Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dużo czasu tam nie spędziłem, ale mam wrażenie, że to forum jest najbardziej "nawiedzone", więc zdrowo by było mieć spooory dystans do tego co tam piszą

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
      Dużo czasu tam nie spędziłem, ale mam wrażenie, że to forum jest najbardziej "nawiedzone", więc zdrowo by było mieć spooory dystans do tego co tam piszą
      Może tak, może nie
      Jak ktoś nienawiedzony tego nie sprawdzi, to nie będziemy wiedzieć :)

Skomentuj

No nie wiem, jak dla mnie ta kość to jakaś całkująca zabawka. Nie wspominając o tym, że nie idzie tego dostać. Moim zdaniem nie jest to warte zachodu.

Skomentuj

Mała aktualizacja. Okazuje się, że TDA1541 potrafi tylko zatapiać prąd od wartości 0 mA do 4 mA. Zastanawiało mnie dlaczego po włożeniu kości na wyjściu I/V mam 500 mV stałego napięcia. Szkoda, że nie jest to jasno napisane w datasheet. Przynajmniej tłumaczy to kondensatory od usunięcia DC na wszystkich projektach z TDA1541. W każdym wypadku na to nie byłem przygotowany, więc najprostszym rozwiązaniem było dodanie rezystora 7,5k Ohm od wejścia prądowego do linii +15V. Takim zabiegiem dodaje około 2 mA do prądu wejściowego gdzie sama amplituda sygnału zostaje przeniesiona na +-2 mA. Oczywiście jakiś tam DC offset zostaje, ale jest to wartość, która zostanie usunięta przez samo DC serwo.

I/V:

Pomiary:

Zniekształcenia w normie jak na 16-bitowy przetwornik.

TDA1541(A) pracuje na 210,9375 kHz czyli dokładnie tak samo jak w projekcie na pierwszej stronie. Zegar danych pracuje na 32x Fs a nie na standardowych 64x Fs, ponieważ w innym wypadku nie byłoby możliwości pracy przy takich częstotliwościach bez decymacji sygnału wejściowego. W danej chwili pliki 192/24 są jeszcze interpolowane :)

Skomentuj

No i ostatni z tej szajby, tj. PCM1704:

Zgodnie z przewidywaniami przy sygnałach 0 dBFS poziom nietrymowanego AD1865 a nawet gorzej:

Nie ma co się równać z trymowanym AD1864/AD1865.

No i jak na 24-bitowy przetwornik przystało, przy sygnałach -60 dBFS pokazuje po co mu te dodatkowe bity:

Jak widać nie generuje praktycznie żadnej harmonicznej (te wyższe to pewnie od I/V lub reszty).

Przypominam, że zarówno 100 jak i 200 Hz to śmieci z połączenia karty dźwiękowej. Nie ma tego w DAC'ach :)
            Last edited by .3lite; 06.11.2016, 19:39.

Skomentuj

A ja się zapytam... wrzucisz schemat z TDA? Może się jakoś zainspiruje :)

Skomentuj

Wszystko masz w tym temacie :) Nic nie zostało zmienione pod względem samej logiki działania części cyfrowej oraz analogowej. Praktycznie jedyna różnica po stronie cyfrowej jest taka, że TDA1541(A) przyjmuje format I2S i nie trzeba się bawić w rejestry przesuwne.

Skomentuj

A jakie zegary? I jak LRCLK wchodzi powyżej 200kHz?

Skomentuj

Datasheet to tylko wskazówki i tyle. Zwykły TDA1541 też nie ma z tym żadnego problemu (z ciekawości wsadziłem).

To nie jest tak, że skoro w datasheet napisali o maksymalnej wartości 200 kHz to układ przy 201 kHz przestanie działać. To tylko zegar taktujący zatrzaski i dodatkowe 10 kHz nie zrobi mu większej różnicy. Wyobraź to sobie jak podkręcanie procesora w komputerze :)

Skomentuj

Prace trwają...

--
                      Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i

Skomentuj

A tak swoja drogą to czyj DAC grał na Audio Show ?
                        Grał całkiem zacnie :)
                        --

Skomentuj

Tam ponoć grał 3lite'a i PCM1702 - teraz pytanie na który się trafiło? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
                            Tam ponoć grał 3lite'a i PCM1702 - teraz pytanie na który się trafiło? :)
                            No ten z tego wątku ma się rozumieć :)
                            --

Skomentuj

A ja sobie coś takiego po godzinach rysuje...

Ktoś poznaje?
                              Robię delikatnie uproszczoną, modułową wersję DACa z tego wątku, do zrobienia w całości w domu, znacznie tańszą w budowie i możliwością podmiany przetworników.
                              Z analogu jest jeszcze I/U przed i bufor po nim. Parę drobiazgów jeszcze do zrobienia/poprawy, ale tak to mniej więcej będzie wyglądać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                A ja sobie coś takiego po godzinach rysuje...

Ktoś poznaje?
                                Robię delikatnie uproszczoną, modułową wersję DACa z tego wątku, do zrobienia w całości w domu, znacznie tańszą w budowie i możliwością podmiany przetworników.
                                Z analogu jest jeszcze I/U przed i bufor po nim. Parę drobiazgów jeszcze do zrobienia/poprawy, ale tak to mniej więcej będzie wyglądać.
                                Za cóś takiego to bym się wziął. Bo ten .3lite to ciutek za drogi i zbyt skomplikowany jak dla mnie. Kibicuję i czekam na płyteczkę.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                                  Za cóś takiego to bym się wziął. Bo ten .3lite to ciutek za drogi i zbyt skomplikowany jak dla mnie. Kibicuję i czekam na płyteczkę.
                                  Pozdrawiam
                                  +1, ja również bardzo chętnie.
                                  Holgin, może wydziel to do osobnego tematu co by tutaj nie zaśmiecać poboczną dyskusją ?

Skomentuj

Prace postępują, myślałem, ze będzie gorzej :)

Część cyfrowa, tak jak jest, teraz pobiera mi ok 40mA.
                                    --

Skomentuj

OK po dokładniejszych pomiarach ( nie z zasilacza ) pobiera 65mA.
                                      --

Skomentuj

Coś mało, o jakieś 100mA.
                                        Miernik ma TRMS?

Skomentuj

Tak jak u gavron04

--

Skomentuj

Czaruję...
                                          X