Dobra zacznę od zasilania, jak uda się naprawić problem ze spadkiem napięcia na V+ zrobię pomiary DC na wyjściu. Na pewno wcześniej nie było tam problemu, więc pewnie jest to związane też poniekąd z zasilaniem całego układu. Mam cichą nadzieję, że problem leży tylko w tej już w tym zasilaniu. Możliwe że uszkodził się ten IRF 9540.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Shady
Jezeli chcesz sobie miernikiem sprawdzic mosfeta to musisz sobie ''podniesc'' bramke, wowczas mozesz ja sobie naladowac i rozladowac za pomoca miernika.
Na zdjeciach ktore wkleiles widac ze luty nie sa dobrze dolane, to samo jest na oprawach bezpiecznikow. Lutujac musisz rozgrzac lutowany element, pad oraz sciezke/wylewke masowa, jak juz wszystkie elementy beda mialy odpowiednia temperature to lut zacznie ci sie ladnie rozlewac i wplywac w przelotke + przeleje sie na spodnia czesc PCB (tam mozesz to tez od razu poprawic).
Do malych elementow ustaw sobie 350-370 stopni a do tych wiekszych mozesz ustawic nawet z 400 stopni.
Mosfety IRF540/9540 bierz z koncowka N (sa pancerniejsze).
Mosfet bez powodu sie nie uszkodzil, w przypadku przekroczenia maksymalnego pradu/zwarcia najczesciej bedziesz mial zwarcie pomiedzy zrodlem i drenem...i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Shady
Tu masz tutorial do sprawdzenia tranzystorów bipolarnych i mosfet
https://www.youtube.com/watch?v=3EwtIatXyr8
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaBorys, a pamiętasz jak ja seriami mosfety paliłem, bo dałem większe kondy za mosfetami? Trzeba było skorygować... kurcze już nie pamiętam co, ale żeby ograniczyć prąd ładowania przez mosfety. Korygowałeś te iampy ...M pod tym kątem?
Post nr 2651 -cytuję - "Okazało się że trzeba było zwiększyć czas narastania napięcia referencyjnego (zmieniłem kondensator 2.2 na 22uF). Najwyraźniej przy zwiększonym kondensatorze końcowym, prąd udarowy powodował przebicie"
Skomentuj
-
Borys wszystko świetnie opracował - dobrze zmontowane MUSI zadziałać bez problemu. OPS3 i parę IPS-ów które robiłem na trawionych ręcznie płytkach wstały od razu. Wczoraj odpaliłem też bez żadnych problemów wersję OPS3 - tą wycinaną - w wersji na 1 parę - musiałem przemodelować w corelu płytkę i możliwości błędu była a jednak na spokojnie się udało. Moim zdaniem shady powinien spokojnie przepatrzyć wszystkie elementy (np. czy nie pozamieniał wartości) zanim zacznie lutować nowe mosfety bo coś przez przypadek musiał "dodać" od siebie do projektu.
A nawiasem mówiąc - wersja na jedną parę sankenów daje przestrzeń, jest lepiej niż w OPS3 :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nikodemww Zobacz posta
A nawiasem mówiąc - wersja na jedną parę sankenów daje przestrzeń, jest lepiej niż w OPS3 :)po prostu przy i100, i100m i i200 mamy mega ułatwiony temat.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaZ doświadczenia Ci powiem, że w bardzo dużym stopniu zależy to od sposobu podpięcia maspo prostu przy i100, i100m i i200 mamy mega ułatwiony temat.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz postaZobacz czy tranzystory sterujące nie są uwalone.
Te na radiatorze obok tranzystorów mocy ( 2sc... i 2sa.. nie pamiętam w tej chwili jakie tam są wg. BOMu)
Borys podsunął jeszcze opcje aby połączyć dren z źródłem na tych mosfetach na zasilaniu, mam teraz je wylutowane to mogę na chwilę zalutować zworę i zobaczymy czy zasilanie wróci do normy. Co proponujecie?
Pozdr.
JN
Skomentuj
-
Wstawiasz schemat nie od tego capm..
Schematu do i100 i100m i200 lub capm z i100m nigdzie nie znajdziesz. Musisz czekać za Borysem
- - - - - aktualizacja - - - - -
I załóż swój temat i skopiuj wszystkie ważne swoje posty, bo syf się robi od 10.stronLast edited by gavron04; 03.11.2018, 15:39.
Skomentuj
Skomentuj