Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D Dayton RS-225, SB12 MNRX25-4, SB29RDC004

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    zadziwiające, wyglądają prawie tak samo, może dokupić pare magnesów neodymowych i dokleić do SB 29 i będzie to samo :cool: ?
    Czy w cenie do 500 Satori nie ma konkurencji ? np. Dayton RS28A, albo jakiś inny wysokotonowy ( Wavecor, Seas, Vifa ) ?
    Nie wiem jak wysokotonowki od SB bo mam tylko jedna aluminiowa 26mm. Moge powiedziec jedno, RS28A jest bardzo dobry, zero natarczywosci na gorze, dobrze wybarwiony bardzo neutralny srodek, nadaje sie do bardzo niskiego ciecia (podobnie jak HDS).
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

TW29RDC jest bardzo dobry w swojej cenie i tak na to trzeba patrzeć. Za niecałe 200zł trudno o jakiś wyraźnie lepszy tweeter. Te wyraźnie lepsze są też wyraźnie droższe i tu pozostaje kwestia tego ile można wydać.

Skomentuj

Nadchodzi nowe. Nowy basowiec, tym razem SB23NRX45-8.

Bardzo solidne wykonanie. Solidny magnes.
        Membrana jest czarna nie brązowa (ktoś kiedyś pytał o kolor).
        Planowana wymiana Daytona RS225 na basie w obecnej budzie - 42litry, lub nowa budka zależy co wyjdzie na symulacjach...
        Obecnie pomierzony mam przebieg impedancji, (free air).
        Fs wypada na pomiarach około 35 Hz, dość wysoko w stosunku do 27Hz producenta ...
        Wygląda na to, że parametry T-S są do pomierzenia...

Skomentuj

Spokojnie. Po pierwsze musiałbyś dobrze wygrzać głośnik, taki nowy z pudełka musi mieć za wysokie fs. To nawet słychać jak głośniki po pewnym czasie gry dopiero łapią parametry i nagle bas się robi wyraźnie inny niż na początku. Po drugie powinno się mierzyć większa mocą niż to co oferuje karta dźwiękowa.

Skomentuj

Wstępnie pomierzyłem parametry T-S w oparciu o przebieg impedancji.
            Parametry wyszły lekko inne, ale z obliczeń wynika że jeżeli fs rośnie to maleje VAS :) .

Reasumując buda 40-42 litry powinna być dobra ( zejscie -3dB ok 37 Hz).

Skomentuj

Wstępnie pomierzyłem parametry T-S w oparciu o przebieg impedancji.
              Parametry wyszły lekko inne, ale z obliczeń wynika że jeżeli fs rośnie to maleje VAS .
              Czyli jest ok. Mi też tak wychodziło jak się kiedyś bawiłem w pomiary TS. Głośnik po pomiarze ma inny zestaw parametrów ale po wprowadzeniu w program okazuje się, że wymaga tej samej obudowy i zachowuje się tak samo jak na fabrycznych parametrach.

Skomentuj

Tak tak, wychodzi na to że buda ta sama, ale strojenie BR już inne raczej....

Sprawdzę jeszcze na przykładzie Founteka FW168, który ma u mnie fs=60Hz zamiast fabrycznego fs=45Hz.

Skomentuj

Wsadziłem SB23 do budy po Daytonie. Do przerobienia jest oczywiście zwrotnica. Na ten moment mogę powiedzieć że bas z SB 23 jest inny ( nie ciągnie się tak jak z Daytona ), ale to nic dziwnego.

Co prawda SB23 nie schodzi tak nisko w 42 litrach jak Dayton, ale dla mnie to plus bo mam za małe pomieszczenie i bas z Daytona dobrze był słyszalny w łazience.

Opóźnienie grupowe już wygląda dużo lepiej.

