Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDWK-10/200/4 PJ STX + Głośnik GDN-20/80/4 SC STX pod HLLY T-AMP 20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W takiej postaci, jak na rysunku, filtr głośnika niskotonowego z równoległym rezystorem 2,2 Ohm jest po prostu technicznym bublem, to błąd dyskwalifikujący ten filtr. Nie można w ten sposób budować filtra dla głośnika niskotonowego.

Jak jesteś dociekliwy i masz chęć to korzystając ze wzorów dla układów RLC w obwodach prądu przemiennego policz sobie jakie prądy i moce będą występowały w przypadku tego filtra przy różnych częstotliwościach np. 50 Hz, 100 Hz przy zasilaniu tego układu różnymi wartościami napięcia.

Skomentuj

Ta tylko z elektroniki to ja tylko lutować umię :( dlatego zeszłem z tematu głośników na bardziej mechaniczne ustroje czyli patefony. Jesteś może w stanie wstępnie zasymulować zwrotkę do tych kolumn ? Resztę będę już "na słuch" modyfikować

---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post o 09:55 ----------

Ogólnie będzie to zasilane 2*22W z wzmaka

---------- Post dodany o 09:59 ---------- Poprzedni post o 09:56 ----------

Albo koleś pomyłkowo zamienił wartości rezystorów w projekcie

Skomentuj

Filtr ogólnie jest do bani . za mała cewka . Ten głośnik nie jest praktycznie filtrowany .
        A skąd pomysł z tym rezystorem to nie wiem :???:

Skomentuj

:crying:dla mnie black magic ... przyjmę każdą pomoc ...

Skomentuj

Na zdjęciu 1 jest pokazana symulacja przypadkowych głośników ze zwrotnicą, którą przedstawiłeś (z tym nieszczęsnym rezystorem równoległym 2,2 Ohm). Widać, że impedancja spada poniżej 2 Ohm.

Na zdjęciu 2 jest ten sam układ, ale już bez rezystora.

Na zdjęciu 3 jest zwrotnica przeze mnie zasymulowana, którą mógłbyś ewentualnie spróbować zrobić, jeśli masz części. Pisałeś, że masz sprzęt do pomiarów, więc możesz te pomiary zrobić i pokazać wyniki, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć na ten temat.

Skomentuj

mikrofon mam do zrobienia ... wkładka jest ...
              ale warunki mi nie pozwalają ....

wyrażę się tak ... o jakiej kwocie mówimy ?

Skomentuj

Jakieś postępy?

Skomentuj

Czaruję...
                X