Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak dołożyłem.

Jutro kupie 75R bo włożyłem 68R juz jest lepiej ale jeszcze sie grzeje. Nie tak intensywnie ale... :)
    Dziwi mnie ten prąd spoczynkowy że tak jest uwarunkowany od temperatury i przy uruchomieniu ponowynym rośnie od zera.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

To zobacz na reakcje jak chuchniesz na radiator :-) momentalnie w ułamku sekundy się zmienia

Skomentuj

A ja powoli pakuje OPS 4 do budy bo leżała wolna. Na stałę połączyłem z cliffjumperem bo mi się bardzo podobał. Będą duże wskaźniki z przodu ala Accuphase.

Skomentuj

u mnie było podobnie z tym ze ja mam A9 Diamond, wcześniej miałem takie cienkie blaszki i był problem

potem zmieniłem na takie radiatorki i jest ok

Skomentuj

Fajnie że tak szybko się udało :) z jakiego napięcia zasilasz?
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

To jakies dziwne rzeczy się dzieją na tej wejściówce... Nie ma sensu ustawiać spoczynkowego bo po schłodzeniu lata jak żyd o pustym sklepie, to samo w drugą stronę jak się zagrzeje...
              Last edited by Pteterycz; 23.07.2018, 11:18.

Skomentuj

U mnie trzyma ile ustawiłem a to ze pływa podczas pracy to normalne ale zakres tego pływania nie jest duży. Ale fakt ze jest bardzo czuła na zmiany temperatury ale to chyba dobrze. Wystarczy lekki podmuch i zaraz spada poniżej ustawienia ale przecież w zamkniętej obudowie sa w miare stabilne temperatury.

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

U mnie ta wersja chodziła od kopa na 2 x 35ac. Jakie masz kondensatory na driverach?

Skomentuj

Ja mam zmienione na 330 pF tak jak Borys zalecal

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Adam wszystko jest prawidłowe pomierzyłem wszystkie napięcia, działa muzyka gra, a że konstrukcja tego ipsa jest taka a nie inna to inna sprawa.
                      Kondesatory 330pF. To nie istotne bo ops sam w sobie bias trzyma sztywno....

- - - - - aktualizacja - - - - -

@magep to nie jest tak do końca z temperaturą bo ustawiając na pełnym wygrzaniu, to od zimnego do tego optymalnego napięcia potrzebuje dobrych kikunastu minut... to nie jest dobre. Podgrzałem suszarką to rośnie do bardzo dużych napięć... Bez stabilizacji temperaturowej to nie jest dobre rozwiązanie...

Skomentuj

Jeżeli bias dynamicznie się zmienia to znaczy, że wzmacniacz się wzbudza. Sam ops a ops i ips to jednak dwie różne sprawy.

Skomentuj

Tak masz rację ale w tym przypadku słowo klucz to temperatura. Dmuchnąć na radiator na ipsie i bias leci, dmuchniesz suszarką rośnie...

Skomentuj

U mnie ten efekt jest tylko na A9R mam tez clif mk2 i tam nie mam takich wahan, bias przy A9R ustawilem jak juz byl dobrze wygrzany i przy dluzszym mocnym graniu chyba nie przekraczal mi 35mV, sprawdze to dokladnie w niedziele jak wroce do domu i czas jaki potrzebuje do osiagniecia 25mV
                            Last edited by magep; 23.07.2018, 18:39.

Skomentuj

Mam jeszcze bg7 ale nie polutowany... myślę że tam też nie będzie takiego efektu.

Skomentuj

Też niedawno uruchamiałem i-amp200, i obeszło się bez problemów (oprócz mojego strachu:)).
                                Kilka fitek:
                                ips A9-Ratchet i radiatorki tranów:
                                ips i wykonanie złącza i złacza pomiarowego:
                                dałem takie rezy:
                                tak pasują rezy na pcb:
                                Gra dzielnie już chyba z miesiąc, ciesząc ucho. Jeszcze raz wielkie dzięki dla Borysa za dopracowanie konstrukcji i poświęcony czas!
                                Last edited by czekin1; 23.07.2018, 18:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  Tak masz rację ale w tym przypadku słowo klucz to temperatura. Dmuchnąć na radiator na ipsie i bias leci, dmuchniesz suszarką rośnie...
                                  Dlatego wzmacniacz umieszczany jest w obudowie. Zapewniamy mu w miarę stabilne warunki oraz ekranowanie przed różnego rodzaju zakłóceniami z powietrza. Regulujesz go po względnym nagrzaniu się w docelowej obudowie i jeżeli zadbałes o stabilność to nie powinieneś mieć z nim żadnych problemów. Akurat tej wersji A9 której uzywasz nie miałem zbyt długo, ale z żadną nie miałem problemów w kwestii regulacji, tańczącego biasu itd. Tylko ja od początku stawiałem na większą stabilność kosztem szybkości wzmacniacza. Na dłuższą metę odsłuch podbudzen jest zwyczajnie mało przyjemny bo jest sporo elementów jakby wyjętych spod żyletki :-D Choć samo spięcie i rozprowadzenie mas będzie miało również ogromny wpływ na to co będziemy słyszeć. Można powiedzieć, że każdy egzemplarz należy rozpatrywać indywidualnie bo zastosowane elementy, ich wariacja często jest rozna, a więc i efekt jest różny. To się tyczy każdego wzmacniacza, nie tylko i-ampow.
                                  Last edited by Adam_85; 23.07.2018, 19:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                    Podstawowy a9ratchet. Poprawność przeglądałem już kilka razy, wykluczam poprawność lutowania. Co najwyżej jakiś babol w elementach ale to samo w obu kanałach. Wszystkie napięcia o których wspominał Piotrek poprawne. Szkoda że nie mam tutaj innego ipsa na podmianę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wyczyść dokładnie płytkę bo widzę tam pełno topnika i śmieci po lutowaniu (nawet resztki lutowia!~)
                                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                      Wyczyść dokładnie płytkę bo widzę tam pełno topnika i śmieci po lutowaniu (nawet resztki lutowia!~)
                                      Ja zawsze myje płytki dokładnie od spodu i od gory i po myciu jeszcze dodatkowo dokładnie sprawdzam.

Skomentuj

Jakby co to juz jestem (przewaznie od 5 do 7 rano, wieczorem nie mam internetu jeszcze).

A9 --> bias --> dlugo stabilizujacy sie bias wynika z prostoty ukladowej plytki IPS oraz pewnych kompromisow. Konkretnie to dlugo stabilizujacy sie bias stopnia napieciowego powoduje potrzebe uzbrojenia sie w cierpliwosc przy regulacji biasu stopnia koncowego.

4szt tranzystorkow MPSa formuja prosty stopien napieciowy, spadajace napiecie Vbe + obudowa TO92 powoduja ze bias w stopniu napieciowym IPS bedzie rosl przez jakis czas (na dodatek nierowno kompensujace sie spadki napiec na elementach od frontu wzmacniacza).
                                        Jak przyjdzie czas to postaram sie przygotowac nowsza wersje IPS lepiej skompensowana temperaturowo, nawet w SMD. Pierwszy prosty krok to bedzie wyrownanie strat cieplnych w pierwszych 4 elementach wejsciowych.
                                        Tak np. zostalo zrobione w wejsciowce JetFire (zakaskadowany front), 4 tranzystory, takie samo Vce, Ic, takie same straty, i druftu temeraturowego juz nie ma.
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czyli to co mówiłem taka konstrukcja ipsa bez kompensacji temperaturowej. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X