Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
    Powiedz mi jedno, gdy dasz zworkę na wejście w IPS? Wciąż Ci buczy? Bo jeśli tak nie będzie to pętla masy, a raczej coś z zasilaniem... Tak jak ktoś napisał sprawdź elektrolity w zasilaczu.
    Układ się zachowuje tak, jakby to była pętla masy, ale pytanie gdzie…
    Tzn. po zwarciu wejścia na IPS’ie panuje cisza…

Rozmontowałem cały układ i zostawiłem tylko to, co jest na poniższym zdjęciu i nadal buczy:

Tak jak już wcześniej pisałem, głośność buczenia zależy od położenia wtyczki zasilającej (w jednym jest ciche, a w drugim wyraźnie słyszalne).
    Elementy rozrzucałem po całym stole, zmieniałem ich położenie między sobą, ale nic to nie zmieniało.
    Dźwięk ten jest niezależny od podłączonej końcówki ani IPS’a (CFP i ECC88), chociaż w przypadku ECC88 (wersja ze zworką do masy) jest on mniej słyszalny.

W trakcie testów zaobserwowałem różne zjawiska:
    - przy dotknięciu palcem radiatora buczenie jest głośniejsze,
    - przy dotknięciu palcem gniazda „-„ przy wyprowadzeniu na głośniki buczy trochę ciszej,
    - podczas regulacji ECC88 nie mogłem ustawić napięcia katodowego większego niż 0,8V (mierzone przy nóżce idącej do R16),
    - po podłączeniu sygnału do pre Taz’a buczenie zamienia się w cichy szum,
    - po dołożeniu barwy Borys’a szum staje się głośniejszy.

Jeżeli chodzi o kondensatory w zasilaczu, to wyglądają raczej na dobre – wylutowałem je i próbowałem zmierzyć, ale niestety na mierniku mam zakres maks. 200uF. Generalnie wszystkie zachowywały się jednakowo – miernik pokazywał, że mierzona wartość jest poza zakresem. Zalutowałem je ponownie – najpierw jedną parę i test, później drugą i test ale bez zmian… Po wyłączeniu zasilania podpinałem też żarówkę na wyjściu PSU i było widać, że się ładnie rozładowywują.

Skomentuj

Podłącz masę do radiatora , ale wcześniej sprawdź czy nie masz jakiegoś napięcia na radiatorze.

Skomentuj

jucez
        Na obrazku masz zlaczona mase sygnalowa i mase OPS, trzeba je rozdzielic. Zrob sobie osobny punkt zbiorczy do masy sygnalowej. Po masie sygnalowej nie powinien sie wracac zaden prad do zasilacza.
        Barwa dzwieku --> gdzies juz pisalem, w razie klopotow z masa mozna podpiac tylko +15V i -15V oraz nie podpinac GND z zasilacza, zostawic tylko mase sygnalowa wpieta w zlacze IN, to ma byc tylko referencja.
        Tak jak napisal WIELKI ROMAN, umasuj radiatorek.

Pozdr
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys narysuj to proszę. Doda się to do opisu uruchomienia całego układu.
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

Co tu rysowac, ma mase idaca jednym przewodem dzielonym na dwa do ips i ops.

Skomentuj

Jeden rysunek zastępuje 1000 słów :)
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                Układ się zachowuje tak, jakby to była pętla masy, ale pytanie gdzie…
                Tzn. po zwarciu wejścia na IPS’ie panuje cisza…
                Jezeli po zwarciu wejscia panuje cisza to znaczy ze nie masz petli masy.
                Jezeli wejscie wzmacniacza bedzie wisialo sobie w powietrzu to bedziesz mial brum i to jest normalne zjawisko (przy takiej duzej impedancji wejsciowej). Zaloz sobie potenciometr na wejscie 2x 10kR i powinno byc po problemie.

Jezeli ci cos np 'pyka' przy dotykaniu palcem w mase to zastap rezystor separujacy mase =10r zworka.

