Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pewnie o to zdjęcie chodziło:

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
      Te trafa się nie grzeją za bardzo , jak się nie mylę to jest NPT-1605M .
      Symbolu dokładnie nie pamiętam, ale ma 2x44V, chyba dobrze podałeś. Radiatory tez się dość mocno grzeją. To może coś z prądem spoczynkowym przekombinowałem. Muszę sprawdzić. Nie miałem jak sprawdzić poboru prądu, bo nie mam miernika cęgowego a nie chciało mi się lutować odpowiedniego kabla żeby się łatwo podłączyć. Muszę sprawdzić jak to wygląda po pierwotnej stronie, po wtórnej i po wyprostowaniu. Chociaż po wyprostowaniu i po wtórnej powinno być ok, bo w zasilaczu nic się nie grzeje.
      Na razie mam porozpinany i nie mam czasu się nim zająć, jak go pospinam spowrotem to zacznę się bawić. Na razie część sygnałową i tak spiąłem w dual mono, więc i po stronie zasilania mogę zrobić, kondy i trafo już mam, tylko brakuje mi pcb zasilacza (Gavron, wysłałeś?). Tylko daca mam stereo, ale co tam, jak się bawić to się bawić :)

Skomentuj

Micwoj
        Ciepla trzeba troche niestety odprowadzic (mozna se to latwo przeliczyc), mozesz sobie zmniejszyc prad spoczynkowy nawet do 20mA na tranzystor jak jest za cieplo. Sprawdz jak sprawa wyglada z niepodpietym wejsciem, mozesz miec cos podobnego jak koledzy ze zrodlo pcha jakies wysokie czestotliwosci w wzmaka i ten sie grzeje. Jezeli taka sprawa jest u ciebie to mozna przyciac filtr wejsciowy.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzięki, może się na weekendzie uda zapiąć go spowrotem to zewrę wejście i zobaczę czy też się tak grzeje. Tylko na razie zostało mi tylko ECC88, bo reszta wejściówek pożyczona Lusztiemu.

Odnośnie mocy w spoczynku, kiedyś coś mi wyszło, że jakieś 18W na kanał. Więc trafo niby nie powinno się grzać. Generalnie muszę sprawdzić jaki prąd łyka cały wzmacniacz to będę wiedział co i jak.
          Ale nie wiem jak przeliczyć radiatory. Mam 230x100x35mm na kanał. Mało?

Skomentuj

To bedzie troche malo, zerknij sobie w pdf ile te radiatory moga odprowadzic ciepla.

Skomentuj

Ja mam 160x100x40mm i nie udało mi sie rozgrzać wzmacniacza tak by ten radiator był chodź troche ciepły. Ten od sterujących owszem

Nie wiem czy cos mam nie tak, czy nie, ale mój radiator to prawie 1kg waży. W pon mogę zdać relacje, bo oficjalnie uruchamiam, tak by grało

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                Ja mam 160x100x40mm i nie udało mi sie rozgrzać wzmacniacza tak by ten radiator był chodź troche ciepły. Ten od sterujących owszem

Nie wiem czy cos mam nie tak, czy nie, ale mój radiator to prawie 1kg waży. W pon mogę zdać relacje, bo oficjalnie uruchamiam, tak by grało
                Masz na otwartej przestrzeni czy w obudowie? Wyregulowany bias?

Skomentuj

Bez obudowy, bias wlasnie wtedy regulowalem z rezystorkami tymi 15k, grzałem min. 40min. Bias ustabilizowany, tylko pamiętam, że cos mialem, że jak dotknąłem (dosłownie pykalem palcem) w radiator od sterujących to się zmieniał bias o ok 4mV z 15mV na ok. 19mV
                  Last edited by SowaZ; 26.02.2016, 19:48.

Skomentuj

Może się o tyle zmienić do tego ruch ręki też swoje robi - uwierz mi :) Przy dobrym mienriku i dużej rozdzielczości bardzo ładnie widać.

