Zamieszczone przez CiurentBass
Zobacz posta
2. Nie jest konieczne parowanie tranzystorow koncowych BJT, wazne zeby mialy ta sama serje. Po zbiasowaniu koncowki mozna ustawic sobie rozne wartosci biasu i porownac spadki napiec na rezystorach emiterowych.
3. Przy napieciu zasilania okolo 2x75VDC wyjdzie ci okolo 520W na 4R.
4. Napiecie nasycenia samego OPSa wynosi okolo 2.1V do tego trzeba bedzie jeszcze dodac napiecie nasycenia samego stopnia sterujacego a ono moze wynoscic nawet do 3V, generalnie mozna przyjac ze calkowite napiecie nasycenia bedzie w okolicy max 6V.
Bootstrap to dynamiczne podnoszenie napiecia, generalnie laduje sie kondensator pewna wartoscia VDC i przy pomocy jakiego niskoimpedancyjengo obwodu (wyjscie wzmacniacza) ''przesuwa sie'' napiecie zasilania jakiegos obwodu, wartosc tego przesuniecia = teoretycznie to VDC ktorym naladowany jest elektrolit, w praktyce jest ono ograniczone = reaktancja kondensatora * prad obciazenia.
5. Generalnie ''rule of thumb'' mowi ze trafo powinno miec okolo 1,5x moc wzmacniacza - taka zasade przyjmuje wielu DIYowcow. W praktyce zagadnienie jest bardziej skomplikowane. Moca transformatora mozna w sprawny sposob ograniczac moc wyjsciowa wzmacniacza przy pracy z niskoimpedancyjnymi kolumnamni. Mistrzami w tej dziedzinie sa producenci amplitunerow

6. To jest rowniez dosc zlozone zagadnienie, poniewaz chodzi o odpowiednie dobranie stalej czasowej RC przed komparatorem sterujacym napieciem wyjsciowym. Niestety nie robilem doglebnych testow na ile sobie mozna pozwolic poniewaz wplywa na to sporo czynnikow, miedzy innymi sztywnosc transformatora. Przy obecnym setupie i dosc sztywnym trafie ustawiam sobie okolo 2V.
7. Do zasilacza zintegrowanego z przystawka mozesz dac kondensatory o wiekszej pojemnosci, te o wiekszych gabarytach np. z zaciskami srubowymi sa znacznie lepsze. W moim zasilaczu sa 4szt poniewaz pierwsza para bierze na siebie wieksza czesc pradu ladowania, pary sa rozdzielone rezystorami o malej wartosci, dzieki temu tworzy sie nam dodatkowy filtr RC w ukladzie zasilacza.
8. OPS5 jak jeszcze mam to 55pln jak nie mam to ci moge gerbery wyslac. Zasilacz sprawdze czy mam. IPS/19pln.
Pozdr
Skomentuj