Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Witam.

Chciałbym się z Wami podzielić swoim pomysłem oraz uzyskać opinie na temat mojej pierwszej konstrukcji DIY. Ten projekt ma być bardzo budżetowy, zamierzam się wyrobić w kwocie 500 zł na wszystko, dlatego wykorzystam gotowe obudowy, nie będę bawił się w fornirowanie itp. bo to ma grać i wizualnie nie straszyć. Nie jestem audiofilem, oczekuję tylko dobrych efektów za niewielkie pieniądze. Kolejny projekt DIY będę chciał zrobić sam od A do Z.

HISTORIA:
    Rozglądałem się za tanimi kolumnami, bo stare składaki niezbyt sobie radziły z nowym amplitunerem. Wpadły mi w ręce kolumny podłogowe 3-way Jamo Studio 180. Wizualnie prezentują się całkiem nieźle, lekkie zadrapania, parę dziurek w maskownicach, niestety z resztą już jest gorzej. Okazało się że z oryginalnych głośników zostały tylko niskotonowe, reszta stanowiła niezły „misz-masz” – każdy innej firmy. Wszystkie głośniki w dodatku były bardziej lub mniej uszkodzone. Jako że mieszkam niedaleko słynnego STX'a, w pierwszej kolejności pomyślałem żeby zastąpić je, pasującymi wymiarowo głośnikami tego producenta i spiąć całość zwrotnicą uniwersalną. Zacząłem zagłębiać się w temat budowaniu głośników i nagle okazało się że to nie jest takie proste – zwrotnice dedykowane, pomiary, strojenia, wygłuszenia itp. Zauważyłem także, że krąży w internecie dużo gotowych projektów DIY. Postanowiłem że zaadoptuję posiadane kolumny do któregoś z gotowych projektów. Pomyślałem że większość kolumn podłogowych 3-way ma podobne wymiary, więc przerobienie tych co posiadam nie powinno nastręczać wiele trudności. Pierwszy wybór padł na projekt „Dracule” MarkaW. Użyte w tym projekcie głośniki pasowały wymiarowo do otworów w kolumnach Jamo, pojemność też była podobna. Niestety, projekt ten ma już kilka lat i użyty w nim Tonsilowski GDN 20/80/2 nie jest już produkowany, a wstawienie innego głośnika wiązało się z projektowaniem nowych zwrotnic. Jako drugi na warsztat poszedł popularny projekt Irka „3WAY STX”. Projekt bardzo korzystny w stosunku możliwości do ceny. W dodatku na głośnikach które jeszcze produkują :). Jednak po głębszej analizie pojawiły się schody. W projekcie są użyte głośniki o nieco innych wymiarach co wymusza zrobienie nowych frontów. Kolumny Jamo są także niższe (80 cm) w stosunku do tych z oryginalnego projektu „3WAY STX”, przez co jest inna ich pojemność. Jednak nie zrażony tymi drobnostkami postanowiłem przystąpić do realizacji.

PROJEKT:
    Kolumny Jamo Studio 180 wyglądają tak:

Posiadają następujące wymiary zewnętrzne (wysokość X szerokość X głębokość): 80 x 26 x 25 cm.
    Zrobione są z płyty wiórowej 18 mm. Z zewnątrz oklejone czarną okleiną drewnopodobną, z przodu maskownica z płyty wiórowej 16 mm obciągnięta materiałem. W wewnątrz brak wzmocnień, przegród i żadnego wytłumienia. W oryginale brak zwrotnicy.

Głośniki których chcę użyć:
    GDN22-140-8SCX
    GDM14-150-8SCX
    GDWK10-200-8PJ

Zwrotnicę wykonam z projektu Irka:

http://www.fratu.pl/irek/?3way-stx-g...k10-200-8pj,38

Przy projektowaniu modyfikacji musiałem uwzględnić nowe wymiary głośników oraz zachować pojemność dla niskotonowca ok. 30 L. Aby pogodzić te dwa założenia musiałem zrezygnować z osiowego położenia głośników i prostej przegrody oddzielającej komorę niskotonowego głośnika od sekcji średnio-wysokiej. Dla tej sekcji została wydzielona część obudowy o pojemności 4,2 litra netto, co pozwoliło uzyskać ok. 30 litrów netto dla GDN. Dołożyłem także jedną przegrodę usztywniającą i kolce wkręcane w spód obudowy. Nowy front, przegrody i wzmocnienia będą frezowane z płyty wiórowej gr. 18 mm. I wklejane na klej. Kolumnę planuję także wytłumić. Ze względu na zmianę położenia głośników, drobnej modyfikacji ulegną także maskownice.