Bias można fajnie regulować - ustawić na 30-40mV, poczekać aż się całość rozgrzeje do 40-50st i wtedy zjechać do tych 10-12mV, nie trzeba tyle czekać, żeby się radiatory rozgrzały.
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                      Bez obudowy, bias wlasnie wtedy regulowalem z rezystorkami tymi 15k, grzałem min. 40min. Bias ustabilizowany, tylko pamiętam, że cos mialem, że jak dotknąłem (dosłownie pykalem palcem) w radiator od sterujących to się zmieniał bias o ok 4mV z 15mV na ok. 19mV
                      Grzanie się radiatorów przy regulacji, a przy słuchaniu muzyki już z ipsem to dwie różne sprawy :)

Skomentuj

Nie powiedziałbym, że tak różne, podczas słuchania muzyki, zawsze przez tranzystory płynie prąd, jego minimum to wartość biasu, dlatego do tej wartości prądu wzmacniacz gra w klasie A

Gavron dam znać na tygodniu bo nie mam teraz dostępu do końcówek (twoje ipsy już mi przyszły ) Ale sprawa dla mnie wyglądała jakby radiator zbierał syf z palca, jeszcze nie "umasiłem" go

Skomentuj

SowaZ
                          No wlasnie to nie takie proste, bias plynie w ''miejscu'' przelaczania sie tranzystorow pozniej jedna polowa sie wylacza i przez tranzystor nie plynie prad.
                          Taki wynalazek o ktorym piszesz (ze przez tranzystor zawsze plynie prad) to np new class A technicsa albo super A od JVC, wbrew pozorom nie tak latwo taki OPS zrobic.

Skomentuj

Witam,
                            z gory przepraszam jezeli gdzies do odkopania jest ta infromacja, troche poryłem na forum i nie znalazlem informacji: Czy i-amp wspiera max 100W na 8Ohm (nie chcialbym przekroczyć 100W dla 8R przy zasilaniu z CD (około 2.1V)? Jakie minimalne trafo jest wspierane i dla ktorych wersji OPS?
                            dzieki,
                            JS

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                              Wzór od borysa, tylko sobie napięcie podstawić swoje.

40V*1,4=56
                              56-1,4=54,6 po wyprostowaniu

-6-7V (napięcie nasycenia)
                              -3V spadek napięcia pod obciążeniem
                              = -10V

54,6 - 10V = 44,6V

44,6V * 0,7 = 31,22V rms
                              ((31,22)^2)/8R= 122W na 8R

na 4R napięcie przysiadzie jeszcze trochę wiec pewnie będzie 200-220W rms na 4R.
                              Podstaw sobie swoje.
                              Last edited by marcin55246; 28.02.2016, 16:11.

Skomentuj

Panowie jest plan na nowy PSU ale potrzebuje troche wsparcia zeby nie robic roboty 10x. Chce zrobic to raz i miec z glowy zasilacz taki ze bedzie kazdemu odpowiadal (nie robie tego tylko dla siebie).

Plan jest taki zeby wyeliminowac przekazniki, zamiast tego beda mosfety (z jak najmniejszym RdsON --> tak max 10mOhm).
                                Schemat juz mam praktycznie gotowy, zostala tylko kosmetyka. Pierwsze testy tez pozytywne. Na oscylu nie widac zadnych baboli przy przelazeniu przez zero, podczas grarnia tez nie zaobserwowalem zadnej roznicy.
                                A po co takie cos ?
                                -brak elementow mechanicznych --mechanika przekaznika
                                -brak elementow komutacyjnuch --styki (ktore moga sie sklejac przy rozlanczaniu zwarcia)
                                -przelaczany prad rzedu 100A
                                -rozlanczanie na poziomie us
                                -rezystancja szeregowa okolo 10-20 mOhm
                                -bardzo maly pobor pradu dla sterowania zabezpieczenia
                                -malo miejsca zajmuje na pcb
                                -nie slychac przy rozlaczaniu/zalaczaniu zadnych trzaskow
                                -sam nie wiem jeszcze

Koszt to 4 mosfety po jakies 4-5pln.

Ponizej sam przekaznik w akcji sterowany bateryjka.

Co myslicie na tak owy temat ???
                                Last edited by borys; 02.03.2016, 08:21.

Skomentuj

Fajnie byłoby jakby się udało wpasować wymiarami i rozstawem otworów w zasilacz Taz'a, dla łatwej podmianki w obudowie.

Skomentuj

Pytanie o mosfet to pytanie czy stwierdzenie? Trzeba poszukać dobrego mosfeta? Jakie napięcie? Sieci wyprostowane, około 320V.

Skomentuj

Mosfet na odleglosc masa - rail czyli w tym przypadku na 100V styknie, prad z 50A w gore, pelno tego w tme, cena waha sie w okolicy 5pln.

Skomentuj

Witam

Czy jest jeszcze możliwość zdobycia kompletu płytek do tego I-Amp a ?
                                        Chodzi o płytki Na zestaw stereo z lampka na wejściu i lub tranzystorami ?

Skomentuj

Jeszcze jakiś front i jestem w domu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X