Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to mam zworki, ale głowy nie dam - a rozkręcać teraz nie będę - za dużo zachodu.
    Niewrażliwe na zmianę fazy w zasilaniu.

Ale - przypomniałem sobie!
    - jak dawałem kiedyś za długi kabel do preampa i jeszcze w bałaganie kabelkowym leżał pomerdany z innymi i pozwijany to faktycznie coś tam wtedy brumiało, ale to było proste do usunięcia - porządek i kabel nie dłuższy niż trzeba a najlepiej jak najkrótszy.
    U mnie buczenie występuję już w układzie: zasilanie->trafo->PSU->jedna końcówka - wszystko inne jest odcięte od zasilania i rozłączone...

Skomentuj

Powiedz mi jedno, gdy dasz zworkę na wejście w IPS? Wciąż Ci buczy? Bo jeśli tak nie będzie to pętla masy, a raczej coś z zasilaniem... Tak jak ktoś napisał sprawdź elektrolity w zasilaczu.
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
        Powiedz mi jedno, gdy dasz zworkę na wejście w IPS? Wciąż Ci buczy? Bo jeśli tak nie będzie to pętla masy, a raczej coś z zasilaniem... Tak jak ktoś napisał sprawdź elektrolity w zasilaczu.
        Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
        Cisza jest tylko w kanale, w którym jest zworka - w drugim dalej buczy...

Elektrolity sprawdzę wieczorem.

Skomentuj

A co powiecie na takie rozwiązanie? Do PCB z potencjometrem pociągnąłem masę od głównego punktu, a z potencjometru masa idzie kablem sygnałowym do IPS (CFP), dodatkowa masa do wejściówki nie jest w ogóle podłączona, jest całkiem cicho...
          Na wejściówkach nie ma dodatkowego rezystora.

Skomentuj

Ja z innej beczki troche. Odnosnie A9, postanowilem jej dluzej posluchac. Meczyl mnie troche fakt, ze opki mialem na podstawkach.. no wiec wywalilem podstawki i zalutowalem opki na stale - opa2134. Zachecam lutowac bez podstawek, zmiana mnie zaskoczyla.

Skomentuj

Nowe zabawki w tym tygodniu powinny pojechac do borysa :-)

Skomentuj

i co przesiadłeś się na A9 :)
                a co takiego lepszego bez podstawki usłyszałeś :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  Nowe zabawki w tym tygodniu powinny pojechac do borysa :-)

Czyżby się nowa wejściówka szykowała?
                  Dobre lampki tylko trochę drogie.
                  Podobne ( tak wiem trochę się różnią w charakterystykach - na korzyść 6n30p ) są 6n6p a znacznie tańsze i łatwo dostępne.
                  Może by i o nich pomyśleć?

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
                    i co przesiadłeś się na A9 :)
                    a co takiego lepszego bez podstawki usłyszałeś :)
                    Najprościej pisząc - wejściówka zrobiła się bardziej neutralna i więcej z tła wyszło. Już niejednokrotnie się przekonałem, że lutowane połączenia potrafią się przełożyć na dźwięk. Nawet borys radził mi zalutować jak mam możliwość.

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                    Czyżby się nowa wejściówka szykowała?
                    Dobre lampki tylko trochę drogie.
                    Podobne ( tak wiem trochę się różnią w charakterystykach - na korzyść 6n30p ) są 6n6p a znacznie tańsze i łatwo dostępne.
                    Może by i o nich pomyśleć?
                    Z borysem już kiedyś gadałem o tych lampach, i zapadła decyzja, że coś na nich powstanie. Borys zadecyduje co jak gdzie kiedy. Pewnie sam się wypowie :)
                    Last edited by Adam_85; 21.02.2017, 08:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Podobno gorsze, ale jak nie będziesz ostatniego wata z tranzystora wyciągać, to też da radę. A co, pasta palce brudzi?
                      Nie brudzi, ale praktycznie w każdym urządzeniu przy którym ostatnio grzebałem, są podkładki sylikonowe, nawet w zasilaczach o mocy prawie 1kW.
                      Przy DX300 dałem sylikonowe i na termowizji jest, ok.
                      Chciałem zasięgnąć szerszej opinii.

