Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw fx-300+

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnice cd

prawie ukończone zwrotnice prezentują się tak:
    Obraz-008.jpg

i rewers:
    Obraz-020.jpg

czas zabierać się za frezy... majówka przed nami...

Skomentuj

zapomniales kupic dystansow w polinku? :p (te plastikowe tulejki do zamocowania w obudowie)

Skomentuj

ktoś się orientuje czy nada się to do pomiarów?
        http://allegro.pl/przedwzmacniacz-mi...205553852.html
        mogę odkupić za 30pln ale czy warto?

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post o 23:46 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        zapomniales kupic dystansow w polinku? :p (te plastikowe tulejki do zamocowania w obudowie)
        i cała moja praca na marne :o

Skomentuj

A jak najlepiej wytłumić kolumny , mata filcowa-bitumiczna wata poliestrowa wg oryginału http://stx.pl/fx-300-diy.html ,czy użyć innej konfiguracji np cienki 2-3 mm filc i na to dać grubą mate wygłuszającą 10-15mm. Jak wyklejać? ile dać materiału na jaką ścianę , gdzie więcej a gdzie mniej . Może też ktoś ma jakieś fotki wnętrza oryginału fx300 lub fx-diy , do podglądu zawsze ułatwi to prace przy budowie kolumn.

Skomentuj

albo robisz wg oryginalu albo bawisz sie doswiadczalnie sam

Skomentuj

Jaka jest rurka BR w stx-300? Na elektrodzie piszą tak:

Tomq
              Poziom 23
              Poziom 23

Miasto: Piekoszów

Post#10 25 Kwi 2012 10:00
              Re: Zamienniki do STX FX 300

Cytat:
              niby w zestawieniu elementów podaje że to 100x220,ale z rysunku ideowego obudowy wynika co innego prosze o pomoc jaki mam kupic

Z rysunku nic innego nie wynika - średnica 10 cm zewnętrza, 96 wewnętrzna, długość 16 cm. W spisie elementów podane jest 22 cm, bo taki jest standardowy rozmiar dla takiej rurki (m.in w polinku są 10x22). Rurkę należy skrócić do 16 cm lub innej pożądanej długości. Skróconą rurkę należy wyprofilować od strony wlotu rozgrzewając jej koniec i wciskając na szklaną butelkę.

a kolega Paweł piszę tak:

porownaj zdjecia swoje i STXa
              czy aby napewno w STXie jest tunel 96mm? NIE! 96mm to srednica otworu pod montaz tego tunelu! sam tunel ma 61mm!

Czyli jaki jest ten tunel? bo już o jedną informację sprzeczną za dużo...

taka bedzie ok http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-100x165.html

Skomentuj

Zamieszczone przez szczepan_def Zobacz posta
                Jaka jest rurka BR w stx-300? Na elektrodzie piszą tak:

Tomq
                Poziom 23
                Poziom 23

Miasto: Piekoszów

Post#10 25 Kwi 2012 10:00
                Re: Zamienniki do STX FX 300

Cytat:
                niby w zestawieniu elementów podaje że to 100x220,ale z rysunku ideowego obudowy wynika co innego prosze o pomoc jaki mam kupic

Z rysunku nic innego nie wynika - średnica 10 cm zewnętrza, 96 wewnętrzna, długość 16 cm. W spisie elementów podane jest 22 cm, bo taki jest standardowy rozmiar dla takiej rurki (m.in w polinku są 10x22). Rurkę należy skrócić do 16 cm lub innej pożądanej długości. Skróconą rurkę należy wyprofilować od strony wlotu rozgrzewając jej koniec i wciskając na szklaną butelkę.

[/url]
                o ile pamietam to ja pytalem o bass reflex bo nie wiedzialem jaka dlugosc ma ori projekt ale po pewnym czasie na rysunku zauwazylem podana dlugosc 165mm ja proponuje ten http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-101x218.html zobacz ze podany przez Ciebie ma jedynie 165mm dlugosci a wedlug specyfikacji fx-300 to 100x220mm,wiec bedziesz mial z czego skracac :)

Skomentuj

Informacja
                  cytatowany tekst zamykamy tagiem [quote ] txt [/quote ] (bez spacji)

FX-300 maja 34,5-35 litrow pojemnosci
                  przy tunelu 160mm mamy srednice 61mm. daje to strojenie w okolicach 35Hz!
                  wiec faktycznie raczej bedzie to krotszy tunel
                  bo przy 220mm mamy srednice 57mm i strojenie wypada ponizej 30Hz!

wiec faktycznie mozesz kupic tunel 160mm (polecali 220mm bo przez dlugi czas on byl tanszy niz krotszy!) i jeszcze go profilowac zeby troche sie skrocil

Skomentuj

w ktorym miejscu mierzycie srednice tunelu? jest on profilowany w stozek bo wedlug producenta wymiar D=65mm

Skomentuj

mialem to wiele lat w podpisie - do symulacji w winisd przyjmujemy mniejsza srednice

Skomentuj

to czyli jak kupilem 220mm i skrucilem do 160mm to strojenie mam nizsze niz powinno byc ? niestety nie mam jiga i nie moge sprawdzic pytam jako laik

Skomentuj

skracając tunel podwyższasz strojenie... poczytaj artykuły na stronie głównej...

Skomentuj

paczki cd

witam, było trochę wolnego to się zabrałem za frezy:

DSC_7097.jpg
                            DSC_7102.jpg
                            DSC_7103.jpg
                            DSC_7108.jpg

PS. jak dla mnie lepiej jest wykonać podfrezowanie na odpowiednią szerokość a później frezować na wylot. na zdjęciach jest inaczej

Skomentuj

Macie jakiś symulator w którym można by było zobaczyć "mniej więcej" działanie filtrów czy też zwrotnicy? bo równań na odpowiedź takowych układów pewnie sobie nie napiszę (różniczki i całki na urojonych) dobra poszukam w googlach

Skomentuj

speaker workshop ma wszystko w sobie

pozalowales 10zl na 20mm frez to pozniej miales wiecej roboty

tez musze filmiki zaktualizowac bo tam robilem podobnie

Skomentuj

Hmm... na moje oko te frezy są źle wykonane. Wyfrezowana jest cała objętość otworu, zupełnie niepotrzebnie, z kolei pozostawiona jest cześć materiału w miejscu podfrezowania na "kołnierz" kosza głośnikowego. Czym się tutaj kierowałeś?

Skomentuj

to co wystaje to spokojnie nozykiem obetnie

Skomentuj

Nie no, obetnie - nie rozumiem tylko po co frezować całą objętość otworu, a równocześnie pozostawić ten mały rancik tylko po to, by później dłubać go nożykiem. Jakoś nie przemawia do mnie taka technologia frezowania otworów pod głośnik :)

Skomentuj

tez tego nie rozumiem. Kolejność czynności dobra. Zrobił najpierw krawędzie frezów by każdy z nich był tej samej średnicy ale po tej operacji powienien poluzować frezarę na prowadnicach zmienić promień i zjechać te naddatki wewnątrz frezu a nie srać się nożykiem z tym pięc razy dłużej niz frezarką. kompletny brak poszanowania swojego czasu i wykorzystanych sił fizycznych.

Skomentuj

Teraz usunie ten rancik także frezarką tylko już bez cyrkla i z grubszym frezem jadąc frezarką z dociskiem na krawędziach otworu aby nie przechylić.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X