Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra zacznę od zasilania, jak uda się naprawić problem ze spadkiem napięcia na V+ zrobię pomiary DC na wyjściu. Na pewno wcześniej nie było tam problemu, więc pewnie jest to związane też poniekąd z zasilaniem całego układu. Mam cichą nadzieję, że problem leży tylko w tej już w tym zasilaniu. Możliwe że uszkodził się ten IRF 9540.
    Last edited by shady; 02.11.2018, 08:45.

Skomentuj

Shady

Jezeli chcesz sobie miernikiem sprawdzic mosfeta to musisz sobie ''podniesc'' bramke, wowczas mozesz ja sobie naladowac i rozladowac za pomoca miernika.
      Na zdjeciach ktore wkleiles widac ze luty nie sa dobrze dolane, to samo jest na oprawach bezpiecznikow. Lutujac musisz rozgrzac lutowany element, pad oraz sciezke/wylewke masowa, jak juz wszystkie elementy beda mialy odpowiednia temperature to lut zacznie ci sie ladnie rozlewac i wplywac w przelotke + przeleje sie na spodnia czesc PCB (tam mozesz to tez od razu poprawic).
      Do malych elementow ustaw sobie 350-370 stopni a do tych wiekszych mozesz ustawic nawet z 400 stopni.
      Mosfety IRF540/9540 bierz z koncowka N (sa pancerniejsze).

Mosfet bez powodu sie nie uszkodzil, w przypadku przekroczenia maksymalnego pradu/zwarcia najczesciej bedziesz mial zwarcie pomiedzy zrodlem i drenem...
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, a pamiętasz jak ja seriami mosfety paliłem, bo dałem większe kondy za mosfetami? Trzeba było skorygować... kurcze już nie pamiętam co, ale żeby ograniczyć prąd ładowania przez mosfety. Korygowałeś te iampy ...M pod tym kątem?

Skomentuj

Dlatego przydałby się moderator,który by wydzielił osobne tematy-problemy z tych 175 stron. Wtedy by można było łatwo znaleźć podobne problemy :)
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Shady

Tu masz tutorial do sprawdzenia tranzystorów bipolarnych i mosfet

https://www.youtube.com/watch?v=3EwtIatXyr8

Skomentuj

Znam i bardzo sobie cenie kanały tego Pana

Pozdr.
              JN

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Borys, a pamiętasz jak ja seriami mosfety paliłem, bo dałem większe kondy za mosfetami? Trzeba było skorygować... kurcze już nie pamiętam co, ale żeby ograniczyć prąd ładowania przez mosfety. Korygowałeś te iampy ...M pod tym kątem?
                Witam wszystkich
                Post nr 2651 -cytuję - "Okazało się że trzeba było zwiększyć czas narastania napięcia referencyjnego (zmieniłem kondensator 2.2 na 22uF). Najwyraźniej przy zwiększonym kondensatorze końcowym, prąd udarowy powodował przebicie"

Skomentuj

Teraz pytanie czy shady ma te same kondensatory, które są w bom? (chodzi mi o wartości tych 4 dużych elektrolitów) Ale mimo wszystko coś czuje, że są ok, a problemem aktualnie oprócz uszkodzonego mosfeta to będzie problem z montażem/lutowaniem.

Skomentuj

Borys wszystko świetnie opracował - dobrze zmontowane MUSI zadziałać bez problemu. OPS3 i parę IPS-ów które robiłem na trawionych ręcznie płytkach wstały od razu. Wczoraj odpaliłem też bez żadnych problemów wersję OPS3 - tą wycinaną - w wersji na 1 parę - musiałem przemodelować w corelu płytkę i możliwości błędu była a jednak na spokojnie się udało. Moim zdaniem shady powinien spokojnie przepatrzyć wszystkie elementy (np. czy nie pozamieniał wartości) zanim zacznie lutować nowe mosfety bo coś przez przypadek musiał "dodać" od siebie do projektu.
                    A nawiasem mówiąc - wersja na jedną parę sankenów daje przestrzeń, jest lepiej niż w OPS3 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nikodemww Zobacz posta

A nawiasem mówiąc - wersja na jedną parę sankenów daje przestrzeń, jest lepiej niż w OPS3 :)
                      Z doświadczenia Ci powiem, że w bardzo dużym stopniu zależy to od sposobu podpięcia mas po prostu przy i100, i100m i i200 mamy mega ułatwiony temat.

Skomentuj

wylutowałem tego irf9450n

D-S =0,5759V
                        po naładowaniu bramki
                        D-S =0,2174V

Wygląda na to że OK.
                        Tak czy siak, zalutuje nowego jak przyjdzie. Pożyczyłem z roboty taką zwykłą oporową lutownicę i zdecydowanie lepiej sobie radzi z THT niż ta moja. Poprawie luty i zobaczymy.

Skomentuj

Zobacz czy tranzystory sterujące nie są uwalone.
                          Te na radiatorze obok tranzystorów mocy ( 2sc... i 2sa.. nie pamiętam w tej chwili jakie tam są wg. BOMu)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Z doświadczenia Ci powiem, że w bardzo dużym stopniu zależy to od sposobu podpięcia mas po prostu przy i100, i100m i i200 mamy mega ułatwiony temat.
                            No właśnie nie zmieniałem nic w prowadzeniu masy :) nie ruszałem zasilacza - nic, wszystko tak jak było- mam I-ampa zrobionego w wersji dual mono, po zamontowaniu wersji na 1 parę zmiana w graniu była tak ewidentna że aż mi się micha rozjaśniła - tu nie ma mowy o autosugestii . Płytka też bazuje na wersji Borysa - po prostu wyrzuciłem dwie parki skracając płytkę - więc tu też bez zmian.

Skomentuj

Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                              Zobacz czy tranzystory sterujące nie są uwalone.
                              Te na radiatorze obok tranzystorów mocy ( 2sc... i 2sa.. nie pamiętam w tej chwili jakie tam są wg. BOMu)
                              Sprawdzić je na okoliczność przebicia w układzie, czy lepiej wylutować?
                              Borys podsunął jeszcze opcje aby połączyć dren z źródłem na tych mosfetach na zasilaniu, mam teraz je wylutowane to mogę na chwilę zalutować zworę i zobaczymy czy zasilanie wróci do normy. Co proponujecie?

Pozdr.
                              JN

Skomentuj

Skoro Ci Borys tak proponował, no to dziwię się że jeszcze tego nie sprawdziłeś

Skomentuj

No słuchajcie, po połączeniu drenu z źródłem na sztywno jest ok. Na szczęście przyszedł nowy irf954, muszę podskoczyć tylko do paczkomatu.

Pozdr.
                                  JN

Skomentuj

Wlutowałem nowego IRF9540N i jest lepiej ale między drenem a źródłem jest teraz 0V tak jak u kolegi.

Pozdr.
                                    JN

Skomentuj

Pewnie te dwa rezystory na początek do sprawdzenia.

Pozdr.
                                      JN

Skomentuj

Wstawiasz schemat nie od tego capm..

Schematu do i100 i100m i200 lub capm z i100m nigdzie nie znajdziesz. Musisz czekać za Borysem

- - - - - aktualizacja - - - - -

I załóż swój temat i skopiuj wszystkie ważne swoje posty, bo syf się robi od 10.stron
                                        Last edited by gavron04; 03.11.2018, 15:39.

Skomentuj

No nie ale podobnie pewnie zrobione

Pozdr.
                                          JN

Skomentuj

Czaruję...
                                          X