Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Każdy kupujący płytki od borysa dostaje aktualny BOM. A jak ktoś kupuje nowe płytki i zagląda do tematu gdzie są jedne z pierwszych wersji i się dziwi, że elementy nie są 1:1 to pretensje może mieć tylko do siebie.

Co do tamtego tematu "poradnika" to można zostawić sam proces odpalenia OPS. IPSy można zlikwidować.

marcin55246 mam sankeny u siebie i tak jakby "cieplej"
    Last edited by gavron04; 11.11.2017, 12:53.
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
      Pytanie do tych, co słyszą różnice w tranzystorach. Czy mi się zdaję, czy Sankeny inaczej grają niż Toshiby? Może i coś mi się wkręca, ale dla mnie Sankeny jakoś lepiej oddają dźwięk.
      Inny punkt pracy, inne nachylenie charakterystyk, inne parametry transkonduktancyjne i transimpedancyjne = inny rozkład zniekształceń i inne pasmo przenoszenia. Tu nie ma żadnej magii. Jaszcze dochodzi autosugestia :)
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Witam . Mam takie pytanie na temat wejściówki A9-ratchet.
        Czy wymiana kondesatora 3.3 (c3) na np janzen audio superior z-cap 3.3 bedzie różnica w dźwięku na plus, a jeśli tak to czy na tyle wyraźna by wydać prawie 140 zł ?

Skomentuj

bartek200a zacznij od białego mundorfa :) Jeśli usłyszysz różnicę to możesz wymienić na coś droższego :)

Skomentuj

gavron04 Kupiłem płytki od Borysa i nie dostałem aktualnego BOM więc zasugerowałem się starym.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiorekw Zobacz posta
              gavron04 Kupiłem płytki od Borysa i nie dostałem aktualnego BOM więc zasugerowałem się starym.
              Kolega borys niestety jest na tyle zajęty, że samemu trzeba się czasem upomnieć o bom do zakupionej płytki.

Skomentuj

Zapewne tak zrobiłbym, gdybym wiedział, że się aż tak zmieniły. Zasugerowałem się kilkoma z brzegu rezystorami, które akurat były identyczne w starej i nowej wersji, więc stwierdziłem, że zmieniło się tylko ułożenie elementów. Nie mam do nikogo pretensji jeśli o to Wam chodzi, w ogóle twierdzę, że borys zrobił nieprawdopodobnie wielki kawał roboty.

Skomentuj

wiorekw to wiele wyjaśnia

Co do A9tki to jestem w trakcie składania, muszę zamówić brakujące elementy i posłuchamy :)

https://www.flickr.com/photos/125677...57662498966828
                  Last edited by gavron04; 11.11.2017, 14:02.

Skomentuj

gavron04 jestem na podobnym etapie:

Jak widać, brakuje mi wszystkich kondensatorów oraz rezystorów 1,5k 2W.
                    Gdyby Ci zostało trochę części to chętnie coś przygarnę - nie chcę kolejny raz zamawiać po 20 elementów, kiedy potrzebuje 2szt.

Skomentuj

I-Amp 200 na Mosfetach Toshiba
                      dzięki uprzejmości autora mam możliwość tostowania,
                      IPS założyłem A9

o tym jak gra napiszę w przyszłym tygodniu

Last edited by arkotik; 11.11.2017, 21:21.

Skomentuj

wiorekw

Jezeli bedziesz uzywal IPSa z ktoras integra stereo to zalutuj ta zworke w lewym dolnym rogu, ona doprowadza mase sygnalowa.

arkotik
                        Ciesze sie ze sie nie obijasz Ja tez nie mam na takie luksusy czasu. Najgorsze jest to ze mam w cholere pomyslow.
                        Mam pewne spostrzezenia odnosnie tego i200, ciekawi mnie twoja opinia - czy sie potwierdzi.

Uniwersalny preampik SRPP na dwa rodzaje pinoutow w novalu 9. Postaram sie znormalizowac preampy (beda na poczatek moze ze dwa lub trzy) w taki sposob zeby pasowaly do tego samego zasilacza regulowanego oraz pod rozstaw srub, czyli takie male plug and play.

Preampy beda mialy duze wzmocnienie napieciowe (do specjalnie przygotowanych IPSow) ale dolozylem jeden rezystorek jako wyjscie niskopoziomowe (wzmocnienie napieciowe okolo x2).

Dobra po co dzielnik rezystorowy ? Tak mi sie wydaje ze jak lampa ma przekazywac swoj charakter dalej w swiat to wyjscie musi pracowac w wmiare szerokim zakresie napiec (dokladnie tak samo jak w prawdziwym wzmacniaczu lampowym), takze mimo wzmocnienia napieciowego x2 charakterek powinien pozostac. Jeszcze moze ze dwa tygodnie i bede mial jakis lepszy poglad na ten temat.

Pozdr
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jestem chętny na to pre :-)

Poszło z Commodore 64

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                            Jestem chętny na to pre :-)

Poszło z Commodore 64
                            Nie ty jeden, ja jeszcze bym się zainteresował tym psu do lampy, przydało by się do riaa na lampie

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
                              I-Amp 200 na Mosfetach Toshiba
                              dzięki uprzejmości autora mam możliwość tostowania,
                              IPS założyłem A9

o tym jak gra napiszę w przyszłym tygodniu

Takie zboczenie może, ale radiatorem do trafa bym dał

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Amelinium jest paramagnetykiem....
                                https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Ale odległość trafa od elektroniki się zwiększy:)

Skomentuj

Mimo że trafo ekranowane to również dałbym radiator w stronę trafa.
                                    Ja podobnie jak koledzy również chętnie kupilbym płytki do pre i zasilacza. Ewentualnie fajnie by było jakby borys udostępnił wzory do prasowanek, byłbym wdzięczny.

Skomentuj

Popieram przeniesienie trafa za radiator, u mnie trafo było za blisko IPS i był lekki brum słyszalny z odległości 0,5m od głośników.
                                      Przesunąłem IPS o kilka cm i cisza, od tego czasu nie mam problemów z jakimkolwiek brumem.

Skomentuj

Ja tak zrobiłem w moim I-Ampie 200-88 , dołożyłem jeszcze dodatkową ściankę pomiędzy trafem i radiatorem która dodatkowo kieruje ciepłe powietrze do góry ,ułatwiając chłodzenie i zwiększając jego efektywność. :)

Skomentuj

Medpak
                                          Piekna obudowa, prawdziwa reczna robota, super.

Ja sie tez nie opierdzielam, pokleilem troche gratow, ktore mialem pod reka, zeby wziac prototypik do domu (jeszcze jakas deske na front musze machnac.
                                          Obudowe mam umasowana oczywiscie, w glosniku absoluna cisza, zanego nawet maluskiego sladu brumu. Piersze dzwieki juz za mna, przyznam ze bardzo mi sie podoba projekt X2 (czyli koncowka x2 + preamp x20).

Wszytko jest tak jak w naturze, ryba plywa w wodzie, lampa wzmacnia napiecie, tranzystor wzmacnia prad, kazda czesc ukladanki pracuje w swoim naturalnym srodowisku.

Pozdr
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X