Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chlopaki a mozecie mi powiedziec po jakiego grzyba wam kondensator na 400V w zoblu ?
    Jedyne co sie zmienia wzgledem czestotliwosci to reaktancja (maleje) i pasowaly by tam dac jakis fajny np polipropylenowy lub poliestrowy kondensatorek. Zobel ma zapenic jakiekolwiek obciozanie rezystancyjne dla wtornika wyjsciowego na wysokich czestotliwosciach (tak zeby wyjscie nie wisialo w powietrzu) oraz ma za zadanie zapewnic zapewnic to rezystancyjne obciazenie w przypadku obciazenia indukcyjnego.
    Ja tam zawsze stosuje kondensatorki na 63V lub 100V i nigdy nie mialem z nimi problemu.
    Nawet w firmowych wzmacniaczach nie widzialem ich na wieksze napiecie niz 100V.
    No dobra nawet jak tam bedziecie miec szpilki bardzo wysokiego napiecia to przeciez na plycie OPS macie zalutowane diody ktore wylapuja caly syf i ''zwieraja'' go do raili zasilania czyli okolo 60-70V.

Kupcie kondy na 100V i po sprawie.

EDIT:
    Jak ten chlop z artu przeliczyl to 15kHz na 400V dla napiecia wyjsciowego 50V to nie mam pojecia, no chyba ze mial zamiar uzyc wzmacniacza jako przetwornicy step up.
    Last edited by borys; 07.08.2015, 22:05.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Chlopaki a mozecie mi powiedziec po jakiego grzyba wam kondensator na 400V w zoblu ?
      maksymalne napięcie kondensatora zależy od częstotliwości to chyba oczywiste .
      Przykładowy wykres dla kondensatora na 100VDC WIMA MKS2 :

Wdać że dla f = 20khz i c = 0.1u dopuszczalne napięcie AC RMS wynosi jakieś 15V !

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        maksymalne napięcie kondensatora zależy od częstotliwości to chyba oczywiste .
        Przykładowy wykres dla kondensatora na 100VDC WIMA MKS2 :

Wdać że dla f = 20khz i c = 0.1u dopuszczalne napięcie AC RMS wynosi jakieś 15V !
        I cieszę się,że chłopaki wszystko wyjaśnili.Ja mam tam wstawioną Wimę na 100VDC MKS i taką polecam innym.Typ MKP raczej nie zmieści się(szkoda bo lepszy).
        A te spore rozbieżności miedzy tym co napisał redaktor naczelny PE a koledzy z forum to... właściwie nie wiem co napisać ,komu wierzyć Tak tylko zastanawiam się po co w zwrotnicach kondensatory na tak wysokie napięcia (od 250V wzwyż)Jesli wystarczą na 50V
        Last edited by zbyszek; 08.08.2015, 14:06.

Skomentuj

Dzieki raven za wykresik.
          Moim zdaniem kondensatorek na 100V jest w zupelnosci wystarczajacy, nie pracuje on w sposob ciagly przy takiej czestotliwosci. Przy zalozeniu ze przy udezeniach basu (duzych impulsach pradu) bedzie lecial jakis syf z zestawu glosnikowego to bedziemy mieli szpilki napiecia (klampwane i tak diodami) wystepujace okolo 50-150 razy na sekunde (po kilka szt). Dodatkowo reaktancja tego kondensatora jest ''ograniczona'' rezystorem.
          Ja mam pomontowane kondensatory po 63 lub 100V i koncowki katuje prostokatami 50-100kHz (zasilanie 2x 65Vdc) i kazda jedna sztuka ma sie dobrze.

Jak sie wam 100nF o wiekszym napieciu nie miesci to mozecie dac 68nF lub 47nF.
          Last edited by borys; 08.08.2015, 14:03.

Skomentuj

Moim zdaniem kondensatorek na 100V jest w zupelnosci wystarczajacy
            To zależy . Ja też stosuje zwykłe MKT na 100V .
            Zwykle rzeczywiście nie ma na nim takiego napięcia bo w sygnale audio poziom mocy w górnym zakresie audio jest znikomy .
            Dodatkowo jest w szeregu z jakimś rezystorem co tworzy dzielnik napięcia i poprawia nieco sytuację ,
            Ale może się na nim takie napięcie pojawić przy testach czy jak wzmacniacz się wzbudzić .
            Może to doprowadzić do przebicia kolejnych warstw foli i stopniową utratę pojemności .

Dużo lepiej stosować w tym miejscu kondensatory MKP (np wima mkp2 ).
            Wtedy wystarczą nawet na 63 DC występujące z rastrem 5mm.

szpilki napiecia
            Przepięcia mogą się pojawić jedynie przy nagłym odłączeniu obciążenia .
            Diody zabezpieczające ograniczają je do poziomu zasilania .

Skomentuj

raven
              Ostatnio akurat zobel dostaje dobrze po pupie odemnie

Dlubie ostatnio malego mosfetowego OPS'a z bootstrapem do suba, jedna parka to bulka z maslem ale laczenie wiekszej ilosci mosfetow to juz nie przelewki i tutaj zobelek czasami ''puchnie''

Skomentuj

Kiepski layout PCB .

Zobacz poniżej :

niebieski wykres to symulacja po uwzględnieniu indukcyjności kilku cm ścieżek na zasilaniu MOSFET-ów .
                Dzwon na 3mhz .
                Kondensatory odprzęgające jak najbliżej fetów daj i minimalizuj pętle tworzącą się przez ścieżki zasilania .
                Czyli ścieżki + - i masy jak najbliżej siebie .
                ścieżka do bramek nie powinna być równoległa do ścieżki zasilania.

