Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw fx-300+

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw fx-300+

Witam Wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum, ale przeglądam je od grudnia 2012, natchnęło mnie na budowę zestawu fx-300 na oryginalnych przetwornikach. Wybrałem tą konstrukcję z uwagi na mój zasięg finansowy oraz na sprawdzoną konstrukcję. Jest to mój pierwszy zestaw więc też nie chciałem eksperymentować. Chcę wykonać wszystko sam i dokonać pomiarów żeby przy samodzielnych projektach mieć nieco wprawy

przewidywane koszty- 1500-1700złfx-300.JPG:

1. przetworniki zamówione w ZAP-AUDIO (ale nie wiem co z tego będzie) :biggrin: http://www.zap-audio.pl/

2 x GDWK 10-250-8 AWX (GDWK 10-250-8 AWX) = 236.02PLN
    4 x GDN 18-140-15 AWX (GDN 18-140-15 AWX) = 616.00PLN

2. elementy zwrotnic http://polink.com.pl/

Elementy zwrotnicy FX-300

C1 Cap. 4.70/ 400cross MKP400V/ 4.70 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/4.70uF sred.19 dlug.35mm. 9,72zl x 2 19,44zl
    C2 Cap. 10.00/ 400cross MKP400V/ 10.00 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/10.00uF sred.27 dlug.35mm. 14,81zl x 2 29,62zl
    C3 Cap. 5.10/ 400cross MKP400V/ 5.10 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/5.10uF sred.20 dlug.35mm. 10,65zl x 2 21,3zl
    C4 Cap. 0.68/ 400cross MKP400V/ 0.68 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/0.68uF sred.11 dlug.24mm. 3,41zl x 2 6,82zl
    C5 Cap. 1.50/ 400cross MKP400V/ 1.50 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/1.50uF sred.13 dlug.26mm. 5,09zl x 2 10,18zl
    Cp Cap. 3.30/ 400cross MKP400V/ 3.30 Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/3.30uF sred.16 dlug.35mm. 7,64zl x 2 15,28zl

L1 powietrzna *1363 CEWKA Cewka 0.35 mH 0.580 Ohm dr-0.70 h-30 FI-31 7,97zl x 2 15,94zl
    L2 *2298 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.460 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-21mm rdzen-10/40 11,88zl x 2 23,76zl
    L3 powietrzna *1364 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.640 Ohm dr-0.70 h-30 FI-32 8,44zl x 2 16,88zl
    L4 *5074 CEWKA Cewka 7.50 mH 0.920 Ohm dr-0.70 dl-45mm FI-35mm rdzen-19/35+dyski-35/6 18,99zl x 2 37,98zl
    L5 powietrzna *1449 CEWKA Cewka 0.10 mH 0.190 Ohm dr-0.80 h-15 FI-24 5,71zl x2 11,42zl
    Lp powietrzna *0918 CEWKA Cewka 0.050mH 0.124 Ohm dr-0.80 h- 8 FI-23 7,92zl x2 15,84zl

R1 SUPERES 5W 4.70 2,46zl x2 4,92zl
    R2 MET-TY10/ 47.00 1,94zl x2 3,88
    R3/Rp SUPERES 5W10.00 2,46zl x4 9,84
    R4 SUPERES 5W 0.47 2,46zl x2 4,92

elementy zwrotnic suma: 248,02+ przesyłka ok.20zł

3. pudła KORNER Częstochowa http://www.korner.pl/

MDF 18mm cała płyta 2mx2,7m + cięcie = 130zł (w tym dodatkowe dechy na zestaw MX-140 albo jakiś inny, może kiedyś)

4. INNE: wkręty, laminat, klej, drobne narzędzia itp. 100zł

w miarę możliwości wrzucę kilka zdjęć z budowy bo już trwa...

Zamieszczone przez szczepan_def Zobacz posta
    wrzucę kilka zdjęć z budowy bo już trwa...
    to szybko wrzucaj bo tylko to ratuje ten temat przed koszem

Skomentuj

czym je napedzisz ? ja niestety zrobilem i sie zawiodlem a tak wychwalane w internecie ,basu jak na lekarstwo a wysokich praktycznie brak, czasem sypnie piachem

Skomentuj

Mało basu? :eek: Sony TA-F707ES pokój wypełniony po brzegi w trybie direct, o wysokich nie wspomnę.

