Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A tak zapytam, oddzieliłeś w końcu tego GDMa od komory GDMa czy grają we wspólnej komorze?

Skomentuj

Na GDM i GDWK jest osobna komora o pojemności ok 4L wypełniona w całości watą poliestrową.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
        całości watą poliestrową.
        A spróbuj ją wyjąć na czas pomiaru w jednej kolumnie i porównaj pasma wytłumionej i nie wytłumionej.

Skomentuj

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Dlaczego charakterystyka jest taka wysoka w zakresie niskich częstotliwości? Na wykresie Irka jest wszystko dosyć płasko.

Skomentuj

Dlaczego charakterystyka jest taka wysoka w zakresie niskich częstotliwości? Na wykresie Irka jest wszystko dosyć płasko.
            Wpływ pomieszczenia pomiarowego? Twoje stoją blisko czegoś od czego mają odbicie, najprawdopodobniej ściana, róg pokoju, ale i tak pomiar poniżej 500Hz w domu jest zawsze przekłamany.

Skomentuj

Najnowszy pomiar w troszkę lepszych warunkach, zszedłem z bramkowaniem poniżej 300 Hz. Niebieski pomiar z wytłumieniem w komorze średnio-wysokich, brązowy bez wytłumienia, wygładzenie 1/24:

Zrobiłem także pomiary działania zwrotnicy (1/16):

Z kolejnymi pomiarami poczekam jednak do wiosny, wtedy zrobię je na powietrzu. Zmierzyłem także charakterystyki każdego głośnika i po symuluję trochę poprawki w zwrotnicy. Muszę jakoś wyrównać to pasmo, w końcu to ma być Hi-End a nie byle kolumny "z markietu" :( W międzyczasie pobawię się jeszcze z BR i wytłumieniem komory GDN.

---------- Post dodany 04.04.2013 o 22:17 ---------- Poprzedni post 03.04.2013 o 21:02 ----------

Przeniosłem pomiary do programu BoxSIM i pobawiłem się poprawkami w zwrotnicy. Nie chciałem zmieniać wartości cewek, więc zmieniłem tylko pojemności i rezystancje. Program teoretycznie bierze pod uwagę także wykresy fazy akustycznej i baffle step. Wyszło mi coś takiego:

Odwrotna faza na GDM:

Schemat:

Częstotliwości podziału: ok. 650 Hz i ok. 4600 Hz. BoxSIM w standardzie tak wygładza charakterystyki.

Czy wygląda to rozsądnie?

Skomentuj

Przy 5 khz - nie. Na wykreise spl widac, ze charki sie odejmuja (przez to ze gmd ma tam gorke) i potwierdza to wykres RN.

Jak na moje oko, to zwrotnica jest do poprawki - podzialy sa za wysoko. Wiem, ze projekt to IRKA, ale osobiscie nie cialbym 14 cm gdma na 700 hz i 4 khz.
                Do tego - 5 dB od 2 do 5 khz.
                Zmierz zniekształcenia harmoniczne poszczegolnych glosnikow (bez zwrtotnicy) - wtedy bedzie mozna powiedizec jakie powinny byc naprawde podzialy.
                Jesli to am byc projekt w ktory nie chcesz ladowac duzo pieniedzy w modyfikacje zwrotnicy, to porpaw na tej symulowanej zwrotnicy to co jest na 5 khz i bedzie ok jesli ja uzyjesz.

Jak umiesciles 4 wykresy w jednym okienku w Holmie?

Skomentuj

Jak umiesciles 4 wykresy w jednym okienku w Holmie?
                  Zsumowałem dwa obrazki w Paint.NET

---------- Post dodany 05.04.2013 o 08:58 ---------- Poprzedni post 04.04.2013 o 23:13 ----------

Zmierz zniekształcenia harmoniczne poszczegolnych glosnikow (bez zwrtotnicy) - wtedy bedzie mozna powiedizec jakie powinny byc naprawde podzialy.
                  Czy chodzi o pomiary THD w Holmie?

Jesli to am byc projekt w ktory nie chcesz ladowac duzo pieniedzy w modyfikacje zwrotnicy, to porpaw na tej symulowanej zwrotnicy to co jest na 5 khz i bedzie ok jesli ja uzyjesz.
                  Chcę narazie tą zwrotnicę doprowadzić do kultury, potem spróbuje zrobić drugą wg. nowych podziałów i porównam.

Skomentuj

Starając się ograniczyć zmiany w stosunku do oryginalnej zwrotnicy, by nie kupować zbyt dużo nowych części i chcąc jednocześnie obniżyć częstotliwości podziałów mógłbyś posymulować taki układ. Potrzebne będą tylko 4 dodatkowe kondensatory, w tym 2 mogą być elektrolity i cewka z cieńkiego drutu o rezystancji kilku Ohm, więc też nie droga. W tym układzie trzeba zwrócić uwagę na częstotliwość rezonansową GDMa, by przy niższym podziale była odpowiednio mocno stłumiona.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Mam problem, kupiłem stare pj'tki (tzn kupione pół roku temu) i teraz zauważyłem że poza gdm'em zmienił się też gdn http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html
                      który co najgorsze różni się parametrami, jak myślicie dalej warto się w to pakować?
                      obudowy już właściwie mam, najwyżej będę musiał zrobić JIG'a i mikrofon do pomiarów i porobić pomiary w SW, pytanie tylko czy warto?

