Zamieszczone przez wiesiek9990
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3D Dayton RS-225, SB12 MNRX25-4, SB29RDC004
Collapse
X
-
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
-
Nadchodzi nowe. Nowy basowiec, tym razem SB23NRX45-8.
Bardzo solidne wykonanie. Solidny magnes.
Membrana jest czarna nie brązowa (ktoś kiedyś pytał o kolor).
Planowana wymiana Daytona RS225 na basie w obecnej budzie - 42litry, lub nowa budka zależy co wyjdzie na symulacjach...
Obecnie pomierzony mam przebieg impedancji, (free air).
Fs wypada na pomiarach około 35 Hz, dość wysoko w stosunku do 27Hz producenta ...
Wygląda na to, że parametry T-S są do pomierzenia...
Skomentuj
-
Spokojnie. Po pierwsze musiałbyś dobrze wygrzać głośnik, taki nowy z pudełka musi mieć za wysokie fs. To nawet słychać jak głośniki po pewnym czasie gry dopiero łapią parametry i nagle bas się robi wyraźnie inny niż na początku. Po drugie powinno się mierzyć większa mocą niż to co oferuje karta dźwiękowa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaWstępnie pomierzyłem parametry T-S w oparciu o przebieg impedancji.
Parametry wyszły lekko inne, ale z obliczeń wynika że jeżeli fs rośnie to maleje VAS .
Skomentuj
-
Wsadziłem SB23 do budy po Daytonie. Do przerobienia jest oczywiście zwrotnica. Na ten moment mogę powiedzieć że bas z SB 23 jest inny ( nie ciągnie się tak jak z Daytona ), ale to nic dziwnego.
Co prawda SB23 nie schodzi tak nisko w 42 litrach jak Dayton, ale dla mnie to plus bo mam za małe pomieszczenie i bas z Daytona dobrze był słyszalny w łazience.
Opóźnienie grupowe już wygląda dużo lepiej.
Budka 42 litry netto to wg mnie minimum ( do tego dodałbym jeszcze objętość zajmowaną przez głośnik zwrotnice, poroso oraz tunel b-r ) to dałoby jakieś 45 litrów.
Podobną objętość podaje producent w karcie katalogowej.
Box recommendations :
Sealed box : 38L - 75L (Less damped - Damped)
Reflex box : 42L @ 28Hz - 58L @ 30Hz (Damped – Less damped)
Plusy SB23 w stosunku do Daytona
- wyższa efektywność zestawu 3D (można osiągnąć prawie 90dB - z Daytonem mnie się udało ok 84/85 dB )
- większa powierzchnia
- mniejsza masa membrany
Minusy SB23
- mniej atrakcyjny wygląd
- brak korektora fazy
- większa średnica (wymaga szerszej kolumny) przynajmniej 240 mm Daytona da się wsadzić w 230 mm szerokości
- mniejsza moc (SB 23 - 60 W Dayton 80 W)
narazie tyle ...Last edited by wiesiek9990; 04.10.2017, 22:26.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaBudka 42 litry netto to wg mnie minimum ( do tego dodałbym jeszcze objętość zajmowaną przez głośnik zwrotnice, poroso oraz tunel b-r ) to dałoby jakieś 45 litrów.
Mimo iż poroso nie wygląda jak watolina to jest to nadal wytłumienie, które pozornie powiększa obudowę.
Oczywiście poroso ma również swoją gęstość, nie wiem o jakiej akurat piszesz.
Skomentuj
-
Zestaw już gra .
Wg mnie gra poprawnie, SB23 jest szybszy na basie, nie ma takiego długiego mruczenia jak robił to Dayton RS225.
Docelowo myślę o obudowie ok.50 litrów - co dałoby zejście do ok 35Hz i dłuższe mruczenie na basie :) .
Po za tym za te cenę fajny głośnik, porządnie wykonany.
Jeśli fs głośnika nie ulegnie zmianie po wygrzewaniu, to przebiegi opóźnienia grupowego nie są już takie dobre. Są one wówczas porównywalne z Daytonem.
Skomentuj
-
SB23 42 litry strojenie u mnie jak zaleca producent na 28 Hz rura z @68/220mm. Ewentualnie można sprobować z większym podbiciem basu rura @68/175 mm ( taką ma Troels w swoim zestawie 3D).
http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-3WC.htm
Basu nie brakuje , wg mnie dobry do metalu... :)
Skomentuj
-
Nie miałem Seas-a więc nie wiem, mogłem porównać do Daytona RS 225, który grał w tej samej obudowie. Dayton grał w niej spokojnie, kulturalnie - lekko ociężale , można powiedzieć, że chwilami mruczał jak leniwy kot. Można się do tego przyzwyczaić. Po włożeniu SB23 byłem lekko zdziwiony zmianami jakie zaszły w graniu zestawu.
SB23 nie leni się - generuje więcej basu bez ociągania się i przeciągania bas jest można powiedzieć bardziej konkretny .
Widać to również na charakterystykach - SB23 ma lekkie podbicie basu i mniejsze zejście w tej obudowie, ale za to jest szybszy.
Ceny obu głośników podobne więc, co kto woli ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaZ tym SB23 nie jest tak całkiem różowo .. Dokładniejsze pomiary pokazują podbicie na basie w okolicach 60 Hz ok. 3dB na plusie. Wydaje mnie się, że to efekt zbyt małej obudowy.
Jak strojony port ??
Skomentuj
Skomentuj