Wlasnie po to zaczalem robic OPSy w wersji stereo zeby uniknac walkowania tego samego tematu po 100x. Sam sie nacialem kiedys i prosze na to uwazac --> polaczenia sygnalowe najlepiej jest zalutowac, szczegolnie mase. U mnie goldpiny na masie mialy kolo 50-200R rezystancji i na fft bylo widac komponenty 50/100Hz, po zalutowaniu tych komponentow nie ma, caly syf jest jest conajmniej -95dB nizej.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  Wlasnie po to zaczalem robic OPSy w wersji stereo zeby uniknac walkowania tego samego tematu po 100x. Sam sie nacialem kiedys i prosze na to uwazac --> polaczenia sygnalowe najlepiej jest zalutowac, szczegolnie mase. U mnie goldpiny na masie mialy kolo 50-200R rezystancji i na fft bylo widac komponenty 50/100Hz, po zalutowaniu tych komponentow nie ma, caly syf jest jest conajmniej -95dB nizej.
                  Hm, to ciekawe, muszę jutro spróbować polutować złącza w BG9, mam brumik, ale po odłączeniu kabli sygnałowych jest cisza a wszystko jest na goldpinach, jakby to pomogło to bym się strasznie ucieszył

Skomentuj

Powtórzę pytanie przy okazji rozmów o łączeniu końcówek.
                    w jednej obudowie będą 2szt Ops3 + 1szt i200
                    do wyboru trafa
                    2x46(pri220v) 600W
                    2x40v 200-250W
                    zasilacz Taza i jeszcze jakiś prosty z końcówki estradowej od tego dużego trafa
                    chcę zestaw 2.2 tym napędzać.
                    Jak to zasilać/połączyć by uniknąć problemów? jest tu na forum jakiś filtr aktywny do suba 2kanałowy czy muszę zastosować dwa osobne (np Ravena).
                    Last edited by Szczery81; 24.02.2017, 22:38.

Skomentuj

Ciekawe kto Ci trul o lutowaniu sygnalow, ze w koncu sie skusiles

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                        borys narysuj to proszę. Doda się to do opisu uruchomienia całego układu.
                        Też jestem za, nie każdy jest tu elektronikiem i nie będzie trzeba tego wałkować 100x.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro2211 Zobacz posta
                          Też jestem za, nie każdy jest tu elektronikiem i nie będzie trzeba tego wałkować 100x.
                          Ja też jestem za, bo ten sposób połączenia tego przewodu był gdzieś opisany na Forum - albo w poradniku, albo przy którymś ZZ...

Jezeli po zwarciu wejscia panuje cisza to znaczy ze nie masz petli masy.
                          Jezeli wejscie wzmacniacza bedzie wisialo sobie w powietrzu to bedziesz mial brum i to jest normalne zjawisko (przy takiej duzej impedancji wejsciowej). Zaloz sobie potenciometr na wejscie 2x 10kR i powinno byc po problemie.
                          No to wygląda na to, że przez ponad 2 tygodnie walczyłem z "wiatrakami" (a cały czas podkreślałem, że problem występuje przy odłączonym wejściu na IPS'ie)...

Jeżeli chodzi o te potencjometry, to 2 na kanał? Jeżeli tak, to jak mają być połączone?

Teraz sytuacja wygląda tak, że po podłączeniu pre Taz'a słychać cichy szum (po dołożeniu barwy - jest on głośniejszy). Jeżeli to kwestia prawidłowego połączenia masy, to pytanie jak to zrobić prawidłowo?

Układ wygląda tak: źródło->pre->barwa->ips (sygnał prowadzony z masą).

Pre i barwa mają oddzielne trafa, pre jest zasilane bezpośrednio z AC, a barwa przez dodatkowy zasilacz.

