Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC TDA1541, AD1852 i inne...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FFT daj sobie na 16384. 132072 to gruba przesada i liczenie tego trochę zajmuje :)

Pokaż schemat całego układu od TDA1541A do końca.

Skomentuj

Ah... dodałem sobie rząd więcej, będzie 16k :)

Zasilacz do I/V to zwykłe +/-15V na LM317/LM337, chyba nie ma sensu umieszczać...

Przy zmianie kanału pomiarowego na drugi, gdzie kabel RCA wisi w powietrzu, THD wynosi ok 1,5%. Ogólnie, im wyższy jest Level, tym mniejsze THD, na 0dBFS jest 0,48%.

Przyznać się muszę, że z lenistwa w filtrze mam 470R a nie 464 Tj. starałem się dobrać jak najniżej, tak do 467 jakoś...
      Opki jak mówiłem to TL081.

Btw, jakbym chciał zmierzyć same zniekształcenia karty dźwiękowej... kabel jack-jack i podłączyć wyjście do wejscia liniowego i starczy?

Skomentuj

No niestety ten filtr nie jest za dobry. Ma bardzo łagodny spadek, ponieważ to taki sub-bessel zaprojektowany do pracy na 3 MHz. Następna sprawa to bardzo duże obciążenie prostych TL081 z powodu wartości filtru. Nie pasuje tutaj :)

Zbuduj porządny filtr jak z tego CD i zobaczymy. No i pamiętaj, że ten rezystor 1,5k ustawia transimpedancję układu (tj. wartość konwersji prądu na napięcie - w tym wypadku jest to 4 mA * 1500 = 6000 mV). Można go trochę zmniejszyć.

Skomentuj

Hm.. jak będzie trochę czasu to płytkę z pewnością wytrawię i przetestuje. Czy zmiana rezystora (330-470R chyba mnie usatysfakcjonuje) wymaga zmiany innych wartości? No i jakie wzmacniacze operacyjne zastosować w filtrze, jakie w I/V, mając bardzo ograniczony budżet? :)

Skomentuj

Tak, wymaga :P Generalnie rezystory zwiększasz x razy a kondensatory zmniejszasz x razy. Przykładowo 4,64k oraz 330 pF. Oczywiście przy zachowaniu transmitancji, ale nie ma tu sensu, ponieważ lepiej zrobić ten układ z CD.

Skomentuj

To zmieniać ten 1.5k czy nie? no i co z opkami.. Nie stać mnie na AD797 [emoji14]

Skomentuj

Zostaw. Jedyny problem to będzie wyższy poziom wyjściowy, ale nie ma czym się przejmować. W innym wypadku musiałbyś też zmienić sam kondensator.

Jak chcesz tanie wzmacniacze operacyjne to pewnie to samo co było w tym CD, tj. NE5532 dla I/V i filtru. Znacząco lepszy wybór od TL081.

Skomentuj

Dzięki uprzejmości mojego promotora, mogłem sobie wyciąć na laserze pleksę na przedni panel :)
                  Niestety jest "mały" problem, tj. arkusz który miał być półprzezroczysty.. jest po prostu czarny

Także w tym momencie ani wyświetlacz ani odbiornik IR nie działa.
                  Tak czy inaczej, wygląda to nieźle, kiedyś pewnie i tak bym chciał szczotkowane alu tam zamontować, ale to melodia dalekiej przyszłości. Jak będzie okazja to zamienię plekse na półprzezroczystą.

Środek:

Widać, że jeszcze trochę do zrobienia jest.. Ale zasadniczo gra :)

Skomentuj

Obudowa to element na sam koniec :) Czy już jest nowy filtr? Pokaż pomiary :)

Skomentuj

Pomiar z nowym filtrem
                      Niestety nie miałem okazji żeby odwiedzić sklep elektroniczny, wciąż trzeba wymienić OPy no i brak jest jakichkolwiek kondensatorów odsprzęgających (100nF się skończyły).
                      Ten rezystor 1.5k daje zdecydowanie za duży poziom wyjściowy, trzeba będzie zmniejszyć, chciałbym dać ~590R i 5.6nF, będzie grało?
                      Żeby uzyskać takie RMS jest -18dBFS na generatorze.

Chciałem podlinkować dławik którego używałem - klik i zauważyłem że jego rezystancja to aż 24 Ohmy... mógłbyś to zasymulować? :)

Skomentuj

Czy jesteś pewny, że karta dźwiękowa ma wejście liniowe a nie mikrofonowe? Cały czas wygląda to na jakiś przester i te pomiary średnio mają jakikolwiek sens.

Skomentuj

Tak :) Niebieskie gniazdo Line-in, mikrofonowe jest różowe, scalak ALC892, płyta Asus Z68 Gen3 jakby to miało mieć znaczenie..
                          Utworem testowym dla mnie jest Depeche Mode - Waiting For The Night - kawałek nie nadaje się do odsłuchu.. Choć na innych ciężko wychwycić zniekształcenia.

