Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC TDA1541, AD1852 i inne...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jedna rzecz to faktyczne ulepszanie istniejącego projektu, druga to po prostu zdobycie wiedzy w temacie, chcę się jak najwięcej nauczyć budując swoje układy, tak żeby np przy następnym już nie musieć się zastanawiać które piny co robią i gdzie je podłączyć :)
    Także podtrzymuje swoje pytanie :)

Skomentuj

W takim wypadku odpowiadam:

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
      Jakie realne korzyści mogę mieć z zabawy z zegarami i jak to najlepiej zrobić?
      Dosłownie żadne :) CS8416 ma bardzo fajny PLL do wygenerowania zegara (RMCK) z jitterem na poziomie 200 ps RMS. Nic lepszego nie zrobisz.

Skomentuj

No dobra. Zasadniczo będzie to ulepszanie obecnego DACa, więc robienie kolejnego wątku nie ma sensu :)

Zgodnie z tym co pisałem w wątku .3lite - rysuję powoli modułową, uproszczoną wersję jego przetwornika. Cały analog będzie mieścił się na jednej osobnej płytce, przetwornik z oversamplingiem na drugiej.
        Jakie układy będzie można zastosować? Cóż, na pewno rysuję TDA1541+SAA7220. Mam jeszcze TDA1543 ale nie wiem czy chce mi się dla niego robić płytkę
        Jak będzie chęć - mogę zrobić też PCM1702 i AD1865 wg schematu .3lite, inne kości w sumie też, część cyfrowa elektrycznie jest względnie prosta, projektowanie płytki jest największym wyzwaniem. Ale od tego mamy forum żeby się wymieniać uwagami :)

Głównym moim celem jest redukcja kosztów oraz uproszczenie nieco montażu.
        Planuję:
        -2 warstwowa płytka nadająca się do trawienia w domu
        -tańsze op-ampy
        -tańsze zasilanie
        -brak izolacji i2s (opcjonalne)
        -zostaje SMD - znaczna redukcja rozmiarów, lepsza wylewka masy
        -uproszczone zasilanie - być może całkiem zewnętrzne

Na razie tyle założeń.. Zainteresowanych proszę o sugestie czy też wymagania :)

Analogówka teraz:

Usunąłem DC servo, z kilku powodów:
        -taniej
        -prościej
        -99% wzmacniaczy, szczególnie tych DIY, ma na wejściu kondensator, więc składowej stałej się nie boimy :)

Bufor szczerze mówiąc nie wiem czy jest poprawny (kalka z preampu Taza :P), ale nie będzie problemu żeby dodać tam kilka elementów w razie potrzeby.
        Zdecydowałem się na podwójny op-amp w THT z prostego powodu - mam jedną sztukę LM4562. Jakby ktoś chciał, nie ma problemu żeby zrobić wersję w SMD i/lub z dwoma pojedynczymi opkami.

To tyle na tą chwilę :)

Skomentuj

Jeśli chodzi o 1543 jak Ci się nie chce robić płytki to chociaż schemacik skrobnij bo ja mam takie cudo leżeć w szpargałach i w sumie bym go wykorzystał tylko u mnie z projektowaniem trochę cinko. Jakieś proste rzeczy to owszem, ale jakieś filtry i tp to już nie. Pozdrawiam i dzięki.

Skomentuj

Jeżeli chcesz, mogę zrobić TDA1543, ale masz do niego jakiś upsampler? W internecie wszyscy budują go w trybie NOS, ale ja już tą lekcję przerobiłem i nie polecam :)

Skomentuj

Jeżeli chcesz, mogę zrobić TDA1543, ale masz do niego jakiś upsampler? W internecie wszyscy budują go w trybie NOS, ale ja już tą lekcję przerobiłem i nie polecam :)
              Nie mam nic.
              Pozdr.

