Ah... dodałem sobie rząd więcej, będzie 16k :)
Zasilacz do I/V to zwykłe +/-15V na LM317/LM337, chyba nie ma sensu umieszczać...
Przy zmianie kanału pomiarowego na drugi, gdzie kabel RCA wisi w powietrzu, THD wynosi ok 1,5%. Ogólnie, im wyższy jest Level, tym mniejsze THD, na 0dBFS jest 0,48%.
Przyznać się muszę, że z lenistwa w filtrze mam 470R a nie 464 Tj. starałem się dobrać jak najniżej, tak do 467 jakoś...
Opki jak mówiłem to TL081.
Btw, jakbym chciał zmierzyć same zniekształcenia karty dźwiękowej... kabel jack-jack i podłączyć wyjście do wejscia liniowego i starczy?
No niestety ten filtr nie jest za dobry. Ma bardzo łagodny spadek, ponieważ to taki sub-bessel zaprojektowany do pracy na 3 MHz. Następna sprawa to bardzo duże obciążenie prostych TL081 z powodu wartości filtru. Nie pasuje tutaj :)
Zbuduj porządny filtr jak z tego CD i zobaczymy. No i pamiętaj, że ten rezystor 1,5k ustawia transimpedancję układu (tj. wartość konwersji prądu na napięcie - w tym wypadku jest to 4 mA * 1500 = 6000 mV). Można go trochę zmniejszyć.
Hm.. jak będzie trochę czasu to płytkę z pewnością wytrawię i przetestuje. Czy zmiana rezystora (330-470R chyba mnie usatysfakcjonuje) wymaga zmiany innych wartości? No i jakie wzmacniacze operacyjne zastosować w filtrze, jakie w I/V, mając bardzo ograniczony budżet? :)
Tak, wymaga :P Generalnie rezystory zwiększasz x razy a kondensatory zmniejszasz x razy. Przykładowo 4,64k oraz 330 pF. Oczywiście przy zachowaniu transmitancji, ale nie ma tu sensu, ponieważ lepiej zrobić ten układ z CD.
Dzięki uprzejmości mojego promotora, mogłem sobie wyciąć na laserze pleksę na przedni panel :)
Niestety jest "mały" problem, tj. arkusz który miał być półprzezroczysty.. jest po prostu czarny
Także w tym momencie ani wyświetlacz ani odbiornik IR nie działa.
Tak czy inaczej, wygląda to nieźle, kiedyś pewnie i tak bym chciał szczotkowane alu tam zamontować, ale to melodia dalekiej przyszłości. Jak będzie okazja to zamienię plekse na półprzezroczystą.
Środek:
Widać, że jeszcze trochę do zrobienia jest.. Ale zasadniczo gra :)
Pomiar z nowym filtrem
Niestety nie miałem okazji żeby odwiedzić sklep elektroniczny, wciąż trzeba wymienić OPy no i brak jest jakichkolwiek kondensatorów odsprzęgających (100nF się skończyły).
Ten rezystor 1.5k daje zdecydowanie za duży poziom wyjściowy, trzeba będzie zmniejszyć, chciałbym dać ~590R i 5.6nF, będzie grało?
Żeby uzyskać takie RMS jest -18dBFS na generatorze.
Chciałem podlinkować dławik którego używałem - klik i zauważyłem że jego rezystancja to aż 24 Ohmy... mógłbyś to zasymulować? :)
Czy jesteś pewny, że karta dźwiękowa ma wejście liniowe a nie mikrofonowe? Cały czas wygląda to na jakiś przester i te pomiary średnio mają jakikolwiek sens.
Tak :) Niebieskie gniazdo Line-in, mikrofonowe jest różowe, scalak ALC892, płyta Asus Z68 Gen3 jakby to miało mieć znaczenie..
Utworem testowym dla mnie jest Depeche Mode - Waiting For The Night - kawałek nie nadaje się do odsłuchu.. Choć na innych ciężko wychwycić zniekształcenia.
Na poprzednim filtrze miałeś -10 dBFS podczas pomiaru i znacząco mniejsze zniekształcenia. Tutaj masz -5 dBFS i zniekształcenia są praktycznie dwa razy większe. Dodatkowo szum był na znacząco niższym poziomie. Nie mam pojęcia w czym problem. Sugeruję spróbować zmierzyć jakiś gotowy DAC i zobaczyć jak to wygląda.
Pomiar to jedno, słyszalne zniekształcenia to drugie. Na pewno coś jest źle. Zaczynam się zastanawiać czy kostka na pewno jest sprawna (w końcu jest z odzysku), jakie pomiary jeszcze bym mógł wykonać?
Płytka + schemat.. Wiem że masa jest źle. Wrzucę jeszcze pomiary jak kupie nowe wzmacniacze operacyjne. Innego DACa za bardzo do pomiaru nie mam.
Nawet najgorzej prowadzona masa tak nie zepsuje przetwornika :)
Fajnie byłoby upewnić się, że to na pewno nie jest wpływ karty dźwiękowej. Może po prostu zrób sobie loopbacka z wyjścia analogowego do wejścia liniowego i zmierz jak to wygląda.
Płytkę niestety zrobiłem pod pojedyncze OPki wiec muszę kupić NE5534 :)
No i powtarzam, wciąż słyszę syf na wysokich tonach, więc wysokie THD mnie nie dziwi wcale :)
Jaką funkcję mają w oryginalnym schemacie kondensatory 220uF na wyjściu, tj. czemu tak duża wartość..?
Zanim uda mi się uruchomić nowy filtr, chciałbym dowiedzieć się czegoś o zegarach i ich dystrybucji.
Aktualnie SAA7220 dostaje 11.2896MHz (256xfs) z pinu RMCK CS8416. W standardowej aplikacji CD, SAA7220 dostaje zegar z rezonatora kwarcowego 11.2896MHz i podaje dalej do DACa/dekodera.
W internecie wszędzie piszą, że SAA bardzo syfi i popularny jest tak zwany re-clocking, gdzie mamy oddzielny generator, który podaje zegary osobno na dekoder, oversampler i przetwornik.
Znalazłem taki opis jak to przeprowadzić: link
W gotowych DACach na tym TDA (np tak zwany Green Dac z analogmetric) też używa się takiego oscylatora, z dodatkowym dzielnikiem na układzie z serii 74.
Tak więc... O co w tym wszystkim chodzi? Domyślam się, że chodzi o jitter. Jakie realne korzyści mogę mieć z zabawy z zegarami i jak to najlepiej zrobić?
W tym momencie wszystkie taktowania u mnie pochodzą z wewnętrznych rezonatorów RC, więc oczywiście nie są zbyt stabilne..
PS. ktoś ten wątek czyta, czy tylko sobie głośno rozmawiam z .3lite?
W danej chwili jitterem nie masz się co martwić, ponieważ to nie jest twoim problemem :) Projekt można doszlifować jak już będą jakieś podstawy do tego. Realne korzyści można zmierzyć przez tzw. "jitter test", który dostępny jest w ARTA, ale w danej chwili nic ci on nie da.
Skomentuj