Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez CiurentBass Zobacz posta
    P.Borys racja chodziło mi o zasilanie 2x65v.
    Mam kilka pytań na temat ops5 oraz ipsu v7.0
    A więc potrzebuję napędu do pokoju 45m2 kolumny obecne to stx electrino 500 w przyszłości je zmienię.
    1.które tranzystory są lepsze toshiba czy sanken mt200?
    2.Czy trzeba parowac tranzystory mocy?czy jest to konieczne?
    3.Jakie zasilanie dla 2x550w 4om?
    4.Ile wynosi napięcie nasycenia i co to jest bostrap?co on daje?
    5.Jakiej mocy va trafo dać dla 2x550w 4om?
    6.Ile można max ustawić stabilizację ipsu dla tej mocy?
    7.Czy można wstawić w ipsu 4 x kondesator mundorf 22mf/80v zamiast 10mf? Czy nie pogorszy to pracy zasilacza?
    8.Ile kosztuje pcb do ops5 bjt ipsu v7.0 oraz a9d wejściówka?
    Dziękuję za info pozdrawiam Michał
    1. MT200 i popularne toshiby sa bardzo dobre. Moje wlasne preferencje kieruja sie w strone LAPT od Sankena.
    2. Nie jest konieczne parowanie tranzystorow koncowych BJT, wazne zeby mialy ta sama serje. Po zbiasowaniu koncowki mozna ustawic sobie rozne wartosci biasu i porownac spadki napiec na rezystorach emiterowych.
    3. Przy napieciu zasilania okolo 2x75VDC wyjdzie ci okolo 520W na 4R.
    4. Napiecie nasycenia samego OPSa wynosi okolo 2.1V do tego trzeba bedzie jeszcze dodac napiecie nasycenia samego stopnia sterujacego a ono moze wynoscic nawet do 3V, generalnie mozna przyjac ze calkowite napiecie nasycenia bedzie w okolicy max 6V.
    Bootstrap to dynamiczne podnoszenie napiecia, generalnie laduje sie kondensator pewna wartoscia VDC i przy pomocy jakiego niskoimpedancyjengo obwodu (wyjscie wzmacniacza) ''przesuwa sie'' napiecie zasilania jakiegos obwodu, wartosc tego przesuniecia = teoretycznie to VDC ktorym naladowany jest elektrolit, w praktyce jest ono ograniczone = reaktancja kondensatora * prad obciazenia.
    5. Generalnie ''rule of thumb'' mowi ze trafo powinno miec okolo 1,5x moc wzmacniacza - taka zasade przyjmuje wielu DIYowcow. W praktyce zagadnienie jest bardziej skomplikowane. Moca transformatora mozna w sprawny sposob ograniczac moc wyjsciowa wzmacniacza przy pracy z niskoimpedancyjnymi kolumnamni. Mistrzami w tej dziedzinie sa producenci amplitunerow W zaleznosci ok konstrukcji/sztywnosci zasilania mozemy sobie nieco podniesc moc dynamiczna na obciazeniu 8R , ktora pozniej zostanie zredukowana przy pracy z obciazeniem 4R. Tutaj podejscie do tematu jest bardzo elastyczne i napewno znajda sie zwolennicy/przeciwnicy kazdego z rozwiazan --> miekke/sztywne zasilanie. Jezeli uklad ma dosc duza wartosc PSRR (zdolnosc do szamania przez wzmacniacz kiepskiego zasilania) to miekkim zasilaniem nie ma sie co przejmowac.

6. To jest rowniez dosc zlozone zagadnienie, poniewaz chodzi o odpowiednie dobranie stalej czasowej RC przed komparatorem sterujacym napieciem wyjsciowym. Niestety nie robilem doglebnych testow na ile sobie mozna pozwolic poniewaz wplywa na to sporo czynnikow, miedzy innymi sztywnosc transformatora. Przy obecnym setupie i dosc sztywnym trafie ustawiam sobie okolo 2V.

7. Do zasilacza zintegrowanego z przystawka mozesz dac kondensatory o wiekszej pojemnosci, te o wiekszych gabarytach np. z zaciskami srubowymi sa znacznie lepsze. W moim zasilaczu sa 4szt poniewaz pierwsza para bierze na siebie wieksza czesc pradu ladowania, pary sa rozdzielone rezystorami o malej wartosci, dzieki temu tworzy sie nam dodatkowy filtr RC w ukladzie zasilacza.