Jaki masz do tego napęd?

Skomentuj

Planowany napęd: HARMAN KARDON HK 3390 http://www.harmankardon.audiohit.pl/p8,hk-3390.html - ale to przyszłość... foty z budowy popołudniu

Skomentuj

Zamieszczone przez rumunn95 Zobacz posta
            ja niestety zrobilem i sie zawiodlem a tak wychwalane w internecie ,basu jak na lekarstwo a wysokich praktycznie brak, czasem sypnie piachem
            od czasu do czasu pojawi sie taka niezadowolona osoba... i teraz pytanie, czy to kwestia oczekiwan uzytkownika czy jakiegos bledu w montazu?
            trzeba by to osobiscie sprawdzic bo przez forum tego nie ma jak potwierdzic

Skomentuj

A czy masz jakieś konkretne wymiary dla tych przegród skośnych? przymierzam się również do fx-300 i jestem w trakcie zamawiania materiałów ale nie wiem jakie wymiary zamówić tych przegród

Skomentuj

wymiary formatek jakie zamawiałem, troszkę wyższe mają być niż oryginalne i poprzez płytę 18mm nieco szersze i głębsze...

FRONT i TYŁ: 215x1000 x 6szt (fronty będą podwójne)
                BOKI: 270x1000 x 4szt
                DÓŁ GÓRA PRZEGRODY PROSTE: 270x179x8szt (otwory wycinałem otwornicą fi 60mm)
                SKOSY: 350x179x4szt (docinane w domu, trochę zabawy ale się udało )

do v1ckdesigns wymiary skosów z rysunku:

dółskos.pdf
                góraskos.pdf
                Last edited by szczepan_def; 12.04.2013, 17:31.

Skomentuj

u mnie smiga to pod denonem avr1804 niestety nie mam mozliwosci podlaczyc tego do czegos innego myslalem ze to wina zwrotnic robilem je po 3 razy myslalem ze to wina montazu niestety nie ,br na 16cm wywalilem lpada jest troche lepiej ale dalej brak czystej klarownej gorki,nie mam porownania do drozszych modeli ale takie marketowe prismy modelu nie pamietam graja moim zdaniem lepiej gora ma je moj znajomy podpiete pod yamahe modelu nie pamietam :) Zrob i podziel sie wrazeniami

Skomentuj

pudła

Budowa pudeł:

zamówione formatki odebrałem na następny dzień po czym rozpocząłem składanie (konfirmaty +klej szybkoschnący SOUDALA) formatki wycięte co do milimetra...pierwsza klasa

DSC_6825.jpg

po pierwszych wkrętach nawiercanych zwykłym wiertłem szybko kupiłem wiertło do konfirmatów (takie trzystopniowe), górna płyta pękała przy dokręcaniu i wkręt odstawał...

DSC_6827.jpg

po kilku wieczorach pudła bez frontów i tyłu prezentują się tak:

0439.jpg

wkrótce przeprawa przez zwrotnice...

Skomentuj

Nie na temat...
                      basu jak na lekarstwo
                      Może to być również wina pokoju. weź swoje kolumny do kumpla i sprawdź pod yamahą
                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

trzeba bedzie tak zrobic,mozliwe ze to wina pomieszczenia ale martwia mnie najbardziej wysokie czy to moze byc wina denona? w koncu pierwszej nowosci nie jest,

Skomentuj

A czy na fronty przy zamówieniu zrobili Ci również frezy pod głośniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez v1ckdesigns Zobacz posta
                            A czy na fronty przy zamówieniu zrobili Ci również frezy pod głośniki?
                            Nie, zamówiłem sam rozkrój płyty, otwory i podfrezowania mam zamiar wykonać sam

Skomentuj

budowa zwrotnic

Paczuszka z elementami zwrotnic przyszła błyskawicznie, zamówione w piątek rano-paczka w poniedziałek :) Należy się duży plus za pakowanie, wszystko w folii pęcherzykowej + styropian 1cm na ściankach pudełka... duży plus