Skomentuj

Na poprzednim filtrze miałeś -10 dBFS podczas pomiaru i znacząco mniejsze zniekształcenia. Tutaj masz -5 dBFS i zniekształcenia są praktycznie dwa razy większe. Dodatkowo szum był na znacząco niższym poziomie. Nie mam pojęcia w czym problem. Sugeruję spróbować zmierzyć jakiś gotowy DAC i zobaczyć jak to wygląda.

Skomentuj

Pomiar to jedno, słyszalne zniekształcenia to drugie. Na pewno coś jest źle. Zaczynam się zastanawiać czy kostka na pewno jest sprawna (w końcu jest z odzysku), jakie pomiary jeszcze bym mógł wykonać?

Płytka + schemat.. Wiem że masa jest źle. Wrzucę jeszcze pomiary jak kupie nowe wzmacniacze operacyjne. Innego DACa za bardzo do pomiaru nie mam.

Skomentuj

Nawet najgorzej prowadzona masa tak nie zepsuje przetwornika :)

Fajnie byłoby upewnić się, że to na pewno nie jest wpływ karty dźwiękowej. Może po prostu zrób sobie loopbacka z wyjścia analogowego do wejścia liniowego i zmierz jak to wygląda.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                Chciałem podlinkować dławik którego używałem - klik i zauważyłem że jego rezystancja to aż 24 Ohmy... mógłbyś to zasymulować?
                                Trochę zepsuje spadek filtru, ale nie wygląda aż tak tragicznie. Na pewno byłoby mieć lepiej cewkę o mniejszej rezystancji.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie zapomnij też wymienić wzmacniaczy operacyjnych na standardowe NE5532.

Skomentuj

Proszę bardzo, pomiar samej karty:

Płytkę niestety zrobiłem pod pojedyncze OPki wiec muszę kupić NE5534 :)
                                  No i powtarzam, wciąż słyszę syf na wysokich tonach, więc wysokie THD mnie nie dziwi wcale :)
                                  Jaką funkcję mają w oryginalnym schemacie kondensatory 220uF na wyjściu, tj. czemu tak duża wartość..?

Skomentuj

Płytkę niestety zrobiłem pod pojedyncze OPki wiec muszę kupić NE5534
                                    Wymień i zobaczymy co z tego wyniknie.

No i powtarzam, wciąż słyszę syf na wysokich tonach, więc wysokie THD mnie nie dziwi wcale
                                    Niestety to co słychać nie zawsze widać na pomiarach. Lepiej się upewnić i na pewno nie zaszkodziło wykluczyć samej karty dźwiękowej :)

Jaką funkcję mają w oryginalnym schemacie kondensatory 220uF na wyjściu, tj. czemu tak duża wartość..?
                                    Pewnie ich funkcja to usunięcie składowej DC. Potem jest układ oznaczony jako "KILL". Dlaczego akurat takie wartości? Nie wiem.

Skomentuj

Zanim uda mi się uruchomić nowy filtr, chciałbym dowiedzieć się czegoś o zegarach i ich dystrybucji.

Aktualnie SAA7220 dostaje 11.2896MHz (256xfs) z pinu RMCK CS8416. W standardowej aplikacji CD, SAA7220 dostaje zegar z rezonatora kwarcowego 11.2896MHz i podaje dalej do DACa/dekodera.
                                      W internecie wszędzie piszą, że SAA bardzo syfi i popularny jest tak zwany re-clocking, gdzie mamy oddzielny generator, który podaje zegary osobno na dekoder, oversampler i przetwornik.
                                      Znalazłem taki opis jak to przeprowadzić: link

W gotowych DACach na tym TDA (np tak zwany Green Dac z analogmetric) też używa się takiego oscylatora, z dodatkowym dzielnikiem na układzie z serii 74.

Tak więc... O co w tym wszystkim chodzi? Domyślam się, że chodzi o jitter. Jakie realne korzyści mogę mieć z zabawy z zegarami i jak to najlepiej zrobić?
                                      W tym momencie wszystkie taktowania u mnie pochodzą z wewnętrznych rezonatorów RC, więc oczywiście nie są zbyt stabilne..

PS. ktoś ten wątek czyta, czy tylko sobie głośno rozmawiam z .3lite?

Skomentuj

ja czytam, zawsze warto poczytac o konkretach :)

Skomentuj

W danej chwili jitterem nie masz się co martwić, ponieważ to nie jest twoim problemem :) Projekt można doszlifować jak już będą jakieś podstawy do tego. Realne korzyści można zmierzyć przez tzw. "jitter test", który dostępny jest w ARTA, ale w danej chwili nic ci on nie da.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X