Skomentuj

jucez

Wejsc sobie na stronke:

http://i-amp.cba.pl/?cfp-madness-v15

Po prawej sa wykresiki THD, miedzy innymi mozna tam ''wyczytac'' ilosc komponentu ''brum'', ktorego nie ma (zerknij na 50Hz/100Hz/itd).

Daj kolego potenciometr stereofoniczny 2x10kR, najlepiej logarytmiczny (liniowy tez bedzie dzialac dobrze).
                            Na poczatek mozesz zastapic rezystorki separujace mase (obydwa) zworkami, nastepnie sprawdz czy jest OK.
                            Nie wiem czy w zasilaczu taz masa jest rozdzielona na powrot sygnalowy i powrot z glosnikow czy to jest jeden punkt.
                            Ja sobie to rozdzielilem i mam dwa osobne (w sumie to 4 punkty) powroty masy w zasilaczu.
                            Last edited by borys; 25.02.2017, 08:34.

Skomentuj

:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                Hm, to ciekawe, muszę jutro spróbować polutować złącza w BG9, mam brumik, ale po odłączeniu kabli sygnałowych jest cisza a wszystko jest na goldpinach, jakby to pomogło to bym się strasznie ucieszył
                                No i polutowałem - brum zniknął Bardzo się cieszę, bo myślałem, że jest to spowodowane zbublowaniem zasilacza - po jednym na kanał w takiej "kanapce". Borys jak zwykle ratuje życie :)
                                Za to teraz mam inne, ciekawe zjawisko - przy przełączeniu źródła (przekaźniki) na takie, gdzie RCA wiszą w powietrzu, słychać trochę syfu (to normalne) - ale słyszę też "odbieranie pilota" przez ATtiny
                                Tak jak na pilocie mam LEDa, który sygnalizuje nadawanie, to gdy wduszę przycisk, w rytm migania tej diody słyszę pikanie w głośnikach. Cały układ sterowania jest odizolowany od wzmacniacza, masy się nie łączą - ciekawostka

Skomentuj

Ja mam goldpiny tylko na łączeniu OPS/IPS, ale tak do końca im nie ufam, bo w różnych miejscach takie same stosowałem do wyświetlaczy LCD i czasem potrafiły nie stykać, znacznie lepsze byłyby żeńskie listwy w wykonaniu precyzyjnym...

Z tymi RCA w powietrzu to też jest ciekawa sprawa, bo miewałem gotowe wzmacniacze, które na odkręconym potencjometrze nic z siebie nie wydawały (a wzmocnienie miały większe z preampem niż gołe końcówki), więc jakoś to musieli w fabryce uzyskać.

Skomentuj

jucez

Wejsc sobie na stronke:

http://i-amp.cba.pl/?cfp-madness-v15

Po prawej sa wykresiki THD, miedzy innymi mozna tam ''wyczytac'' ilosc komponentu ''brum'', ktorego nie ma (zerknij na 50Hz/100Hz/itd).

Daj kolego potenciometr stereofoniczny 2x10kR, najlepiej logarytmiczny (liniowy tez bedzie dzialac dobrze).
                                    Na poczatek mozesz zastapic rezystorki separujace mase (obydwa) zworkami, nastepnie sprawdz czy jest OK.
                                    Nie wiem czy w zasilaczu taz masa jest rozdzielona na powrot sygnalowy i powrot z glosnikow czy to jest jeden punkt.
                                    Ja sobie to rozdzielilem i mam dwa osobne (w sumie to 4 punkty) powroty masy w zasilaczu.

Borys - wielkie dzięki za schemat - jest lepszy niż 1000 słów

Szkoda natomiast, że w Poradniku nie ma informacji, że w w jednym IPS'e ma być zworka, a w drugim 10R...

Jeżeli chodzi o CFP, to ja mam tą pierwszą wersję PCB - bez rezystora separującego masę, z MOD'em:

"Mod jest bardzo prosty, rezystor R16=470R wymieniasz na 1kR. Nastepnie patrzysz sie na kolektor tranzystorka T4=KSA992 i odcinasz sciezke idaca z kolektora. To miejsce z przerwana sciezka laczysz rezystorkiem o wartosci okolo 22kR lub 15kR (w zaleznosci od napiecia zasilania). Ilosc wytracanego ciepla na T4 podzieli sie pomiedzy tranzystor i dodatkowy rezystorek.
                                    Ten duzy kondek 1000uF/10V mozna wymienic na wiekszy, np 2200uF/6.3V (na tym kondzie bedzie tylko 0.6V)"

Zastanawiam się, czy nie przerobić jednego z nich tak, aby dało się wpiąć ten rezystor 10R?

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                                      Borys - wielkie dzięki za schemat - jest lepszy niż 1000 słów

Szkoda natomiast, że w Poradniku nie ma informacji, że w w jednym IPS'e ma być zworka, a w drugim 10R...

Jeżeli chodzi o CFP, to ja mam tą pierwszą wersję PCB - bez rezystora separującego masę, z MOD'em:

"Mod jest bardzo prosty, rezystor R16=470R wymieniasz na 1kR. Nastepnie patrzysz sie na kolektor tranzystorka T4=KSA992 i odcinasz sciezke idaca z kolektora. To miejsce z przerwana sciezka laczysz rezystorkiem o wartosci okolo 22kR lub 15kR (w zaleznosci od napiecia zasilania). Ilosc wytracanego ciepla na T4 podzieli sie pomiedzy tranzystor i dodatkowy rezystorek.
                                      Ten duzy kondek 1000uF/10V mozna wymienic na wiekszy, np 2200uF/6.3V (na tym kondzie bedzie tylko 0.6V)"

Zastanawiam się, czy nie przerobić jednego z nich tak, aby dało się wpiąć ten rezystor 10R?
                                      Da się bo też go mam. Dałem go na kabel masy przed ips

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                        Da się bo też go mam. Dałem go na kabel masy przed ips

Generalnie w tym przypadku bedzie to nie do konca poprawne poniewaz to CFP jest IPSem z sprzezeniem pradowym i tutaj NFB musi byc porzadnie podparte w masie. Jak cos to rezik 10R mozesz dac w zlacze IN- (jezeli tak dales to bedzie OK).

-----------------------------

Plytka OPS5 wyglada narazie tak jak ponizej, sciezki od tranzystorow ida gorem i dolem takze miedzi nie powinno zabraknac.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                        Ja mam goldpiny tylko na łączeniu OPS/IPS, ale tak do końca im nie ufam, bo w różnych miejscach takie same stosowałem do wyświetlaczy LCD i czasem potrafiły nie stykać, znacznie lepsze byłyby żeńskie listwy w wykonaniu precyzyjnym...

Z tymi RCA w powietrzu to też jest ciekawa sprawa, bo miewałem gotowe wzmacniacze, które na odkręconym potencjometrze nic z siebie nie wydawały (a wzmocnienie miały większe z preampem niż gołe końcówki), więc jakoś to musieli w fabryce uzyskać.
                                        W fabrycznym wzmacniaczu masz jeszcze po drodze preamp i tak naprawde wejscie wzmacniacza nie wisi w powietrzu, jezeli za potkiem jest bufor to wejscie wzmacniacza widzi dosyc niska impedancje wiec teoretycznie brumiec nic nie powinno.
                                        Pozatym fabryczne wzmacniacze sa wkladane do obudowy a nie graja na kawalku deski, to tez ma znaczenie. W mojej testowej obudowie ktora gdzies wklejales tez mozna rozkrecic volume na max i nic nie ma prawa brumiec (moze troche wiecej szumiec).

Pozdr

Skomentuj

A widzisz mi zasugerowano żeby go dać na gdn z psu i zmienić przewód na 0.75 ale tego ips już i tak dawno nie mam wpietego

Skomentuj

Czaruję...
                                          X