Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A gdyby zrobić całkowicie aktywne kolumny? projekty na forum były, nawet zwrotnice, fakt że trakcie artykułu sie przewinęły ale były. Dorobić zasilanie midi-basów i wysokich, dół juz Marian ma.
    Takie moje pomysły

Skomentuj

Bardzo słuszna koncepcja.
      Tylko dobre filtry LR zapodac.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Ma... tylko po co to komu?
        Jak to po co ? Robisz normalne 2 way z monitorów a dół aktywnie odcina CI panel, tak samo jak woofera.

Skomentuj

Uzywales tego urządzenia kiedys?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Miałem coś napisać wcześniej ale zaczekałem aż sie temat rozwinie. Filtracja od dołu jednym kondem to jest niestety prowizorka. Żeby jeden kond w ogóle cokolwiek działał musi być obowiązkowo kompensacja piku impedancji głośnika średniotonowego. Szczególnie jak ma być niski podział. Druga sprawa, średni w OZ a nie BR bo będą dwa piki a przy niskim podziale i drugi niżej położony pik może narobić problemów.

Druga sprawa jeden kond to filtr 1 rzędu. Panel zapewne nie ma takiego filtru ale filtruje 2 rzędem. Teoretycznie jakby zestroić filtrację z roll offem glośnika w obudowie dałoby to dość dobrą stromość opadania ch-ki ale do tego potrzeba zaplanowanego działania, czyli dobranej obudowy OZ aby opadanie było odpowiednio wcześnie no i dobranego konda, nic na pałkę.

Trzecia sprawa to temat kompensacji baffle step. W typowym układzie 3 drożnym , podział na poziomie 200-300Hz trafia akurat w baffle step i generalnie cała kompensacja polega na tym, że się wszystko normalnie filtruje a średni zcisza odpowiednio rezystorem i wszystko gra. Po prostu samo się dzieje. Tu tak nie będzie i pytanie jak to bedzie skompensowane? Mozna rozciągnąć ch-kę woofera i skompensować ale może to wywołać podbicie ch-ki, należałoby przemyśleć. Można skompensować na filtrze średniego. Lub jak przypuszczam zwrotnica dla sekscji srednio-wysoko tonwoej bedzie zrobiona jako 2 drożna a na koniec dodany filtr górnoprzepustowy. Ma to taką wadę że nadal jest to swoista prowizorka bo lepiej jest tlumić średni rezystorem niż przewymiarowaną cewką ;-)

Skomentuj

Oczywiście, ze ten kondensator nie bedzie tam przypadkowy
              Rlc na rezonans tez by sie przydało
              Ale robiłem cos takiego w systemie samochodowym jak wzmacniacz ani radio nie posiadało filtrów aktywnych i działało zaskakująco dobrze
              Mimo teoretycznych błędów

I to ma byc tylko monitor uzupełniony o suba a nie 3 drogi w pełnym słowa znaczeniu
              Bardiej nazwał bym to 2.1 lub 2.2 w zależności od ilości subow
              Last edited by lklukasz; 26.09.2015, 01:30.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kondensator 2,2uf na wysokotonowce tez dziala i filtruje, nawet jest sporo takich kolumn na rynku, ale trudno mowic w tym przypadku o optymalnym filtrowaniu. Z tym pomyslem kondensatora dla midbasu jest podobnie.

Nie na temat...
                W ogole dziwna akcja. Marian wlozyl w te kolumny troche pracy i pieniedzy, a jak na koniec chce popelnic spory blad i ktos mu sugeruje, zeby tak nie robic, to pojawia sie nagle atak.
                Teraz to juz nie wiadomo czy w ogole mozna cos komentowac, doradzic. Moze faktycznie lepiej siedziec cicho, a pozniej po chamsku targac lacha, ze ktos zrobil prowizorke.

Skomentuj

lklukasz ma rację. Marian przecież pisał, że to mają być dwie drogi, a aktywne doły wspomagają bas - działając jak subwoofer.

