Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem sie wyjaśnił, okazało się że nie było masy na IPS-ach (żle przylutowany przewód , a w koszulce nie było widać ).
    A9 podczas regulacji jakimś cudem się na to nie pogniewał, ale CF Mad już powiedział nie.
    Piszę o tym bo może ktoś trafi na podobny przypadek.
    Dzięki za wsparcie.

Przy okazji - co nowego wnosi iAMP100 ?

Skomentuj

Po pierwszych odsłuchach A9 mam wrażenie, że przydałoby się ciut więcej basu. Z kolei CFP Mad jak dla mnie ma go dość, trochę gorzej na średnicy. Porównując z BG9 mogę powiedzieć że mamy wyrównane towarzystwo... Trudno wybrać najlepszego, jak narazie chyba skłaniałbym się do BG9, ale możliwe że przyczyna ta wynika z tego że gram na zasilaniu +- 42V, ponadto najdłużej sluchalem BG9 i się do jego grania przyzwyczaiłem. Ostatecznie okaze się po dłuższych przesłuchaniach co najbardziej będzie mi pasować.

Skomentuj

A tak zapytam grając na A9 zmieniałeś coś w zasilaczu OPA?
        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
          A tak zapytam grając na A9 zmieniałeś coś w zasilaczu OPA?
          Upsss... zapomniałem dodać że mam scalaka LME49720, w zasilaniu dołozyłem równolegle rezystory 2.2k/0.5W do już istniejących par 3.3k ( 2.2k na 1 parę 3.3k)

Możliwe, że przyczyna leży w tym scalaku bo piszą, że jest neutralny a ja mam ciągoty do basu :) (średnicy dość już się nasłuchałem w radyjkach i takich tam słabszych urządzeniach).
          Ostatecznie każdy ma swoje preferencje, nikomu niczego nie polecam, w przypadku iAmpa mozna łatwo wybrać cos dla siebie (pod konkretne kolumny, Dac-a itp)
          wymieniając tylko IPS-y .

Skomentuj

iAMP100 --> w sumie nic przelomowego nie wnosi. Wszystko jest na jednej plytce, prosto i tanio to mozna poskladac, do plytki wystarczy podpiac trafo i glosniki (do 4szt). Stopien wyjsciowy jest prosty jak drut, zabezpieczenia sa na pokladzie i zasilaczyk (zabezpieczony przed zwarciem) 15V do preampu. Taki po prostu gotowiec.

Ja tez musze w koncu cos skonczyc. Dzisiaj udalo mi sie zrobic okablowanie i ustawic biasik.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zabezpieczenia przydałyby się, już troche tranów końcowych sie popaliło - chwila nieuwagi, zwarcie i po tranie. Do kompletu zdałoby się dorobić jakis preamp, bo barwę mam juz zrobioną...

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                Zabezpieczenia przydałyby się, już troche tranów końcowych sie popaliło - chwila nieuwagi, zwarcie i po tranie. Do kompletu zdałoby się dorobić jakis preamp, bo barwę mam juz zrobioną...
                A nie masz forumowego pga

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

wiesiek
                  Preamp na j-fetach z zintegrowana barwa juz prawie jest (tylko polutowac) selektor wejsc tez jest (tez polutowac), tylko ''nima'' kiedy.

Skomentuj

Borys idąc śladem iAmp100 można połączyć pre+barwa+selektor razem.
                    Tak sobie myślę że gdybyś zaprojektował DACa i procesor dźwięku to żadne ampli nie ma szans.
                    Spiąć to wszystko z PGA i już można mierzyć bardzo wysoko

Skomentuj

Adzik
                      Wlasnie cos podobnego sie robi.
                      Kolega wpadl na taki pomysl i cos takiego powstaje, niestety ja jestem na pewne ''cyfrowe'' sprawy za cienki w uszach i sam tego nie ogarne a kolega ma leb jak sklep i pewnie to jakos pojdzie do przodu.
                      Pnizej przeciek z mojej strony, po co tam dodatkowy konektor, hmmm...

W dodatkowy konektor do selektora moze isc dac, niebieski zab, malina, itp itd. Jak ma byc sprytnie to niech jest.

Preamp tez jest sprytny ale go narazie nie pokarze.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                        wiesiek
                        Preamp na j-fetach z zintegrowana barwa juz prawie jest (tylko polutowac) selektor wejsc tez jest (tez polutowac), tylko ''nima'' kiedy.
                        A będzie schemacik / pcb ? To moznaby kompletować cześci ...

Skomentuj

Najpierw skoncze swoje glosniki a pozniej zabiore sie za lutowanie i testowanie preampu.

Skomentuj

Takie pytanko do Ciebie borys. Kiedyś wspominałeś coś o IPS BG9. Jest jakaś cicha szansa na dokończone projektu?
                            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Po dłuższych przesłuchaniach wygrał A9 Ratchet potem BG9 i CFP Mad, innych IPSów nie testowałem więc być może któryś byłby lepszy niż A9.
                              Czekam jeszcze na dostawę OPA 2134 PA, wtedy będę mógł porównać z LME49720 ( w A9).
                              Mam wrażenie, ze teraz ogranicza już mnie jakość DAC-a.

Skomentuj

BG9 IPS moge machanc w jeden wieczor, tylko kiedy ja bede mial wolny wieczor.

Skomentuj

Dziś trochu pograne:

Skomentuj

Co sądzicie o pomyśle wzmaka z ograniczonym do minimum USZ w koncu te Toshiby mają pasmo 30MHz - (w zamian niestety wszystkie trany trzeba byłoby chyba sparować żeby ograniczyć zniekształcenia - bo zakładam ze wtedy USZ nie dałoby tak dużej likwidacji zniekształceń ).

W sumie to raczej pytanie/propozycja do Borysa, bo on się na tym najlepiej zna....

Skomentuj

A co to jest USZ ??

Czy chodzi ci o sprzezenie zwrotne ?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        A co to jest USZ ??
                                        To samo co NFB :)
                                        Last edited by LuSzTi; 12.05.2016, 21:41.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

wiesiek
                                          Nie za bardzo rozumiem pytanie z tym ograniczeniem petli, czy chodzi ci o to zeby nadwyzka loop gain byla jak najmniejsza ??
                                          Ja we wszystkich projektach daje nie wiecej niz 50dB loop gain i ciagne jak wysoko sie da, jak loop gain wychodzi spory to koryguje to dociazeniem aktywnych czesci stopnia napieciowego (plus poprawia sie nieco liniowosc, ale to tez nie takie proste) albo doklada degeneracje tu i owdzie.

Wzmaka bez NFB jeszcze nie mialem okazji robic i nie wiem czy bede chcial.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X