Skomentuj

raven
                  Dzieki wielkie za wskazowki.
                  Wlasnie zrobilem kolejna plytke testowa na male mosfety i zobacze jak to bedzie wygladac. (generalnie z ta juz sie uporalem ale chcialem przecwiczyc pewne rzeczy w celach dydaktycznych). Musze miec takiego nalesnika zeby wszedl mi do obudowy do wzmaka samochodowego. Laczenie rownolegle mosfetow to tak naprawde dosc ciekawe zajecie.

Narazie najlepsze rezultaty udalo mi sie uzyskac z layoutu tak jak z OPS do iAmpa (raile zasilania razem, kondensatory odsprzegajace tuz przy kolektorach i sterowanie zaekranowane masa). Jak mi ta plaska nie wyjdzie to wroce do korzeni i jakos wytrawie dwustronna plyteczke

Pozdr
                  Last edited by borys; 10.08.2015, 00:57.

Skomentuj

raven
                    A moglbys mi powiedziec ile mozna bezpiecznie cisnac z opakowania to220 ?
                    Zmierzylem strukture takiego irf540 i ma 2.8mm x 3.5mm. Takie 70-80W wzmacniacza z jednej parki to chyba bezpiecznia granica co ?

Dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Kiepski layout PCB .

Zobacz poniżej :
                      Kondensatory odprzęgające jak najbliżej fetów daj i minimalizuj pętle tworzącą się przez ścieżki zasilania .
                      Czyli ścieżki + - i masy jak najbliżej siebie .
                      ścieżka do bramek nie powinna być równoległa do ścieżki zasilania.
                      Kurcze, tylko jak takie założenia w praktyce spełnić? Może na dwustronnej płytce by się dało, choć też ciężko :( raven1985 czy masz gdzieś w zanadrzu przykład płytki wykonanej z takimi założeniami?

Skomentuj

DiscoLED

iAMP ma taka plytke, zerknij sobie na jej layout. Dlatego stopien wyjsciowy ma tak dobre parametry (zerknij sobie np na screany z THD)
                        Mozna isc jeszcze krok dalej, mianowicie od spodu dac dwa raile obok siebie a na gorze dac sciezke masowa nad nimi.

Skomentuj

Ponizej jeszcze kilka BUB jakie mozna napotkac przy laczeniu rownoleglym mosfetow.

No i jak to powinno mniej wiecej wygladac. Trafko to tylko 80W, obciazenie 4R wiec zasilacz lekko nie mial.

Generalnie jak sie chce to sie da. Sciezki sa bardzo blisko siebie i sa do siebie rownolegle, na wyjsciu jest czysciutko. Tranzystory sa rozmieszczone w rownych odstepach tak zeby mialy mniej wiecej tyle samo miejsca na radiatorze, wyrowna to temperatury poszczegolnych tranzystorow i ulatwi troche rozpraszanie ciepla (jak wszystkie mosfety beda mialy taka sama temperature to beda sie bardzo cieszyc). OPS jest z bootstrapem (np do suba), bootstrap jest umieszczony za dodatkowym RC zeby na wejsciowke szlo mniej syfu. Bootstrap diodowy zwieksza dosc znacznie ilosc znieksztalcen na wysokich czestotliwosciach takze na uzytek HI-FI mozna z niego latwo zrezygnowac.
                          Teraz to juz zaden mosfet mi nie straszny
                          Last edited by borys; 11.08.2015, 19:01.

Skomentuj

Jeszcze fotka zwlok

Skomentuj

Radiatory zrobione - powiercone, otwory gwintowane :) Ścianka 8mm, głębokość otworu 6mm, gwint około 4,5mm . W poniedziałek odpalam OPSa i kończę poradnik :) Wcześniej nie zdążę - czasu coraz mniej :)

Pozdrawiam
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ojjj raczej nie ma tam tyle gwintu.. chyba ze jakism maszynowym sprzętem dysponujesz.

Skomentuj

Sprawdzałem ile śruby weszło tj suwmiarką długość całkowita - długość po wkręceniu Gwintowniki miały spiłowane "czubki", dzięki czemu od razu otwór był gwintowany.

Skomentuj

Tak krótki gwint w aluminium i dokręcanie tranzystorów do radiatora to proszenie się o zerwany gwint. Czemu nie na wylot? Jakim wiertłem wierciłeś otwory pod gwint?

Skomentuj

Ja wierce wiertlem 2mm, nastepnie rozwiercam na 2.5mm i gwintuje.
                                      Otwory zawsze ida na wylot. Znacznie lepiej jest wiercic na dwa razy, rozwiercane otwory sa dokladniejsze, szczegolnie jak sie w aluminium wierci.

OPS na male mosfeciki juz jest gotowy (15cm x 3.8cm). Mosfety mozna nabyc po 1pln razem z wysylka.

Skomentuj

jakie napięcie zasilania i mosfety?? Będzie jakaś prasowanka lub zbiorowe zamówienie na takie opsy?? U mnie i-amp jeszcze daleko w polu chociaż wczoraj radiatory pocięłem wczoraj i szykuje się do wiercenia. Ipsy częściowo polutowane. Musze przyspieszyć bo zaraz kolejne ipsy będą

Skomentuj

Wiertlo 2,5mm.

Nowe zamowienie na plytki bedzie jak powstanie z 2,3 projekty/plytki to okolo wrzesnia moze bedzie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X