Zdecydowałem się na budowę zwrotnic na laminacie, wymagało to wykonania projektu rozmieszczenia elementów, pomierzyłem elementy, wrzuciłem do photoshopa i zaczęła się zabawa... projekt PawłaS http://pawel.lutuje.se/zwrotnica%20fx-300.PDF na pewno dużo pomógł jednak ja miałem inne elementy L1, C3, C5 więc płytkę musiałem przemodelować... udało się lepiej lub gorzej to się okaże później pojawił się problem jak to przenieść na laminat... i tu padł wybór na termotransfer żelazkiem... próbowałem drapać ale zajechać się można

wydruk matrycy na papierze kredowym+ druk laser toner, laminat wyszlifowany p1000+woda
                              DSC_6884.jpg

prasowanie, tonerem do płytki przez gazetę ok 6-7min, żelazko na dwa oczka
                              DSC_6887.jpg

później całość z papierem moczyłem w ciepłej wodzie tak aby papier odszedł, i delikatnie go zrolowałem palcem, wszystkie niedoróbki ścieżek uzupełniłem lakierem do paznokci, trawiłem we wiadrze po farbie 10l, wiadro było wstawione do większej miski z ciepłą wodą ok 35-40stop C.

efekt trawienia
                              DSC_6896.jpg

płytka po trawieniu z warstwą tonera
                              DSC_6893.jpg

toner usuwałem papierem p1000+woda
                              DSC_6899.jpg

wiercenie otworów 1mm moja wkrętarka ma wrzeciono od 0.8mm
                              DSC_6946.jpg

próbny montaż i wyznaczenie zielonym markerem otworów montażowych dla cewek
                              DSC_6983.jpg

płytki przygotowane do lutowania
                              DSC_6989.jpg

Jako że lubię czasami pocykać CEWKI OKAZAŁY SIĘ CAŁKIEM FOTOGENICZNE:
                              DSC_6936.jpg

DSC_6931.jpg

CDN...

Skomentuj

tez kiedys trawilem pewna serie plytek. ale okazalo sie to bardziej czasochlonne niz nacinanie sciezek
                                ale przy jednostkowej produkcji mozna sie pobawic

jak zmieniales plytke to upewniales sie ze wejdzie przez otwor glosnika?

Skomentuj

Rumunn95 bez obrazy ale prawda jest taka że większość amplitunerów av to tylko takie popierdziawy a nie wzmacniacze. Miałem kilka ampli 5.1 w tym najlepszy z nich Marantz SR 6003 i zawsze było tak, że to nie było nigdy to. Uzywany wzmacniacz za 300zł zje tego Denona na śniadanie, i wiem co pisze bo Marantza co nowy kosztował około 4tyś zł zostawił w tyle Denon Pma 300V za 200zł. Tyle, że u Ciebie coś jest nie tak z akustyką jak sugerują chłopaki, albo Twoimi wymogami co do dzwięku. FX300 mają swietny wykop basowy, górę klarowną ,rozdzielczą i na pewno nie zapiaszczoną. Może zdawać sie jej mało jak się przesiada z cykających tweeterów. pozdr

Skomentuj

mozliwe ze masz racje ,niestety nie mam mozliwosci podpiac ich pod wzmaka:(przyzwyczailem sie do helixow ktore mam w aucie razem z alpinka 9855r gra to poprawnie gora i jak przychodze do domu to nie to
                                    pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez rumunn95 Zobacz posta
                                      przyzwyczailem sie do helixow ktore mam w aucie razem z alpinka 9855r gra to poprawnie gora
                                      helix dark blue + jasna alpinka = poprawne brzmienie na gorze? :/ moze w tym problem?
                                      czy to inne helixy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        tez kiedys trawilem pewna serie plytek. ale okazalo sie to bardziej czasochlonne niz nacinanie sciezek
                                        ale przy jednostkowej produkcji mozna sie pobawic

jak zmieniales plytke to upewniales sie ze wejdzie przez otwor glosnika?
                                        płytka ma 130x150mm, myślę że wejdzie, pudeł jeszcze nie składam dopóki nie wyfrezuje i nie sprawdzę "możliwości składalności"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X