Podkładki sylikonowe chyba lepiej się nadają gdy powierzchnia radiatora nie jest idealnie równa?
                      Przy okazji, mam radiator, solidny kawał ALU, podstawa grubości 10mm, żebra 80mm, ale z odzysku, dość mocno powiercony.
                      Jeśli by OPS 4 zamontować na płaskowniku Cu 40mm na 5mm, a tan płaskownik przykręcić w 5 miejscach do tego radiatora stosując pastę to będzie to w miarę akceptowalne rozwiązanie?

Skomentuj

Pewnie, że tak....nawet spokojnie możesz płaskownik alu dać :)

Skomentuj

A studia odreagowuje tak

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123
                            Borys zaprojektuje uklad zanim te lampy do niego dojada. O ile juz nie ma gotowego
                            Generalnie to cos tam juz mam ale niestety nie wiem dokladnie ile bedzie potrzeba biasu do tej nowej triody, wychodzi ze bedzie tego z 10-15mA. Robi mi to dosyc spora roznice i zamiast rezystorow moze bede zmuszony dac lustro pradowe = wyzsze napiecie na anodzie.

David
                            Sadzac po ilosci PCB to studia byly bardzo ciezkie ze az tak intensywnie trzeba je odreagowac.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Za jakis czas bede zamawial jakies PCB i jest takie pytanie, jezeli jest ktos chetny na nowego zabootstrapowanego OPSa to prosze dac znac, sprawa nr2 to ile tam ma byc par, moze byc od 3 do np 5 par, wiecej wydaje mi sie ze nie bedzie potrzebne.
                              Minimalna wysokosc obudowy/radiatora to 100mm. Montaz IPSa jest narazie tak jak byl czyli leci zgodnie z plytka OPS (chociaz teraz mozna plytke IPS zamontowac tuz nad OPS jak na zdjeciu ponizej).

Plytke koncowa bedzie mozna polutowac na tranzystorach BJT w TO264, MOSfetach IRFP, MOSfetach 2SJ/2SK, BJT sankena w obudowie MT200.

Jest tez plan B ale nie skonczylem go rysowac, mianowicie plytka IPS jest zamontowana na kanapke nad plytka OPS w taki sposob ze nie wystaje poza obrys plytki OPS. Przy takim rozwiazaniu zwieksza sie wysokosc zestawu plytek ale robi sie tez wiecej miejsca na radiatorze.
                              Last edited by borys; 21.02.2017, 21:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta

David
                                Sadzac po ilosci PCB to studia byly bardzo ciezkie ze az tak intensywnie trzeba je odreagowac.
                                Nie było lekko Półtora roku zbierałem te PCB jak nie dłużej. Co tu dużo mówić - falownik na SiC'ach miał priorytet :)

Nie na temat...
                                Last edited by David853; 21.02.2017, 22:12.

Skomentuj

Borys zrób płytkę na 5 parek.
                                  Już się przewijały tematy żeby było PCB na więcej parek .
                                  A może ktoś będzie chciał podpinać zestawy w których impedancja leci poniżej 2 ohm :-) .

Skomentuj

David
                                    Tak se mysle ze zamist tej baterji elektrolitow to mozna by machnac takie mocarne PFC, nie mial bys wowczas takiego problemu z przysiadaniem DC pod obciazeniem.Tylko ze takie mocne PFC to kolejny spory projekt.

1 glos na 5 parek juz mamy.

Skomentuj

2Ohmy jak 2ohmy ale będzie wincyyj mooocy. Ogólnie to radiator tranzystorów sterujących nie jest zbyt wygodny, czy można by go było umieścić na głównym radiatorze? Powiedz mi Borys jakie największe napięcie można podać na OPS3 z zamowienia. Druga sprawa to ten zasilaczyk zintegrowany z multiplikatorem i zabezpieczeniem, ktoś by się pisał na zoorganizowanie zamowienia? Pozdrawiam

PS 5parek, jak się bawić, to się bawić
                                      Last edited by SowaZ; 21.02.2017, 22:34.

Skomentuj

Ja tam jestem za standardowym 3 do stereo, 5 ewentualnie ale do suba, chyba że większość będzie za 5 to się dopisze

Skomentuj

Imho 5, wzmaków na małej ilości tranów jest wiele nawet od Borysa przecież :)

Choć ja chwilowo nie jestem zainteresowany kolejnym wzmakiem (mam juz 3 i jeden w ZZ :P) ;-)

Może konkurencje dla P7100 i kilkanaście par ? :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X