Budka 42 litry netto to wg mnie minimum ( do tego dodałbym jeszcze objętość zajmowaną przez głośnik zwrotnice, poroso oraz tunel b-r ) to dałoby jakieś 45 litrów.
                  Podobną objętość podaje producent w karcie katalogowej.
                  Box recommendations :
                  Sealed box : 38L - 75L (Less damped - Damped)
                  Reflex box : 42L @ 28Hz - 58L @ 30Hz (Damped – Less damped)

Plusy SB23 w stosunku do Daytona
                  - wyższa efektywność zestawu 3D (można osiągnąć prawie 90dB - z Daytonem mnie się udało ok 84/85 dB )
                  - większa powierzchnia
                  - mniejsza masa membrany
                  Minusy SB23
                  - mniej atrakcyjny wygląd
                  - brak korektora fazy
                  - większa średnica (wymaga szerszej kolumny) przynajmniej 240 mm Daytona da się wsadzić w 230 mm szerokości
                  - mniejsza moc (SB 23 - 60 W Dayton 80 W)

narazie tyle ...
                  Last edited by wiesiek9990; 04.10.2017, 22:26.

Skomentuj

Budka 42 litry netto to wg mnie minimum ( do tego dodałbym jeszcze objętość zajmowaną przez głośnik zwrotnice, poroso oraz tunel b-r ) to dałoby jakieś 45 litrów.
                    Wytłumienia się nie odejmuje od litrażu obudowy.
                    Mimo iż poroso nie wygląda jak watolina to jest to nadal wytłumienie, które pozornie powiększa obudowę.

Oczywiście poroso ma również swoją gęstość, nie wiem o jakiej akurat piszesz.

Skomentuj

Zestaw już gra .
                      Wg mnie gra poprawnie, SB23 jest szybszy na basie, nie ma takiego długiego mruczenia jak robił to Dayton RS225.

Docelowo myślę o obudowie ok.50 litrów - co dałoby zejście do ok 35Hz i dłuższe mruczenie na basie :) .
                      Po za tym za te cenę fajny głośnik, porządnie wykonany.
                      Jeśli fs głośnika nie ulegnie zmianie po wygrzewaniu, to przebiegi opóźnienia grupowego nie są już takie dobre. Są one wówczas porównywalne z Daytonem.

Skomentuj

SB23 42 litry strojenie u mnie jak zaleca producent na 28 Hz rura z @68/220mm. Ewentualnie można sprobować z większym podbiciem basu rura @68/175 mm ( taką ma Troels w swoim zestawie 3D).
                        http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-3WC.htm
                        Basu nie brakuje , wg mnie dobry do metalu... :)

Skomentuj

Czy można porównać tego SB23 do głośników seasa? Np tych papierowych CA22RNY ? Jak czytam te opinie to charakter tego grania jest podobny.

Skomentuj

Nie miałem Seas-a więc nie wiem, mogłem porównać do Daytona RS 225, który grał w tej samej obudowie. Dayton grał w niej spokojnie, kulturalnie - lekko ociężale , można powiedzieć, że chwilami mruczał jak leniwy kot. Można się do tego przyzwyczaić. Po włożeniu SB23 byłem lekko zdziwiony zmianami jakie zaszły w graniu zestawu.
                            SB23 nie leni się - generuje więcej basu bez ociągania się i przeciągania bas jest można powiedzieć bardziej konkretny .
                            Widać to również na charakterystykach - SB23 ma lekkie podbicie basu i mniejsze zejście w tej obudowie, ale za to jest szybszy.
                            Ceny obu głośników podobne więc, co kto woli ...

Skomentuj

Z tym SB23 nie jest tak całkiem różowo .. Dokładniejsze pomiary pokazują podbicie na basie w okolicach 60 Hz ok. 3dB na plusie. Wydaje mnie się, że to efekt zbyt małej obudowy.

Skomentuj

Z tym SB23 nie jest tak całkiem różowo .. Dokładniejsze pomiary pokazują podbicie na basie w okolicach 60 Hz ok. 3dB na plusie. Wydaje mnie się, że to efekt zbyt małej obudowy.
                                A jaki litraż ma u Ciebie obudowa ??
                                Jak strojony port ??

Skomentuj

Czaruję...
                                X