Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziękuję bardzo! :)

Skomentuj

Witam,
      Też zabieram się za budowę Iampa.
      Chodzi mi po głowie jedna myśl zbudować wzmacniacz pod bi-amping.(4xmono)
      I pytanie, czy potrzebne mi 4 OPSy i 4 IPSy czy wystarczą 4OPSy i 2IPSy ?
      I jak podać sygnał (gdyby były 4) na IPSy?

Skomentuj

Zamieszczone przez berni09 Zobacz posta
        Witam!

Jestem nowy i praktycznie zielony w tych sprawach bo nigdy nie składałem wzmacniaczy tylko swój zdołałem zreperować ale to mniejsza :P Zainteresował mnie strasznie ten IAMP. Co prawda nie czytałem wszystkich postów bo jest aż ich ok. 1100 a zdołałem przeczytać tylko około 200

Prośbę mam do Borysa lub do kogo kolwiek kto ma już gotowy i działający w 100% schematy IPS (tutaj chciałbym zastosować 6 par tranzystorów końcowych lub więcej) i OPS na Lampach, opis wszystkich potrzebnych części do kupienia, pliki GERBER dla kogoś kto będzie mi wytrawiał płytki, trafo jakie kupić, ogolnie wszystko co jest potrzebne do zbudowania tego wzmacniacza na lampach :) Mam dostęp do oscyloskopu więc nie będzie problemu z odczytem jak zachowuje się wzmacniacz. Będzie chodził pod kolumnami DIY 3-WAY STX 10.2.500 T LINE którym pomysłodawcą jest LuSzTi. Wzmacniacz ma być STEREO a z tego co wyczytałem to jest MONO i tutaj pytanie takie, czy ktoś wytłumaczyłby mi jak podłączyć sygnał to wzmacniacza? :)

Jeżeli byłby ktoś skłonny mi wysłać wszystko co jest potrzebne na maila to jestem skłonny przelać na przysłowiowe "piwo" pare plnów. :)

Z Góry dziękuję! :)
        Generalnie to nie sugeruj sie moimi postami dot. stereo czy mono. Kiedyś myślałem, że tam są dwa kanały, później dopiero ogarnąłem temat. Czyli składając 2xOPS i 2xIPS masz stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
          Generalnie to nie sugeruj sie moimi postami dot. stereo czy mono. Kiedyś myślałem, że tam są dwa kanały, później dopiero ogarnąłem temat. Czyli składając 2xOPS i 2xIPS masz stereo.
          Wiem o tym :) Tam mam zamiar zrobić. 2xOPS i 2xIPS. Ponieważ jestem zielony w budowie wzmacniaczy mam pytanie i nie wiem czy dobrze myślę. Chce u siebie w wzmacniaczu zrobić tak, żeby były zamontowane na stałe w obudowie 2 gniazda RCA (Lewo Prawo) i teraz głowię się nad jednym, mam RCA > Z RCA puszczam "kabel" do potencjometra logarytmicznego > potem z potencjomentra idzie do IPS. Teraz pytanie jest takie czy między gniazdem RCA a potencjometrem muszę dawać jakiś wzmacniacz sygnału czy wystarczy sygnał który jest puszczony z CDka/Komputera?

Skomentuj

Nie, nie musisz nic dawać, wystarczy z gniazda do potencjometru, a potem do końcówki. Chociaż, jak chcesz, możesz dać preamp jakiś.

Skomentuj

Dobra, to wszystko w temacie dla mnie :) Jak zbuduje I-AMPa to postaram się tutaj wrzucić fotki z budowy i wyglądu mojego wzmaka :)

Skomentuj

Jeszcze takie pytanie. Jakie w końcu trafo wziąć? 2x60v czy 2x80v?

Skomentuj

2x40-45vac. Na wyjsciu zasilacza bedzie okolo 60-65vdc
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dobra :) Dzisiaj pisałem do firmy która specjalizuje się w wytrawianiu płytek, wysłałem im zdjęcia w formacie png bo w Gerberze nie było i powiedzieli że nie da rady zrobić i teraz pytanie mam takie czy dostalbym IPS VSHA ECC88 I softstart+DC blocker+filtr sieciowy w Gerberze lub Pdf?

Skomentuj

Gerbery nie będą udostępnione. Ips vsha ecc88 są ostatnie sztuki, softstart ostatnia sztuka, ops3 ostatnia parka.

Niedługo kolejne zbiorowe zamówienie na ops3, jetfire,cfp, a9 i moze cliffjumper no i softstart :)

Skomentuj

Zasilacz w zamówieniu będzie z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                          Gerbery nie będą udostępnione.
                          No dobra to chociaż wysłałbyś mi na maila płytki w Pdf i ich wymiary?

Skomentuj

Wszystkio jest w załącznikach zawartych w temacie który przytoczył Micwoj w poście #1080

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                              Zasilacz w zamówieniu będzie z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym ?
                              Ops3 który będzie zamawiany ma w sobie układ przeciwzwarciowy i podejdzie pod psu taza bez więksZych zmian. Psu jeśli uda się borysowi to będzie zamawiana jego wersja z lekkimi zmianami - złącza ark zamiast konektorow, dwa przekazniki zamiast jednego itp. Odnosnie zwarciowki to sie Borys pozniej wypowie.

Odnośnie starego ops3 który większość ma to moze w przyszlym miesiącu będzie wiadomo co i jak podlaczyc zeby podszedl pod psu Taza.
                              Last edited by gavron04; 24.02.2016, 13:51.

Skomentuj

gavron04, a jest w planach wersja na 2pary? Oczywiście chodzi mi z tym zabezpieczeniem zwarciowym.
                                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jak rozumiem Borys coś dorabia do starego ops3 żeby sie dało wpiąć w zasilacz Taza, czy jak? Mamy jakiś schemat? Jakaś oddzielna płytka do tego będzie, czy na pająka?

Skomentuj

Zawsze płytkę sobie możesz sam zrobić

OPS3 będzie w wersji leżącej (jak pierwsza zbiorówka) czy tranzystory będą pod kątem 90st do płytki?

Druga sprawa czy ktoś by się pisał na zamówienie nowych części na OPS, zasilacz, softstart itd. (tranzystory+ew kondy i rez)

Skomentuj

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
                                      Wszystkio jest w załącznikach zawartych w temacie który przytoczył Micwoj w poście #1080
                                      Nie ma nic w PDFie. Tak samo nie ma wymiarów. :/

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php?p=457745 w załączniku tego posta. Jeśli nie to, to nie wiem czego szukasz

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                          Ops3 który będzie zamawiany ma w sobie układ przeciwzwarciowy i podejdzie pod psu taza bez więksZych zmian. Psu jeśli uda się borysowi to będzie zamawiana jego wersja z lekkimi zmianami - złącza ark zamiast konektorow, dwa przekazniki zamiast jednego itp. Odnosnie zwarciowki to sie Borys pozniej wypowie.

Odnośnie starego ops3 który większość ma to moze w przyszlym miesiącu będzie wiadomo co i jak podlaczyc zeby podszedl pod psu Taza.
                                          Czyli do nowego zamówienia będzie modyfikowane PCB dla OPS3 .
                                          Lepiej się trochę wstrzymać i wykonać zasilacz BORYSA z zintegrowanym zabezpieczeniem o którym kiedyś pisał.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X