Czym różnią się układy TDA1541 i TDA1541A oraz PCM56 i PCM56P lub 56P-J
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DAC TDA1541, AD1852 i inne...
Collapse
X
-
TDA1541 i TDA1541A to tak naprawdę te same układy, przy czym wersja A jest trochę ulepszona. Mają osobne noty katalogowe, ale zasadniczo oba układy stosuje się zamiennie.
Jeżeli chodzi o PCMXX i PCMXXP, to ta literka P jest nieistotna, jej pomijanie to trochę taki skrót, ale chodzi o jeden i ten sam układ, czasem ma on inną obudowę, ale to rzadkie przypadki.
Literka po myślniku to już inna sprawa - chodzi o gradację:
Jak widać, wersja K jest najlepsza, a L najgorsza. Sytuację da się wyrównać robiąc trymowanie, jednak do tego potrzebna jest dobra karta dźwiękowa typu EMU 202.
Skomentuj
-
https://www.ebay.com/str/hifiaudioic
Nie ma strachu :)
Jak ktoś znajdzie źródło tanich układów nawet w wersji L niech da znać. Chętnie zrobię wieżę z np 3 sztuk :)
Trymowanie polega w praktyce na kręceniu potencjometrem i ustawieniu minimum THD podczas odpowiedniej procedury pomiarowej. Po prostu kręcisz i patrzysz na ekran :) Robi się to z użyciem programu ARTA i nie jest to bardzo trudne, tylko dobrze by było mieć dobrą kartę dźwiękowa.
Skomentuj
-
Jak dużo da się osiągnąć, to nie wiem, aczkolwiek w cenie ~40zł masz dwie sztuki normalnych PCMów w standardowej gradacji, także nie jest źle :)
Trochę trzeba było się nagimnastykować, ale udało się wstawić goldpiny (raster 2mm!) do przełączania analogu zintegrowanego/zewnętrznego. Zrobiłem też zasilacz i zdecydowałem, że soldermaska w tym projekcie będzie czarna :)
Schematy:
Zasilacz PCM61.pdf PCM61.pdf
BOM:
BOM PCM61.xlsx
Na razie tylko dla DACa, ale w zasilaczu za wiele nie ma :)
Aha, i jeszcze jedna rzecz - tak jak we wszystkich moich płytkach, otwory są w rastrze N*10mm, więc można te płytki bezstresowo przykręcać do płyt montażowych z modushop :)
Przewidywany koszt to około 450zł. W razie czego mogę zrobić zbiorowe zamówienie na PCM61 z ebay, całe kity... może... ale to po sesji
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaChyba, ten że zamiennik z aliex. za 5$?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
No, przydałoby się ładne logo diyaudio :)
Jeżeli ktoś zakupi AD1896 z ali, to podejrzewam, że z ceną uda się zejść poniżej 400zł, co moim zdaniem jest naprawdę dobrą ceną za kompletny DAC na 4 warstwach, zaprojektowany zgodnie ze sztuką.
Tymczasem dodałem zworkę, dzięki której układy 16 bitowe, czyli PCM56 albo AD1856, także powinny zadziałać na tej płytce :) To trochę jazda na granicy, bo zasadniczo będziemy wtedy te układy "podkręcać" (10MHz->13.5MHz) :P Zobaczę jeszcze co da się wymyślić.
Skomentuj
-
Płytki już grają
DAC działa i to zarówno z PCM56 jak i PCM61 :)
Do sprawdzenia jest AD1851/AD1861, jednak nie spodziewam się problemów. Wybór 16/18 bitowego przetwornika dokonuje się na etapie lutowania, jest zworka 0805 do zalutowania "w prawo albo w lewo" :)
Dodatkowo, przy zasilaniu sekcji analogowej znajdują się goldpiny, na które można założyć zworkę. Spowoduje to obniżenie napięcia zasilania z +/-12V do +/-5V (układy Analog Devices pracują na 5V). Wzmacniacze operacyjne także będą pracować na niższym napięciu, co jest trochę niekorzystne, ale jest to swego rodzaju kompromis. Za jakiś czas zrobię pomiary i sprawdzę czy/jak duży wpływ ma napięcie na pracę WO w tym układzie.
Dla osób nie lubiących WO są goldpiny do podłączenia własnego analogu, czyli pewnie lampy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaAh... dodałem sobie rząd więcej, będzie 16k :)
Zasilacz do I/V to zwykłe +/-15V na LM317/LM337, chyba nie ma sensu umieszczać...
Przy zmianie kanału pomiarowego na drugi, gdzie kabel RCA wisi w powietrzu, THD wynosi ok 1,5%. Ogólnie, im wyższy jest Level, tym mniejsze THD, na 0dBFS jest 0,48%.
Przyznać się muszę, że z lenistwa w filtrze mam 470R a nie 464Tj. starałem się dobrać jak najniżej, tak do 467 jakoś...
Opki jak mówiłem to TL081.
Btw, jakbym chciał zmierzyć same zniekształcenia karty dźwiękowej... kabel jack-jack i podłączyć wyjście do wejscia liniowego i starczy?
Hej! Podeślesz mi bibliotekę do SAA7220 ? :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
Trymowanie polega w praktyce na kręceniu potencjometrem i ustawieniu minimum THD podczas odpowiedniej procedury pomiarowej. Po prostu kręcisz i patrzysz na ekran :) Robi się to z użyciem programu ARTA i nie jest to bardzo trudne, tylko dobrze by było mieć dobrą kartę dźwiękowa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaJak najprościej zrobić to w praktyce ?
- 2 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaJak najprościej zrobić to w praktyce ?
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj