Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
    2Ohmy jak 2ohmy ale będzie wincyyj mooocy. Ogólnie to radiator tranzystorów sterujących nie jest zbyt wygodny, czy można by go było umieścić na głównym radiatorze? Powiedz mi Borys jakie największe napięcie można podać na OPS3 z zamowienia. Druga sprawa to ten zasilaczyk zintegrowany z multiplikatorem i zabezpieczeniem, ktoś by się pisał na zoorganizowanie zamowienia? Pozdrawiam

PS 5parek, jak się bawić, to się bawić
    Radiatorek od driverow nie jest praktyczny ale termal traking juz tak. W nowym OPSsie nie ma juz malego radiatorka ale traking temperatury jest juz troche gorszy , cos za cos. Najwieksze napiecie jakie mozesz dac to okolo 2x 100V (z odpowiednim zestawem czesci) tylko po jaka cholere pchac sie w takie duze napiecia. Praktyczne max napiecie na OPS3 moim zdaniem to max 2x 70Vdc z odpowiednim trafem. Przy toshibach koncowych pasowalo by nie wylazic poza 5-6A na tranzystor bo pozniej wzmocnienie leci na leb na szyje. Nie robi sie juz generalnie wzmacniaczy AB na tak wysokie napiecia.
    Na dodatek wysokie napiecie zasilania to i bardzo duze straty cieplne.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Piotrek zrób na 3 parki do stereo i 5 parek do suba.

Skomentuj

Ja jestem za 3 parkami, teraz gram na 3 parkach z zamówienia które robił już dosyć dawno gavron i do tej pory nie zauważyłem braków :) ...

dla czystej ciekawości podmienił bym OPSa ...muszę jeszcze zmierzyć czy mi wejdzie bo 3U z modushopa ma 120mm ...tylko odpada jak pamiętam troszkę ponad 1cm na kątowniki montażowe płyty dolnej i górnej.

Skomentuj

Nie zamierzam kupować, ale jakbyś z szerokości ściął 10mm, byłoby bezpieczniej z montażem. Większość obudów ma te 100mm i chociaż drobny zapas by się przydał. Zresztą miejsce tak na samej krawędzi radiatora wydaje mi się mało optymalnie. Ciepło się rozchodzi na 3 strony, nie na 4. I tak, wiem że struktura jest bliżej nóżek :)

Skomentuj

Też płytkę na 5 par bym przytulił, nawet więcej niż jedną ^^

Co dokładnie daje bootstrap w najnowszych wersjach iAMPa?
            Bo przypomina mi się to z literatury, ale chyba było stosowane dość dawno temu z powodu ograniczeń ówczesnych tranzystorów.

Skomentuj

Zbig to b.ładnie opisał przy okazji swojego projektu.
              poszczególne stopnie zabierają kilka V zanim dojdziemy do "wyjscia". boost pozwala pozyskać kilka utraconych V. to tutaj jakby trafo miało jakieś 3V więcej na gałąź

Skomentuj

Slawomir.dylllll jak twoj wzmacniacz?Zasila juz te nowe kolumny?
                P.s Gampaudio to tez p.slawomir,ma wiele kont na tym portalu.

Skomentuj

Marcin V
                  Bootstrap to dynamiczne podnoszenie napiecia zasilania, zasada jest bardzo prosta naladowany DC kondensator jest ''pchany i ciagniety'' w gore i w dol przez rezik.
                  Pozdr

Skomentuj

czy z trafa 2x46V 600W (+1x16,5V 0,5A) da radę pociągnąć 2xOps3 (dwa suby) + i200 (stereo)

mam jeszcze trafo 2x40V 200W.

Takie mam na stanie poprostu...
                    jest jeszcze jakieś 2x26V około 100-120W ze starego wzm....

Jak połączyć trzy końcówki pod jego trafo. Mam zasilacz TAZa i jeszcze jeden nieco prostszy.
                    Last edited by Szczery81; 22.02.2017, 22:18.