Skomentuj

Nowa wersja filtru. .3lite uświadomił mnie, że linie zasilania na dole to spory błąd, więc całe przeniosłem na górę.. Jak widać nieźle nakombinowałem zworami SMD. Ilość elementów rośnie, ale myślę jednak że nie jest tak źle jak ktoś mógłby pomyśleć. Powiększyłem wszystkie VIA do łatwiejszego montażu.
                Dodany zasilacz oraz źródło prądowe +2mA dla TDA1541. 7 sztuk kondensatorów 1000uF, żeby płytka była jak najwęższa (kwestia obudowy), mogę dla kogoś zrobić z większymi kondensatorami, o ile ktoś w ogóle będzie się chciał podjąć lutowania tego Niestety w oryginale płytka 4 warstwowa była zastosowana nie bez powodu i cudów nie ma, są pewne kompromisy.

Bez dwóch zdań jest to najbardziej skomplikowana płytka jaką projektowałem, pierwsza dwustronna, więc zajmuje to sporo czasu, ale człowiek cały czas się uczy :)

Skomentuj

Fajnie dzialasz, az milo sie patrzy. Jesli chcesz samemu wykonywac to PCB w domowych warunkach to kilka porad z doswiadczenia (wybacz za rysunek pogladowy, paint :/) :
                  Czarne sciezki z lewej strony: Lepiej w ten sposob laczyc sciezki przy padzie. Podczas wiercenia eliminujesz ryzyko urwania pada.
                  Strzałeczka po prawej: Edytuj pady na wersje long w poziomie. Podbna sytuacja przy mostkach. W razie slabo spozycjonowanych warstw wszystko i tak bedzie okej.
                  Nie wiem czy w eaglu jest opcja tear dropsow jesli tak warto by bylo takowa zastosowac.

Skomentuj

Hm, bardzo konkretne porady, w sumie z tym oderwaniem padów to bym nie pomyślał, dzięki :) teardropy znalazłem, ale wydłużyć padów, to tej opcji nie znalazłem, poza modyfikacja biblioteki..

Skomentuj

Płytka wytrawiona :)

Na zdjęciach nie wygląda jakoś super... ale ja jestem naprawdę zadowolony :) Zasadniczo brak wad, poza przerwaną ścieżką zasilania (przez zapominalstwo), a poprawić ją to żaden problem. Kształty są troszkę rozmyte, za dużo razy przepuściłem przez laminarkę, ale to tylko kosmetyka. Większym problemem jest przesunięcie warstw względem siebie, jest wyraźne, na szczęście całkowicie niegroźne. Niedługo trzeba będzie zacząć coś lutować :)

A to jako ciekawostka: lampa do robienia zdjęć zrobiona ze "śmieci"

Skomentuj

Znowu post pod postem, ale cóż...
                        Tchnięty rozmową na temat tego przetwornika z kolegą z sąsiedniego forum, postanowiłem poddać w wątpliwość notę katalogową i przylutować kondensator 470pF do nóżek 16, 17. Wg datasheet'a kondensator do oscylatora powinien znajdować się wewnątrz układu, jednak wszędzie gdzie się nie spojrzy, ludzie go lutują. Przylutowałem i ja :)
                        Efekt? Zniekształcenia o których mówiłem zniknęły.

THD spadło do "normalnych" poziomów :)
                        Wciąż jest dużo pików, np. 100Hz i dalsze harmoniczne, być może wynika to z tragicznie prowadzonej masy, nie wiem, nie słychać tego. Nowa płytka pod TDA tak czy inaczej już jest narysowana :) Op ampy nie zmienione, czyli też mogłoby być lepiej. Jest progres

Jeżeli chodzi o nowy filtr, pooowolutku kompletuje części, ale chyba dopiero w grudniu uda mi się go zmontować w całości.

Skomentuj

No i dobra robota. TDA1541 oraz TDA1541A są generalnie kompatybilne ze sobą, więc warto patrzeć na oba dokumenty, ponieważ takich smaczków jest nawet więcej i potem człowiek niepotrzebnie się denerwuje jak coś nie działa :)

Skomentuj

No dobra. Poza konwersją prąd-napięcie sprzęt polutowany.
                            Przy próbnym uruchamianiu miałem ~167mA poboru na linii dodatniej i ~87mA na linii ujemnej. Trochę dziwnie no ale nic nie spłonęło.
                            Następny krok to puszczenie sinusa na wejście filtra i sprawdzenie co jest z drugiej strony

Wybaczcie jakość, na szybko zdjecie telefonem na moim starożytnym oscyloskopie, gdzie ekran zbyt duży nie jest..

