Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płytki zabezpieczyłeś kalafonią lub lakierem?
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zanim zamocujesz front pomyśl w pierwszej kolejności o mocowaniu transformatora.

Skomentuj

Przy tak skromnej obudowie masz świetną wentylacją ale z pewnością lepiej i bezpieczniej było by gdyby jednak tył , dolna i górna pokrywa były :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
          Płytki zabezpieczyłeś kalafonią lub lakierem?
          A co to daje?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            A co to daje?
            Brak utleniania miedzi.

Skomentuj

Micwoj, kolega Heat wykonal samemu plytki, ale po zdjeciach widac,ze ich nie pocynowal. Dlatego zapytałem czy je zabezpieczył kalafonia lub lakierem. Miedz na plytce szybko sie utlenia.
              Last edited by gavron04; 05.03.2016, 12:38.

Skomentuj

A tak zapytam. Wiem że tak się dzieje i że wygląda to kiepsko z jakiegoś estetycznego powodu. Ale czy ma to znaczenie w praktyce? Występują jakieś problemy z przewodzeniem czy coś takiego? Pytam dlatego że nigdy nie zabezpieczałem lakierem, a bardziej kalafonią. Tylko że później płytka się klei :(
                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Kalafonia rozpuszczona w IPA po wysuszeniu się nie klei.

Na samo działanie urządzenia raczej zjawisko nie ma jakiegoś kluczowego wpływu, ale przecież szkoda żeby miedź się utleniała (w jakimś niewielkim stopniu pewnie opór ścieżki się zwiększy, poza tym utrudnia to późniejsze lutowanie).

PS Najgorsze jest pozostawienie niektórych past na PCB, bo są żrące...

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                    Przy tak skromnej obudowie masz świetną wentylacją ale z pewnością lepiej i bezpieczniej było by gdyby jednak tył , dolna i górna pokrywa były :flapper:
                    Jest i góra i duł.:flapper:

A na zabezpieczanie pcb jestem za leniwy...:blushing:

Skomentuj

Nie na temat...
                      Jak zabezpieczac miedź to tylko cynowanie / soldermaska, lakier owszem, ale na wlosy.

Skomentuj

Ja tez powoli jakies plytki do budy bede wkladal, zajmie mi to pewnie z miesiac albo i dwa.
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie na temat...
                          Ja to i-AMP rozbity na cząstki - jeden na podłodze, drugi na półce. A meczę TPA3116. Ale zmieni się to. Tylko zastanawiam się nad OPS2
                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jak widać nie tylko LuSzTi wstawił sobie " lepsze " kondensatorki na wejście . Może warto przygotować PCB wejściówek w zbliżającym się zbiorowym ...

Skomentuj

Borys fajne kaloryfery

Co do kondów to lepiej kupić lepsze kolumny...

Skomentuj

A ja sobie właśnie stłuklem ecc82. Uciekła mi z ręki,:( na szczęście nie droga., ale resztę moich wejściówek ma Luszti.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                  Borys fajne kaloryfery

A jak juz bedziesz mial lepsze kolumny, to i tak dojdziesz do wniosku ze lepiej kupic dla nich lepsze kondensatory ☺

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                                    Jak widać nie tylko LuSzTi wstawił sobie " lepsze " kondensatorki na wejście . Może warto przygotować PCB wejściówek w zbliżającym się zbiorowym ...
                                    Nowe wejsciowki które beda zamawiane maja miejsce na mundorfa tj wymiarowo to co mundorf :) (a9,cfp,jet,cliff,ecc88)

Skomentuj

Borys fajne kaloryfery

Sprawdziles, czy tak Ci sie wydaje?

Skomentuj

WIMA kosztuje 2,40 zł http://allegro.pl/2-2uf-63v-2-2uf-63...011149275.html (2,2uF/63V 2,2uF 63V R5 kondensator MKT WIMA)
                                        Mundorf M-Cap kosztuje 17,09 zł http://allegro.pl/mundorf-mcap-konde...262008162.html (Mundorf Mcap kondensator 2,20 uF NIEMIECKI 250V)

Nie wiem na ile lepsze kolumny złożysz za te 30 zł różnicy :)
                                        Przy koszcie całego wzmacniacza, z obudową, zasilaniem itp te 30zł to już drobny procent całości.
                                        No i co ma zrobić ktoś kto wydał np 5 kzł na głośniki? Za 30 zł to wiele chyba sobie nie poprawi :)
                                        No i Adam_85 zadał Ci sensowne pytanie. Bo jeśli nie sprawdziłeś tego to Twój wpis jest bez sensu :)
                                        Daleko mi do namawiania do zakupu Mundorfa i stwierdzeń, że wzmacniacz dzięki nim gra zabójczo lepiej. Ale wkurzają mnie wpisy ludzi, którzy tego nie sprawdzili ale wypowiadają się w temacie :) Jak znam życie to pewnie nawet nie sprawdził ceny Mundorfa, bo jakby sprawdził to wiedziałby, że za 30zł lepszych kolumn nie zrobi :)
                                        Last edited by LuSzTi; 06.03.2016, 09:32.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          WIMA kosztuje 2,40 zł http://allegro.pl/2-2uf-63v-2-2uf-63...011149275.html (2,2uF/63V 2,2uF 63V R5 kondensator MKT WIMA)
                                          Mundorf M-Cap kosztuje 17,09 zł http://allegro.pl/mundorf-mcap-konde...262008162.html (Mundorf Mcap kondensator 2,20 uF NIEMIECKI 250V)

Nie wiem na ile lepsze kolumny złożysz za te 30 zł różnicy :)
                                          Przy koszcie całego wzmacniacza, z obudową, zasilaniem itp te 30zł to już drobny procent całości.
                                          No i co ma zrobić ktoś kto wydał np 5 kzł na głośniki? Za 30 zł to wiele chyba sobie nie poprawi :)
                                          No i Adam_85 zadał Ci sensowne pytanie. Bo jeśli nie sprawdziłeś tego to Twój wpis jest bez sensu :)
                                          Daleko mi do namawiania do zakupu Mundorfa i stwierdzeń, że wzmacniacz dzięki nim gra zabójczo lepiej. Ale wkurzają mnie wpisy ludzi, którzy tego nie sprawdzili ale wypowiadają się w temacie :) Jak znam życie to pewnie nawet nie sprawdził ceny Mundorfa, bo jakby sprawdził to wiedziałby, że za 30zł lepszych kolumn nie zrobi :)
                                          Najlepiej jest bez kondensatora, ale każdy robi na swoją odpowiedzialność jak coś :) Operacja, raczej niezalecana
                                          Last edited by Adam_85; 06.03.2016, 10:34.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X