Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Pobór prądu na sekcji analogowej się*zgadza? Temperaturą LM się nie przejmuj, u mnie 80 stopni na ujemnym.
    Jak się zgadza to ok.

Podłącz generator do R7, z 1V p-p:
    https://www.dropbox.com/sh/6pw5xbb6x...H9IUeZfca?dl=0

Na wyjściu ma być jak na zdjęciach, chyba że generator coś więcej daje składowej stałej.
    Jeśli wszystko po montowane jak trzeba, to wymień scalaki na serwie.
    Nie kumam tego lewego kanału...
    Jak podłączę 1V p-p to na wyjściu mam ładne 2,5 V p-p bez składowej stałej...
    jak tylko odłączę generator mam -5,5 V stałego ....
    OPA 277 raczej działa, ale AD797 ... niby też może R6 coś nie tak ...
    --
    Kenwood 5090, Lampucera, Rabsperry, Creek Evo 2, Epos 22i

Skomentuj

To zobacz co masz na wyjściu, jak pin6 AD811 (albo właściwie miejsce gdzie powinien ten pin być) zewrzesz do masy :) Jak będzie 0mV, to znaczy że wystarczy wymienić AD.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        To zobacz co masz na wyjściu, jak pin6 AD811 (albo właściwie miejsce gdzie powinien ten pin być) zewrzesz do masy :) Jak będzie 0mV, to znaczy że wystarczy wymienić AD.
        coś w ten deseń ...
        na początku jest 170mV powoli spada do 15mV dalej nie czekałem...
        --

Skomentuj

No to chyba wszystko w normie, .3lite pisał, że DC servo będzie powoli zbijać napięcie do 0mV. To teraz tylko kupić AD811 i powinno śmigać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            No to chyba wszystko w normie, .3lite pisał, że DC servo będzie powoli zbijać napięcie do 0mV. To teraz tylko kupić AD811 i powinno śmigać.
            Po wymianie AD811 jest OK !!!
            W końcu...
            :thumbup:
            --

Skomentuj

Miło gra... Aż chce się słuchać.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
              --

Skomentuj

Cieszy to, że uruchomiłeś i działa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Cieszy to, że uruchomiłeś i działa :)
                  A masz może dokładne położenie otworów na płytce. Czas robić obudowę :)
                  --

Skomentuj

Smd polutowane, jeszcze tylko wyczyścić, dolutować THT i liczyć że nic nie zepsułem i wszystko będzie ładnie działało. Trafko 3x15v, czy na cyfrówke mniejsze/ większe?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
                    Last edited by Woder; 16.11.2016, 14:45.

Skomentuj

Ja cyfrówkę zasilam z 8V, a analog 14V i działa.
                      Na filtr zasilania cyfry dałem 10 000uF/16V
                      --

Skomentuj

Zamieszczone przez macios Zobacz posta
                        A masz może dokładne położenie otworów na płytce. Czas robić obudowę :)
                        Niestety nie posiadam już tego projektu (tj. został zmieniony na wersję dyskretną). Z drugiej strony udało mi się załadować historię i jakąś starszą wersję REV 003 (przed kosmetycznymi zmianami), ale otwory powinny się zgadzać.

W załączniku (forumowy serwer obrazkowy tak psuje jakość, że nie odczytasz poszczególnych wymiarów). Najpierw sobie sprawdź, czy się otwory zgadzają z płytką, którą w danej chwili posiadasz.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Niestety nie posiadam już tego projektu (tj. został zmieniony na wersję dyskretną). Z drugiej strony udało mi się załadować historię i jakąś starszą wersję REV 003 (przed kosmetycznymi zmianami), ale otwory powinny się zgadzać.

W załączniku (forumowy serwer obrazkowy tak psuje jakość, że nie odczytasz poszczególnych wymiarów). Najpierw sobie sprawdź, czy się otwory zgadzają z płytką, którą w danej chwili posiadasz.
                          Podstawka na laserze wypalona w domu sprawdzę czy pasuje :)
                          --

Skomentuj

Koniec, czekam na trafko i odpalamy.

Skomentuj

Mój DAC (prototyp) z modułem wejściowym http://allegro.pl/modul-wejsc-cyfrow...597483404.html wygląda tak:

Raspberry z runeaudio na pokładzie odbiera flac z serwera.

Moduł wejściowy odbiera:

Szkoda, że go nie słychać

A tak podczas odsłuchów :
                              Last edited by macios; 19.11.2016, 15:11.
                              --

Skomentuj

Cyfra chyba ok. Starczy zasilacz 12V DC żeby sprawdzić analog?

Skomentuj

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
                                  Starczy zasilacz 12V DC
                                  Nie starczy. Najlepiej z 18 VDC, ale to i tak tylko do sprawdzenia, że nie ma zwarcia. W praktyce zasilanie musi być symetryczne aby upewnić się, że wszystko działa zgodnie z założeniami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
                                    Cyfra chyba ok. Starczy zasilacz 12V DC żeby sprawdzić analog?

U mnie było podobnie i było OK.
                                    Co do analoga to ja mam na razie 14VAC i gra :)
                                    Ale 12 VAC może być mało jak pisał autor projektu: 12V*1.41 = 16,92 VDC - spadek na LM (chyba pownien być ok 5V) i wychodzi .... 11,92 VDC a miało być 15V DC
                                    Przy moim 14AC wychodzi 19,74 V - 5V LM = 14,7 no na styk :)
                                    Last edited by macios; 22.11.2016, 09:46.
                                    --

Skomentuj

Dla LM317 to z tego co pamiętam zakłada się 3V zapasu dla prawidłowej pracy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                        Dla LM317 to z tego co pamiętam zakłada się 3V zapasu dla prawidłowej pracy.
                                        Tak 3V to minimum.

Recommended Operating Conditions:
                                        VI – VO Input-to-output differential voltage 3-40 V
                                        --

Skomentuj

To tak sprawdziłem stopnie analogowe
                                          1 kanal pobór prądu ok. 370mA, 2 kanał ok. 200mA.

Stabilizatory po ok. minucie robią się dosyć ciepłe, ale da sie trzymać, wiec chyba ok.

DC na wyjściu w obu kanałach identycznie 4,7V mam nadzieję że 22pF pomoże.

Napięcie Vs dla AD1865 (kości nie wkładałem) w jednym kanale 5V w drugim ok. -12V, ale to chyba wynika z tego ze linie były sprawdzane osobno ( w danym czasie tylko jedna miała zasilanie), jeśli sie mylę co może byc nie tak?
                                          Last edited by Woder; 22.11.2016, 16:16.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X