Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słuchajcie, tak jeszcze wracając do dyskusji nt parowania tranów. Pomierzyłem sobie te z OPSa które mam w domu, stwierdziłem że spróbuję trochę poukładać w komplety tak, żeby różnice nie były jakieś znaczące. Ale się nie da. Mierzyłem na razie multimetrem z opcją mierzenia tranów i takim chińskim miernikiem do mierzenia samych elementów (włącznie z indukcyjnoścą, pojemnością, ESR itp) bo daje do pomiaru dobrze ponad 3V (nie mam czym pomierzyć, ale zaświecił mi wszystkie diody jakie mam w domu)
    W obrębie serii wszystkie trany są bardzo powtarzalne:

2sc5200 i 2SA1943, 2SC ma hfo ok. 80-120 (większość od 98 do 100) i 2sa 150 do 180.
    2sc4793 i 2sa1837. odpowiednio hfo 175 i 2201
    MJE340/350 bez łaski mają hfo ok. 85 wszystkie jak leci, więc jest bardzo OK.

No to iloczyn wzmocnienia wszystkich trzech po jednej stronie jest ok 1370k, po drugiej 3080k. Jakbym ich nie układał w komplety, min. dwukrotna różnica.

No i teraz mam pytanie. Gdybym chciał jakoś znaleźć pary, to jak niby znaleźć takie trany żeby jako tako parami pasowały? W obrębie serii wyniki są bardzo powtarzalne. To co, powinienem kupować różne serie z różnych sklepów i liczyć że któraś się w końcu trafi pasująca, czy jak?

Skomentuj

Micwoj
      Roznica pomiedzy strona P i strona N sie nie przejumuj. Miernikiem i tak nie masz co parowac. Jak chcesz to zrobic dobrze to polutuj sobie OPSa, zbiasuj go rezystorkami, ustaw prad spoczynkowy powiedzmy 200mA i wtedy mierz spadki na rezystorach emiterowych, bedziesz mial bardziej miarodajne porownanie.

Pozdr.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jednak parowania nie robię, dodatkowych tranów nie kupuję, tylko chciałem tak wstępnie poukładać żeby było w miarę równo. Miernikiem jakieś tam tendencje też chyba można wyłapać, nie?

Skomentuj

Micwoj zrób tak jak ci Borys pisze zwykłem multimetrem nie podobierasz tranzystorów mocy, musisz to robic pod wiekszym prondem. Małe tranzystorki jak najbardziej miernikiem mozesz dobrać. Ja mam do dobierania tranzystorów mocy prosty miernik zrobiony miliamperomierz w obwodzie bazy oraz drugi kolektora, potencjometrem ustawiam prąd bazy na 1ma jak prad kolektora pokaże np. 110ma to wiadomo wzmocnienie wynosi 110 pomiary przy napieciu kolektor-emiter 5v. Ale najprostrzy i bardzo dobry sposób to jak ci kolega wyżej pisał, tylko wlutuj je delikatnie żeby latwo wylutować w celu zamiany miejscami.

Skomentuj

Z lutowaniem do prawdziwej płytki to trochę upierdliwe.

Nie śmiać się proszę bo się będę wstydził .
            Jakoś tak? Da radę z bateryjki? Zasilacza sensownego nie posiadam, najwyżej jakieś po telefonach, laptopach itp. I chyba gdzieś jeden stabilizowany 15V się poniewiera.

Skomentuj

Ktoś rzuci okiem? Tak to składać?

Skomentuj

Micwoj, w starym numerze PE nr.2/1993 jest artykuł poświęcony betametrowi tranzystorów mocy.Warto przeczytać .