Skomentuj

szczerze mowiac to najpierw zapytaj stxa czy nie planuja kolejnych zmian w najblizszym czasie...
                        pozniej bym skladal calosc na nowych glosnikach i wyslal do yoshiego. on to szybko ogarnie a jego styl mi najbardziej odpowiada

oj chyba yoshi sie wkurzy

Skomentuj

Zamieszczone przez NooB852 Zobacz posta
                          Mam problem, kupiłem stare pj'tki (tzn kupione pół roku temu) i teraz zauważyłem że poza gdm'em zmienił się też gdn http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html
                          który co najgorsze różni się parametrami, jak myślicie dalej warto się w to pakować?
                          U mnie z głośników to oryginalny to został tylko GDN, a reszta to jak widać na wcześniejszych charakterystykach :(

Wg. mnie po tych wszystkich roszadach w STX, obecnie nie ma sensu robić tego DIY na podstawie projektu zwrotnicy IRKA. Nowe głośniki różnią się od tych starych tak znacznie że potrzeba do nich nową zwrotnicę projektować.

Skomentuj

Wg. mnie po tych wszystkich roszadach w STX, obecnie nie ma sensu robić tego DIY na podstawie projektu zwrotnicy IRKA. Nowe głośniki różnią się od tych starych tak znacznie że potrzeba do nich nową zwrotnicę projektować.
                            Dokładnie tak jak kolega pisze, do nowych głośników trzeba zrobić nową zwrotnice, ta irka jest do starych modeli, a nowe się tak łatwo już nie zwrotkują.

Skomentuj

Doszedłem do wniosku że jednak przeróbka zwrotnicy na istniejących elementach to tylko półśrodek. Zostawiłem tylko najdroższa dużą cewkę od GDN, reszta liczona od nowa. Oto co wyszło:

Martwi mnie niski przebieg impedancji. Czy taki przebieg jest OK?

Skomentuj

Martwi mnie niski przebieg impedancji. Czy taki przebieg jest OK?
                                Raczej nie bardzo. W konstrukcji o impedancji znamionowej 8R minimum impedancji masz poniżej 4R. 5R to raczej absolutne minimum, generalnie nie powinno dużo schodzić poniżej 6R.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Raczej nie bardzo. W konstrukcji o impedancji znamionowej 8R minimum impedancji masz poniżej 4R. 5R to raczej absolutne minimum, generalnie nie powinno dużo schodzić poniżej 6R.
                                  Jak wpłynąć na przebieg impedancji aby ją podwyższyć?

---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post o 20:40 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie. Wszystkie pomiary wykonywałem z jednego miejsca, więc chyba nie potrzebny jest ten wymiar do środka akustycznego?

Skomentuj

Co znaczy, że pomiary robiłeś z jednego miejsca?

Czy musisz przejmować się niską impedancją? Jeśli masz dobry wzmacniacz, który wytrzymuje spadki impedancji, to nie musisz. Ważne by ten układ dobrze grał, to jest najważniejsze. Jeśli jednak masz kiepski wzmacniacz, który nie radzi sobie z niskimi impedancjami, to musisz zmienić zwrotnicę.
                                    Na wykresie widać, że wpływ na niską impedancję ma filtr od GDM i PJ. By zwiększyć wartość impedancji w zakresie średnich tonów musisz zwiększyć rezystancję cewki równoległej 2,5mH do np.3-6 Ohm. Obniż również górny podział, zwiększając indukcyjność cewki szeregowej dla GDM i kondensator 2,2uF w filtrze PJ, wtedy zwiększy się też impedancja w wyższym zakresie średnich tonów.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Z okazji długiego weekendu pogrzebałem trochę przy kolumnach. Obniżyłem górny podział do 4 kHz. Wprowadziłem poprawki do zwrotnicy i dołożyłem trochę wytłumienia i oto efekty:

Symulacja:
                                      symulacja_6.jpg

Pomiary:
                                      pomiar_6_010613.jpg

Schemat zwrotnicy:
                                      symulacja_6_schemat.jpg

Co sądzicie o wynikach pomiarów i zwrotnicy? Czy dobrze nałożyłem wykresy Nearfiel i port response?
                                      Last edited by mobias; 01.06.2013, 21:56.

Skomentuj

Nikt nic nie powie?

Skomentuj

Pokaz pomiary psoczególnych głośników tak zeby bylo widac charke kolumny i dwa glosniki ( na jednym screenie woofer i mid, na drugim mid i tweet). Do tego pokaz wszystkie 3 glosniki i ich charki fazowe.

Przydaloby sie pomierzyc charki katowe (samej kolumny - 3 na jednym wykresie, tzn na wprost i dwie pod roznymi katami), bo podział mid/tweet jest bardzo wysoko.

Charka calosci sama w sobie nie jest zla.

Co do sumowania portu i kolumny - nie znam sie na tym. CO do samego portu, to chyba jest jakis rezonans na 300 hz. Probowałeś dodac troche wytlumienia w okolicach portu? Moze byc go slychac.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X