Znaczy się nie działa jak trzeba. Jest jeszcze szansa że zadziała jak wlutuje kompensację, ale w międzyczasie oscyloskop coś przestał współpracować więc sprawdzić tego nie mogę
                            Będę szukać dostępu do sprzętu na politechnice.

Skomentuj

No dobra, żeby nie było, że projekt znowu wylądował w szafie, trzeba zrobić aktualizację :)
                              Grudzień/styczeń minął pod znakiem pracy dyplomowej i obrony, ale to mam już za sobą, więc można wracać do zabawy
                              Filtr GIC 10 rzędu wciąż nie daje za wygraną i nie działa. Zaczynam się zastanawiać, czy uda mi się go zmusić do działania jak trzeba pozostając wiernym założeniom - to znaczy tanio. Bo kupowanie 10 sztuk LM4562 mi się nie uśmiecha.

Ale żeby reszta sprzętu nie kurzyła się bezczynnie, postanowiłem zrobić prostszy, sprawdzony analog, zasugerowany już kiedyś przez .3lite, to znaczy tak jak w Philipsie CD880.
                              No i gra :)
                              Nawet zrobiłem pomiar - poprzednio obecne piki na 50, 100Hz zniknęły, co bardzo cieszy - tym razem masa jest już jak trzeba :)

Oprócz tego, DAC otrzymał sterowanie z pilota - wyjście włączane jest przekaźnikiem 1,5s po zasileniu TDA i analogówki oraz jest wyłączne (RCA zwarte do masy rezystorem), oprócz tego wykorzystuję sygnalizacje braku sygnału SPDIF na wejściu CS8416, co także wyłącza wyjście analogowe. Jest to o tyle fajne, że np. jak światłowód wisi w powietrzu albo komputer budzi się ze stanu uśpienia, DAC generuje bardzo nieprzyjemny szum, a w tym momencie ATtiny odłączy wtedy złącza RCA.

LCD:

Nowy analog (z LEDami )

Całe wnętrze:

Ale to nie koniec zabawy - dostałem AD1955, więc też zrobię do niego płytkę Sporo nad tym myślałem, zdecydowałem się ostatecznie zrobić względnie prostą aplikacje (bez sterowania z uC).
                              Tutaj analog, schemat z datasheeta, 6 pojedynczych wzmacniaczy operacyjnych:

Brakuje jeszcze większości elementów, przede wszystkim dlatego, że oryginalnie filtr wyliczony jest na egzotycznych wartościach, będę próbować przeliczyć to na coś bardziej normalnego :)
                              Płytka trochę bez sensu, o wiele za duża, narysowałem już wersję z dwoma podwójnymi + 2 pojedyncze opki, PCB jest 2x mniejsze...

To tyle :)

Skomentuj

Jakie wzmacniacze stosujesz przy AD1955 ?

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ładne Ładne , jak takie ładne płytki zrobiłeś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                    Jakie wzmacniacze stosujesz przy AD1955 ?
                                    Na płytce z 6 pojedynczymi w tej chwili jest 6 sztuk TL071, czyli tylko do testów to się nadaje. Nie mam 6 sztuk porządnych opków, ale zrobiłem płytkę, gdzie I/V jest na podwójnym wzmacniaczu i będzie to LT1364 (slew rate 1000V/us), a filtr już na AD797. Tylko dobrze by było przeliczyć filtr, oryginalny jest na nieprzyjemnych wartościach, wolałbym coś bardziej standardowego, żeby nie zamawiać specjalnie rezystorów :)

Tylko nie wiem dokładnie jak to zrobić - przy wpisaniu wartości w kalkulator dla topologii multi feedback filter wychodzi mi częstotliwość graniczna 150kHz, a nie 75kHz (ale ten kalkulator nie uwzględnia RC na wyjściu i 100R w szeregu z kondensatorem w sprzężeniu). Ktoś może coś zasugerować?