Skomentuj

Wreszcie udało mi się uruchomić mojego i-ampa. Na szczęście ruszył za pierwszym razem - według poradnika. Jutro dalsze testy.
                      Mam jeszcze kilka pytań laika elektronika do bardziej doświadczonych:
                      1. Czy przy zmianie temperatury - dmuchnięciu na i-ampa może zmieniać się bias i czy zmienia się podczas grania?
                      2. Jak podłączę mój "preamp" ( zwykły przewód , potencjometr i gniazdo rca) to słychać brum, co może być powodem? Po odłączeniu przewodów od ips jest cisza.
                      3. Gdzie najlepiej podłączyć gnd do kolumn, czy to bez znaczenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro2211 Zobacz posta
                        1. Czy przy zmianie temperatury - dmuchnięciu na i-ampa może zmieniać się bias i czy zmienia się podczas grania?
                        Trochę może, ale chyba dość mocno dmuchasz? o ile ci pływa?

2. Jak podłączę mój "preamp" ( zwykły przewód , potencjometr i gniazdo rca) to słychać brum, co może być powodem? Po odłączeniu przewodów od ips jest cisza.
                        Jeśli masz kabel wiszący w powietrzu, bez podłączonego źródła to będzie brumić. Zwieraj każdy kawałek kabla do masy i szukaj z którego fragmentu ci łapie. Ale ni wiem czy warto już walczyć, bo na razie masz bałagan, więc może gdześ siać po kablach (dobrze widzę że sygnał od potka do końcówki na kablu od lampki?) część od potka do końcówki jest najbardziej wrażliwa na zakłócenia. Spróbuj wszystko połączyć najbardziej klasycznie, czyli wszystkie masy w gwiazdę do jednego punktu do zasilacza. To zwykle najbardziej poprawne działanie.

3. Gdzie najlepiej podłączyć gnd do kolumn, czy to bez znaczenia?
                        do centralnego punktu w zasilaczu. Tak jak w miarę możliwości wszystkie punkty masy.

Skomentuj

Dzięki. Na luzie spada o 2-3 mV. Czy podczas grania ma być stały, bo u mnie skacze i to znacząco.
                          Kabel nie wiem czy od lampki może, ale działa jak antena, muszę to zmienić.

Skomentuj

W czasie grania to już nie mierzysz spoczynkowego (mierzy się przy zwartym wejściu) tylko sygnał muzyczny. Ma skakać.

Skomentuj

Ok. Dzięki.

Skomentuj

Taka wstepna przymiarka na 5 parek tranikow. Bedzie mozna sobie zalutowac co sie tylko podoba.
                                Przy odrobinie dobrych checi bedzie smialo mozna sie zmiescic na szerokosc 95mm na radiatorze (moze nawet troche mniej).

jaro221

Jezeli masz zamontowany IPS A9R to jezeli dmuchasz w radiatorek od tych 4 malych tranzystorkow to faktycznie bias w stopniu koncowym bedzie spadal, o ile OPS jest w miare dobrze skompensowany to z IPSem juz jest troche ciezej.

Pozdr
                                Last edited by borys; 23.02.2017, 21:01.

Skomentuj

Jednak 5 będzie bez 3. W sumie miałem robić ops4 ale nic nie szkodzi żeby docelowo miał być ten na 5par

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ale bedzie bydle radiator do tego potrzebny..

Skomentuj

szastal
                                      To w razie czego bedzie mozna sobie ladnie zalutowac 3 parki sankenow w MT200 i tez bedzie fajnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        szastal
                                        To w razie czego bedzie mozna sobie ladnie zalutowac 3 parki sankenow w MT200 i tez bedzie fajnie.
                                        Jak będzie na 5 to będzie na 5. Trafo 44v 800w czeka więc i 5 par pewnie wykarmi. To ułożenie jak z ops3 jednak jest znacznie lepsze tyle że pcb musi być tak wycięte jak w grupowym. Wtedy to się bajka składa i na radiatorze układa

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja wiem, w tej wyciętej wersji jest są kompromisy, zworki, przewody NFB. A tu ma być więcej mocy, to niech ścieżki będą uczciwe.

Fajnie to wygląda ^^

Skomentuj

Czaruję...
                                          X