Moim zdaniem bardzo fajna konstrukcja. Dużo łatwiejsza do wykonania od strony projektu zwrotnicy niż typowe 3-drogi. Dodatkowym atutem jest możliwość regulacji ilości basu, co umożliwia dopasowanie jego ilości do pomieszczenia. A przecież wiadomo że w "trudnych" pokojach to niskie tony sprawiają najwięcej problemów.

Wbrew pozorom efekt może być naprawdę ciekawy. Mam nadzieję że będę miał okazję ich posłuchać na AS.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                    Wbrew pozorom efekt może być naprawdę ciekawy. Mam nadzieję że będę miał okazję ich posłuchać na AS.
                    Efekt napewno bedzie ciekawy, tylko ja mam pytanie, w czym taki uklad bedzie lepszy od poprawnie zestrojonego systemu trojdroznego? Bo z pewnoscia nie pod wzgledem znieksztalcen i jakosci dzwieku.

Skomentuj

PM tylko, ze kondensator 2,2uF na wysokotonowce to jest wlasnie ten przypadkowy kondensator
                      Ten użyty tu ma byc w pełni przemyślany i dobrany pod tym względem
                      Nie na temat...

Komentować wszystko co komuś leży na sercu
                      Nie rozumiem dlaczego miało by byc inaczej
                      Zawsze ktos sie czegoś nauczy lub wyciągnie wnioski
                      I nie zauważyłem ataku na czyjąkolwiek osobę
                      Prędzej dyskusje

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co wiecej faza w tym miejscu nie ma większego znaczenie
                      Panel posiada jej aktywna korekcje i mozna z tym zrobic cuda
                      Tylko nie piszcie mi, ze nie bo nie raz to robiłem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Efekt napewno bedzie ciekawy, tylko ja mam pytanie, w czym taki uklad bedzie lepszy od poprawnie zestrojonego systemu trojdroznego? Bo z pewnoscia nie pod wzgledem znieksztalcen i jakosci dzwieku.
                        Masz rację zapewne nie będzie lepszy, ale nikt nie napisał że taki układ ma być w czymś lepszy. Wiadomo że nie będzie to idealne rozwiązanie, ale jakiejś tragedii też nie będzie.

Przynajmniej robi coś innego i ciekawego, niż ciągłe powielanie tych samych konstrukcji, które tu przewijają się od dłuższego czasu.

Skomentuj

Podejrzewam, ze ten kondensator bedzie działał w okolicach 60-100Hz
                          Przynajmniej ja bym tak zrobił
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Grunt to być innym, przez co stajemy się wyjątkowi, trzeba stale przesuwać pewne granice by czegoś się nauczyć.
                            Jedyne co mi się nie widzi i co mnie drażni w projekcie, to będzie masa kabli :/ (wzmacniacz do 2way, dwa wzmacniacze do subów, źródło, ewentualnie przedwzmacniacz, wszytko wymaga oddzielnych kabli zasilających, przeplatanie się ich z kablami głośnikowymi i sygnałowymi)
                            Szkoda że nie da się bezprzewodowo zasilić wszystkiego :)
                            Last edited by Meteo; 26.09.2015, 13:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Podejrzewam, ze ten kondensator bedzie działał w okolicach 60-100Hz
                              Pewnie gdzieś w tym zakresie przypadnie pik rezonansowy od średniaka więc ten kondensator nie wiele tam da :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                                Jedyne co mi się nie widzi i co mnie drażni w projekcie, to będzie masa kabli :/
                                Nie będzie nic więcej kabli jak tylko dodatkowe zasilające do paneli.
                                Ów kable nie muszą się plątać z sygnałowymi, trzeba tylko dobrze poprowadzić te kable... a najlepiej by było, gdyby gniazda prądowe były (w pokoju "akustycznie przygotowanym") blisko narożników ściany na której będzie sprzęt, wtedy nawet tych kabli nie będzie widać bo będą je kolumny zasłaniać.
                                W pokoju u "Kowalskiego" może być problem, ale zwykłe listwy pod kable załatwiły by sprawę.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                  Przynajmniej robi coś innego i ciekawego, niż ciągłe powielanie tych samych konstrukcji, które tu przewijają się od dłuższego czasu.
                                  Przyznalbym Ci racje, gdyby to byl projekt bardzo tani i ale taki nie jest. Zakladajac ze taki kondensator bedzie jakos dzialac, to musi on miec duza pojemnosc, a duzy kondensator dobrej klasy kosztuje sporo. Chyba, ze Marian pojdzie po bandzie i kupi elektrolity.
                                  Ale do czego zmierzam? Do tego, ze w cenie duzo mniejszej niz kondensator, moze zrobic czy nawet kupic aktywny, regulowany filtr gornoprzepustowy, ktory da wiecej mozliwosci dopasowania do siebie glosnikow niz jeden kondensator.

