Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja juz mam troche polutowane, niestety idzie wolno bo musze jakies wieksze glosniki sklepac.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, mam taką prośbę. Powiedz mi czy gdy wciskasz zasilanie płytka ci się nie zgina za bardzo - może dobrze by było dodać jakieś dystanse od strony bezpieczników?
      I ile mm mają te twoje dystanse co widać na wersji jednostronnej?
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Te dystanse maja 10mm wysokosci czyli dokladnie tyle ile 2x grubosc tranzystora.
        Zasilanie jak juz podepne to juz siedzi sobie, plytka jest mocna wiec nic zlego sie nie dzieje.

Skomentuj

Odnośnie filmu z lutowaniem tranów, bo się jedna osoba upomina.

1. Od poniedziałku a nawet wcześniej załatwiam dla wszystkich ZZ na płytki,trany,kondensatory. Możecie adminów zapytać ile ostatnio siedziałem na forum o ile jest możliwość sprawdzenia logowań + ile czasu każdego dnia. (od 8 do 23-24).

2. Skończę zamówienia, będzie czas wolny to będzie filmik. Może w środę, czwartek,piątek. Albo w niedzielę. Cierpliwości.

3. Filmik będzie ze starą wersją OPS (jednostronna). Do tego płytka będzie goła tj same trany będą lutowane. Mam nadzieję, że nie będziecie mieć problemu z tego powodu.. Filmiku z wersją dwustronną (OPS) nie będzie. Macie tam ułatwiony montaż, wystarczy popatrzeć na filmik, który będzie z OPSem jednostronnym.
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dzisiaj kolejna porcja wrazen. Tak wam powiem ze znacznie latwiej mi sie robi ''po staremu'' czyli lutuje tranzystory koncowe na kanapke i po prostu przykreca do radiatora.
            To ulatwienie z latwym dostepem do tranzystorow to taki pic na wode moim zdaniem ale macie co chceta.

Skomentuj

Ładnie, borys widzę że to chyba fabryczny nadmiar na tranzystorach ten nad otworem. Sprawdzałeś czy twoje też odstawają po przykręceniu do płaskiej powierzchni? Po zdrapaniu tego jest znacznie lepiej.

Skomentuj

No nie powiem, wygląda to super :) Trzeba będzie kiedyś zmontować.

Skomentuj

Szkoda że płytka A9 nie jest zrobiona na pojedynczego opampa

Skomentuj

Może jutro coś z tego będzie.

Skomentuj

Ja też trawie, troche dla mnie za drogo z zamówienia, estetykę przeboleje :)

Skomentuj

Pewnie ze mozna sobie wejsciowki wytrawic, male i proste plyteczki, ja tez sobie trawie na szybkosci.

nik
                        Chyba z jakiegos starego pliku masz te plytki, ostatnie zwiekszylem do takich samych rozmiarow czyli 6cm x7 cm.
                        W poscie #211 sa ostatnie wersje.

Jak bedziecie kupowac lampy to VSHA to dajcie znac jakie, sa niestety roznice pomiedzy roznymi lampami i albo pasowalo by kupic takie jak ja mam albo troche zwieksze ''zawor bezpieczenstwa''

Skomentuj

Borys to jest ostatnia wersja,ale ECO. Oszczędzanie resztek laminatu które zostały pocięte nożyczkami...

Dobra OPS skończony. Teraz IPS muszę polutować,ale mi się jakoś siły zebrać nie chcą...

Skomentuj

Lista części dla OPS + IPS (MONO).
                            Załączone pliki

Skomentuj

NIK Ty mnie kiedyś wykończysz. (do moderatorów - post wyżej można usunąć).

Lista części dla OPS + IPS (MONO).
                              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                To ulatwienie z latwym dostepem do tranzystorow to taki pic na wode moim zdaniem ale macie co chceta.
                                Wreszcie!!!!!

Poprzedni montaz to po prostu tragedia!!!! U mnie dyskwalifikacja calkowita!! Nie wiem jakim cudem stwierdzasz, ze poprzedni montaz jest wygodniejszy? Jest on z mechanicznego punktu widzenia calkowicie nie mozliwy do wykonania az sie dziwie, ze cos takiego zaprojektowales. Ale widze, ze po wielu trudach zdazasz w dobrym kierunku, lepiej pozno niz wcale :)

Przy jednostronnej plytce proponuje przy kazdej nozce tranzystora mocy wtawic krotka zworke aby mozna bylo przylutowac do niej od gory noge tranzystora. wtedy mozna najpierw przykrecic tranzystory a potem zalozyc plytke i je przylutowac. Nie jest mozliwe przylutowanie ich od druku a potem przykrecenie, bo nie da sie tego zrobic idealnie plasko, naprezenia pourywaja sciezki. To duza wada poprzednich konstrukcji!

Skomentuj

A tak szczerze, próbowałeś to zrobić w praktyce, czy tylko teoretyzujesz?

Skomentuj

Niestety mialem w naprawie plytke na 3parach. Gdyby byla dobrze zaprojektowana to by do mnie nigdy nie trafila do naprawy. Ale jak widac wszystko zmierza w dobrym kierunku, kazdy sie uczy :)

Skomentuj

O, to ciekawe. Rozumiem że właśnie ścieżki były urwane?
                                      Taki sposób montażu oczywiście jest trudniejszy i bardziej kłopotliwy, ale moim zdaniem dużo zależy od konstruktora.

Skomentuj

W OPS wedlug mnie rezystory emiterowe lepsze by byly METAL PLATE bezinukcyjne 5W po 1 na tranzystor, są na allegro po 1 zł tylko raster na płytce za duży ale może jakoś się da wlutować.

Skomentuj

irek
                                          Najwazniejsze zeby wyciagac nauke z roboty ale powiem ci ze da sie bardzo ladnie, szybko i sprawnie przylutowac tranzystory do plytki i nastepnie przykrecic ja na radiator. To jest naprawde proste, tranzystor to220 i to264 maja po 5mm, dajesz je na kanapke i lutujesz jak leci, wszystko wychodzi naprawde ladnie, zerknij na fotke w zalaczniku.

Swoja droga to przy druku dwustronnym to jak juz sie przylutuje komponent to go atom nie ruszy, mocowanie jest bardzo pewne.

Teraz pracuje nad kolejnym OPS'em, tym razem bedzie to cos bezkompromisowego, jak skoncze, nie wybuchnie, przezyje to cos wiecej wkleje. Calosc bedzie polaczona kablem od dysku twardego albo dyskietki.

Roman71
                                          Rezystory emiterowe sa dwa, jezeli dwie indukcyjnosci polaczysz rownolegle to bedziesz mial ja o polowe mniejsza, takze sa plusy takiego rozwiazania i nie ma koniecznosci kupowania bezindukcyjnych, w plytce jednostronnej jest miejsce nawet na trzy rezystory emiterowe na tranzystor.
                                          Last edited by borys; 01.06.2015, 23:27.

Skomentuj

Czaruję...