Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupilem sobie nowa mysze to trzeba bylo ja przetestowac w boju Wczoraj narysowala VUmeter (z LOG ampikiem) a dzisiaj rano borys polutowal (dla sportu zrobilem tez przystaweczke na Jacka bo mi sie przyda).

Kilka szlifow zostalo bo wyszlo w praniu ze trzeba dolozyc 2 rezystorki. VU meterek jest prosty i tani w wykonaniu, na wejsciu jest prostownik precyzyjny (takze mamy na VU meterku obydwie polowy sygnalu), za nim wzmacniacz logarytmiczny i gain-amp.

Na zolto przebieg trojkatny z generatora a ponizej na zielono juz wyprostowany i zlogarytmowany sygnal do nakarmienia VU meterka.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

wiesiek, A66

Tak jak kolega napisal, grac jak lampa to to pewnie nie bedzie, jednak jest taki myk ze bedzie moza uklad troche podkolorowac w jedna lub druga strone i troche moze sie uda tym graniem pomanewrowac.
      W duzej mierze grala tutaj bedzie petla NFB a nie sama lampa - tak mi sie wydaje.

Prototypik na jednej parce IRFP250N (rezystory bramkowe 100R) dalem koledze do przesluchania, pozniej bedziemy w nim grzebac.
      Ja zapodalem trafko 2x 30Vac i biasik w okolicy 120mA. IRFP240 maja o polowe mniejsze pojemnosci wejsciowe i latwiej sie nimi steruje ale i dwa razy gorsza transkonduktancje, takze cos za cos. W sumie to tak na jedno wychodzi czy dac dwie parki IRFP240 czy jedna IRFP250N.

Jak to gra ?? Hmm na moje ucho to gra tak bardzo zwyczajnie, bez kolorowania i bez darcia sie na gorze, mozna wlaczyc sobie rano i sluchac caly dzien, uszy nie beda wiednac na bank. Kolega AKSA z sasiedniego forum zainspirowal mnie quasi stopniem wyjsciowym i faktycznie cos w nim jest. Da sie ten balagan naprawde roznie poustawiac. Moze miec ladnie wygasajace harmoniczne, moze miec dominujace parzyste, moze miec duze albo male THD. Kwestia tylko przesluchania i wyciagniecia jakis wnioskow.

Przygotowalem sobie tez troche zmodyfikowany stopien wyjsciowy na N-mosfetach, z ''wzmocnieniem napieciowym'' x1,5 do 2, ciagnie ladnie od raila do raila ale na dzien dzisiejszy nie moge sobie poradzic z klipem, musze troche wiecej czasu poswiecic.
      Toshiba ma fajne N-mosfety z zajebista transkonduktancja i wygladaja na papierze dosc liniowo, moga wypasc calkiem dobrze (sie zamowi sie uwidzi). Najpierw kolega musi odsluchac, jak cos z tego bedzie to bede rozwijal temat dalej.

Jest tez plan B z wtornikiem White'a ale narazie nie dam rady tego zrobic, sa ramy czasowe, ktorych nie przeskocze.

EDIT

wiesiek
      Jak ten sb23 na basie sie sprwuje ??

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        wiesiek, A66

EDIT

wiesiek
        Jak ten sb23 na basie sie sprwuje ??
        W ten weekend powiekszalem otwory w obudowie pod SB23 (mialem 225 mm teraz jest 234 mm).
        Ponieważ dla Daytona RS225 miałem 42 litry wiec przez jakis czas bedzie w tej obudowie SB chodził.
        Pierwsze testy w nadchodzącym tygodniu. wtedy cos napisze.

Skomentuj

Panowie może zamowienie grupowe na to QUASHI?

Skomentuj

Robię wzmacniacz do suba na ops3. Czy będzie jakaś różnica pomiędzy mosfet i bjt ?
            Jak podłączyć się do opsa bez płytek wejściowych ?

Skomentuj

Zamieszczone przez PaPel Zobacz posta
              Panowie może zamowienie grupowe na to QUASHI?
              A po co ? żelazko w dłoń i jedziesz z tematem......:biggrin:

Skomentuj

Wiesz, tańsze części, nie trzeba zamawiać z różnych źródeł, siadasz i lutujesz. No i nie każdemu płytki wychodzą, lub w ogóle ich nie robią. Fabryczna lepiej też wygląda :)

Skomentuj

Bardzo prosze - gerbery na stronce. Jak ktos ma jakies uwagi to prosze dac znac.
                  W ponizszym widoku PCB opisy wychodza na pady poniewaz nie za bardzo wiem jak wylaczyc warstwe top w programie do podgladania gerberow, tam beda tylko otworki takze opisy beda cale.

W razie montazu IRFP250N trzeba zmniejszyc wartosci rezystorow bramkowych z 150R na 100R.

Pozdr

Last edited by borys; 07.10.2017, 18:01.

Skomentuj

Panowie, ile powinna kosztować dobra lampa do Quasi VSHA? Zaznaczam, że miałem zerowy kontakt z lampami.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                      Panowie, ile powinna kosztować dobra lampa do Quasi VSHA?
                      Zależy za ile ktoś będzie ją chciał sprzedać :)
                      Cena nie ma znaczenia, liczą się jedynie parametry.
                      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                        Panowie, ile powinna kosztować dobra lampa do Quasi VSHA? Zaznaczam, że miałem zerowy kontakt z lampami.
                        Powinna jak najmniej :biggrin:

Ja, jak pisałem już gdzieś na forum, jestem fanem radziecckich "NOS'ów" z lat 60-70.
                        Polecam popoluj na 6N23P-WE ( cyrylicą 6Н23П-ЕВ ).
                        Na allegro czasem jeden sprzedawca miewa dobrane w pary i pomierzone - nie najdrożej.

Skomentuj

panowie ktoś ma do sprzedania I200 wraz z kitem?? oraz ISS??

Skomentuj

Ja uzylem do Quasi nowe lampki JJ ECC88 za 35pln z popularnego sklepu lampy elektronowe, uzywalem tez 6N30Pi sovteca (tez nowe).

Zeby sie bardziej zaprawic w temacie to musze wykonac kilka plyteczek, mam pewien zlowieszczy plan, jak wypali to bedzie bajka. Ale to pewnie jeszcze z 6 miesiecy mi zejdzie.

Skomentuj

Witam, czy ma ktoś do odsprzedaży wejściówki ?

Skomentuj

Zamieszczone przez awdek Zobacz posta
                                Witam, czy ma ktoś do odsprzedaży wejściówki ?
                                Na jaki spektakl? :)
                                https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Pewnie na Audio Video Show 2017 do pokoju Diyaudio😉😁

Skomentuj

Czas wsadzic w bude te cztery kanaly.

Skomentuj

Budujesz kino domowe ?

Skomentuj

Ile kW będzie jadł taki MegaAmp?

Skomentuj

Ale spawarka się kroi ^^

Co tym będzie napędzane? Dwa dwucewkowe suby?
                                          Czy jakaś większa paka?
                                          Czy może będziesz mostkował?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X