Nie wstyd :) Bo mam nie mam. Ale z tego co pamiętam miałeś puszkę dla OPS3.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Puszka z OPS3 jest ale trafo puchnie jak pcham duzo watow w daytony (a spada mi tam impedancja do okolo 2R).
Robie nowa obudowe pod OPS2.
Zasilacz bede chyba przeprojektowywal albo robil nowy z mosfetowym zabezpieczeniem chyba.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
I jednak zostajesz przy SMPS?
Mam pytanie w SMPS na sterowniku jest bezpiecznik termiczny? Bo ja myślałem że to Termostat bimetaliczny. Na ile stopni?
Ja własnie drugą szt. OPS2 uruchomiłem z A9I męczę biednego Soniaka od wieży. Tylko jeden mi został.... drugi zaginął w akcji przeprowadzki.
Na razie na trafie, przetwornica czeka na lepsze PCB. Tylko czekam za paczką od chinoli. Bo podobno jest w warszawie.Last edited by nik156; 25.04.2016, 12:53.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Plytka zasilacza polutowana, wyglada na to ze dziala. Narazie ustawione na okolo 7.5A, dziala w miare szybko, doszedl tez pewien malutki mod, trzeba zalutowac jeden rezik 10kR od spodu plytki.
nik
Ja mam tam wsadzony fjuz na 90stopni, jak sie rozgrzeje to poprostu rozlancza zasilanie od sterownika i po temacie. Bramki mosfetow sa ciagniete w zrodla i wsio sie wylancza i nie pobiera pradu.Last edited by borys; 28.04.2016, 09:30.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Ładnie borys. Powiedz mi jeszcze czy zastanawiasz się na zasilaczem? Chodzi mi o Twoje "opinie" SMPS czy trafko+zasilacz do OPS2.
Pytanie drugie do większego Grona. Korzystam z A9+EMU0202 i nie wiem dlaczego po przesiadce z cliffjumper na A9 można powiedzieć że na cliff jest dużo głośniej przy tym samym poziomie głośności. Czy to ja gdzieś coś skopałem czy może to wina zasilania +/-48V i OPA sobie nie radzi za dobrze. Dajcie znać. Kiedyś przy 20dB nie dało się wytrzymać, a teraz podobnie jest przy 10dB. Identycznie mam w obu kanałach i z innymi OPS'ami.
Nie chce przerabiać IPS na mniejsze zasilanie bo mam zamiar to zasilać z SMPS, a tam jest +/-58V.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaSie buda powolirobi, narazie z tego co jest pod reka.
Też uderzam w ten deseń, radiatorki na bok, głębiej niż szerzej, masywny front, marzenie
Skomentuj
-
Zlacze ips o dowolnej wysokosci bardzo latwo zrobic samemu. Ja zlutowalem dwa zlacza do kupy. Wkleje zdjecie we wtorek rano ja dotre do laboratorium 😂. Fishery sa naprawde pancerne. Ja znormalizowalem szerokosc wzmakow na 35cm.
Nik
Smps bedzie pozniej ale sie musze zastanowic troche jak to rozplanowac. Zamierzam zrobic takie pcb ze bedzie je mozna wsadzic do obudowy po standardowym zasilaczu atx, nie trzeba bedzie robic dodatkowej obudowy na zasilacz. Z zmierz mi wartosci rezow w nfb , moze tam jakas buba siedzi i wzmocnienie jest inne.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Grupka (5szt)ma 2K. Pozostałe wartości sprawdzone. Wartości wg. schematu. Na dwóch szt. mam to samo, nie mówię że to problem. Tylko że troszeczkę zdziwiony jestem. Jeszcze zobaczę jutro pominę preamp i sprawdzę bezpośrednio z EMU. Te MPSA powinny jaką temperaturę osiągać? Bo mam taki mały radiatorek 6-7mm i potrafi skubany się trochę grzać. Teraz juz na OPS2 nie sprawdzę.Last edited by nik156; 01.05.2016, 20:41.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Widok zlacza IPS ponizej
Mozna to sobie zrobic na kilka sposobow, ja zlutowalem do kupy piny z gniazdem. Mozna tez kupic np 20mm piny i obedzie sie bez improwizacji.
nik
MPSA beda sie grzaly troche ale nie do przesady, pasowalo by skontrolowac prad spoczynkowy (przez jeden MPSA powinien wynosic okolo 2.5-3mA), w tym celu wystarczy zmierzyc spadek napiecia na reziku ktory idzie od emitera do raila z zasilaniem i wartosc podzielic przez wartosc rezystorka. W ori konfigu A9 ma wzmocnienie kilo 46x takze bardzo duze, sprawdz czy zasilanie na opku.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
borys, własnie odnośnie zasilania pytałem. Bo jak dobrze wiesz mam oryginał na +/-48V(pod obciążeniem prądu spoczynkowego) wiem że to mało, dlatego też pytam czy wzmocnienie może spaść z tego powodu OPA2134. Jeśli tak to widocznie tak miało być, a ja niepotrzebnie sobie głowę zawracam. Bo to później poprawie.
AMP100, fajnie rozwiązanie,ale widzę błąd z OPS3. Brak możliwości zamocowania PCB do radiatora bliżej tranzystorów. Powinna być jakaś dziurka na śrubkę lub dać mały nadlew laminatu za tranzystorami by radiator się na nim oparł. Taka mała sugestia.Last edited by nik156; 03.05.2016, 15:14.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Siema, trafiłem na drobny problem - próbuje uruchomić OPS3 CFP-Mad, możliwe że o czymś jeszcze nie wiem, albo coś sknociłem... po podłączeniu mam na wyjsciu OPS-a 42V no i nie świeci się zielony LED w CFP-Mad. Nie wiem czy powinien się zaświecić ? Leda sprawdzałem miernikiem i wszystko wskazuje na to że jest prawidłowo wlutowany..
Może ktoś miał podobny problem ?
Skomentuj
-
A czytałeś dokładnie jak uruchomić samego OPS? Zapoznaj się tym postem
http://diyaudio.pl/showthread.php/26...l=1#post457745 - sprawdź co źle zrobiłeś i uruchom tak jak się powinno.
dioda CFP musi się świecić.Last edited by nik156; 03.05.2016, 20:13.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
nik
Wzmocnienie nie zalezy od napiecia zasilania takze to calkiem inna sprawa. Sprawdz napiecie zasilania opampa.
wiesiek
Dioda LED ma sie swiecic, bez tego wzmak nie bedzie dzialal, ten ledzik trzyma caly wzmak w jednym miejscu.
Ustaw miernik na diode, i sprawdz czy mozesz ja zaswiecic (czerwona koncowka miernika w dodatnim railu zasilania).i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
OPS chodzi z A9-Rachet, i ładnie daje się regulować, więc wynika z tego że coś nie tak mam z CFP... MOże zrypany LEDLast edited by wiesiek9990; 03.05.2016, 20:37.
Skomentuj
Skomentuj