Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Koncepcja z dołami jako suby zasilanymi aktywnie przewijala sie na forum nie raz. Sam planuje podobna, cos jak

system 5.2, gdyż nie mam miejsca w pokoju na dodatkową pralke pod postacia subbwofera.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
      Jak pamiętam ze zdjęć to Marian miał amplituner Kd Sony i nie krył się tym specjalnie. Może go nawet widać na zdjęciach z początku tego wątku. Nie sprawdzałem.
      Dokładnie.
      Nie gra tak jak tania lampa na EL84, ale skoro już go mam to używam.
      Po za tym mało kto ma lampę, większość ma zwykłe wzmacniacze stereo albo właśnie amplituner.
      Niektórzy mogą się dziwić że robię tak jak robię, ale jest tak jak pisałem, plany co do tych kolumn (a właściwie obudów) się zmieniły.

Skomentuj

A całkiem nie dawno było na forum żeby nie używać filtrów z amplitunera i wszystko razem zgrać z panela od suba

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
          A całkiem nie dawno było na forum żeby nie używać filtrów z amplitunera i wszystko razem zgrać z panela od suba
          Pewnie filtr w panelu na TL072 jest lepszy od cyfrowego DSP w ampli buhahah

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta

Było i bedzie napisane :)
            To moje zdanie
            A ty kiedy bedziesz miał swoje?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Było i bedzie napisane :)
              To moje zdanie
              A ty kiedy bedziesz miał swoje?
              Przez ten czas miałem zrobione jak mówiłeś, teraz zrobię jeszcze raz wg znanego schematu i wtedy dam znać co się lepiej sprawdza w kinie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Nieprawda, bo po co?

I to jest wlasnie najwiekszy blad jaki popelniaja nieswiadomi poczatkujacy, stosujacy takie rozwiazanie. Nie poprawiaja w swoim zestawie niczego poza dodaniem basu, a przemyslana zwrotnice dla monitorow robi sie po to, zeby je odciazyc od basu i umozliwic im granie z mniejszymi znieksztalceniami, z lepsza srednica niemodulowana basami.
                jeśli chodzi o moje zdanie ustawienia głośników w kinie to nie można pominąć crosovera z amplitunera, głośniki muszą być odcięte od dołu, próbowałem ustawień jak lklukasz proponował, ale nie tyle co pasma się nachodzą ale słychać że taki centrlny który , ma 2 x 160 głośnik męczy się próbując ciągnać bardzo niskie tony i przy subie który oscyluje w okolicy 30 paru hertzów z głośnikiem 30 cm , za bardzo próbuje wyciągnąć ten dół kosztem reszty pasma, po odcięciu nie męczy się tak, przekaz jest bardziej czysty, więcej się dzieje na średnicy. Więc moje zdanie jest takie że można zgrywać suba z resztą głośników z panela, ale trzeba resztę też zgrać (odfiltrować) od tego suba , a czy ktoś to robi wg własnych upodobań na ucho czy mikrofonem przez system kalibracji ampitunera to już jego sprawa, na pewno nie jest on idealny ale może stworzyć bazę początkową od której zaczniemy ustawiać kino pod siebie .

Skomentuj

Jednak miedzy 16 a 30ka jest spora różnica
                  Ja nie uzylbym tak dużego suba do małych wooferow
                  Co innego do 20tek

Wlasnie z powodów ktore opisałeś wyżej :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Blachy 3mm alu pod terminale głośnikowe (te duże) + wykończenia BR (te okrągłe). Reszta to blachy pod inne kolumny. Blachy wycinane laserowo, teraz gradowanie, lekkie szlifowanie, piaskowanie i czernienie.

Last edited by marian; 06.10.2015, 21:06.

Skomentuj

Zwykłe zaokrąglenia, a ile dają.

Skomentuj

Widzę coś na pierwszym zdjęciu, w podfrezowaniu pod głośnik kawałek wióra się wyłamał.
                        Też mam wiórówkę z przodu w kolumnie, i więcej tego nie zrobię, przy wkręcaniu nakrętek rampa, pęka i kruszy się, tak wyglądała moja zabawa z ich montażem.

Skomentuj

W tym przypadku nie ma tematu, bo wszystko zakrywa dywanik.
                          Ten frez był robiony z ręki już po wycięciu otworu (specjalnym przyrządem do tego stworzonym) i jest większy niż kosz głosnika (w specjalnym celu).

Skomentuj

Tył prawie gotowy , jeszcze tylko wykończenie bas reflexu przykręcić.

To już chyba ostatnie zdjęcie przed premierą :)
                            Kolejne będą już z AS.

Skomentuj

Jest bajera!!!
                              Zrobimy zdjecia! :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

te kółka są przykrecone bezpośrednio do kolumn czy jest jakas podstawa ?
                              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

ciekawe to chropowate wykończenie, mam nadzieję że znajdę trochę czasu to wpadnę do Was w sobotę obczaić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  te kółka są przykrecone bezpośrednio do kolumn czy jest jakas podstawa ?
                                  Jest to tzw. platforma, przykręciłem ją do obudów aby było łatwiej podczas transportu tych kolumn.

Przyznam szczerze że gdybym jej nie zrobił, klął bym jak szefc.

Skomentuj

No niezle wyszlo marian.
                                    Masz fote z przodu.
                                    Ciekaw jestem jak to zagra😀
                                    Posluchamy w sobote.

Skomentuj

Marian daj fotę od frontu .

Skomentuj

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
                                        Masz fote z przodu.
                                        Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                                        Marian daj fotę od frontu .
                                        http://diyaudio.pl/showthread.php/26...l=1#post462562

Skomentuj

No też jestem ciekaw co to z tego wyszło :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X