Tak to powinno wyglądać po dokonaniu modyfikacji:

REALIZACJA:
    W celu wymierzenia wewnętrznych wymiarów przystąpiłem już do demontażu frontów. Nożem do tapet wyciąłem nadmiar kleju i naciąłem na łączeniach płyt od wewnątrz obudowy. Niestety nie obyło się bez użycia młotka. Pomimo że starałem robić to w miarę delikatnie, po demontażu fronty już raczej do niczego się nie nadają.

Sorki za niską jakość zdjęć.

CDN.

PYTANIA:
    Jako że jestem nowy w tym temacie mam parę pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów:

1) Czy zmiana położenia głośników w stosunku do oryginalnego projektu wpłynie (znacząco) na parametry zwrotnicy?
    2) W oryginalnym projekcie BR jest z przodu. Czy zmiana montażu BR na tylnej ściance będzie miała jakieś znaczenie?
    3) Czy pojemność 4,2 litra dla sekcji średnio-wysokiej nie będzie za mała?

Proszę o uwagi i opinię zanim popełnię jakiś życiowy błąd

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
    1) Czy zmiana położenia głośników w stosunku do oryginalnego projektu wpłynie (znacząco) na parametry zwrotnicy?
    my nawet nie wiemy w jakim ich rozmieszczeniu irek robil pomiary
    wiec twoja zmiana tez bedzie niewiadoma

ale dlaczego nie zostawisz ich w osi? daj tylko GDNa nizej

2) W oryginalnym projekcie BR jest z przodu. Czy zmiana montażu BR na tylnej ściance będzie miała jakieś znaczenie?
    tylko bedziesz musial odsunac je od sciany

3) Czy pojemność 4,2 litra dla sekcji średnio-wysokiej nie będzie za mała?
    wystarczy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      my nawet nie wiemy w jakim ich rozmieszczeniu irek robil pomiary
      wiec twoja zmiana tez bedzie niewiadoma

ale dlaczego nie zostawisz ich w osi? daj tylko GDNa nizej
      Zależy mi na zachowaniu pojemności dla GDN co najmniej 30 L. Przy ułożeniu pionowym głośników, wewnętrzna obudowa dla sekcji średnio-wysokiej robi się bardzo płytka:

Głębokość głośnika GDM-14-150-SCX wynosi 68mm, w obudowie przy rozmieszczeniu pionowym zostanie 94mm do dyspozycji, czyli średnio-tonowy głośnik będzie jedynie 26 mm od tylnej ścianki.
      Czy to nie będzie negatywnie wpływać na grę kolumny?
      Last edited by mobias; 28.01.2013, 18:46.

Skomentuj

Przeciez on nie ma wentylowanego ukladu magnetycznego - nic to nie zmieni
        Mam pewien pomysl ale sprawdze go jak wroce do domu

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 20:53 ----------

Albo pobaw sie sam. Zobacz jakby to wygladalo jakby glosniki nachodzily na siebie?
        PJ mozesz naciac tak jak to pokazalem juz dawno. Gdm w podfrezowaniu, a gdn bez - wtedy przykryje kosz gdma
        Zawsze pare cm zyskasz

I pozioma plyte komory wydluz na wzmocnienie

Skomentuj

Czy chodzi o coś takiego:

Miejsca się robi trochę więcej, ale dalej nie mogę dac zwykłej poziomej przegrody bo zjadę z objętością poniżej 30 L, a to za mało jak dla GDM 22-140-8-SCX.

Niestety pojawił się kolejny problem, na stronie STX nie mogę znaleźć głośnika GDWK 10-200-8PJ. Napisałem do nich w tej sprawie i odpisali że teraz występuje pod nazwą T.STX.4.1.200.8.F.P.PC. Wydaje mi się jednak że to nie ten sam głośnik, ma trochę inne wymiary i parametry i nie będę mógł tak zwyczajnie, bez przeróbki zwrotnicy, go zastosować. Czy mam rację?

Skomentuj

tak, o cos takiego mi chodzilo. jak ci sie to widzi?
            moze dla porownania daj obok siebie ten uklad i ten z odstepami?

