Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

Wiadomości z placu boju, brumu nie ma już w śród nas.

Ogółem to dziękuję za rady, zgodnie z założeniami trafo siało na IPSy, uznałem że skoro Borysowi ipsy działały na długich kablach to czemu by nie sprawdzić.
    Zamontowałem je na aluminiowej belce w miejscu gdzie miał być wzmacniacz słuchawkowy (co bo jeszcze on ma tam trafić), na stosownych przewodach.
    Brum zniknął całkowicie lekko szum w wysokotonówkach było słychać (tak z 10cm).

Wzmacniacz połączony z masą tylko za pomocą ekranu prawego kanału, na wejściach musiałem porobić dzielniki by wzmacniacz trochę ciszej grał i w sumie można uznać problem za rozwiązany. Z dzielnikami nie przy okazji szumu.

Fajnie znowu mieć pełną paletę dźwięków, oraz ten niezbyt kontrolowany i syty bas ^^

Mam IPSy na grzędzie, w sumie we wzmacniaczu jak w kurniku, więc nawet pasuje.
    Last edited by Marcin V; 17.08.2017, 00:57.

Skomentuj

Czytam co napisałem i widząc że nie mogę tego edytować, wręcz mnie trafia ^^
      Przepraszam wszystkich czytających, zmęczenie materiału.

Skomentuj

Dzisiaj prowizorycznie podłączyłem I-ampa pod "testowe" monitorki i kopara mi opadła. borys kawał dobrej roboty

Skomentuj

Takie rozmieszczenie jest w miarę poprawne? sama końcówka mocy, bez potencjometru.

Last edited by womax; 23.08.2017, 19:30.

Skomentuj

womax
            Jak to bedzie sama koncowka bez potenciometru to takie rozmieszczenie pewnie moze byc OK, upewnij sie tylko ze bedziesz mial odpowiednia wentylacje.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Skoro wejście AC230V masz z prawej to ja bym rozmieścił to w ten sposób:

Skomentuj

Dorabiam maly upgrade do VSHA V5, mianowicie wersja V6 to bedzie integra, jest kilka rzeczy jeszcze do zrobienia ale zapowiada sie naprawde obiecujaco. Za stopien napieciowy robi teraz hybrydowa kaskada z mosfetem, dzieki temu ze napiecie od strony drenu ma praktycznie stala wartosc, pojemnosci wejsciowe mosfeta praktycznie ''nie musza'' byc przeladowywane, takze samo wejscie jest bardzo dobrze zabuforowane. Pomiarowo na 100M wyglada to dosc fajnie. Jezeli chodzi o samo sluchanie to pierwsza sprawa to bardzo, bardzo duza ilosc mikrodetali z tla, mega rozdzielczosc (tak mi moje stare ucho podpowiada).
                ECC88 ustawiona na 6.8mA, przy wiekszym biasie zaczyna pracowac juz bardzo nieliniowo. Dodatkowo zostal zrobiony oddzielny zasilacz stabilizowany do zasilania samej lampy (bez dodatkowego transformatora), wykorzystalem ''podwajacz napiecia'' czyli zabootstrapowane napiecie podwaja napiecie z glownego trafa i robi sie nam napiecie dwa razy wieksze -10V, ktore ukradlem do stabilizacji.
                Jak sie ogarne (o ile sie ogarne) to bedzie updejtowane

Skomentuj

Posłuchałem rad i ustawiłem w ten sposób. Pierwsze granie w obudowie-źródło dźwięku to telefon... nic nie brumi, zapowiada się dobrze, pozostało do zrobienia kilka kosmetycznych rzeczy.

Skomentuj

womax
                    Swietna robota. Odpowiednia obudowa tez pomaga na brumienie. Jakby zerknac na screany FFT dwa posty wzej to mozna zaobserwowac kiedy pomiary sa robione w obudowie a kiedy nie. W obudowie komponent 50HZ i pochodne praktycznie nie istnieje. Prowadzenie masy swoja droga ale obudowa to tez duzy plus (miedzy innymi dlatego zostawiam zawsze miejsce przy jednym z otworkow montazowych kazdej plytki na kondek 100nF, tylko trzeba wiedziec jak to pozlanczac).

