszy :P Pomierzę charakterystyki każdego z głośników osobno i zobaczę jak dokładnie się zwrotnica zachowuje. Może jakieś korekty w samej zwrotnicy uda się skompilować.

Mam jeszcze kilka pytań:
                                        1) Do pomiarów GDWK ograniczać dolną częstotliwość pomiaru?
                                        2) Jak wiernie pomierzyć dolny zakres pracy kolumny?
                                        3) Czy do wprowadzania korekt pomiary fazy z Holmipulse się przydadzą?

Skomentuj

1) Do pomiarów GDWK ograniczać dolną częstotliwość pomiaru?
                                          nie. GDWK wytrzyma 2-3w pelnego pasma. a to juz jest glosno :p

2) Jak wiernie pomierzyć dolny zakres pracy kolumny?
                                          zrob kilka pomiarow schodzac stopniowo w dol. jak zrobisz za wysoko to pomiar nie bedzie wierny. jak za nisko to bedzie strasznie zasmiecony

Skomentuj

Czaruję...