8. OPS5 jak jeszcze mam to 55pln jak nie mam to ci moge gerbery wyslac. Zasilacz sprawdze czy mam. IPS/19pln.

Pozdr
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Skomentuj

Adam gdzieś wrzucał zdjęcia środka, ale nie pamiętam w którym temacie. Ale tak, to SR
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Powoli coś tam rzezbie, ale do końca jeszcze.

Skomentuj

Wreszcie udalo sie uruchomic wejsciowke BOLT w wersji X30 (plytka jest ta sama co X2 tylko 4 elementy inne). Pod reka mam narazie tylko OPS3 z popularnymi mosfetami IRFP. Uklad bardzo prosty ale i z technicznego punktu widzenia bardzo dobry (tak samo byl kiedys zrobiony BG1 i Hexfet). Pomiarki ponizej, pozniej biore stereo do domu do posluchania.

Skomentuj

Borys Bolt jest bez sprzężenia z.

Skomentuj

dumek
                R3 R4 i R5 R6 to sa dzielniki NFB. Uklad z pradowym sprzezeniem zwrotnym.

Skomentuj

Witam,

Czy są gdzieś dostępne najświeższe wersje płytek PCB, schematy oraz zestawienie elementów? Ewentualnie czy istnieje możliwość zakupu gotowych PCB? Jak zrobię monitorki też z przepisu borysa to chyba wezmę się za iAMP

Skomentuj

Czy ktokolwiek miał problem z palącymi się rezystorami R5,R18 w Iampie 100M?

Już drugi raz wymieniam a wolałbym wiedzieć co zepsułem że się palą. Zawsze przed ich zjaraniem zapala się protect.

Skomentuj

Nie było że gdzieś tam trzeba dolutować, czy zwiększyć jakieś kondensatory?

Skomentuj

yyy teraz znaazłem jakieś info żeby dolutować 220nf lub wymienić na 330nf
                        tyle że nie wiem czy to jest problemem.. Ktoś mógłby potwierdzić? Jakie problemy powoduje brak tych kondensatorów?

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post512519

Skomentuj

Dzięki, zamówię nowe rezy i 220nf
                            Mam nadzieję że będzie ok :)

Skomentuj

Nie 220 nano a 220piko.

Skomentuj

Tylko, że 220pF masz już zalutowane w i100m, także albo dolutuj 100pF albo wymień te 220pF na 330pF.

Skomentuj

ciężko czasowo ale troszkę przygotowałem, klamoty też prawie wszystkie mam

OPS LatFet IPS Lm 4702 + zasilanie iPSU V7

a może ktoś chciał by poskładać za mnie oczywiście nie za darmo

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                    JARO444
                                    Bez obaw, brzmienie nie ulegnie zmianie. Ewentualnie wrecz przeciwnie, w przypadku klopotliwego opsa znika nerwowosc z gornej czesci pasma. Pozdr
                                    Borys jestemu po zabiegu uzupelnienia pojemności i niestety mam nieodparte wrażenie, że jednak obcina to górę pasma - talerze i tym podobne efekty akustyczne są mocno wycofane względem stanu przed zabiegiem. Może to się tylko mi wydaje? Czy ktoś ma podobne odczucia?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                      Borys jestemu po zabiegu uzupelnienia pojemności i niestety mam nieodparte wrażenie, że jednak obcina to górę pasma - talerze i tym podobne efekty akustyczne są mocno wycofane względem stanu przed zabiegiem. Może to się tylko mi wydaje? Czy ktoś ma podobne odczucia?
                                      A o co chodzi bo z tego co tu jest napisane nie wynika nic ;-)?

Skomentuj

Chodzi o to, że jest sobie iAMP na OPS4. I trzeba było dołożyć pojemności w kompensacji, zamiast 220 pF dać 330 pF. I po tym zabiegu wzmacniacz przymulił na górze pasma.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Żeby 220 na 330 pf tak mocno zmulilo górę wydaje się dość zaskakujące. Nasuwa się myśl, że moze coś się wzbudzało i to co się wydawalo góra niekoniecznie nią było? Na odległość ciężko powiedzieć. Mówimy o kondensatorach w ops4, które dolutowane sa pod nóżki driverow MJE??
                                          Last edited by Adam_85; 01.07.2018, 22:00.

Skomentuj

Czaruję...