Po\se

Skomentuj

Dotychczas jako źródła dźwięku używałem telefonu, w miedzy czasie wymieniłem kondensator wejściowy na taki jak na zdjęciu niżej(cliffjumper mk2)-wszystko grało dobrze. Dzisiaj na wejście podłączyłem potencjometr, podłączyłem odtwarzacz CD i się zdziwiłem... dźwięk jak był słuchał muzyki zza ściany. Wymieniłem kondensator wejściowy na poprzedni(wima 3.3uF) i wszystko wróciło do normy. Zastanawiam się czy to wina zwiększonej pojemności i samego kondensatora?

Skomentuj

Większa pojemność teoretycznie poszerza w dół odtwarzanie niskich czestotliwosci. Bardzo wątpliwe jest aby ta kwestia była przyczyną gorszego dźwięku. Dość łatwo wychwycić różnice miedzy kondensatorami w sygnale, zreszta to samo się tyczy rezystora 1k od filtra RF na wejściu.
                        Last edited by Adam_85; 05.09.2017, 10:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez womax Zobacz posta
                          Posłuchałem rad i ustawiłem w ten sposób. Pierwsze granie w obudowie-źródło dźwięku to telefon... nic nie brumi, zapowiada się dobrze, pozostało do zrobienia kilka kosmetycznych rzeczy.
                          Taka konfiguracja jest dużo bardziej poprawna. Byłoby jeszcze poprawniej (ale tylko ze względu na kompatybilność ze sprzętami fabrycznymi, które wejścia/wyjścia sygnałowe mają zazwyczaj po prawej stronie) gdybyś trafo umieścił po lewej a płytki po prawej stronie. Ale generalnie konstrukcja bardzo ładna, we wnętrzu panuje porządek i przejrzystość. To bardzo ważne dla serwisu lub ewentualnej rozbudowy. Gratuluję!

Skomentuj

wiele sprzętów fabrycznych też ma sygnał po lewej (np. mój audiolab).. także to chyba bez znaczenia..

Skomentuj

LubMich, zgadza się, niektórzy lubią być "inni" i ma to swój cel...

Skomentuj

Hmm ktoś stosunkowo niedawno wklejał arkusz excel do obliczania mocy i-amp-a przy zadanym napięciu, ale nie mogę tego znaleźć. Ma ktoś może pod ręką ?

Dzięki :)

Skomentuj

Mam kłopot z zasilaczem Cap-m.
                                  Mam dwa takie zasilacze do dual mono. To wersja robocza Borysa, później ewoluowała w przystawkę.
                                  Dwa dni temu oba zasilacze dobrze działały, ale na wyjściu było tylko 4700uf, zmieniłem wyjściowe kondy na 10mF. I do tego zrobiłem modyfikację do uzyskania stabilizacji.
                                  I teraz są jaja, bo trzy gałęzie zasilania działąją OK, (napięcie stabilne, da się regulować itp) a jedna dostała takiej przypadłości, że natychmiast po włączeniu zasilacza uszkadza mosfety. Nie ma żadnego dumy, ciepła, ani nic, ale przed wlutowaniem mosfet mierzy się normalnie, a po włączeniu zasilania jest natychmiast uszkadzany. Dzieje się tak też kiedy usuwam stabilizację i zostaje tylko cap-m
                                  Przemierzyłem wszystkie tranzystory z tej gałęzi, są OK, przemierzyłem napięcia na wszystkich rezystorach i są identyczne (+/-5 jak w dobrej gałęzi. No i dalej nie wiem co robić poza zamówieniem nowych mosfetów bo miałem dwa na wymianę i oba są już martwe. :(
                                  Czy ktoś potrafi mi pomóc w temacie?

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                    Hmm ktoś stosunkowo niedawno wklejał arkusz excel do obliczania mocy i-amp-a przy zadanym napięciu, ale nie mogę tego znaleźć. Ma ktoś może pod ręką ?

Dzięki :)
                                    Sprawdz.
                                    Załączone pliki
                                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Micwoj może inrush current uszkadza mosfety?
                                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                      Grado SR125i

Skomentuj

Może, nie mam softstartu, ale czemu 1 gałąź z 4? I jak ochronić mosfeta docelowo? Do testu mogę mu wsadzić kawałek rezystora przed końcowym kondensatorem i zobaczyć czy następny też padnie?

Skomentuj

Można tak zrobić. Sprawdź jeszcze czy napięcie Ugs masz prawidłowe.
                                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...