Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Robisz wersje z dołem frezu pod filc na prosto czy w stożek?
    Na zdjęciu są obie wersje i chyba w stożek jest better? :P
    Last edited by Pteterycz; 09.10.2014, 09:40.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Stożek
      Sophi są chyba 3 wersje, ta na zdjęciu to Sophia 2.
      Ja robię Sophie 3.

Skomentuj

Zacząłem robić frezy, ale okazało się że mam tępy frez, więc zrobiłem tylko obrys.

Kupiłem nowy frez i jak jutro będę miał czas to powinienem jedną obudowę już całą ofrezować... no zobaczymy.

Skomentuj

Dodam tylko od siebie ze filc ładnie sie tnie "na gorąco", nie ma wtedy po wycąganych "włosków"

Skomentuj

Załatw nożyce krawieckie takie stare żeliwne są najlepsze ( moja babcia takie miała :) pamiętam je do dziś)

Skomentuj

Z jakich frezów korzystasz marian? ja ostatnio nowy frez wyszczerbiłem na laminowanym wiórze :mad:

Skomentuj

Od samego początku jak mam frezarkę, czyli jakieś 4 lata, używam frezów Dedra.
                Do wczoraj zużyłem tylko dwa frezy, ten który był w komplecie z frezarką (no name) i taki sam Dedry, ale to może dlatego że w sumie mało co używam.
                Na stanie mam jeszcze jeden prosty z łożyskiem i jeden półokrągły z łożyskiem, które są w stanie tak na pół zjechane.
                Wczoraj kupiłem dwa frezy proste, jeden 4mm i drugi 20mm.

Dedra to w sumie najtańsze frezy, nie mam porównania do tych droższych.

Skomentuj

Dedra nie jest wcale taka tania a jakością nie grzeszą. ten który używam to już drugi frez Dedry 10x50 który ma bicie (węgliki są krzywo osadzone, jeden załatwiłem na wkręconej śrubie w mdf.

Skomentuj

Wszystko fajnie, gdyby nakładka do odsysania wiórów nie zasłaniała widoku na frez :bored:
                    Myślałem że latarka pomoże, niestety nic z tego.
                    Musiałem zdemontować nakładkę i przykleić do frezarki na taśmę rurę od odkurzacza.
                    No i jakoś to zdaje egzamin... a latarka została abym lepiej widział.

Frezy pod głośniki zrobione.
                    Oczywiście nie obeszło się bez zonku...
                    Zabezpieczenie puściło, jedno i drugie, i zanim się spostrzegłem że ciężej idzie to wjechałem kilka mm głębiej :angry:

No ale w tym miejscu na szczęście nie ma to znaczenia.
                    Frezy w narożnikach zrobione (frez 4mm), zaraz idę cała powierzchnię filcu zjechać (frez 20mm).

Skomentuj

Światełko w tunelu :)

Skomentuj

:thumbup: teraz jeszcze obij bialą skórą i amelinum na front zamiast filcu:)

Skomentuj

Dobra robota Marian. ( ale fronty mogles zrobic z mdf zamiast tego wiora :p )

Skomentuj

No mogłem, ale na wierzchu i tak jest HDF :)

Skomentuj

Ja dziś w mojej "czytelni" w domu przeglądałem AV gdzie jest opisany Wilson. Są duże zdjęcia i całkiem nieźle na nich widać że głośnik jest sporo wpuszczony, na tylę że między krawędzią filcu i kosza głośnika widać farbę. Bym powiedział że jeśli chodzi o precyzję to średnio to wygląda, także napewno Marian dasz radę to lepie wyciąć, trzymam kciuki.

Skomentuj

Nie na temat...
                                http://forum.speakerbuilder.dk/forum...y-wilson-audio tu kolega też coś dłubie
                                Last edited by ruffpl; 11.10.2014, 11:48.

Skomentuj

Jak zrobiłeś frez na niskotonowy że pasuje do otworu wycinanego wyrzynarką ?
                                  Te wycięcie na dywanik na froncie zrobiłeś frezarką z jakimś szablonem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                    Te wycięcie na dywanik na froncie zrobiłeś frezarką z jakimś szablonem ?
                                    Wyrysowałem sobie ołówkiem, potem nadciąłem nożykiem, a potem od ręki frezarką.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                    Jak zrobiłeś frez na niskotonowy że pasuje do otworu wycinanego wyrzynarką ?
                                    Zaznaczone było już wcześniej cyrklem (post 137), a po wycięciu otworu wyrzynarką, również frez zrobiłem od ręki.

Drugą obudowę już wyfrezowałem, ale tym razem zrobiłem najpierw frezy cyrklem, potem wyciąłem otwory wyrzynarką, a potem miejsce na dywan znów od ręki :)

Skomentuj

To są frezy od ręki:

Narożniki jutro dokończę mniejszym frezem, dziś nie zdążyłem bo miałem rodzinną imprezę.
                                      Pierwsze zdjęcie, frez pod głośnik przy użyciu cyrkla, a frez pod dywan od ręki.
                                      Myślę że nie ma lipy :)
                                      Last edited by marian; 12.10.2014, 00:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Myślę że nie ma lipy
                                        Przy malowaniu wyjdzie, ale jestem dobrej myśli

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                          Przy malowaniu wyjdzie
                                          Ale co ma wyjść?
                                          Wszystkie kanty będą zaokrąglone.
                                          Po za tym, filc zakryje te dziesiąte mm nierówności

Skomentuj

Czaruję...
                                          X