Ja jestem rekami i nogami za ciekawymi nowatorskimi rozwiazaniami, ale nie takimi, ktore nie sa do konca przemyslane.

Skomentuj

a ja bym policzył :
                                    2 palne - ładnych kilka stów
                                    dobre duże kondy x2 no liczmy optymistycznie 100PLn
                                    pułapka RLC też tania nie będzie jak pik rezonansu będzie na 100hz albo niżej .

"Ciekawość" konstrukcji to jedno 2 to zysk z rozwiązania .
                                    Nie większy był by jak by zamiast tych najtańszych basów STX wylądował tam jakiś Scan, Vifa, SBA czy inny TIW ? :)
                                    A podliczając koszty to by starczyło raczej :)

Skomentuj

Nadal teoria a co z praktyka?
                                      Ludzie zachwycają sie gra pieca accustic research za grube pieniądze ktory Raven zmieszał z błotem
                                      I co teraz?

Mam nadzieje ze nazwy pieca nie pomyliłem
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No i nic. Dużo rzeczy jest takich, które się podobają po mimo technicznych zastrzeżeń. Stąd też pytanie najpierw do mariana o założenia, a dopiero wtedy można dopytywać o co chodzi.
                                        Na razie nie widać czy to ma być zrobione dobrze technicznie czy tylko aby zadowalało dźwiękowo.
                                        Kupienie panelu i zrobienie subów to tylko teoretyczne ominięcie problemów przy założeniu 3drożnym i wykazano to kilka razy wyżej.
                                        No a koszta pokażą i tak swoje czy to była słuszna droga..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Ale do czego zmierzam? Do tego, ze w cenie duzo mniejszej niz kondensator, moze zrobic czy nawet kupic aktywny, regulowany filtr gornoprzepustowy, ktory da wiecej mozliwosci dopasowania do siebie glosnikow niz jeden kondensator.
                                          ...który to potrzebował by oddzielnego wzmacniacza prawda?
                                          I już nie jest taniej, tylko drożej.

Ale lepiej o kosztach się nie wypowiadajcie, bo nie jeden może się zdziwić na końcu ile mnie te kolumny kosztowały (będą kosztować, bo jeszcze nie skończone, ale już mniej więcej wiem ile).

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Stąd też pytanie najpierw do mariana o założenia, a dopiero wtedy można dopytywać o co chodzi.
                                          Założenia?
                                          Już pisałem, 2way + dopalacze w postaci subów zamontowane w tej samej obudowie.
                                          I w cale nie musi być filtru odcinającego od dołu 2way, nie musi, mało kto kupując suba aby wesprzeć monitory odcina im dół.

Na początku miały być 3way, ale kilka powodów złożyło się na to że jest tak jak jest... i w cale główny powód nie dotyczy zwrotnicy.
                                          Last edited by marian; 28.09.2015, 06:32.

Skomentuj

Czaruję...