Skomentuj

Zamaist ustawiac prad bazy lepiej dac na nie proste zrodlo pradowe, mozna nawet dac potek zeby je precyzyjnie ustawic.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Na razie kupiłem sobie po kilka 2sc4793 i 2sa1837 od trzech sprzedawców. Niby dałoby się jakoś wybrać, nawet z grubsza pary. Ale i tak nie skompensuję różnic między końcowymi. A majątku na końcowe nie zamierzam wybierać. Olewam, podobieram żeby było w miarę równo i jak znajdę wolną chwilę to lutuję. Później zobaczę jak się faktycznie prądy na emiterowych rozkładają, może zrobię jakąś poprawkę i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Gdybym chciał jakoś znaleźć pary, to jak niby znaleźć takie trany żeby jako tako parami pasowały?

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Pomierzyłem sobie te z OPSa które mam w domu, stwierdziłem że spróbuję trochę poukładać w komplety tak, żeby różnice nie były jakieś znaczące. Ale się nie da.
                      Sam sobie odpowiedziales :)

Dlatego uklady nalezy projektowac tak aby roznice wzmocnienia nie wplywaly na wjsciowe parametry. Tranzystor bipolarny zawsze musi pracowac z glebokim sprzezeniem zwrotnym i nie ma innej mozliwosci! To sprzezenie wlasnie jest od wyrownywania rozbierznosci wzmocnienia.

Dodam jeszcze, ze i tak znalazles dosc rowne wzmocnienia. Problemem jest zbyt niskie wzmocnienie np w starych BD243C rozrzut wynosi od 10 d0 200, srednio ok 80 ale ten z 10 jest bezurzyteczny i to nalezy wylapac!

Skomentuj

Oglądam wasze I-AMPy i dochodzę do wniosku że chyba za mały radiator kupiłem, niby kupiłem taki jak większość ma ale węższy 80mm, czy bardzo się grzeje ten wzmacniacz, czy ten radiator 80x190x50-wyskość użebrowania da radę? I jeszcze jedno, jaką macie średnicę cewki?

Skomentuj

To zależy od tego jakiej mocy oczekujesz, czyli napięcia zasilania, impedancji obciążenia i amplitudy, nawiasem do domowego grania nie potrzebujesz ogromnego "kaloryfera".
                          Last edited by ampli; 09.10.2015, 15:25.

Skomentuj

Radiator musi rozproszyć moc średnią+bias, więc może nie będzie tak źle.

Skomentuj

Ok, zobaczymy, raczej nie przewiduje go testować na granicy możliwości :) poprostu nie zauważyłem że macie radiatory o szerokości 100mm, tez mi sie wydaje że ta 80 da radę.

Skomentuj

Dario 67 tez taki kupiłem, jak odpalisz daj znać czy daje rade. Ja mój dopiero pod koniec przyszłego tygodnia przetestuje, jak kurier dotrze.

Skomentuj

Chyba wczesniej mi się nie uda go uruchomić, krucho z czasem, ale coś tam podłubie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                                    raczej nie przewiduje go testować na granicy możliwości
                                    Ja go testowałem. 2x4ohm równolegle i pełna pi... Radiator parzy, od końcówki czuć zapach spalenizny , ale gra dalej. Tak na przyszłość, gdyby ktoś podłączył sobie odwrotnie zasilanie, to pada przede wszystkim bezpiecznik, R17, R19, R12, R13, T1, Q11, Q10 i D6, D7.

Skomentuj

Trzeba będzie duży znak "+" i "-" zrobić przy złączach następnym razem
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                        Trzeba będzie duży znak "+" i "-" zrobić przy złączach następnym razem
                                        Tak... chyba tak Jeszcze zostało mi zobaczyć, co się popsuło po zwarciu wyjścia głośnikowego w drugiej końcówce, ale to póżniej:)

Skomentuj

OPSy uruchomione, ale niestety zbyt duża składowa stała około 75mV, czy można ją jakoś skorygować jak to było w BG7, dobierając jeden z rezystorów. Chyba, że to się unormuje gdy dołączymy IPS.
                                          Last edited by dario67; 13.10.2015, 14:22.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X