Zamieszczone przez Pawel S.
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zestaw fx-300+
Collapse
X
-
-
Witam, mam pytanie odnośnie kolejności przy budowie pomiarach i symulacji, czy kolejność jaką przedstawię jest dobra?
1. dobieramy głośnik niskotonowy+wysokotonowy
2. dobieramy typ obudowy i wymiary
3. budujemy paczki
4. dokonujemy pomiarów TS głośnika
5. dokonujemy pomiarów mikrofonem głośnika w obudowie bez zwrotnicy
6. projektujemy/symulujemy zwrotnicę wg pomiarów z pkt. 4 i 5
7. dokonujemy pomiarów mikrofonem - głośników w obudowie ze zwrotnicą
8. poprawki: zwrotnicy, wytłumienia, BR,
9. pkt. 7
10. efekt zadowalający=wykończenie paczek
Składam wg projektu ale równolegle chciałbym trochę liznąć tematu pomiarów i może się przy tym czegoś nauczyć
Skomentuj
-
Jeśli kupujesz markowe głośniki, to punkt 4 możesz w zasadzie pominąć. Jeśli koniecznie chcesz go wykorzystać, to powinien się on znaleźć pomiędzy punktem 1., a 2. Do punktu 5. dodajesz zapis oraz pomiarów impedancji. Z punktu 6. możesz usunąć zapis z pkt. 4. Dobrze było by również dodać punkt 0. Zadajemy pytanie na forum, koniecznie określając swoje oczekiwania i podając kwotę, jaką możemy przeznaczyć na kolumny. Reszta właściwie się zgadza
Skomentuj
-
Poprawiona ścieżka konstruktora hobbysty:
0. Zadajemy pytanie na forum, koniecznie określając swoje oczekiwania i podając kwotę, jaką możemy przeznaczyć na kolumny
1. dobieramy głośnik niskotonowy + wysokotonowy + ew. średniotonowy
2. dokonujemy pomiarów TS głośnika niskotonowego lub sięgamy do specyfikacji
3. dobieramy typ obudowy i wymiary
4. budujemy paczki, zgodnie z logiką fornirujemy przed frezowaniem
5. dokonujemy pomiarów mikrofonem pojedyńczych głośników w obudowie bez zwrotnicy, oraz pomiarów impedancji.
6. projektujemy/symulujemy zwrotnicę wg pomiarów z pkt. 5, konstruujemy zwrotnicę
7. ODSŁUCH + dokonujemy pomiarów mikrofonem - głośników w obudowie ze zwrotnicą
8. poprawki: zwrotnicy, wytłumienia, BR, itp.
9. pkt. 7
10. efekt zadowalający=wykończenie paczekLast edited by szczepan_def; 27.04.2013, 11:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szczepan_def Zobacz posta7. ODSŁUCH + dokonujemy pomiarów mikrofonem - głośników w obudowie ze zwrotnicą
Zamieszczone przez szczepan_def Zobacz posta10. efekt zadowalający=wykończenie paczek
albo wykanczasz skrzynki przed frezowaniem, albo budujesz nowe skrzynki
nie widze sensu fornirowania po frezowaniu. mozna, ale to za duzo roboty
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaakurat tutaj bym to inaczej zrobil
albo wykanczasz skrzynki przed frezowaniem, albo budujesz nowe skrzynki
nie widze sensu fornirowania po frezowaniu. mozna, ale to za duzo roboty
---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post o 12:06 ----------
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaponowny pomiar mozna sobie odpuscic. w przypadku SW bedzie to to samo co w symulatorze
Skomentuj
-
pierwsze pomiary w SW
jeszcze w zimie polutowałem jigga, głośniki dostałem, odpaliłem SW, kalibracja przeszła bez problemów, karta SB
pierwszy pomiar impedancji na szybko "zimnego" GDN-a
pierwszy pomiar.JPG
Skomentuj
-
Witam właśnie mam zamiar kupić materiał (płytę18) i wykonać obudowy fx300 , i tu moje zapytanie . Z czego wykonać obudowę , mdf , wiórów ka , czy sklejka . Sklejka płyta 1250x2500 to koszt 150zł( nie wiem czy drogo? ,czy warto?) wiem że mdf i wiórów ka, są tańsze. Powiem tak, że rozważam użycie sklejki ponieważ będzie można okleić fornirem później, a do tego czasu jakoś będzie to wyglądało ?.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mtxmtx Zobacz postaCo do przyklejenia forniru to jakiego najlepiej użyć kleju?
Zamieszczone przez mtxmtx Zobacz postaI jakich przewodów użyć do połączenia głośników we wnętrzu kolumny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaDo wysokotonowego wystarczy 1,5mm^2, a do dwóch pozostałych 2,5mm^2.
wiecej jak 1mm2 na wysokotonowke bym nie dawal, zeby nie urwac terminali
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaPattex Universal Classic lub butapren (przynajmniej sam takich klejów używałem).
Do wysokotonowego wystarczy 1,5mm^2, a do dwóch pozostałych 2,5mm^2.
2 czyli zwykły (polski) przewód miedziany wystarczy (nie musi być to jakiś hi-endowy drogi markowy przewód )
3 jak łączyć głośniki czy lutować przewody czy użyć końcówek
Skomentuj
-
1. Słyszałem, że ludzie używają tego typu klejów, ale nie używałem wikolu do fornirowania, więc nie pomogę.
2. Tak, kupić po prostu dobre kable w sklepie elektronicznym lub allegro. Drogie audiofilskie kable nic nie dają, to tak zwane audiovoodoo.
3. Jestem zwolennikiem końcówek, nie ma ryzyka przegrzania styków przy głośniku oraz w przypadku modyfikacji dużo łatwiej rozmontować głośniki. W przypadku, gdy naszło by cię na sprzedaż głośników to nie lutowane zawsze łatwiej pójdą
Skomentuj
-
Nie na temat...
wiekszosc podstawowych pytan powinno wyjasnic to
GDN 14 SCX + GDWK PJ
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF
pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!
http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow
uzyj czego ci wygodniej
wkrety ladne kupisz u kolegi konradrak, a sruby w kazdym sklepie "żelaznym"
te gniazda pod sruby to nakretki kłowe lub pazurkowe
alternatywa to rampa
jezeli masz frezowany MDF to uszczelki nie potrzebujesz, ale zawsze mozesz dac
Skomentuj
Skomentuj