Zamieszczone przez Audiorambo Zobacz posta
                                    Ładne Ładne , jak takie ładne płytki zrobiłeś.

Chyba najwięcej pomaga mi używanie laminarki zamiast żelazka - automatyczne podgrzewanie + wałkowanie znacznie ułatwia termotransfer :) Obie warstwy drukuje na jednym kawałku papieru, zginam w połowie i wsuwam laminat - dzięki temu warstwy są praktycznie idealnie jedna nad drugą. Tutaj wyszło już gorzej, bo toner nie chciał dobrze pokrywać papieru, dlatego są liczne podtrawienia, ale zasadniczo nie powinno to w niczym przeszkadzać. To i tak tylko prototypowanie, to raczej nie będzie mój główny DAC - kiedyś zrobi się płytkę na 4 warstwach i z uC do sterowania :) Teraz AD przyjmie próbkowanie tylko 48kHz. No i 16 milsów to tak czy inaczej już ryzykowna zabawa przy trawieniu w domu. Musiałbym się przerzucić na laminat z emulsją światłoczułą, ale to znacznie podnosi koszty..

Skomentuj

Na płytce z 6 pojedynczymi w tej chwili jest 6 sztuk TL071, czyli tylko do testów to się nadaje. Nie mam 6 sztuk porządnych opków, ale zrobiłem płytkę, gdzie I/V jest na podwójnym wzmacniaczu i będzie to LT1364 (slew rate 1000V/us), a filtr już na AD797. Tylko dobrze by było przeliczyć filtr, oryginalny jest na nieprzyjemnych wartościach, wolałbym coś bardziej standardowego, żeby nie zamawiać specjalnie rezystorów
                                      Pytam bo w swoim projekcie tez korzystam z tych DAC. Gdybys nie mial, lub robil nowe PCB to pozyczyl bym Ci opy od AD (mam quad i dual serii low noise), to bys sprawdzil jak konwerter sie zachowuje Co do filtrow to zarowno AD jak i TI udostepnilo kilka PDF'ow z ktorych warto skorzystac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                        Pytam bo w swoim projekcie tez korzystam z tych DAC. Gdybys nie mial, lub robil nowe PCB to pozyczyl bym Ci opy od AD (mam quad i dual serii low noise), to bys sprawdzil jak konwerter sie zachowuje Co do filtrow to zarowno AD jak i TI udostepnilo kilka PDF'ow z ktorych warto skorzystac.
                                        Dzięki, ale częściej używam pojedynczych opampów, poza tym tylko w SMD - takie w THT można jeszcze bezpiecznie wsadzić w podstawki, ale SMD bałbym się, że uszkodzę podczas wylutu :P No i do testów będę miał co wsadzić do obu analogówek.
                                        Mógłbyś powiedzieć coś więcej o swoim projekcie?

Skomentuj

DSP na adau1701. Jako DACi 2x AD1955. USB z amanero i z niego zrodlo MCLK. ASRC rowniez od AD, w zasadzie prawie wszystko z AD :P Jako wejscia odatkowo s/pdif. Caloscia bedzie sterowal stm32f4, rowniez dlatego ze nigdy z 32bitowcami nie mialem stycznosci. Ogolnie projekt bardziej edukacyjny anizeli funkcjonalny bo dodatkowo takie *******y jak wyswietlacze piloty itd. Taki sterownik do subwooferow na przyszlosc to mialby byc. Projekt w fazie rysowania schematu ale ogolnie koncepcja juz jest. Gdyby czas nie ograniczal to pewnie bym juz sprawdzal poprawnosc obwodu. U mnie jako opa beda ADA4004-4 i AD8676 najprawdopodobniej.

Cenzura ze wzgledu na to ze nie uzywam polskich znakowm, sorry.
                                          Last edited by Jimy-Adi; 18.02.2017, 16:35.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X