PJtka zmieniala sie od dawna a jakos poza jej budowa nie zmienilo sie nic
            teraz wszystkim zmieniaja nazwy zeby bylo bardziej zachodnio :p

a jak chcesz sie martwic to moge jeszcze cos napisac...

Skomentuj

Ciekawie to wygląda, zastanowię się jeszcze, ale nie wykluczone że skorzystam z twojego pomysłu :)

A tu jeszcze tak na szybko orientacyjna wizualizacja:

Co do głośnika wysokotonowego, to jednak poszukam, może jakiś sklep jeszcze ma na magazynie PJ'ta.

Skomentuj

Zaufaj mi, nie przejmuj sie PJtka

Skomentuj

Czyli do projektu trafią głośniki z STX wg. nowych oznaczeń:
                  nisko-tonowy: GDN-22-140-8-SCX
                  średnio-tonowy: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (GDM-14-150-SCX)
                  wysoko-tonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC (zamiast nie sprzedawanego już T.STX.4.1.200.8.F.P.MS (GDWK 10-200-8 PJ))

Skomentuj

GDM tez sie zmienil a ty sie PJtka przejmujesz :p

Skomentuj

Dopiero teraz zauważyłem że nowy GDM jest zupełnie innym głośnikiem niż ten stary GDM-14-150-8-SCX co całkowicie rozsypuje projekt zwrotnicy :(
                      Trochę to nieładnie ze strony STX za takie praktyki :/

W związku z tym nasuwają się kolejne pytania:
                      1) Czy jest szansa na zbudowanie dobrze grającego 3-way na tych nowych przetwornikach?
                      2) Czy jako punkt odniesienia mogę wtedy przyjąć zwrotnicę Irka i ją modyfikować, czy lepiej od nowa zwrotkę zrobić?
                      3) Czy ktoś zna może jakiś 2,5/3 drożny DIY kolumn podłogowych na tanich, jeszcze produkowanych przetwornikach który mógłbym zaadoptować?
                      4) Może jakieś inne propozycje doboru głośników?
                      5) Czy może się nie przejmować i udawać że jest OK :P?

Skomentuj

napisz to samo na wojtek@stx.pl
                        niech sie wytlumaczy

w ostatecznosci trzeba bedzie zmodyfikowac ta zwrotnice

Skomentuj

Wracamy do gry :) Znalazłem i zakupiłem GDM-14-150-8-SCX.

Skomentuj

tylko ktory?
                            bo juz 2 modyfikacje przechodzil

pierwszy mial doklejany magnes
                            drugi byl bez dodatkowego magnesu
                            obecny jak widac dostal chyba nawet gumowe zawieszenie?!

Skomentuj

Teoretycznie powinny przyjść te pierwsze wersje z doklejanym magnesem, takie jak tu:

GDM 14-150-8-SCX

Jak przyjdzie inny to będę reklamował.

Skomentuj

oj zebys sie nie zdziwil

Skomentuj

No i oczywiście wykrakałeś :( Przyszły głośniki:

Teoretycznie mogę reklamować, ale i tak pewnie tych oryginalnych GDM-ów już nigdzie nie kupię.
                                  Nie wiem czy to jest powód do radości, ale te głośniki nie mają gumowego zawieszenia.

No i będzie trzeba robić pomiary :/ Czy jest szansa aby zrobić użyteczne pomiary w zagraconym pokoju o wielkości ok. 18m2 ?

Skomentuj

Nie wiem czy to jest powód do radości, ale te głośniki nie mają gumowego zawieszenia.
                                    jedyny plus
                                    czyli zmienili uklad magnetyczny, ale membrana nadal ta sama.
                                    pozniej napisze do SW i zapytam czy modyfikacja zwrotnicy bedzie konieczna

Czy jest szansa aby zrobić użyteczne pomiary w zagraconym pokoju o wielkości ok. 18m2 ?
                                    tak, moje jakos sie nadaja (16m2, "jamnik")

Skomentuj

Dzięki :)

W przyszłym tygodniu będę miał okazję wyfrezować nowe fronty. Czy orientujesz się czy te nowe PJ'tki mają prawidłowe wymiary na stronie STX'a?

Skomentuj

wymiarowanie znacznie poprawili. wprowadzili pozadne rysunki techniczne... ale juz nie raz przejechalem sie na ich glosnikach wiec nie radze frezowac zanim nie dostaniesz glosnikow

Skomentuj

Czaruję...
                                        X